InfoMigjorn, revista digital sobre llengua catalana [10.400 membres]
 
Butlletí número 1143 (dimecres 25/03/2015) - Continguts triats i enviats per Eugeni S. Reig
 
Podeu donar d'alta en InfoMigjorn les adreces que considereu oportunes ací
Podeu donar-vos de baixa en InfoMigjorn fent clic en l'enllaç que trobareu al final d'aquest butlletí
 
 
SUMARI
 
1) Pau Vidal - El catanyol es cura. Pissarreta de restaurant.
 
 
 
4) Vicent Sanchis - La fredor dels botxins
 
 
 
7) Ileana Belfiore - Activisme lingüístic i fiscal
 
8) Presentació a Solsona del llibre Qui estima la llengua, la fa servir
 
 
 
 
 
 
 
1)
 
 
Publicat en el llibre El catanyol es cura. Interferències castellà- català. de Pau Vidal (Editorial Barcanova, Barcelona, 2012)
 
 
El catanyol es cura
 
Pau Vidal
 

Pissarreta de restaurant

Exemple d'Ús: «Prova les nostres truites.»

Ús correcte: «Tasta les nostres truites.»

Explicació: Avís a tots els restauradors, cuiners, cavistes, vinaters, venedors de queviures i firaires de mercats i paradetes gastronòmiques: ni el beure ni el menjar no es proven, sinó que es tasten.

Si vosaltres, professionals de l'ofici, no ho dieu ni ho ensenyeu, qui ho ha de fer?

 
 
2)
 
Publicat en VilaWeb dilluns 23 de febrer del 2015
Dissabte 21 de febrer, als carrers de València hi va haver una gran festa per l'escola valenciana. Hi eren tots: partits polítics, sindicats, associacions, col·lectius diversos... fins ací, tot normal. Estem en les vespres d'unes eleccions i tothom vol deixar-se veure en fòrums diversos. Els partits d'esquerra no hi podien faltar, és part del seu electorat el que va a eixe tipus de manifestacions, i allà, tots, o majoritàriament, parlen en valencià. Els polítics estan còmodes, responen a les preguntes dels periodistes en valencià. És com el Nou d'Octubre. Eixe dia és un pecat no parlar en valencià. Tanmateix, què passa la resta de l'any? La resta de l'any les coses ja no estan tan clares. El valencià pot arribar a resultar incòmode, toca situar-se. On som? Qui ens escoltarà? Podem ofendre algú? Podem perdre vots? Quan canvien d'escenari, a la majoria dels polítics se'ls oblida parlar en valencià, pensen que la ràdio l'escolta molta gent, que als mítings va gent molt diversa i han de parlar per a tots, en castellà, sens dubte, no siga cosa que per culpa del valencià perden un grapat de vots. I no diguem si estan pel sud. Allí encara més; deuen pensar que més avall de la línia Biar-Busot el valencià ha desaparegut, i no els entenen. Després passa el que passa, no tenen la fluïdesa necessària per expressar-se quan sí que toca. Als partits de dreta, en aquest tema, ni estan ni se'ls espera. I clar, de no fer ús, se'ls oblida, i els entra 'un caloret' que no hi ha qui els entenga... dir que fan el ridícul és una expressió amable. El que fan és no respectar el lloc on viuen, i com han perdut l'ànima de la terra, estan fets uns 'zombis'. És normal, ja fan prou defensant el bilingüisme 'castellano-inglés': això és el que cal, el futur, 'lo moderno!'. Estic esperant que ens sorprenguen i ens facen un míting en anglès. No cregueu, igual la idea triomfa i amb el papanatisme imperant s'ho copien, fins i tot, els partits d'esquerra, especialment els nacionalistes espanyols, que n'hi ha de tots els colors. Els nacionalistes espanyols, encara que es diguen d'esquerra, diuen coses com aquesta: 'A mí lo que me importa es que haya sanidad pública para todos. Que se esté atendiendo en catalán, en euskera, en gallego o en castellano para mi es una cuestión secundaria'. Ja està tot dit, claret com l'aigua. Que qui ho ha dit? Doncs el líder de Podemos. Es parla més en anglès en els serveis públics que en la llengua pròpia del territori. Per això, ja tenim famílies valencianes (vivint al País Valencià) que parlen en anglès als fills, i no és broma! 'Tu no sabes lo bueno que es eso para su futuro'. El valencià és una rèmora del passat, del qual no se'n poden desprendre per culpa de la Constitució. Sí, així com sona, i mira que 'eso de las lenguas cooficiales' quedava 'light', però 'haverlas, hailas'.

Fins ací, estareu pensant que de què vaig, en compte d'estar festejant com de bé que va eixir la mani, com era d'emocionant era escoltar les dolçaines i els tabalets, la Muixeranga, eixe himne que no és oficial però que a tots ens emociona i ens identifica. Arreplegant la simbologia de les muixerangues, com deia Vicent Moreno 'es construeix una forta base, persona a persona, fins enlairar-se gràcies a la feina col·lectiva i ben organitzada que té com a colofó un xiquet al cim, que per a nosaltres representa el futur del nostre poble, l'alumnat valencià que es mereix la millor educació possible'. I tanta gent com hi va anar, però em dedique a clavar-me amb els partits polítics d'esquerra, els únics que poden canviar aquesta situació. Esperem que guanyen, que ens governen i que, en aquest tema, es posen a la feina, possibilitant tot allò que el PP ens ha negat fins ara. Doncs sí, d'això es tracta. De dir-los als polítics d'esquerra d'aquest País Valencià que en valencià no s'ha de parlar únicament quan parlem del valencià, que en valencià es pot parlar de tot, que s'ho han de creure, que no fer com si si, i després, afirmar que cal anar a poc a poc, que els d'esquerra no imposen... Han passat més de trenta anys de la Llei d'Ús i està tot tan embastat com al principi. Que el bilingüisme valencià/castellà ha demostrat ser un engany, i una forma suau de substitució lingüística.

Elx, 23 de febrer de 2015
 
 
3)
 
Publicat en LA VEU DEL PAÍS VALENCIÀ dijous 12 de març del 2015
 
 
Entrevista a Francesc Esteve, membre de l'Institut de Política Lingüística d'Acció Cultural del País Valencià
 
 
4)
 
Publicat en El Punt Avui dissabte 14 de març del 2015
 
 
Vicent Sanchis
 
 
5)
 
Publicat en la revista digital NÚVOL dissabte 14 de març del 2015
 
 
6)
 
 
 
 
7)
 
Publicat en la revista digital NÚVOL dissabte 14 de març del 2015
 
8)
 
Presentació a Solsona del llibre Qui estima la llengua, la fa servir
 
a cura de Quim Gibert, autor

 

Divendres, 27 de març 2015, a les 9 de la nit

Sala Cultural de l'ajuntament de Solsona, carrer del Castell 20

Organitza: Òmnium Cultural del Solsonès i el Servei Comarcal de Català del Solsonès

 

Sobre el llibre:

Qui estima la llengua, la fa servir més que no pas un manual de sociolingüística és una obra que exposa raons, proporciona arguments i dóna recursos per respondre les preguntes que tot catalanoparlant s'ha fet alguna vegada a la vida: amb quina llengua m'he d'adreçar a un desconegut a Catalunya? Com responc a algú que se m'adreci en castellà? Canvio de llengua o mantinc el català? Què és més «educat»: mantenir la nostra llengua o passar a la de l'interlocutor? Però també tracta la qüestió de com, sovint –de manera inconscient i automàtica– molts catalanoparlants cedim en l'ús de la nostra llengua en favor de la llengua de l'interlocutor perquè tenim interioritzada la idea de parlar una llengua minoritzada, de poc prestigi i per tant, amb una baixa autoestima. En un món globalitzat, que tendeix cap a la homogeneïtzació, el nostre ús quotidià de la llengua constitueix una resistència contra l'empobriment lingüístic. A més, hem de fer servir la llengua partint d'una implicació activa i inclusiva (considerant-la sempre com una casa d'acollida per als qui no la tenen com a llengua materna), amb creativitat (evitant-ne qualsevol refús gratuït), amb orgull i respecte (perquè la dignitat de les llengües també comença per la pròpia) i en definitiva fent-ne un ús assertiu, amb normalitat i cordialitat (planerament, sense escarafalls).

 
 
9)
 
Publicat en el diari LA VANGUARDIA dilluns 16 de març del 2015
 
 
 
 
10)
 
 
11)
 
Publicat per l'Agència catalana de notícies dimarts 17 de març del 2015
 
 
12)
 
 
 
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
 
InfoMigjorn és un butlletí que distribueix missatges informatius relacionats amb la llengua catalana, com ara:
– Retalls de notícies de premsa.
– Articles, publicats o inèdits.
– Informacions sobre seminaris, congressos, cursos, conferències, presentacions de llibres, publicacions de revistes, etc.
– Ressenyes de llibres, publicades o inèdites.
Així com altres missatges informatius relacionats amb sociolingüística, gramàtica històrica, dialectologia, literatura, política lingüística, normativa, etc.
 
 
Enviat pel servei Sala de premsa de DRAC telemàtic http://drac.com
 
PROTECCIÓ DE DADES. En virtut de les lleis vigents en matèria de protecció de dades (LOPD) us informem que us hem enviat aquest correu utilitzant les dades de contacte que ens vàreu facilitar en el seu moment i que vàrem incorporar al nostre arxiu. Teniu dret a sol·licitar l'accés, la modificació o la cancel·lació de les vostres dades, incloent-hi l'adreça de correu electrònic, del nostre arxiu. Podeu contactar amb nosaltres enviant un missatge a l'adreça infomigjorn@telefonica.net Si voleu donar-vos de baixa, cliqueu ací