InfoMigjorn, revista digital sobre llengua catalana [10.500 membres]
 
Butlletí número 1183 (dimecres 03/06/2015) - Continguts triats i enviats per Eugeni S. Reig
 
Podeu donar d'alta en InfoMigjorn les adreces que considereu oportunes ací
Podeu donar-vos de baixa en InfoMigjorn fent clic en l'enllaç que trobareu al final d'aquest butlletí
 
SUMARI
 
 
1) Pau Vidal - El catanyol es cura. Aparell que aparella?
 
 
 
4) Josep Lluís Carod Rovira - Fer com Franco
 
5) Josep Maria Casassús - Ebrencs
 
6)
 
7) Teresa Tort - Sorollam
 
 
 
10) Tere Rodríguez - ‘Saó', millor revista de l'any
 
 
 
1)
 
 
Publicat en el llibre El catanyol es cura. Interferències castellà- català. de Pau Vidal (Editorial Barcanova, Barcelona, 2012)
 
 
El catanyol es cura
 
Pau Vidal
 

Aparell que aparella?

 

Exemple d'Ús: «Tan aviat com la veu passar per l'altra banda de la tanca es llança a per ella

Ús correcte: «…de la tanca se li llança a sobre / al damunt

Explicació: Deu ser per això que no podem tenir selecció de futbol: perquè quan guanyéssim, no sabríem cantar allò d'«¡A por ellos, oé!».

 

2)
 
Treball publicat en la web de Taula de Filologa Valenciana
 
 
3)
 
Publicat en VilaWeb dissabte 23 de maig del 2015

Perpinyà obrirà el curs vinent una segona escola pública immersiva en català

El nou centre Arrels tindrà capacitat per a una cinquantena d'alumnes i s'ubicarà al barri del Vernet, al nord de la ciutat

Nou pas endavant en la normalització de l'ensenyament en català a la Catalunya del Nord. A partir del curs vinent, Perpinyà comptarà amb dues escoles Arrels, l'únic centre públic immersiu en català. El nou centre, que inicialment comptarà amb dues classes per a 50 d'alumnes, compartirà espai amb una escola tradicional al barri del Vernet, al nord de la ciutat. La regidora d'educació de l'Ajuntament de Perpinyà, Nathalie Beaufils, ha destacat que el nou centre permetrà 'satisfer una demanda creixent' i descongestionar l'actual escola Arrels que, amb 245 alumnes, feia temps que estava 'desbordada'.

Amb la segona escola Arrels, el curs vinent prop de 1.000 alumnes estudiaran en català a Perpinyà. Beaufils, ha reconegut que la saturació de l'escola Arrels situada al centre de la ciutat 'era insostenible' amb més de 30 alumnes a cadascuna de les seves vuit classes i amb una llista d'espera molt important per a tots els nivells educatius. És per això que ja fa tres anys que van reclamar una solució al Ministeri d'Educació francès, que, tot i les reticències inicials, finalment s'ha traduït en l'obertura d'un nou centre.

La directora de l'actual escola Arrels, Elena Gual, ha qualificat l'anunci d''històric' perquè en 'les condicions actuals no es podia seguir treballant'. Per Gual, que podria dirigir el nou centre per 'aplicar l'experiència adquirida', l'obertura d'una segona escola Arrels demostra 'que les coses estan canviant' i que l'ensenyament en català a les escoles nord-catalanes ja no compta amb l'oposició sistemàtica de les autoritats educatives franceses malgrat que la paraula immersió 'encara fa por'.

Nathalie Beaufils ha explicat que el període d'inscripció escolar s'obrirà la setmana vinent i que, com a la resta d'escoles, es donarà prioritat a les famílies del barri del Vernet i, en aquest cas concret, també a les que han intentat matricular els seus fills a l'escola Arrels altres cursos i se'n van quedar fora per manca de places. En funció de la demanda en aquest primer any s'estudiarà la possibilitat d'obrir més classes.

Quarta escola immersiva en català a Perpinyà

La nova escola Arrels serà la quarta escola immersiva en català de Perpinyà sumant-se a l'actual escola Arrels del centre de la ciutat i als dos centres de la Bressola: l'escola del Vernet i la de Sant Galdric.

La directora de l'escola Arrels, Elena Gual, ha destacat que a diferència de les escoles de la Bressola, que sí imparteixen totes les classes en català fins que els alumnes arriben a la secundària, a Arrels el sistema immersiu només s'aplica a l'escola maternal. Durant els dos primers anys els alumnes aprenen a llegir i escriure només en català per, en cursos posteriors, donar més protagonisme al francès. En els dos últims cursos de primària els alumnes només fan sis classes en català a la setmana equiparant-se al model bilingüe que apliquen moltes altres escoles a Catalunya del Nord.

Creix la presència del català a les aules

El president de l'Associació Arrels, Pere Manzanares, ha destacat que amb la nova escola Arrels seran prop de 1.000 els alumnes de Perpinyà i més de 2.500 al conjunt del territori, que estudiaran en català, una xifra 'encara petita', ha reconegut, però molt important si es té en compte 'el què ha costat aconseguir-la'. Amb tot, Manzanares lamenta que la demanda continua molt per sobre de l'oferta de places i que moltes famílies no poden escolaritzar els seus fills en català tot i que les classes bilingües a les escoles públiques s'estan estenent i que la Bressola té previst obrir nous centres a Perpinyà en el curt termini.

 
4)
 
Publicat en EL PUNT AVUI diumenge 24 de maig del 2015
 
 
Josep Lluís Carod Rovira
 
 
5)
 
Publicat en El Punt Avui divendres 22 de maig del 2015
 
 
Josep Maria Casassús
 
 
6)
 
Publicat en EL PUNT AVUI diumenge 24 de maig del 2015

El futur del català

 
Ara resulta que el català, vull dir l'idioma, tindrà la subsistència molt poc assegurada en una hipotètica Catalunya independent. Ho sostenen alguns “unionistes” catalans i també alguns independentistes. Uns per raons òbvies i els altres per aquesta tendència al patiment que tenim els indígenes del país. No em facin repetir la sofisticació dels seus arguments. Representa, però, que la Catalunya amb ales pròpies haurà de fer, en l'ensenyament i en la vida pública, tantes concessions legals al castellà –usat per gairebé el cinquanta per cent de la població en alguns llocs–, i representa també que el bilingüisme haurà de quedar tan protegit i assegurat si ens volem presentar com un país respectuós, que per la famosa llei del més fort el català anirà quedant residual en una primera etapa fins a desaparèixer en una segona, que serà immediata. Posem al cap de vint anys. Fa quatre-cents anys que al català només li queden vint anys de vida expressiva.

Quan el català estava del tot perseguit i no servia ni per resar el parenostre a missa, no vaig sentir mai ningú afirmant que amb l'adveniment de la democràcia i amb la recuperació de l'autonomia el català es replegaria encara més i seria substituït pel castellà. Al contrari, que esperàvem l'alçament de llum en la tenebra, el retorn del nom de cada cosa i totes aquelles promeses estimulants que l'Espriu introduïa en els seus poemes. Va venir la democràcia, vam recuperar l'autonomia, i la normalització lingüística i la immersió escolar van ser i són un fet. Insuficient? Sí. Tant, que alguns pensem que en el pròxim alçament de llum ens serà possible incidir més en la normalització, en la immersió i en l'accés al ple domini de la terra. Hi haurà perills? Espanya ens envairà pacíficament amb uns Institutos Cervantes més apetitosos que el nostre Institut Ramon Llull? Sí, molt bé. Però nosaltres, que no farem fàstics als Cervantes, tindrem a la vegada més ressorts per defensar-nos. O no tenim confiança en nosaltres mateixos? Pitjor que ara, impossible. Cada dia ens obsequien amb una envestida contra la llengua i contra moltes coses que ens podrien fer feliços.

Els unionistes catalans que així s'expressen deixem-los a banda. Els independentistes cendrosos i patidors, que pensin en les conseqüències de l'alternativa. Hem arribat tan lluny i els coneixem tan bé que un vot negatiu o insuficient a la independència, a l'estat propi o com n'hi vulguem dir anirà associat a unes represàlies que potser sí que d'aquí a vint anys del català no en quedarà res.

 
7)
 
 
8)
 
 
Publicat en la revista digital NÚVOL dijous 21 de maig del 2015
 
 
9)
 

L'objectiu no és matar la llengua, és matar el país

 

Víctor Alexandre

 

"Què significa, la llengua catalana? Doncs, a banda d'evidenciar l'existència d'una nació, significa unes arrels diferents, una cultura diferent, una manera de ser, de pensar, d'entendre i d'explicar el món diferents"

 

10)

 
Publicat en El Punt Avui dimecres 20 de maig del 2015
 
‘Saó', millor revista de l'any
 
La revista Saó, degana de les publicacions en català al País Valencià, ha estat guardonada com la millor revista de l'any per la Federació d'Associacions d'Editors de Premsa, Revistes i Mitjans Digitals. Un premi que distingeix la trajectòria, el rigor i la qualitat dels continguts de la revista després que el gener d'aquest mateix any publicara el seu número 400. El mèrit de Saó en aquest cas és doble: de primer, pel guardó que valora l'encomiable treball aquestes quatre dècades en la construcció d'un país, i, en segon lloc, per haver sobreviscut en un clima hostil a la llengua i a les ràpides transformacions de la premsa tradicional. A més, amb la particularitat que, com la majoria de mitjans en català, ho ha fet sense cap tipus de subvenció.
 
 
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
 
InfoMigjorn és un butlletí que distribueix missatges informatius relacionats amb la llengua catalana, com ara:
– Retalls de notícies de premsa.
– Articles, publicats o inèdits.
– Informacions sobre seminaris, congressos, cursos, conferències, presentacions de llibres, publicacions de revistes, etc.
– Ressenyes de llibres, publicades o inèdites.
Així com altres missatges informatius relacionats amb sociolingüística, gramàtica històrica, dialectologia, literatura, política lingüística, normativa, etc.
 
 
Enviat pel servei Sala de premsa de DRAC telemàtic http://drac.com
 
PROTECCIÓ DE DADES. En virtut de les lleis vigents en matèria de protecció de dades (LOPD) us informem que us hem enviat aquest correu utilitzant les dades de contacte que ens vàreu facilitar en el seu moment i que vàrem incorporar al nostre arxiu. Teniu dret a sol·licitar l'accés, la modificació o la cancel·lació de les vostres dades, incloent-hi l'adreça de correu electrònic, del nostre arxiu. Podeu contactar amb nosaltres enviant un missatge a l'adreça infomigjorn@telefonica.net Si voleu donar-vos de baixa, cliqueu ací