Apnea del son
Exemple d'Ús: «No dormi mai boca
avall.»
Ús correcte: «No dormi mai de
bocaterrosa / de panxa a
terra.»
Explicació: Ídem per a cara avall. Malgrat que el DIEC la registra, la forma
boca avall no sembla pas gaire
genuïna.
Ramon Muntaner (1265-1336) és l'autor d'una de les obres més destacades de la historiografia medieval europea: La Crònica. Abraça un període ben llarg, que va des de l'engendrament de Jaume I fins a la coronació d'Alfons III. Hi destaca l'expedició catalana a Orient.
L'obra de Muntaner, a més d'un recull de fets històrics, té una clara voluntat didàctica. Busca que sigui un model de comportament per als futurs reis. És per aquest motiu que hi inclou consells i exemples, com ara el de «la mata de jonc».
Josep Pla va definir Muntaner com «un empordanès xerraire i divertit, un bon company per anar a Montserrat», i la seva Crònica com «el llibre més divertit, més vital, més fascinador de la literatura catalana».
Ramon Llull (1232/1233-1315/1316) és considerat la figura més destacada de la cultura catalana de tots els segles. Home d'acció, de diàleg i reflexió. Personatge excepcional. Ho fou per la seva longevitat (viure més de vuitanta anys en la seva època era una fita a l'abast de molt pocs) i ho fou per la intensitat i la complexitat amb què visqué la seva vida i construí la seva obra. Excel·lí com a escriptor, filòsof, místic, teòleg, professor, missioner...
Als trenta anys renuncià a la vida cortesana per dedicar-se a la defensa i difusió de la doctrina cristiana. Això el portà a l'estudi, a la reflexió, a la prèdica, a crear centres d'estudi, a emprendre nombrosos viatges, a crear un sistema filosòfic que denominà l'Art i a escriure en català, llatí i àrab nombroses obres que abracen les més diverses branques del saber.
Esdevingué un dels primes escriptors europeus a utilitzar una llengua neollatina per tractar matèries que fins llavors només s'escrivien en llatí. Hom el considera el creador del català literari. La seva obra ha tingut una gran influència entre grans pensadors, des del mateix segle XIV fins als nostres dies.
La celebració d'aniversaris ens convida sempre a mirar enrere, a conèixer la nostra història i a mostrar admiració i agraïment envers els grans homes i dones que la protagonitzaren. Així mateix a prendre consciència que som fills d'un poble que ve de lluny, construït sobre una base sòlida i que, per això mateix, també aspira a viure amb plenitud.
La Confederació de Comerç de Catalunya (CCC) ha celebrat avui la XII edició del Premi CCC a la millor iniciativa lingüística del sector comercial - Memorial Mercè Canal i la VII edició el Premi extraordinari 2015 per l'aplicació del Pla d'assessorament d'“Oberts al català”, en el marc de la X Convenció del Comerç de Catalunya, en la qual també s'ha commemorat el 25è aniversari de la creació del Servei Lingüístic de la CCC.
Aquests guardons, que tenen com a finalitat reconèixer l'esforç que fan les entitats, empreses i associacions dels sectors del comerç, dels serveis i del turisme per promoure l'ús del català, compten amb el suport de la Generalitat de Catalunya, a través dels departaments d'Empresa i Ocupació, de Cultura (Direcció General de Política Lingüística) i de Benestar Social i Família (Direcció General per a la Immigració).
La denominació Memorial Mercè Canal en el nom del premi és en record de la creadora d'aquesta iniciativa i de la campanya “Oberts al català”, Mercè Canal, que també va ser presidenta de la Comissió Lingüística de la CCC.
Els guanyadors d'aquest any han estat:
El Jurat n'ha remarcat la política comunicativa en català, tant interna com externa; el blog oficial i la pàgina web de l'entitat en català, aquesta darrera també en altres idiomes, que permet fer reserves en línia, i el fet que el multilingüisme per poder atendre els visitants estrangers no fa perdre l'ús del català i es respecta en la web, per al turisme interior, i, alhora, es projecta i es fa visible aquesta llengua a l'exterior.
El Jurat n'ha destacat, en especial, la retolació, l'atenció a la clientela i la política comunicativa en català; la promoció del còmic en català; el fet que sigui una llibreria amb vocació de servei al barri que, en col·laboració amb entitats culturals, actua com a dinamitzador lingüístic i cultural en una zona com Nou Barris, amb un alt índex de població nouvinguda, i la pàgina web en català, molt dinàmica i completa, que incorpora un blog en català, un de literatura infantil i un altre de juvenil.
Així mateix, aquest any ha tingut lloc la setena edició del Premi extraordinari per l'aplicació del Pla d'assessorament d'“Oberts al català”, en la qual s'ha premiat:
El Jurat n'ha valorat l'atenció al públic, la publicitat, el logotip, l'eslògan i la retolació que fa l'empresari en català, a més del seu esforç per oferir productes en català i la difusió de la terminologia de les fruites i de les verdures per mitjà dels indicadors de producte i preu en el marc de la iniciativa “Al mercat, en català”.
Els guardons als premiats han estat entregats pel conseller de Cultura, Ferran Mascarell, el director general de Comerç, Josep M. Recasens; pel director general per a la Immigració, Xavier Bosch, per la directora general de Política Lingüística, Ester Franquesa, i pel diputat de Comerç de la Diputació de Barcelona, Isaac Albert.
Així mateix, amb motiu de la commemoració del 25è aniversari de la creació del Servei Lingüístic de la Confederació de Comerç de Catalunya, s'ha concedit un Diploma d'Honor a Òmnium Cultural “en reconeixement i agraïment de la col·laboració ferma i compromesa amb l'entitat en el foment de l'ús de la llengua catalana en els sectors del comerç, dels serveis i del turisme del país”. Ester Franquesa, directora general de Política Lingüística, i Maria Rosa Eritja, presidenta de la CCC, han lliurat el Diploma d'Honor a la representant d'Òmnium Cultural Montserrat Gimeno.
Facilita la pràctica del català a través de la conversa per videoconferència entre persones que, per qüestions de distància geogràfica, no poden coincidir