InfoMigjorn, revista digital sobre llengua catalana [10.500 membres]
 
Butlletí número 1213 (dilluns 16/11/2015) - Continguts triats i enviats per Eugeni S. Reig
 
Podeu donar d'alta en InfoMigjorn les adreces que considereu oportunes ací
Podeu donar-vos de baixa en InfoMigjorn fent clic en l'enllaç que trobareu al final d'aquest butlletí
 
 
SUMARI
 
 
1) Pau Vidal - El catanyol es cura. Apnea del son
 
2) David Pagès i Cassú - Dos grans Ramons
 
3) Teresa Tort - Redol
 
4) Lliris Picó - Encara Enric Valor
 
5) Carme Vidal Huguet - Enyorat Joan Solà
 
 
 
 
 
 
 
1)
 
Publicat en el llibre El catanyol es cura. Interferències castellà- català. de Pau Vidal (Editorial Barcanova, Barcelona, 2012)
 
 
El catanyol es cura
Pau Vidal
 

Apnea del son

 

Exemple d'Ús: «No dormi mai boca avall

Ús correcte: «No dormi mai de bocaterrosa / de panxa a terra

Explicació: Ídem per a cara avall. Malgrat que el DIEC la registra, la forma boca avall no sembla pas gaire genuïna.

 
2)
 
Article publicat en el DIARI DE GIRONA dimarts 3 de novembre del 2015
 
 
David Pagès i Cassú
 
Enguany commemorem el 750è aniversari del naixement, a Peralada, del cronista Ramon Muntaner. També, s'acaba d'iniciar l'Any Llull, amb motiu del setè centenari de la mort d'aquest gran pensador i escriptor mallorquí, que s'allargarà fins al novembre del 2016.

Ramon Muntaner (1265-1336) és l'autor d'una de les obres més destacades de la historiografia medieval europea: La Crònica. Abraça un període ben llarg, que va des de l'engendrament de Jaume I fins a la coronació d'Alfons III. Hi destaca l'expedició catalana a Orient.

L'obra de Muntaner, a més d'un recull de fets històrics, té una clara voluntat didàctica. Busca que sigui un model de comportament per als futurs reis. És per aquest motiu que hi inclou consells i exemples, com ara el de «la mata de jonc».

Josep Pla va definir Muntaner com «un empordanès xerraire i divertit, un bon company per anar a Montserrat», i la seva Crònica com «el llibre més divertit, més vital, més fascinador de la literatura catalana».

Ramon Llull (1232/1233-1315/1316) és considerat la figura més destacada de la cultura catalana de tots els segles. Home d'acció, de diàleg i reflexió. Personatge excepcional. Ho fou per la seva longevitat (viure més de vuitanta anys en la seva època era una fita a l'abast de molt pocs) i ho fou per la intensitat i la complexitat amb què visqué la seva vida i construí la seva obra. Excel·lí com a escriptor, filòsof, místic, teòleg, professor, missioner...

Als trenta anys renuncià a la vida cortesana per dedicar-se a la defensa i difusió de la doctrina cristiana. Això el portà a l'estudi, a la reflexió, a la prèdica, a crear centres d'estudi, a emprendre nombrosos viatges, a crear un sistema filosòfic que denominà l'Art i a escriure en català, llatí i àrab nombroses obres que abracen les més diverses branques del saber.

Esdevingué un dels primes escriptors europeus a utilitzar una llengua neollatina per tractar matèries que fins llavors només s'escrivien en llatí. Hom el considera el creador del català literari. La seva obra ha tingut una gran influència entre grans pensadors, des del mateix segle XIV fins als nostres dies.

La celebració d'aniversaris ens convida sempre a mirar enrere, a conèixer la nostra història i a mostrar admiració i agraïment envers els grans homes i dones que la protagonitzaren. Així mateix a prendre consciència que som fills d'un poble que ve de lluny, construït sobre una base sòlida i que, per això mateix, també aspira a viure amb plenitud.

 
3)
 
 
 
Teresa Tort
 
 
4)
 
Publicat en el diari INFORMACIÓN d'Alacant dijous 29 d'octubre del 2015
 
 
Lliris Picó
 
5)
 
Publicat en el diari SEGRE de Lleida dijous 29 d'octubre del 2015
 
 
Carme Vidal Huguet
 
6)
 
 
 
 
7)
 
Publicat en la web de la Generalitat de Catalunya dilluns 26 d'octubre del 2015

La Confederació de Comerç de Catalunya (CCC) ha celebrat avui la XII edició del Premi CCC a la millor iniciativa lingüística del sector comercial - Memorial Mercè Canal i la VII edició el Premi extraordinari 2015 per l'aplicació del Pla d'assessorament d'“Oberts al català”, en el marc de la X Convenció del Comerç de Catalunya, en la qual també s'ha commemorat el 25è aniversari de la creació del Servei Lingüístic de la CCC.

Aquests guardons, que tenen com a finalitat reconèixer l'esforç que fan les entitats, empreses i associacions dels sectors del comerç, dels serveis i del turisme per promoure l'ús del català, compten amb el suport de la Generalitat de Catalunya, a través dels departaments d'Empresa i Ocupació, de Cultura (Direcció General de Política Lingüística) i de Benestar Social i Família (Direcció General per a la Immigració).

La denominació Memorial Mercè Canal en el nom del premi és en record de la creadora d'aquesta iniciativa i de la campanya “Oberts al català”, Mercè Canal, que també va ser presidenta de la Comissió Lingüística de la CCC.

Els guanyadors d'aquest any han estat:

  • L'Associació de Càmpings de Girona, constituïda l'any 1977, que està integrada per prop de 80 càmpings, en la Categoria Entitats.

El Jurat n'ha remarcat la política comunicativa en català, tant interna com externa; el blog oficial i la pàgina web de l'entitat en català, aquesta darrera també en altres idiomes, que permet fer reserves en línia, i el fet que el multilingüisme per poder atendre els visitants estrangers no fa perdre l'ús del català i es respecta en la web, per al turisme interior, i, alhora, es projecta i es fa visible aquesta llengua a l'exterior.

  • La Font de Mimir, llibreria ubicada a Nou Barris (Barcelona), que va ser fundada l'any 2000, en la Categoria Establiments.

El Jurat n'ha destacat, en especial, la retolació, l'atenció a la clientela i la política comunicativa en català; la promoció del còmic en català; el fet que sigui una llibreria amb vocació de servei al barri que, en col·laboració amb entitats culturals, actua com a dinamitzador lingüístic i cultural en una zona com Nou Barris, amb un alt índex de població nouvinguda, i la pàgina web en català, molt dinàmica i completa, que incorpora un blog en català, un de literatura infantil i un altre de juvenil.

Així mateix, aquest any ha tingut lloc la setena edició del Premi extraordinari per l'aplicació del Pla d'assessorament d'“Oberts al català”, en la qual s'ha premiat:

  • Fruites i Verdures Fififrut, parada de fruites de venda no sedentària regentada per un marroquí establert a Terrassa, que resideix a Catalunya des de l'any 2004.

El Jurat n'ha valorat l'atenció al públic, la publicitat, el logotip, l'eslògan i la retolació que fa l'empresari en català, a més del seu esforç per oferir productes en català i la difusió de la terminologia de les fruites i de les verdures per mitjà dels indicadors de producte i preu en el marc de la iniciativa “Al mercat, en català”.

Els guardons als premiats han estat entregats pel conseller de Cultura, Ferran Mascarell, el director general de Comerç, Josep M. Recasens; pel director general per a la Immigració, Xavier Bosch, per la directora general de Política Lingüística, Ester Franquesa, i pel diputat de Comerç de la Diputació de Barcelona, Isaac Albert.

Així mateix, amb motiu de la commemoració del 25è aniversari de la creació del Servei Lingüístic de la Confederació de Comerç de Catalunya, s'ha concedit un Diploma d'Honor a Òmnium Cultural “en reconeixement i agraïment de la col·laboració ferma i compromesa amb l'entitat en el foment de l'ús de la llengua catalana en els sectors del comerç, dels serveis i del turisme del país”. Ester Franquesa, directora general de Política Lingüística, i Maria Rosa Eritja, presidenta de la CCC, han lliurat el Diploma d'Honor a la representant d'Òmnium Cultural Montserrat Gimeno.

8)
 
http://www.bromera.com/premsa/plca2015.htm
 
Premis Literaris Ciutat d'Alzira 2015
 
 
9)
 
Publicat en la web de la Generalitat de Catalunya dijous 22 d'octubre del 2015
 

Facilita la pràctica del català a través de la conversa per videoconferència entre persones que, per qüestions de distància geogràfica, no poden coincidir

 
La Direcció General de Política Lingüística del Departament de Cultura i el Consorci per a la Normalització Lingüística han iniciat la prova pilot del Voluntariat per la llengua (VxL) virtual, una nova modalitat del programa VxL que facilita la pràctica del català a través de la conversa per videoconferència entre persones que, per qüestions de distància geogràfica, no poden coincidir presencialment.
Amb la modalitat virtual les persones que volen practicar català ho podran fer des de qualsevol lloc del món. D'aquesta manera s'amplia l'oferta del programa i les vies d'interacció en català entre persones d'arreu del món.
 
Aquesta setmana han començat les trobades virtuals 56 persones, que han format 28 parelles per a la prova pilot, amb el compromís de dedicar-hi almenys una hora a la setmana, durant deu setmanes. Les parelles estan formades per voluntaris que ja han participat en el Voluntariat per la llengua presencial, alumnes dels cursos de la modalitat lliure de la plataforma Parla.cat d'aprenentatge virtual i dels cursos del Casal de Catalunya de Buenos Aires (Argentina). Hi ha participants de Barcelona i Girona, de Guadalajara, Guipúscoa, Madrid i Sevilla, i de diversos països, com Argentina, Holanda, Mèxic, Rússia, etc.
 
Els participants al VxL virtual, com els que participen al programa convencional, disposen de nombrosos materials elaborats per la Direcció General de Política Lingüística, com la col·lecció de quaderns Parlem tu i jo o materials de conversa basats en la lectura Llegir per parlar.
 
El programa va néixer l'any 2003 i ja hi han passat més de 90.000 parelles. La iniciativa és reconeguda per la Unió Europea i adoptada a l'Aran, Perpinyà, Andorra, el País Valencià, les Illes Balears i, també, a Bolzano (Itàlia) i Flandes (Bèlgica).
 
En dotze anys d'existència, el Voluntariat per la llengua arribarà enguany a les 100.000 parelles lingüístiques formades per un voluntari, que parla català fluidament, i un aprenent, que en té coneixements bàsics i vol adquirir-ne fluïdesa.
 
Els materials i tota mena d'informacions sobre el programa es poden consultar al web http://www.vxl.cat
 
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
 
InfoMigjorn és un butlletí que distribueix missatges informatius relacionats amb la llengua catalana, com ara:
– Retalls de notícies de premsa.
– Articles, publicats o inèdits.
– Informacions sobre seminaris, congressos, cursos, conferències, presentacions de llibres, publicacions de revistes, etc.
– Ressenyes de llibres, publicades o inèdites.
Així com altres missatges informatius relacionats amb sociolingüística, gramàtica històrica, dialectologia, literatura, política lingüística, normativa, etc.
 
 
Enviat pel servei Sala de premsa de DRAC telemàtic http://drac.com
 
PROTECCIÓ DE DADES. En virtut de les lleis vigents en matèria de protecció de dades (LOPD) us informem que us hem enviat aquest correu utilitzant les dades de contacte que ens vàreu facilitar en el seu moment i que vàrem incorporar al nostre arxiu. Teniu dret a sol·licitar l'accés, la modificació o la cancel·lació de les vostres dades, incloent-hi l'adreça de correu electrònic, del nostre arxiu. Podeu contactar amb nosaltres enviant un missatge a l'adreça infomigjorn@telefonica.net Si voleu donar-vos de baixa, cliqueu ací