La bota malaia i la gota xinesa

 

Eugeni S. Reig

 

La bota malaia és un instrument de tortura en forma de bota de fusta que té un mecanisme que fa que el peu del torturat haja de suportar una pressió molt forta que va augmentant de manera gradual i acaba fent que es trenquen tots els ossos del peu, cosa que provoca uns dolors terribles.

La gota xinesa és un mètode de tortura que consistix en immobilitzar la persona torturada, gitada de panxa en amunt, de manera que cada pocs segons li cau una gota d'aigua freda al front. La deixen així tot el temps que calga, lligada, sense donar-li ni a menjar ni a beure. La gota d'aigua no la deixa dormir. Té set, l'aigua li regalla pel front però no pot beure. El torturat es torna boig i pot acabar morint d'un atac al cor. .

Supose que aquestes tortures tan salvatges ja no s'usen. La tortura actual és més subtil. Consistix en fer-nos sentir i llegir cada dos per tres la barreja gota malaia. La gent agafa gota d'ací i malaia d'allà, ho barreja i, au, gota malaia va i gota malaia ve. Estaria bé que tothom diguera bota malaia quan cal dir bota malaia i gota xinesa quan cal dir gota xinesa, però estic segur que qualsevol intent de voler redreçar la malifeta és completament inútil. És perdre el temps miserablement. A patir la tortura, doncs. No ens queda altre remei.