InfoMigjorn, revista digital sobre llengua catalana [10.500 membres]
 
Butlletí número 1182 (dimarts 02/06/2015) - Continguts triats i enviats per Eugeni S. Reig
 
Podeu donar d'alta en InfoMigjorn les adreces que considereu oportunes ací
Podeu donar-vos de baixa en InfoMigjorn fent clic en l'enllaç que trobareu al final d'aquest butlletí
 
SUMARI
 
 
1) Pau Vidal - El catanyol es cura. Exercicis al gimnàs.
 
2) David Pagès i Cassú - Bones notícies des del país valencià
 
3) Josep Palomero - El valencià de sempre
 
4) Teresa Tort - Empapussar
 
 
6) Pau Vidal - Catalufos
 
7) Enric Gomà - Castellufos
 
8) Griselda Oliver i Alabau - Catalufos i castellufos
 
9) Francesc Martínez i José Ignacio Pastor - Mitjans de comunicació en valencià, cap a on creixem?
 
10) Xavier Borràs - Desobediència i insubmissió
 
 
 
1)
 
Publicat en el llibre El catanyol es cura. Interferències castellà- català. de Pau Vidal (Editorial Barcanova, Barcelona, 2012)
 
 
El catanyol es cura
 
Pau Vidal
 

Exercicis al gimnàs

Exemple d'Ús: «Ara poseu els braços en gerres

Ús correcte: «Ara poseu els braços fent nanses

 
2)
 
Publicat en el DIARI DE GIRONA dimarts 19 de maig del 2015
 
David Pagès i Cassú
 
Quan, en relació amb els països de parla catalana, projectem una mirada àmplia i global, ens adonem de la facilitat amb què es trenen lligams de tota mena: culturals, econòmics, geogràfics, històrics, lingüístics, socials..., que visualitzen les moltes coses que compartim i ens uneixen. En poques setmanes, hem viscut dues bones notícies procedents del País Valencià, que ara ens plau de compartir amb el benvolgut lector.
 
Ens va arribar, per indicació de l'autor, el lingüista Eugeni S. Reig (Alcoi, 1942), el volum El valencià de sempre (edicions Bromera), una versió actualitzada i ampliada del també llibre seu Valencià en perill d'extinció. Reig sap que la llengua és un pou sense fons i, per això mateix, la seva tasca és inacabable i fructífera.
 
L'obra inclou les 1.440 entrades de la segona edició de Valencià en perill d'extinció; les 300 de Lèxic valencià d'ahir i de hui, fins ara inèdit, i 440 entrades noves, que incorporen nombrosos exemples literaris d'autors reconeguts. El llibre presenta un material amb un gran potencial didàctic. Tot plegat fa que puguem dir que es tracta d'un treball útil i durador darrere el qual hi ha el convenciment que cal treballar per evitar la desnaturalització i la regressió de la llengua.
 
L'altra notícia de què volem parlar és de la Presentació, el passat 8 de maig, a l'Auditori Josep Irla de Girona, de La Veu del PV. D'aquest diari digital en podem dir que va néixer amb l'objectiu de contribuir a vertebrar el País Valencià i de ser una veu independent i rigorosa. Exposa l'actualitat i els temes que afecten els ciutadans, els municipis i les comarques d'arreu del país i, és clar, vol ser una eina d'anàlisi, informació, opinió i participació, a més d'un camí cap a la dignitat del poble valencià.
 
L'acte, conduït per Jaume Piquer, fou molt lluït i comptà amb les intervencions de valencians que viuen en les nostres comarques. També, amb les de dos dels responsables de La Veu: Moisès Vizcaíno, coordinador, i Eduard Ferrando, del Departament de Llengua. Així mateix va ser amenitzat amb tocs poètico-musicals per Núria Agulló, d'Elx, i Alexandre Hernàndez, de Xàtiva.
 
Som una sola família i sentim una gran solidaritat entre nosaltres i, per això mateix, compartim les alegries i les tristeses; les esperances i els temors; les celebracions i les decepcions. Aquest compartiment ens enforteix i ens enriqueix. Benvingudes siguin aquestes bones notícies. Que en vinguin moltes més.
 
 
3)
 
Publicat en el diari Mediterráneo diumenge 3 de maig del 2015
 
El valencià de sempre
 
Josep Palomero
 
Fa uns anys, Eugeni S. Reig va publicar dos edicions (1998, 2005) del seu magnífic primer llibre ‘Valencià en perill d'extinció', que ha servit per a promoure la reflexió dels usuaris del valencià sobre determinats aspectes de la nostra llengua. Ara, ampliada i millorada, ha tret la segona part d'aquell treball. Reig manté també la publicació digital ‘InfoMigjorn', en què arreplega els articles, les reflexions i els comentaris de més profit sobre el valencià- català. És, per tant, una persona bolcada en l'estudi i en la promoció del valencià que ha fet aportacions molt originals i meritòries, amb què ha despertat consciències i ha aclarit vicis i errors, sobretot pel que respecta a la fraseologia, una part consistent de la llengua que, en el nostra cas, com en el d'altres llengües, s'ha empobrit notablement en les darreres dècades com a conseqüència de la modernització de la societat. També en això, l'aportació de Reig és molt d'agrair, per més que no siga fàcil introduir-la de nou en una joventut formada en altres paràmetres i que ni tan sols compta amb una televisió i una ràdio generalistes en la llengua del seu país.
 
 
4)
 
http://blocs.mesvilaweb.cat/ttort/?p=268303
 
 
Teresa Tort
 
5)
 
Publicat en el diari EL PAÍS dijous 21 de maig del 2015
 
6)
 
Publicat en la revista digital NÚVOL dimecres 20 de maig del 2015

Catalufos

Pau Vidal
 
7)
 
Publicat en la revista digital NÚVOL dissabte 23 de maig del 2015

Castellufos

Enric Gomà
 
8)
 
Publicat en la revista digital NÚVOL diumenge 24 de maig del 2015
 

Catalufos i castellufos

Griselda Oliver i Alabau
 
 
9)
 
Publicat en el diari Levante-EMV divendres 22 de maig del 2015
 
 
Francesc Martínez i José Ignacio Pastor
 
De vegades, l´arbrat ens impedeix veure el bosc. El tancament al novembre de 2013 del gran arbre dels mitjans de comunicació valencians, RTVV, ha alçat una boira espessa que dificulta veure amb claredat el conjunt de la gran desfeta que han patit els petits mitjans valencians des de l´inici de la crisi. No hi ha xifres oficials ni cap estudi sobre l´impacte de la crisi en la comunicació valenciana. Disposem sols d´informacions disperses de la Unió de Periodistes Valencians i de professionals independents. S´estima que, comptant RTVV, des de 2008 fins a 2014 han tancat uns 40 mitjans de comunicació i han sigut acomiadats vora 2.000 professionals. Les conseqüències de les polítiques neoliberals sobre el sistema comunicatiu valencià han estat de bon tros les pitjors de l´Estat. En cap altra comunitat autònoma ha deixat d´emetre la seua radiotelevisió ni han tancat tants mitjans en llengua pròpia, ni el fiasco de la TDT ha causat tanta destrossa en la televisió local.

De fet, el sector de la comunicació en valencià és el que més ha sofert. Entre 2008 i 2014 han tancat ofegats per la crisi i decisions polítiques injustes almenys 25 mitjans privats i públics en valencià. A més de la desaparició de les ones de TV3 i Catalunya Ràdio i el tancament de RTVV pel Consell, han tancat televisions com Info TV i Gandia TV, periòdics comarcals de dilatada trajectòria com Crònica de la Vall d´Albaida, El Cresol de l´Horta, Quinze Dies de la Safor o Papers de l´Horta, així com periòdics gratuïts i digitals, revistes culturals com Eines i Silenci, i fins i tot ràdios locals municipals professionalitzades com Aldaia Ràdio.

Però la comunicació en valencià ja patia molt abans de la crisi una situació de marginació conscient per part del Consell. Des de la Generalitat i sectors de l´alta economia i política valenciana no es considera l´establiment d´un mercat mediàtic en valencià com un pilar indispensable de la normalització de la llengua i de la reconstrucció nacional del país i, per tant, la necessitat d´unes polítiques públiques encaminades a la preservació i promoció dels mitjans en llengua pròpia. Passats més de 30 anys de l´establiment de l´autonomia i de la LUEV, els mitjans en valencià no han aconseguit la normalització en el mercat i no han sigut determinants en el procés de recuperació de la llengua. El desenvolupament dels mèdia en valencià s´ha fet espontani, mancat d´una ajuda planificada i sotmés a tota classe d´entrebancs polítics i econòmics.

A hores d´ara tenim poc més d´un centenar de mitjans en valencià, tots ells petits i la immensa majoria en precarietat econòmica. Els àmbits on la comunicació en la nostra llengua està més viva són la premsa especialitzada de temàtica diversa (30 publicacions de reconegut prestigi) i els mitjans digitals (89 cibermitjans, dels quals hi ha 47 diaris de proximitat). Però no ens enganyem, el sector és molt feble encara, els mitjans electrònics, per exemple, representen el 19% del total dels cibermitajans valencians. Cal destacar també la presència d´espais informatius i programes en valencià en mitjans en castellà, com Levante-EMV, Levante TV, la 97.7 FM o El País. Una aposta que haurien d´emular altres grans mitjans del nostre país en pro de la normalització de l´idioma.

La comunicació en valencià necessita urgentment un pla que faça reviscolar un sector subaltern i castigat pel poder. Volem una dieta mediàtica valenciana que contemple seriosament la comunicació en llengua pròpia. Demanem a les Corts i al Consell que isquen de les eleccions del 24 de maig unes polítiques públiques de suport als mitjans tant en valencià com els mitjans en castellà que inclouen seccions en la nostra llengua. És possible eixir d´entre les cordes de la inanició si s´apliquen polítiques adequades i coherents des de la Generalitat.
Tot seguit exposem un decàleg d´idees i propostes que podrien aplicar-se:
1. Iniciar el desenvolupament reglamentari de la LUEV, especialment en l´àrea dels mitjans de comunicació, en compliment del Pacte pel Valencià de 2001 signat per tots els grups polítics a les Corts Valencianes i que no s´ha portat a cap. Els mitjans en valencià han de ser considerats per la Generalitat una indústria cultural i una eina de normalització que cal protegir, potenciar i preservar.

2. Desenvolupar una política nacional de comunicació des de la Generalitat, que duga a terme la reordenació profunda del sector audiovisual valencià, començant per la reobertura de RTVV amb els criteris de qualitat, pluralisme i valencianització total que contempla la ILP per la recuperació de la ràdio i televisió valenciana.
3. Potenciar l´audiovisual en valencià. Creació d´u
n Institut Valencià d´Indústries Culturals i d´un Consell de l´Audiovisual Valencià, així com desplegament de recursos econòmics, legislació i organismes necessaris per a enfortir el sector.
4. Potenciar l´us del valencià en els mitjans de comunicació privats mitjançant ajudes econòmiques de suport a la llengua desenvolupades des de la Generalitat, diputacions i ajuntaments.

5. Crear xarxes d´emissores públiques locals de ràdio, consorcis públics de TDT i portals web, i una agència valenciana de notícies en llengua autòctona. Afavorir l´existència i creació de mitjans de comunicació comunitaris, també anomenats del tercer sector.

6. Recuperar l´espai de comunicació compartit amb altres comunitats autònomes mitjançant acords de reciprocitat entre la Generalitat Valenciana i els governs de Catalunya i Balears (i fins i tot d´Andorra) per a veure i escoltar totes les cadenes autonòmiques de ràdio i televisió en llengua pròpia.

7. Fixar uns criteris polítics i autonòmics (amb legislació) per a mitigar la dependència mediàtica en castellà, sobretot dels sectors radiofònic i televisiu, tot establint un marc favorable per als operadors i empreses que empren el valencià.

8. Fer visibles els mitjans de comunicació en valencià. Crear un quiosc en Internet on es puga accedir a tots els mitjans existents. Crear igualment un observatori de mitjans amb les universitats per a quantificar els mitjans, detectar potencialitats, avaluar audiències, usos i consums culturals, i finalment plantejar estratègies.

9. Potenciar l´estàndard del valencià oral proposat per l´Acadèmia Valenciana de la Llengua en el Llibre d´estil per als mitjans audiovisuals en valencià, editat en 2011.

10. I finalment, elaboració un pla autonòmic de la TDT per tal de reconstruir el sector de la televisió digital local cap a projectes comunicatius compromesos amb la identitat cultural valenciana i la llengua autòctona.

 

10)
 
Publicat a mèdia.cat

Desobediència i insubmissió

Xavier Borràs

 

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
 
InfoMigjorn és un butlletí que distribueix missatges informatius relacionats amb la llengua catalana, com ara:
– Retalls de notícies de premsa.
– Articles, publicats o inèdits.
– Informacions sobre seminaris, congressos, cursos, conferències, presentacions de llibres, publicacions de revistes, etc.
– Ressenyes de llibres, publicades o inèdites.
Així com altres missatges informatius relacionats amb sociolingüística, gramàtica històrica, dialectologia, literatura, política lingüística, normativa, etc.
 
 
Enviat pel servei Sala de premsa de DRAC telemàtic http://drac.com
 
PROTECCIÓ DE DADES. En virtut de les lleis vigents en matèria de protecció de dades (LOPD) us informem que us hem enviat aquest correu utilitzant les dades de contacte que ens vàreu facilitar en el seu moment i que vàrem incorporar al nostre arxiu. Teniu dret a sol·licitar l'accés, la modificació o la cancel·lació de les vostres dades, incloent-hi l'adreça de correu electrònic, del nostre arxiu. Podeu contactar amb nosaltres enviant un missatge a l'adreça infomigjorn@telefonica.net Si voleu donar-vos de baixa, cliqueu ací