InfoMigjorn, revista digital sobre llengua catalana [10.500 membres]
 
Butlletí número 1149 (dilluns 06/04/2015) - Continguts triats i enviats per Eugeni S. Reig
 
Podeu donar d'alta en InfoMigjorn les adreces que considereu oportunes ací
Podeu donar-vos de baixa en InfoMigjorn fent clic en l'enllaç que trobareu al final d'aquest butlletí
 
 
SUMARI
 
 
1) Pau Vidal - El catanyol es cura. I per a qui vulgui unes postres diferents.
 
2) Arreplec de virolla per a RodaMots
 
 
 
 
 
7) Ja s'ha publicat el número 48 de la revista L'Espill
 
 
 
 
 
1)
 
Publicat en el llibre El catanyol es cura. Interferències castellà- català. de Pau Vidal (Editorial Barcanova, Barcelona, 2012)
 
 
El catanyol es cura
Pau Vidal
 

I per a qui vulgui unes postres diferents

 

Exemple d'Ús: «Jo de síndria passo, que m'emprenyen les pepites

Ús correcte: «Jo de síndria passo, que m'emprenyen les llavors

EXPLICACIÓ: Com se sap si una fruita té pinyol o llavors? El nom mateix ho diu: pinyol és singular, només n'hi ha un; les llavors, plural: n'hi ha moltes. Les del meló, per exemple, o les de gira-sol, vulgarment anomenades pipes.

 
 
2)
 
Arreplec de virolla per a RodaMots

La web i llista de correu RodaMots (Cada dia un mot, www.rodamots.cat) comença avui una campanya entre els seus subscriptors i seguidors per obtenir donatius. L'«arreplec de virolla» dura quinze dies, fins al 20 d'abril, i els donants poden rebre llibres o discos de regal a canvi de les seves aportacions.

L'objecte de la campanya és obtenir fons per garantir el manteniment de la pròpia web i la tramesa de 'Cada dia un mot' als més de 25.000 subscriptors que reben els missatges. La subscripció és gratuïta i tant la web com els missatges no contenen publicitat.

RodaMots no rep cap subvenció de cap institució pública ni privada ni té cap ingrés que no siguin els donatius dels subscriptors realitzats durant l'arreplec.

Justament fa unes setmanes van inaugurar la web www.rodamots.cat, on s'ha traslladat tot el material enviat al llarg dels setze anys que fa que dura aquesta iniciativa.

Els comptes on es poden fer les aportacions són aquests:
ES67 0081 0077 8400 0145 6056 (Banc Sabadell/CAM)
ES31 2100 0807 7802 0113 0452 ("la Caixa")
a nom de Xarxa de Mots, l'associació de la qual forma part 'Cada dia un mot'.

També es poden fer aportacions a través de PayPal. Per a més informació i detalls sobre la campanya, visiteu la pàgina http://rodamots.cat/escreix/arreplec-de-virolla-2015/

Segons l'import, els donants poden triar un llibre o un disc de regal d'una llista amb més d'una vintena de títols, entre els quals Els 100 refranys més populars, de Víctor Pàmies i Jordi Palou, Tots els dubtes. Una gramàtica del català a l'abast, de Rudolf Ortega i El valencià de sempre, d'Eugeni S. Reig. Vegeu la llista completa de títols oferts aquí:
http://rodamots.cat/escreix/informacio-sobre-els-titols-oferts-2015/

Així mateix, en aquesta pàgina han preparat una sèrie de preguntes i respostes sobre la campanya:
http://rodamots.cat/escreix/arreplec-de-virolla-2015-per-a-cada-dia-un-mot/

 
3)
 
Publicat en El Punt Avui dijous 26 de març del 2015
 
 
Jordi Aznar Martínez
 
 
4)
 
Publicat en la web de la Generalitat de Catalunya dimecres 25 de març del 2015

Publicada al DOGC l'ordre de creació del Premi LSC de foment de la llengua de signes catalana

El Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya ha publicat avui l'Ordre de creació del Premi LSC de foment de la llengua de signes catalana. Es tracta d'un guardó institucional del Govern de Catalunya en reconeixement de persones, entitats i iniciatives que contribueixen al foment, la difusió i el prestigi de la llengua de signes catalana. Aquest premi es situa en un mateix pla que els altres guardons oficials de la Generalitat en relació amb les altres llengües pròpies de Catalunya (català: premis Pompeu Fabra, i occità: premi Robèrt Lafont).

El premi LSC de foment de la llengua de signes catalana té caràcter biennal i s'atorgarà en aquestes tres categories:

a) a una persona signant en LSC, per la seva trajectòria en el foment de la LSC.

b) a una entitat que hagi destacat en el foment de la LSC.

c) a una iniciativa, projecte, estudi o recerca de foment de la LSC.

El premi serà atorgat per un jurat format per 6 membres, entre representants de la Generalitat i del sector, entre els quals la Federació de Sords de Catalunya (FESOCA),la Secció Filològica de l'Institut d'Estudis Catalans, així com representants dels col·lectius de pares i mares de persones sordes i de persones sord-cegues.

L'Estatut d'autonomia (art. 50.6) preveu que la llengua de signes catalana ha de ser objecte d'ensenyament, protecció i respecte. Així, el Parlament de Catalunya va aprovar la Llei 17/2010, de 3 de juny, de la llengua de signes catalana, que també preveu (art. 8.1) que l'Administració de la Generalitat ha de difondre l'existència de la llengua de signes catalana.

Ordre de creació del Premi LSC de Foment de la Llengua de Signes Catalana.

 
5)
 
Publicat en el DIARI DE BALEARS divendres 27 de març del 2015
 
 
 
6)
 
Publicat en el DIARI DE BALEARS dijous 26 de març del 2015
 
7)
 

Ja s'ha publicat el número 48 de la revista L'Espill

 

Ja ha aparegut, i aviat podreu trobar als llocs de venda habituals, el número 48 (hivern 2014-2015) de L'Espill. Un sumari ben atractiu que, ben segur, us interessarà. Antoni Mora escriu sobre els orígens i el sentit d'un terme que s'empra a tort i a dret en el debat polític actual: el “populisme”. François Rastier s'aproxima, en un article apassionant, a l'obra i la significació de Jorge Semprún com a testimoni, supervivent i relator de l'Holocaust. Simona Skrabec fa una aportació crítica sobre la literatura catalana des del prisma de la relació espai-temps. Joan Ramon resina planteja la qüestió de les humanitats i el desenllaç de les guerres culturals. Jacobo Muñoz escriu sobre Manuel Sacristán com a mestre, alguna cosa més que un intel·lectual. Faust Ripoll, amb ironia, va a les arrels més clàssiques de la dissidència. Tobies Grimaltos fa una apologia (parcial) de l'escepticisme, en clau filosòfica. Narcís Selles recupera un capítol massa oblidat de les relacions culturals catalanovalencianes, amb la figura d'Alexandre Cirici com a estendard.

El dossier, que ha coordinat el catedràtic de Sociologia de la Universitat de València Ernest Garcia, es dedica a una qüestió decisiva i alhora inquietant: “Cap a un col·lapse de la civilització industrial?”, amb articles d'especialistes com ara Antonio Turiel (del CSIC), Luc Semal (Universitat de Lille), el mateix Ernest Garcia, Paul i Anne Ehrlich (Universitat de Stanford) i Alain Gras (Universitat de La Sorbona). El canvi climàtic, l'esgotament de recursos no renovables, la pèrdua de biodiversitat, l'explosió demogràfica, el pic del petroli... tot plegat apunta o no a una catàstrofe imminent (en termes històrics)?

En l'apartat de Converses hi trobareu una entrevista al fundador i pare intel·lectual de l'IVAM Tomàs Llorens, que en fou el primer director, a càrrec del periodista Ferran Bono. Per la seua banda, Vicent Alonso ofereix un avançament del seu nou dietari, a la secció Fulls de Dietari. En Documents es publica el Manifest “Darrera crida”, que enllaçà amb la problemàtica plantejada al dossier. I finalment, en la secció llibres apareixen ressenyes ben argumentades de Martí Domínguez (sobre La desconnexió valenciana, de Toni Mollà), de Pau Viciano (sobre La formació d'una identitat. Una història de Catalunya, de Josep Fontana), de Carles Cabrera (sobre De Cataluña i España. Relaciones culturales y literarias) i d'Adolfo Carratalà (Reset RTVV, del Col·lectiu Ricard Blasco).

L'editorial té com a títol: “Tots som Grècia”.

Tota la informació a www.uv.es/lespill, i ens podeu seguir a @Revista_LEspill.

8)
 
Publicat en El Punt Avui diumenge 29 de març del 2015
 
 
 
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
 
InfoMigjorn és un butlletí que distribueix missatges informatius relacionats amb la llengua catalana, com ara:
– Retalls de notícies de premsa.
– Articles, publicats o inèdits.
– Informacions sobre seminaris, congressos, cursos, conferències, presentacions de llibres, publicacions de revistes, etc.
– Ressenyes de llibres, publicades o inèdites.
Així com altres missatges informatius relacionats amb sociolingüística, gramàtica històrica, dialectologia, literatura, política lingüística, normativa, etc.
 
 
Enviat pel servei Sala de premsa de DRAC telemàtic http://drac.com
 
PROTECCIÓ DE DADES. En virtut de les lleis vigents en matèria de protecció de dades (LOPD) us informem que us hem enviat aquest correu utilitzant les dades de contacte que ens vàreu facilitar en el seu moment i que vàrem incorporar al nostre arxiu. Teniu dret a sol·licitar l'accés, la modificació o la cancel·lació de les vostres dades, incloent-hi l'adreça de correu electrònic, del nostre arxiu. Podeu contactar amb nosaltres enviant un missatge a l'adreça infomigjorn@telefonica.net Si voleu donar-vos de baixa, cliqueu ací