InfoMigjorn, revista digital sobre llengua catalana [10.500 membres]
 
Butlletí número 1154 (dimarts 14/04/2015) - Continguts triats i enviats per Eugeni S. Reig
 
Podeu donar d'alta en InfoMigjorn les adreces que considereu oportunes ací
Podeu donar-vos de baixa en InfoMigjorn fent clic en l'enllaç que trobareu al final d'aquest butlletí
 
SUMARI
 
 
1) Pau Vidal - El catanyol es cura. A la reunió de l‘AMPA.
 
 
3) Pere Ortís - El substantiu broma
 
4) Berta Tresserres i Mireia Reynal - El català als mitjans de comunicació
 
5) Joan Lluís Lluís - La nostra llengua invisible
 
 
7) Teresa Tort - Guai!
 
8) L'AVL demana a l'Ajuntament de València que dedique un carrer a Pere Maria Orts
 
 
10) Xarxa CRUSCAT - Entrades recents
 
 
 
 
1)
 
Publicat en el llibre El catanyol es cura. Interferències castellà- català. de Pau Vidal (Editorial Barcanova, Barcelona, 2012)
 
 
El catanyol es cura
 
Pau Vidal
 

A la reunió de l‘AMPA

 

Exemple d’Ús: «No l’hauries de mimar tant.»

Ús correcte: «No l’hauries de consentir tant.»

Explicació: El verb mimar vol dir ‘imitar’ (i d’aquí ve el mim). Un nen mimat és un consentit o aviciat.

 

 

2)

 

 http://llenguanacional.cat/

 
 
La revista que et cal per a aprofundir el coneixement de la llengua catalana
 

 

3)
El substantiu broma
Pere Ortís
 

     En la llengua catalana el substantiu broma porta molta cua i és bo que tractem d’amidar-ne la llargària. D’entrada cal dir que Fabra anota sense embuts que en el sentit de facècia, folga, xanxa, plagasitat, joc, gresca és castellanisme. Jo sóc fabrista, no hi puc fer més. I diria que és allò de sempre: donar preferència a un mot manllevat i engegar el ventall preciós que tenim per a expressar el mateix concepte ─tan rics que som els catalans i tan pobrament que vivim. Molts catalans viuen de manlleus, com d’un recapte gens fiable. I una altra virtut adorable que tenim els catalans és que desconeixem el bo i millor que tenim i, quan ens ho proposen,  sentim angúnies i fem una ganya a l’agosarat. I sort que no l’enviem a can Pistraus de mala manera. I així anem tirant.

    Bé, el sentit genuí, de naixença, i molt viu en certes contrades on s’estén la nostra llengua, és que broma  és un núvol. Quan érem petits no hi fallàvem mai i dèiem: Al cel hi ha moltes bromes i deurà ploure. Sabíem què volia dir núvol, però ben poc l’utilitzàvem. També dèiem: El ponent la mou, el llevant la plou. Els dos pronoms la es refereixen a broma. També dèiem: Quan al cel hi ha brometes, aterra hi ha pastetes.

   Ja sé que la majoria de diccionaris, sinó tots, han admès “broma” en el sentit que li dóna el castellà, tot i que també quasi bé tots fan professió, al pròleg, que no admeten un barbarisme que no ens calgui; i amb una facilitat que esgarrifa admeten aquest i admeten “gamberro”, “guapo”, per exemple, que envien cadascun un ventall preciós que fa pena de veure perdut definitivament per a la llengua.

   Malauradament broma, amb aquest sentit de núvol, l’hem perduda. Ara no la sents dir a ningú, la generació que la deien s’ha esfumat. Als homes del temps de tots els nostre mitjans no els la sentim dir mai. I és una pena perquè és una paraula tan típica i tradicional. Suggeriria que als mitjans de comunicació, a l’escola, en les xarrades, en les tertúlies hauríem de portar la bona taleia de recuperar mots perduts, per refer la injustícia que els hem fet i com un preocupació de seny per retrobar la riquesa, el patrimoni, perduts.

   Broma, en català, també és un mol·lusc marí, dit sigui de passada.

   I també fa el seu adjectiu: El cel està brom.

  Quan érem petits el barbarisme també l’usàvem alguna vegada ─”Hi ha bromes que porten aigua”─ però generalment utilitzàvem expressions alternes, com és ara: Ho deia, ho feia, de riure. Ets mallorquins diuen joc: Bé en tens de jocs, atlot!

   I dèiem una altra frase, en substitució de la manllevada “estar de broma”, que deia: Estar d’ullera. Era molt comuna en el parlar dels homes i tan bonica. Correspon a l’expressió anglesa de To have the sense of humor, que vol dir: Estar d’ullera. Era molt utilitzada, i incloïa un punt d’ironia, de sorna, tot posant als ulls i a les conques visuals un lliscat de no sé què que volia dir  fumbre’s de l’interlocutor, de compadir-lo, per tòtil. Si algú deia una gallofa o sortia amb un estirabot benigne, hom li deia: Que estàs d’ullera, tu, noi? També hem perdut aquesta expressió tan bonica i cal recuperar-la. També tenia el sentir de refús o d’engegar a pondre: ─Quan en vols, d’aquest auto? ─Trenta mil pessetes. ─Estàs d’ullera!

   En sentit negatiu en tenim d’altres que també són un encant i ens convencen que no ens cal “broma”. No estar de gaita, no estar de brocs, no estar per romanços, no estar per orgues. No em vingos amb romanços, que no estic de brocs.

    Bé, bonament. Que piano, piano, si va lontano, de mica en mica s’omple la pica. I perdoneu, encara, aquesta llatinada: Error corrgitur ubi deprehenditur. És de savis fer-ho. Com algú, a les seves velleses, ha corregit “amoïnar”.

 
4)
 
Publicat en la revista digital NÚVOL dissabte 4 d'abril del 2015

El català als mitjans de comunicació

Berta Tresserres i Mireia Reynal
 
 
5)
 
 
Publicat en la revista Presència diumenge 5 d'abril del 2015
 
 
Joan Lluís Lluís
 
6)
 
https://rentllibres.wordpress.com/2015/04/05/al%C2%B7leluia-en-la-sang/
 
 
Blog de la col·lecció RENT. Llibres de literatura religiosa contemporània en valencià
 
 
7)
 
http://blocs.mesvilaweb.cat/ttort/?p=268207
 
 
Teresa Tort
 
8)
 
Publicat en El Punt Avui dijous 2 d'abril del 2015

L'AVL demana a l'Ajuntament de València que dedique un carrer a Pere Maria Orts

La institució normativa considera que els mèrits que envolten la personalitat i la figura de l'erudit el fan mereixedor de tan digne honor

L'AVL ha sol·licitat oficialment a l'Ajuntament de València que dedique un carrer o plaça a l'erudit i fill predilecte de la ciutat Pere María Orts i Bosch, “per a perpetuar la seua memòria en el cap i casal del Regne”, tal com apareix en la carta dirigida a l'alcaldessa Rita Barberà.

La institució normativa, de la qual formava part l'insigne historiador recentment desaparegut, estima que els mèrits que envolten la personalitat i la figura de Pere Maria Orts el fan mereixedor de tan digne honor. L'AVL adjunta a la carta una succinta mostra dels aspectes més rellevants de la seua trajectòria.

En eixe document, Ramon Ferrer, en nom de l'ens normatiu, descriu Pere Maria Orts com “el mecenes cultural valencià més important de la Renaixença ençà”, assenyala que la seua labor de filantropia ha tractat de cobrir “les mancances de les institucional culturals valencianes” i, finalment, posa en relleu les donacions fetes a les institucions valencianes i a València.

9)

https://cuscub.wordpress.com/2015/04/09/xii-jornada-de-la-scaterm/

XII Jornada de la SCATERM

Presència del català en l’espai cientificotècnic. Quina terminologia tenim, sense textos especialitzats?

 

10)
Xarxa CRUSCAT - Entrades recents
 
 
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
 
InfoMigjorn és un butlletí que distribueix missatges informatius relacionats amb la llengua catalana, com ara:
– Retalls de notícies de premsa.
– Articles, publicats o inèdits.
– Informacions sobre seminaris, congressos, cursos, conferències, presentacions de llibres, publicacions de revistes, etc.
– Ressenyes de llibres, publicades o inèdites.
Així com altres missatges informatius relacionats amb sociolingüística, gramàtica històrica, dialectologia, literatura, política lingüística, normativa, etc.
 
 
Enviat pel servei Sala de premsa de DRAC telemàtic http://drac.com
 
PROTECCIÓ DE DADES. En virtut de les lleis vigents en matèria de protecció de dades (LOPD) us informem que us hem enviat aquest correu utilitzant les dades de contacte que ens vàreu facilitar en el seu moment i que vàrem incorporar al nostre arxiu. Teniu dret a sol·licitar l'accés, la modificació o la cancel·lació de les vostres dades, incloent-hi l'adreça de correu electrònic, del nostre arxiu. Podeu contactar amb nosaltres enviant un missatge a l'adreça infomigjorn@telefonica.net Si voleu donar-vos de baixa, cliqueu ací