InfoMigjorn, revista digital sobre llengua catalana [10.500 membres]
 
Butlletí número 1211 (dimecres 11/11/2015) - Continguts triats i enviats per Eugeni S. Reig
 
Podeu donar d'alta en InfoMigjorn les adreces que considereu oportunes ací
Podeu donar-vos de baixa en InfoMigjorn fent clic en l'enllaç que trobareu al final d'aquest butlletí
 
SUMARI
 
 
1) Pau Vidal - El catanyol es cura. No era un xafeguet de no res
 
2) Taula redona sobre El valencià, una llengua viva
 
3) J. Leonardo Giménez - Fer l'esqueta i fer rogle
 
4) Teresa Tort - Gambosins
 
 
 
7) Xarxa CRUSCAT - Entrades recents
 
 
 
 
1)
 
 
Publicat en el llibre El catanyol es cura. Interferències castellà- català. de Pau Vidal (Editorial Barcanova, Barcelona, 2012)
 
 
El catanyol es cura
 
Pau Vidal
 

No era un xafeguet de no res

 

Exemple d'Ús: «Una mica mullat, dius? Estic ben empapat

Ús correcte: «...Estic ben xop

Explicació: Una locució molt expressiva és moll com un ànec.

 
 
2)

Taula redona sobre El valencià, una llengua viva

Dijous 12 de novembre, a la Casa de la Cultura d'Alzira, a les 19 hores

«El valencià, una llengua viva»,

a càrrec d'Eugeni S. Reig i Juli Jordà.

Modera: Eugeni Alemany, presentador i còmic.

Tant Eugeni S. Reig com Juli Jordà són rescatadors de paraules. Ambdós saben que les paraules són molt més que el concepte que representen. I és que contenen olors, records, llocs i altres connotacions que poden no tenir un sinònim. Per això, no perdre paraules és important per a l'ecosistema lingüístic valencià. Per tal que la nostra continue sent una llengua viva, amb futur, cal apostar per conservar els mots genuïns, amb gust de passat, però també, per descomptat, incorporar-ne altres de nous. És possible trobar l'equilibri?

Eugeni S. Reig (Alcoi, 1942) és un estudiós del lèxic tradicional, autor de Valencià en perill d'extinció, llibre del qual ha publicat una versió actualitzada i notablement ampliada amb el títol El valencià de sempre.

Juli Jordà (Albalat de la Ribera, 1977) és professional de l'assessorament lingüístic (www.uidos.net). Treballa des de fa un grapat d'anys com a corrector, traductor i editor. Ha publicat el llibre Paraules en xarxa.

 
3)
 
Article publicat en el diari Levante-EMV divendres 16 d'octubre del 2015
 
Fer l'esqueta i fer rogle
 
 
J. Leonardo Giménez
 
Un esqueta és algú que molesta a posta. Paraules en xarxa, recull lexicogràfic coral recopilat per Juli Jordà, el definix com a ‘persona que molesta, que punxa'. El Diccionari normatiu valencià, semblantment, com a ‘persona molesta i pesada'. També és ‘excusa, pretext, subterfugi', però esta definició, potser, ja no és d'ús generalitzat. Tornant als esquetes incordiadors, n'hi ha que es passa la vida fent l'esqueta i n'hi ha que ho és circumstancialment. Entre la  xicalla sol donar-se molt això, “No volem que vinga Rafa, es passa el temps molestant i fent l'esqueta a tots”. Ara, amb l'invent dels whatsapps, n'hi ha que, quan acaba les seues ocupacions laborals o domèstiques, es dedica a fer la punyeta, a punxar, a fer l'esqueta. No és ninguna cosa mala, però a vegades, si estàs ocupat en alguna cosa d'interés, ben a gust t'espolsaries els esquetes de damunt. La locució “fer l'esqueta” l'arreplega el Diccionari normatiu valencià com a ‘molestar, fer la punyeta'. Com a termes a sinònims per als esquetes tenim “embafador”, “emprenyador” “llandós”, “pesat” i altres.
 

Una altra expressió molt genuïna de la nostra parla és “fer rogle”. Un rogle és ‘conjunt de persones o coses de manera que formen un cercle', ‘grup de persones a la redor d'algú o d'alguna cosa' i altres significats relacionats amb cercles, redones, etc. Paraules en xarxa exemplifica el terme amb la frase “Xe, quin rogle més bo de gent que hi ha ací”. En El valencià de sempre, d'Eugeni S. Reig, no podia faltar l'esmentada locució, que l'autor il·lustra, i reivindica el seu valor literari, amb citacions d'alguns dels millors escriptors valencians, com ara Toni Cucarella, Joan Francesc Mira, Joan Olivares i Ferran Torrent en les seues respectives novel·les Quina lenta agonia la dels ametlers perduts, El professor d'història, Vespres de sang i Gràcies per la propina. “Fer rogle” és ‘ajuntar-se (persones) en rogle' i també ‘fer eixample, demanar o obligar un grup de gent apilotada a fer lloc, espai en corro, en cercle'. Però “fer rogle és també, com arreplega Reig, ‘cridar l'atenció, causar admiració, ressaltar, distingir-se', exemplificat en el referit llibre amb la floreta “És guapa, culta, intel·ligent, atractiva… Ho té tot. A on va fa rogle”. I com recull el DNV, ‘fer-se escoltar o considerar per la gent'. Les persones amb predicament, els líders, també fan rogle. I els que tenen poder, i poden repartir prebendes, també solen fer rogle, però molts, quan el perden, deixen de fer-ne. Recordem els rogles que feien Camps i altres i mira que “a soletes” estan ara.

 
4)
 
 
 
Teresa Tort
 
 
5)
 
 
6)
 
Article publicat en VilaWeb dimecres 28 d'octubre del 2015
 
Quan el senat francès remata les llengües minoritàries
 
Joan-Lluís Lluís
 
 
7)
Xarxa CRUSCAT - Entrades recents
 
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
 
InfoMigjorn és un butlletí que distribueix missatges informatius relacionats amb la llengua catalana, com ara:
– Retalls de notícies de premsa.
– Articles, publicats o inèdits.
– Informacions sobre seminaris, congressos, cursos, conferències, presentacions de llibres, publicacions de revistes, etc.
– Ressenyes de llibres, publicades o inèdites.
Així com altres missatges informatius relacionats amb sociolingüística, gramàtica històrica, dialectologia, literatura, política lingüística, normativa, etc.
 
 
Enviat pel servei Sala de premsa de DRAC telemàtic http://drac.com
 
PROTECCIÓ DE DADES. En virtut de les lleis vigents en matèria de protecció de dades (LOPD) us informem que us hem enviat aquest correu utilitzant les dades de contacte que ens vàreu facilitar en el seu moment i que vàrem incorporar al nostre arxiu. Teniu dret a sol·licitar l'accés, la modificació o la cancel·lació de les vostres dades, incloent-hi l'adreça de correu electrònic, del nostre arxiu. Podeu contactar amb nosaltres enviant un missatge a l'adreça infomigjorn@telefonica.net Si voleu donar-vos de baixa, cliqueu ací