InfoMigjorn, revista digital sobre llengua catalana [10.500 membres]
 
Butlletí número 1173 (dilluns 18/05/2015) - Continguts triats i enviats per Eugeni S. Reig
 
Podeu donar d'alta en InfoMigjorn les adreces que considereu oportunes ací
Podeu donar-vos de baixa en InfoMigjorn fent clic en l'enllaç que trobareu al final d'aquest butlletí
 
 
SUMARI
 
 
1) Pau Vidal - El catanyol es cura. Patologies amb efectes secundaris.
 
2) Xevi Xirgo - L'absurda sentència del 25%
 
 
 
 
6) Presentació a Terrassa del llibre Personatges convertits en paraules de David Paloma
 
 
 
 
 
 
1)
 
Publicat en el llibre El catanyol es cura. Interferències castellà- català. de Pau Vidal (Editorial Barcanova, Barcelona, 2012)
 
 
El catanyol es cura
Pau Vidal
 

Patologies amb efectes secundaris

 

Exemple d’Ús: «M’ha sortit un bulto aquí, a sota del clatell.»

Ús correcte: «M’ha sortit un bony aquí, a sota del clatell.»

Explicació: Si el bony surt a conseqüència d’un cop, aleshores és una banya (al front) o un nyanyo (al cap).

Exemple d’Ús: «Vols dir que no fa massa bulto, això, per carregar-ho?»

Ús correcte: «Vols dir que no fa massa embalum, això…?»

Exemple d’Ús: «No et preparis res, només es tracta d’anar a fer bulto

Ús correcte: «…només es tracta d’anar a fer gruix/número

Exemple d’Ús: «Cinc a zero és un resultat massa abultat pel que va passar sobre el terreny de joc.»

Ús correcte: «…és un resultat massa exagerat / escandalós pel que va passar sobre el terreny de joc.»

 
2)
 
Publicat en El Punt Avui divendres 8 de maig del 2015

L'absurda sentència del 25%

 
Un dia d'aquests hauríem de decidir que amb la llei Wert i els atacs de l'Estat contra la immersió lingüística a l'escola hem de fer com vam fer anys enrere amb el servei militar obligatori, que un bon dia uns quants es van declarar insubmisos, van practicar la desobediència i allà es va començar a acabar tot. Perquè jo ja entenc que fins ara hàgim practicat la tàctica aquella d'anar-ho fintant tot jurídicament, una mena de desobediència silenciosa, l'anar fent la nostra donant-los peixet. Però ja es veu que no ens en sortirem, que no pararan i que amb tot l'aparell judicial de l'Estat al seu servei, això que fem nosaltres vist des de Madrid fins i tot els deu fer una mica de riure. Uns senyors dicten una sentència absurda dient que en unes quantes escoles de Catalunya s'ha d'impartir un 25% de les classes en castellà i això no és prou absurd i antipedagògic, insisteixo, que ara, ja em perdonaran, pretenen que es faci arreu. Ja em diran a quin coi de criteri pedagògic respon això del 25% de classes en castellà? I per què no un 21? O un 37? I per què no un 0, si els alumnes acaben l'escolarització obligatòria a Catalunya traient més bones notes de castellà que de català? Això que fa el ministre Wert, que ara vol fer repetir tota la preinscripció escolar per un coi de creueta, ja no és un atac més. És la prova més clara que aniran a totes, i que atiaran el conflicte allà on no hi és. O on no hi era, perquè al final ho aconseguiran. Què en fem, nosaltres, del fet que Viver Pi-Sunyer vagi preparant la desconnexió i creant estructures d'estat si mentrestant les poques que tenim ens les deixem malmenar? Potser sí, consellera, que hauríem de deixar de practicar la desobediència callada per un dia i dir-ho ben clar. I ser nosaltres, els pares, els mestres i els alumnes, qui desobeïm Wert i totes les lleis que calgui per garantir el nostre model. Hi ha prou cohesió en el món educatiu per fer-ho a l'una? Potser no. Hi ha risc de fractura? Potser sí. Però això va a la inversa. És si no ens plantem, que la fractura està garantida.
 
3)
 
Publicat en VilaWeb dijous 7 de maig del 2015
 
 
 
4)
 
Publicat en VilaWeb dissabte 9 de maig del 2015
 
 
El dirigent de Podem surt a matisar les seves declaracions en un acte amb Ada Colau
 
5)
 
Publicat en la revista digital NÚVOL dissabte 9 de maig del 2015
 
6)
 
Presentació a Terrassa del llibre Personatges convertits en paraules de David Paloma
 
Editorial Barcanova es complau a convidar-vos a la presentació del llibre PERSONATGES CONVERTITS EN PARAULES, de David Paloma
Presentem el primer llibre d’epònims en llengua catalana. Hi trobareu jacuzzi, quinqué, sequoia, canyardo, rebeca, kafkià… i molts altres.
 
En l’acte intervindran:
Francesc Solà, editor de l’obra
Fina Ginesta, professora de llengua i literatura
David Paloma, autor de l’obra
L’acte tindrà lloc el dimecres 20 de maig a les 19.00 h
Biblioteca Central de Terrassa
Passeig de les Lletres, 1 - TERRASSA
 
7)
 
Publicat en VilaWeb dissabte 9 de maig del 2015

Rigau diu que la imposició d'un 25% d'assignatures en castellà no afectarà el sistema educatiu

La consellera d'Enseyament recorda que el Suprem no té competència per modificar el sistema ni li correspon fixar un percentatge

La consellera d'Ensenyament, Irene Rigau, ha volgut recalcar que les sentències fetes públiques pel Tribunal Suprem (TS) que avalen la decisió del TSJC d'imposar, com a mesura cautelar, el 25% de les matèries en castellà, responen a dos casos particulars i per tant, no té impacte en tot el sistema educatiu català perquè 'no es pot extrapolar'. Rigau ha volgut recordar que el TS no té la competència per fixar aquest percentatge de matèries que s'han de cursar en una llengua ni per impulsar un canvi de model. Rigau també ha explicat que el Departament està preparant les al·legacions per al recurs de Wert i confia que la unitat de totes les organitzacions tindrà 'impacte' en la resolució.

La consellera d'Ensenyament, Irene Rigau, ha manifestat aquest divendres que les dues sentències fetes públiques pel Tribunal Suprem (TS) avalen el percentatge de 25% d'hores de classe en castellà que havia fixat el TSJC per a dos alumnes que van demanar un ús més alt de la utilització d'aquesta llengua. Per això, Rigau recalca que són procediments de 'casos particulars' i per tant, no tindrà impacte a tot el sistema educatiu català. 


Per Rigau, una cosa és avalar el percentatge que al seu dia va fixar el TSJC, i una altra és 'impactar' a tot el sistema. Creu que 'no es pot extrapolar' el contingut de les dues sentències i recorda que el TS no té competència i 'no li correspon' intentar modificar el sistema a Catalunya i dir com s'ha de tractar la qüestió lingüística al sistema educatiu català. Dels dos casos particulars, un dels alumnes ja no està en el sistema educatiu obligatori ja que va acabar l'ESO a l'Institut Alba del Vallès de Sant Fost de Campsentelles, mentre que l'altre cas correspon a una nena que estudia a les Escolàpies Sant Josep de Calassanç de Sabadell.

Ensenyament ha criticat que les sentències s'hagin fet públiques abans de notificar-les a les parts afectades. Recorda que els dos casos que remet, són pares que van recórrer el 25% fixat pel TSJC per reclamar el 50%, i que el TS ha considerat 'adequat' el percentatge anterior. El recurs del Departament, que denunciava usurpació de funcions, tampoc no ha estat admès pel TS.

Preparant les al·legacions del recurs del ministeri



Rigau també ha explicat que s'estan preparant les al·legacions al recurs del ministeri que anul·laria el procés de preinscripció escolar i matriculació. Ha detallat que s'ha de puntualitzar legalment les discrepàncies i identificar les 'inexactituds profundes' per fer el document. Tot i això, Rigau s'ha mostrat confiada que la unitat 'total' de les organitzacions que han sortit a defensar el model, des de sindicats, associacions de pares fins a institucions, han de poder tenir 'el seu impacte' perquè 'és difícil que tota la gent del país ho vegi igual i pensar que estem equivocats'.

8)
 
 
Des de Bromera hem llançat campanya per reconéixer la tasca del professorat de valencià. Mitjançant diversos testimonis personals hem volgut contribuir a que la societat respecte i valore el treball que es fa a les aules en favor de la dignificació del valencià. A #gràciesprofes participen alumnes i professors de tot el País Valencià, i també altres cares més conegudes com l’humorista Eugeni Alemany, la guionista Fani Grande, la periodista Maria Josep Picó, o Emili Gascó, un dels fundadors d’Escola Valenciana, entre altres.

Ací tens el breu vídeo amb què iniciem la campanya: #gràciesprofes

Fes clic per veure el vídeo ací.

També trobaràs altres testimonis a per a veure i compartir a:

www.bromera.com/text/graciesprofes o al canal www.youtube.com/bromeradelletres.

La campanya continuarà amb més aportacions d’experiències i comentaris, que anirem recollint des de l’etiqueta #gràciesprofes.

Edicions Bromera

 
9)
 
 
 
 
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
 
InfoMigjorn és un butlletí que distribueix missatges informatius relacionats amb la llengua catalana, com ara:
– Retalls de notícies de premsa.
– Articles, publicats o inèdits.
– Informacions sobre seminaris, congressos, cursos, conferències, presentacions de llibres, publicacions de revistes, etc.
– Ressenyes de llibres, publicades o inèdites.
Així com altres missatges informatius relacionats amb sociolingüística, gramàtica històrica, dialectologia, literatura, política lingüística, normativa, etc.
 
 
Enviat pel servei Sala de premsa de DRAC telemàtic http://drac.com
 
PROTECCIÓ DE DADES. En virtut de les lleis vigents en matèria de protecció de dades (LOPD) us informem que us hem enviat aquest correu utilitzant les dades de contacte que ens vàreu facilitar en el seu moment i que vàrem incorporar al nostre arxiu. Teniu dret a sol·licitar l'accés, la modificació o la cancel·lació de les vostres dades, incloent-hi l'adreça de correu electrònic, del nostre arxiu. Podeu contactar amb nosaltres enviant un missatge a l'adreça infomigjorn@telefonica.net Si voleu donar-vos de baixa, cliqueu ací