InfoMigjorn, revista digital sobre llengua catalana [10.300 membres]
 
Butlletí número 1099 (dimecres 07/01/2015) - Continguts triats i enviats per Eugeni S. Reig
 
Podeu donar d'alta en InfoMigjorn les adreces que considereu oportunes ací
Podeu donar-vos de baixa en InfoMigjorn ací
 
Si durant l'any 2015 voleu rebre cada divendres el butlletí InfoMigjorn Cap de Setmana heu de manifestar-ho explícitament en un missatge electrònic que heu d'enviar a l'adreça infomigjorn@telefonica.net en el qual heu de fer constar el vostre nom i cognoms i l'adreça electrònica on voleu rebre'l.
 
El preu de la subscripció al butlletí InfoMigjorn Cap de Setmana corresponent a l'any 2015 és de 25 euros.
 
 
 
SUMARI
 
 
1) Pau Vidal - El catanyol es cura. Com el vol, el pernil?
 
 
 
4) Guillem Sans - Serrat i el català
 
 
 
 
1)
 
Publicat en el llibre El catanyol es cura. Interferències castellà- català. de Pau Vidal (Editorial Barcanova, Barcelona, 2012)
 
 
El catanyol es cura
 
Pau Vidal
 

Com el vol, el pernil?

 

Exemple d'Ús: «Normal, primet o en virutes

Ús correcte: «Normal, primet o en encenalls

Explicació: Els encenalls vénen del verb encendre, perquè són aquells rínxols que forma el ribot quan passa damunt la fusta per polir-la i que després, en comptes de llençar-los, es feien servir per

encendre el foc. Les virutes… d'on deuen venir, d'un virus?

 

2)
 
Publicat en tintablava diumenge 21 de desembre del 2014
 
 
Núria Abelló
 
 
3)
 
 
 
4)
 
Publicat en el diari ARA diumenge 28 de desembre del 2015

Serrat i el català

Guillem Sans
 
Alguns espectadors de TVE no van pair gaire bé que la nit del 24 de desembre, en l'especial dedicat a Joan Manuel Serrat, alguns dels convidats cantessin en català. No és cap innocentada. No saps si plorar o plorar. Estopa i Pablo Alborán van cantar un tema amb Serrat en la llengua de Pompeu Fabra i es veu que això és molt ofensiu, per no dir que és una provocació i una falta de respecte majúscula per als que pensen que llengua cooficial és un sinònim de folklore. Els comentaris que vam poder llegir a Twitter, i que van que fer que Serrat fos trending topic durant dos dies, són de jutjat de guàrdia. “No entiendo por qué la UNO ESPAÑOLA permite un programa así, que se cante catalán y mierdas así ”. O bé “ no pegaba nada que en un canal que pagamos todos los españoles nos pongáis, detrás del mensaje del rey, un programa en catalán”. I un últim exemple: “¡¡¡Pero qué puto cachondeo es esto!!! ¡¡¡El día de Nochebuena en La 1 cantando en catalán!!! Subtítulos en español… #putavergüenza ”. S'ha de dir que una gran majoria de tuitaires es van dedicar a criticar els tuits anteriors, però no deixa de ser patètic que a aquestes altures de la pel·lícula encara estiguem així.
 
5)
 
Publicat en la revista digital NÚVOL dissabte 27 de desembre del 2014
 
 
 
6)
 
Publicat en la revista digital NÚVOL dilluns 29 de desembre del 2014
 
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
 
InfoMigjorn és un butlletí que distribueix missatges informatius relacionats amb la llengua catalana, com ara:
– Retalls de notícies de premsa.
– Articles, publicats o inèdits.
– Informacions sobre seminaris, congressos, cursos, conferències, presentacions de llibres, publicacions de revistes, etc.
– Ressenyes de llibres, publicades o inèdites.
Així com altres missatges informatius relacionats amb sociolingüística, gramàtica històrica, dialectologia, literatura, política lingüística, normativa, etc.
 
 
Enviat pel servei Sala de premsa de DRAC telemàtic http://drac.com
 
PROTECCIÓ DE DADES. En virtut de les lleis vigents en matèria de protecció de dades (LOPD) us informem que us hem enviat aquest correu utilitzant les dades de contacte que ens vàreu facilitar en el seu moment i que vàrem incorporar al nostre arxiu. Teniu dret a sol·licitar l'accés, la modificació o la cancel·lació de les vostres dades, incloent-hi l'adreça de correu electrònic, del nostre arxiu. Podeu contactar amb nosaltres enviant un missatge a l'adreça infomigjorn@telefonica.net Si voleu donar-vos de baixa, cliqueu ací