InfoMigjorn, revista digital sobre llengua catalana [10.500 membres]
 
Butlletí número 1153 (dilluns 13/04/2015) - Continguts triats i enviats per Eugeni S. Reig
 
Podeu donar d'alta en InfoMigjorn les adreces que considereu oportunes ací
Podeu donar-vos de baixa en InfoMigjorn fent clic en l'enllaç que trobareu al final d'aquest butlletí
 
 
SUMARI
 
 
1) Pau Vidal - El catanyol es cura. A la manifestació.
 
 
 
4) David Abril - TV3 i “lo nostro”
 
 
 
 
 
9) Exposició "UNA LLENGUA CAP A LA LLIBERTAT-REALITAT I VITALITAT DE LA LLENGUA CATALANA"
 
 
 
 
1)
 
Publicat en el llibre El catanyol es cura. Interferències castellà- català. de Pau Vidal (Editorial Barcanova, Barcelona, 2012)
 
 
El catanyol es cura
Pau Vidal
 

A la manifestació

 

Exemple d'Ús: «Per un treball digne.»

Ús correcte: «Per una feina digna.»

Explicació: Treball és un substantiu correcte, igual que el verb treballar, però quan significa ‘exercici del propi ofici o professió, o en general de qualsevol activitat empresa', s'empra feina: «No puc

venir, ara, que sóc a la feina», «Ens queda molta feina per fer».

 
2)
 
3)
 
Publicat en la revista digital NÚVOL dimecres 1 d'abril del 2015
 
4)
 
Publicat en DIARI DE BALEARS dijous 2 d'abril del 2015
 
 
5)
 
Publicat en VilaWeb divendres 3 d'abril del 2015
 
 
Juan Carlos Moreno Cabrera
 
 
6)
 
Publicat en el blog Fricor de llengua dimecres 1 d'abril del 2015
 
 
Albert Gilabert
 
7)
 
 

El Departament de Cultura ha publicat en línia el resum de Greuges contra la llengua catalana 2010 – 2013,un document que recull els incompliments que fa l'Estat espanyol de la Carta europea de les llengües regionals o minoritàries (CELRoM).

La CELRoM és un conveni internacional aprovat pel Consell d'Europa (CE) el 25 de juny de 1992 i que va ser ratificat el 2001 per l'Estat espanyol. Aquesta ratificació compromet l'Estat espanyol a aplicar els graus més alts de protecció de les llengües oficials pròpies diferents del castellà.

El document Greuges contra la llengua catalana 2010 – 2013 mostra les darreres dades sobre la situació de coneixement i ús de la llengua catalana i la llengua occitana; exposa la política lingüística de la Generalitat; informa sobre les novetats normatives, i denuncia els obstacles per a l'aplicació de la CELRoM a Catalunya.

Nota de premsa

 
8)
 
Publicat en RACÓ CATALÀ divendres 3 d'abril del 2015

Un nou llibre analitza la singularitat històrica i jurídica de la Franja de Ponent

L'historiador Joaquim Monclús analitza l'evolució de la Ribagorça, la Llitera, el Baix Cinca i el Matarranya

 
9)
 
Exposició "UNA LLENGUA CAP A LA LLIBERTAT-REALITAT I VITALITAT DE LA LLENGUA CATALANA"
 
 

L'EXPOSICIÓ "UNA LLENGUA CAP A LA LLIBERTAT-REALITAT I VITALITAT DE LA LLENGUA CATALANA" ESTARÀ PRESENT A CAN ALCOVER FINS AL 18 D'ABRIL

LA MOSTRA HA ESTAT PROMOGUDA PER LA FOLC I COMISSARIADA PER JORDI SOLÉ I CAMARDONS

Dimecres 8 d'abril rriba a Palma l'exposició "Una llengua cap a la llibertat-Realitat i vitalitat de la llengua catalana", després de romandre un mes a Manacor, acollida per la Institució Pública Antoni Maria Alcover. Es tracta d'una exposició promoguda per la FOLC (Federació d'Organitzacions per la Llengua Catalana), el comissari de la qual és Jordi Solé i Camardons, sociolingüista, bon coneixedor de la situació actual de la llengua catalana. El disseny dels plafons a tot color és obra de Cèsar Amiguet.

L'exposició mostra, en 20 plafons, la realitat actual de la llengua, amb els següents eixos temàtics: els territoris on es parla el català, la realitat desigual dels usos idiomàtics i la vitalitat i la història de la llengua catalana. Expressa la realitat tal com és, subratllant la vitalitat enorme de la llengua, malgrat els segles de persecució lingüística que ha hagut de suportar.

L'exposició romandrà a Can Alcover des del dia 8 fins el dia 18 d'abril i es podrà visitar de les 10.00 a les 19.00 hores, de dilluns a divendres, i de les 10.00 a les 13.00 hores els dissabtes.

(Per a més informació: Jaume Mateu 679698237)

10)
 
 
 
 
 
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
 
InfoMigjorn és un butlletí que distribueix missatges informatius relacionats amb la llengua catalana, com ara:
– Retalls de notícies de premsa.
– Articles, publicats o inèdits.
– Informacions sobre seminaris, congressos, cursos, conferències, presentacions de llibres, publicacions de revistes, etc.
– Ressenyes de llibres, publicades o inèdites.
Així com altres missatges informatius relacionats amb sociolingüística, gramàtica històrica, dialectologia, literatura, política lingüística, normativa, etc.
 
 
Enviat pel servei Sala de premsa de DRAC telemàtic http://drac.com
 
PROTECCIÓ DE DADES. En virtut de les lleis vigents en matèria de protecció de dades (LOPD) us informem que us hem enviat aquest correu utilitzant les dades de contacte que ens vàreu facilitar en el seu moment i que vàrem incorporar al nostre arxiu. Teniu dret a sol·licitar l'accés, la modificació o la cancel·lació de les vostres dades, incloent-hi l'adreça de correu electrònic, del nostre arxiu. Podeu contactar amb nosaltres enviant un missatge a l'adreça infomigjorn@telefonica.net Si voleu donar-vos de baixa, cliqueu ací