InfoMigjorn, revista digital sobre llengua catalana [10.500 membres]
 
Butlletí número 1202 (dimarts 27/10/2015) - Continguts triats i enviats per Eugeni S. Reig
 
Podeu donar d'alta en InfoMigjorn les adreces que considereu oportunes ací
Podeu donar-vos de baixa en InfoMigjorn fent clic en l'enllaç que trobareu al final d'aquest butlletí
 
SUMARI
 
 
1) Pau Vidal - El catanyol es cura. Què era, la tele, la Play o un noi? O una cosa més nociva?
 
2) J. Leonardo Giménez - Anar a estall o a pams
 
3) Teresa Tort - Espavil!
 
 
5) I Jornada de la Càtedra Pompeu Fabra (5 i 6 de novembre de 2015)
 
6) Oferta de cursos de llengua catalana UPC, nivells superior, suficiència i intermedi
 
7) Elogi de la ràdio
 
8) Sindicats demanen compartir l'espai comunicatiu en la llengua pròpia
 
 
 
1)
 
Publicat en el llibre El catanyol es cura. Interferències castellà- català. de Pau Vidal (Editorial Barcanova, Barcelona, 2012)
 
 
El catanyol es cura
 
Pau Vidal
 

Què era, la tele, la Play o un noi? O una cosa més nociva?

 

Exemple d'Ús: «M'he quedat superpillada

Ús correcte: «M'he quedat supertrapada/superpenjada

Explicació: Pillar (‘emparar-se violentament d'una cosa') és un verb multiús (a la Plana de Vic s'usa per ‘faltar a classe') que, potser per la fama de barbarisme que arrossega, s'ha multiplicat en l'argot juvenil:

Exemple d'Ús: «Si ton pare ho sap pillaràs

Ús correcte: «Si ton pare ho sap et tocarà el rebre

Exemple d'Ús: «Amb tanta birra avui la pillem segur.»

Ús correcte: «Amb tanta birra avui ens torrem/engatem/agafem una bufa segur.»

Exemple d'Ús: «Quan no pilla d'aquí pilla d'allà, l'espavilat.»

Ús correcte: «Quan no suca d'aquí suca d'allà, l'espavilat.»

Exemple d'Ús: «Profe, d'això dels vectors no he pillat res.»

Ús correcte: «Profe, d'això dels vectors no he ensumat / he pescat res.»

Exemple d'Ús: «Aquest capde pugem a Calella, aviam si pillem

Ús correcte: «Aquest capde pugem a Calella, aviam si suquem / toquem calent

Exemple d'Ús: «Tu ets un d'aquests pillats que es tiren dels ponts?»

Ús correcte: «Tu ets d'un aquests sonats que es tiren dels ponts?»

Exemple d'Ús: «Ma germana va tan pillada que s'ha descuidat de trucar-me.»

Ús correcte: «…va tan estressada/atrapada que s'ha descuidat de trucar-me.»

 
2)
 
Article publicat en el Levante-EMV divendres 17 de juliol del 2015
 
Anar a estall o a pams
 
J. Leonardo Giménez

 

“Treballar o anar a estall” és una expressió molt nostrada, que no veiem massa en el valencià de llibre, però ha sigut (i ho és encara) d'ús molt corrent entre els valencianoparlants de mitjana edat en amunt. Com molts de vostés saben, i arreplega el Diccionari normatiu valencià, fa referència a ‘sistema de treball en què es paga per faena feta i no a tant per unitat de temps', El dit valencià culte, influït per un elitisme uniformador i excloent, l'havia bandejat a favor de les locucions “a escar” o “a escarada”, però últimament l'hem pogut vore escrita en textos literaris. Té també el sentit figurat de fer alguna cosa ‘de pressa, sense descans, per a acabar prompte'. “A estall” procedix del món del treball en l'agricultura tradicional, però també ha sigut i és d'aplicació a l'obra, a les faenes de la construcció. A estall es plantava l'arròs, se segava, es cavava i es collia (i es cull) la taronja i tota classe de fruites en les collites, en contraposició a quan eixes faenes es feien (i es fan) a jornal, quan es treballa i es cobra per unitat de temps, independentment de la quantitat de guaixos plantats, de les garbes segades, de la terra cavada, de les arroves collides o dels metres de paret feta o enlluïda. Com deia, té també el sentit de fer les coses ‘de pressa, sense descans, per a acabar prompte'. Qui fa les coses molt de pressa podem dir que les fa a estall. I si ens traslladem a l'indesitjable món de la corrupció (com a mers observadors, és clar) vorem que molts dels executors de tan innoble activitat sembla que l'han exercida a estall, perquè algunes fortunes s'han fet o s'han incrementat tant, en tan poc de temps, que els seus posseïdors pareix que han robat sense descans.

 

Molt diferent d'anar, treballar o laborar de la manera descrita és “anar a pams”, locució també molt genuïna i que tampoc ha tingut el favor del del fonamentalisme lingüístic. L'expressió completa, almenys en terres valencianes, és “anem a pams i no a vares”, com també arreplega el diccionari de l'Acadèmia Valenciana de la Llengua. El pam de la mà s'usava com a mida de longitud, i convencionalment és d'una llargària d'aproximadament 22-23 centímetres. La vara fa, dalt o baix, 91 centímetres. Per la diferent distància es diu allò d'anar a pams i no a vares. Alguns suspectes de corrupció, pel que es veu, han anat a vares i no a pams en allò d'amassar fortunes.

 

5)
 

I Jornada de la Càtedra Pompeu Fabra (5 i 6 de novembre de 2015)

Ens plau convidar-vos oficialment a la I Jornada de la Càtedra Pompeu Fabra, titulada “Una mentalitat d'enginyer al servei d'una llengua i d'un país”. La jornada, que estem organitzant conjuntament amb l'Institut d'Estudis Catalans i el Col·legi Oficial d'Enginyers Industrials de Catalunya, tindrà lloc el dia 5 de novembre, a les 18.30 hores, a la sala Pere i Joan Coromines de l'Institut d'Estudis Catalans (carrer del Carme, 47. Barcelona), i l'endemà, dia 6 de novembre, a l'auditori de l'UPF-IDEC (Balmes, 132. Barcelona).

D'acord amb el compromís de l'actual rector, Jaume Casals, en el seu programa electoral, la Universitat Pompeu Fabra ha posat en marxa en el curs 2014-2015 la càtedra Pompeu Fabra, aprovada pel Consell de Govern en data 8 d'octubre del 2014.

La càtedra Pompeu Fabra té com a objectiu fer més explícit el compromís de la UPF amb la catalanitat i donar visibilitat a les activitats sobre promoció de la llengua i la cultura catalanes que es duen a terme a la Universitat, tant en l'àmbit de la recerca com en l'àmbit de la docència. Alhora, la càtedra Pompeu Fabra també es proposa de participar en empreses col·lectives que es materialitzen a través dels departaments universitaris de català d'altres universitats i d'institucions que treballen en l'àmbit de la llengua i la cultura catalanes, tot això en el context d'una societat alhora local i global, i doncs, catalana i multilingüe.

Un altre dels àmbits en què la càtedra Pompeu Fabra es proposa de treballar és el de l'extensió cultural. Així, és per aquest motiu que cada any tindrà lloc una jornada anual, en el marc de les Jornades de la Càtedra Pompeu Fabra, sobre la figura i l'obra de Pompeu Fabra i sobre tot el que se n'ha derivat.

Us informem que per inscriure's a la Jornada cal omplir el formulari de la web.

 
6)
 
Oferta de cursos de llengua catalana UPC, nivells superior, suficiència i intermedi
 
 
 
 
7)
 
Elogi de la ràdio
 
El Mural d'Escola Valenciana ha fet un 'Elogi de la Ràdio' que té dos parts: la primera dedicada a l'estat de l'espectre radioelèctric (llicències pendents, 70% d'emissores pirates, el paper dinamitzador de les ràdios municipals i comunitàries, model futur de ràdio etc..) i una segona part dedicada a l'ús del valencià en la ràdio retent-li homenatge als pioners (Bausset, Pitarch, Mestre, Campos) Enllaç al programa sencer: http://www.ivoox.com/8734372 Teniu els àudios també dividits en dos blocs tot i que en aquest enllaç l'he posat sencer. (Una hora de durada. El temps d'una emissió per FM. El Mural s'emet per 25 emissores municipals). Hem fet treball d'investigació. En el debat de rTVV la R cau massa sovint.
 
8)
 
Publicat en EL PUNT AVUI dimecres 7 d'octubre del 2015
 
Sindicats demanen compartir l'espai comunicatiu en la llengua pròpia

Intersindical Valenciana, IAC i STEI exigeixen la reobertura de RTVV i la reciprocitat de TV3 i IB3

Reclamen als governs autonòmics un acord que assegure que les emissions arriben a tots els territoris

Intersindical Valenciana, IAC i STEI han exigit la reobertura de RTVV i la reciprocitat de TV3 i IB3. A trés d'un comunicat els tres sindicats recorden que els resultats electorals als territoris de parla catalana han configurat unes majories de govern favorables a l'ús i la presència pública de la llengua pròpia. “Afortunadament, les polítiques lingüicides del PP són ja un mal record al País Valencià, les Illes Balears i també l'Aragó. Ens trobem, doncs, en una conjuntura política nova i més favorable, quant a promoció de la llengua, des de fa molts anys”, indiquen.

Això no obstant, els agents socials subratllen que aquesta conjuntura favorable no s'ha traduït en cap avanç significatiu en l'àmbit comunicatiu i es mostren especialment preocupats pel País Valencià on la RTVV continua tancada, clausurats els repetidors que permetien rebre les emissions de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (CCMA) i es continua sense cap acord per a veure la televisió de les Illes Balears, IB3. A les Illes no es reben tampoc les emissions de la CCMA, tot i que sí que hi continua emetent IB3. I a Catalunya tampoc no arriba IB3. “Ara mateix, l'oferta televisiva i radiofònica arracona la nostra llengua a una presència mínima, molt llunyana d'un mínim d'un 50%, o bé quasi inexistent, com és el cas del País Valencià”, manifesten.

Acord a tres bandes

Per aquest motiu les tres organitzacions, IV, IAC i STEI-i demanen de manera immediata que el govern valencià, recuperar amb urgència les emissions de la RTVV “la ràdio i la televisió valencianes, que el govern del PP va clausurar de manera vergonyosa”; reprendre les emissions de la CCMA i IB3 a tots els territoris. “En aquest sentit, fem notar que els parlaments de Catalunya i del País Valencià ja han acordat la reciprocitat de les emissions en un conveni signat el 2013, acord que caldria generalitzar a totes les parts, per assegurar que totes les emissions arriben a tots els territoris”.

De la mateixa manera, els sindicats insten els governs perquè totes les emissions de les ràdios i les televisions públiques siguin en la llengua pròpia. “L'oferta pública i privada de ràdios i televisions en castellà és massiva als nostres territoris i els mitjans públics han de complir la missió, establerta legalment i imprescindible socialment, de promoure la llengua pròpia, i de superar l'actual desequilibri radical.”

Així mateix, demanen una col·laboració entre els tres ens públics per a la realització de programes de producció pròpia, doblatges, subtitulacions, etc., per a reduir els costs i maximitzar els resultats. Intersindical, IAC i STEI també exigeixen que s'incentive la creació d'una indústria audiovisual que afavoreixi aquestes emissions, com també la formació i l'ocupació dels professionals dels diversos sectors.

Llibertat de recepció

“Per tot això, urgim els governs de Catalunya, el País Valencià i les Illes Balears i especialment el govern de l'Estat espanyol a complir l'article 11.2 de la Carta europea de les llengües regionals o minoritàries, que els compromet, com a part signant, “a garantir la llibertat de recepció directa de les emissions de ràdio i de televisió dels països veïns en una llengua usada en una forma idèntica o pròxima d'una llengua regional o minoritària, i a no oposar-se a la retransmissió d'emissions de ràdio i de televisió dels països veïns en aquesta llengua”, indiquen en el comunicat.

En aquesta línia, exigeixen al govern de l'Estat espanyol que abandone la política de dificultar la recepció d'aquestes emissions que fins ara ha practicat. “Com a govern respectuós amb tots els seus ciutadans i les seues llengües, no sols hauria d'assegurar la lliure recepció de les emissions en català sinó també promoure una actuació positiva perquè les ràdios i les televisions en aquesta llengua tinguen una presència social àmplia i normal, tal com ara ho fa només per al castellà.”

 
 
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
 
InfoMigjorn és un butlletí que distribueix missatges informatius relacionats amb la llengua catalana, com ara:
– Retalls de notícies de premsa.
– Articles, publicats o inèdits.
– Informacions sobre seminaris, congressos, cursos, conferències, presentacions de llibres, publicacions de revistes, etc.
– Ressenyes de llibres, publicades o inèdites.
Així com altres missatges informatius relacionats amb sociolingüística, gramàtica històrica, dialectologia, literatura, política lingüística, normativa, etc.
 
 
Enviat pel servei Sala de premsa de DRAC telemàtic http://drac.com
 
PROTECCIÓ DE DADES. En virtut de les lleis vigents en matèria de protecció de dades (LOPD) us informem que us hem enviat aquest correu utilitzant les dades de contacte que ens vàreu facilitar en el seu moment i que vàrem incorporar al nostre arxiu. Teniu dret a sol·licitar l'accés, la modificació o la cancel·lació de les vostres dades, incloent-hi l'adreça de correu electrònic, del nostre arxiu. Podeu contactar amb nosaltres enviant un missatge a l'adreça infomigjorn@telefonica.net Si voleu donar-vos de baixa, cliqueu ací