InfoMigjorn, revista digital sobre llengua catalana [10.300 membres]
 
Butlletí número 1083 (dimecres 10/12/2014) - Continguts triats i enviats per Eugeni S. Reig
 
Podeu donar d'alta en InfoMigjorn les adreces que considereu oportunes ací
Podeu donar-vos de baixa en InfoMigjorn ací
 
 
SUMARI
 
 
1) 300 dites que faran història
 
 
 
 
5) Griselda Oliver i Alabau - Mon pare i ma mare
 
6) Presentació del llibre Petit Refranyer català-Esperanto de Pedro M. Martín Burutxaga
 
7) Softcatalà presenta la guia d'aparells en català
 
8) Acte de lliurament del 34é Premi Enric Valor
 
 
1)
 
 
 
 
 
2)
 
 
Xavi Sarrià
 
3)
 
Publicat en RACÓ CATALÀ dijous 27 de novembre del 2014
 

Neix la plataforma Spotify en català

La campanya pretén aconseguir que el programari de música estigui disponible també en català

Spotify, el programari suec que permet escoltar música de forma instantània, està disponible en 20 llengües diferents però no en català. És per això que ha sorgit una iniciativa, Sportify en català, que pretén aconseguir que s'inclogui la llengua catalana dins aquest programari.

La campanya defensa que programes com Firefox, Chrome, Skype, iTunes, Adobe, Windows, Linux i molts d'altres incloguin el català com a opció però en canvi Spotify encara no ho faci. Els impulsors d'aquesta plataforma critiquen a través del seu compte de twitter que no hi hagi l'opció d'escollir la llengua catalana però que en canvi sí que compti amb el menú en finès tot i tenir menys parlants que el català.
 
 
4)
 
Publicat en la revista digital NÚVOL dissabte 29 de novembre del 2014
 
 
5)
 
Publicat en la revista digital NÚVOL diumenge 30 de novembre del 2014

Mon pare i ma mare

Griselda Oliver i Alabau
 
 
6)
 
Presentació del llibre Petit Refranyer català-Esperanto de Pedro M. Martín Burutxaga
 
 
 
L'Associació Catalana d'Esperanto us convida a la presentació del llibre


Petit Refranyer català-Esperanto
Malgranda provebaro kataluna-Esperanto
de Pedro M. Martín Burutxaga


a càrrec de Víctor Pàmies i del mateix autor



L'acte tindrà lloc dilluns 15 de desembre, diada de l'esperanto,
a les 19h30
a la Llibreria Documenta
Carrer de Pau Claris, 144,
08009 Barcelona (Entre València i Aragó)


Durant l'acte farem un recordatori al poeta Gabriel Mora i Arana, recentment desaparegut
i es presentarà la campanya de micromecenatge de la Biblioteca Arxiu Petro Nuez (BAPN)




Tot seguit anirem a sopar al restaurant Café Te Quiero,
al carrer Diputació 280.
Pel sopar cal inscriure's al mail f.macip@esperanto.cat,
preu aproximat del menú: 20 euros.
 
 
7)
 
Softcatalà presenta la guia d'aparells en català
 
Softcatalà presenta la guia d'aparells en català (http://www.softcatala.org/wiki/Aparells), un web que recull més de 150 aparells electrònics (mòbils, tauletes, lectors de llibres...) que permeten treballar en català. Addicionalment, també podeu trobar informació relacionada, com ara la disponibilitat de text predictiu en català.

Ens agradaria que aquesta guia no fos necessària i el català tingués un suport de primer nivell en qualsevol aparell, com altres llengües del nostre entorn. Malauradament, això no és així, i els fabricants i distribuïdors d'aparells poques vegades ofereixen informació sobre quines llengües ofereix un dispositiu. Aquesta guia vol ajudar a orientar els consumidors sobre quins aparells disposen del català.

Importància de configurar el català en els aparells

Podem treballar en català a les TIC, com ho fem en altres àmbits. Fer-ho només depèn dels usuaris. Tenir configurat els aparells en català és molt important.

Si l'aparell està configurat en català, els usuaris s'identifiquen com a catalanoparlants i les aplicacions que estiguin traduïdes apareixeran en català

Si no tenim l'aparell configurat en català, les aplicacions no sortiran en català. Encara més, si l'aparell no permet configurar el català, com les aplicacions depenen de la configuració del sistema, no les podrem posar en català, encara que sí estiguin traduïdes.

Els fabricants d'aparells poden recollir dades de configuració què després determinen quines característiques avançades es poden oferir en català. Per exemple, text predictiu o reconeixement de veu. La mateixa informació la poden usar els fabricants de programari per determinar la popularitat d'una llengua i si paga la pena invertir-hi. De forma similar, si l'aparell és configurat en català, en navegar sol·licita continguts en català i fa augmentar les demanda de productes i serveis en català.

Per tant, tenir el català configurat ens permet usar el català amb normalitat, com en altres àmbits, i ajuda a què més fabricants i proveïdors de serveis tinguin en compte el mercat català i s'ofereixin en la nostra llengua.

Estat de general del català en el sector

Els diferents fabricants de sistemes operatius han incorporat el català. Totes les plataformes mòbils principals (Android, BlackBerry, iOS, FirefoxOS i WindowsPhone) estan disponibles en català. Altres serveis lingüístics, per exemple el text predictiu o el reconeixement de veu, encara no han assolit un nivell òptim generalitzat a totes les plataformes.

Cal tenir en compte que la disponibilitat del català en l'aparell final que compra l'usuari depèn del fabricant i de l'operadora (en el cas dels terminals no lliures), especialment en el sistema operatiu Android. També notem que la plataforma Amazon (amb el Kindle) no ofereix cap suport al català.

Dels 161 aparells identificats a la guia, 132 es poden configurar en català (107 mòbils, 19 tauletes i 6 lectors de llibres electrònics). Només 93 aparells, aprox. un 58%, tenen text predictiu en català.

Com col·laborar en la guia d'aparells

La guia d'aparells és col·laborativa. Tothom qui ho desitgi pot aportar la informació de qualsevol aparell o corregir informació incorrecta des del propi web.

Quant a Softcatalà

Softcatalà és una associació sense afany de lucre que treballa per a la difusió de la llengua catalana en el sector informàtic relacionat amb Internet i les noves tecnologies. Per a més informació, podeu consultar-ne el lloc web a http://www.softcatala.org

8)
 
Acte de lliurament del 34é Premi Enric Valor
 
El dissabte 13 de desembre de 2014 es lliura el 34é Premi Enric Valor de literatura juvenil.
 
Serà, com és tradició, al Centre Cultural de Picanya a les 20:30 hores.

En aquest acte es farà públic el veredicte del jurat, que ha de triar quina de les 36 obres presentades es fa amb el prestigiós guardó. El premi consisteix en 6000 euros, un gravat de Rafael Armengol i la publicació del llibre per Edicions del Bullent. Conduirà l'acte de lliurament el periodista Ezequiel Castellano.

L'any passat va guanyar l'obra Vaig fer la maleta un dia de juny, de Cinta Arasa i Carot, una obra ambientada en el context de la Setmana Tràgica de Barcelona. L'Eulàlia, una adolescent de bona família, acompanyarà el seu pare en un viatge de negocis al nord d'Anglaterra com a intèrpret. Fa la maleta a casa seva i no s'imagina que tardarà molt de temps a desfer-la, si és que la pot desfer mai. En el viatge descobrirà les condicions de vida dels obrers. L'Oliver, poc més gran que ella, li ensenyarà què vol dir treballar a una fàbrica... i que la vida de veritat també es pot viure.

Comptarem amb la col·laboració especial de les joves promeses musicals, Laura Blasco al piano, Luis Miguel Moncayo al clarinet i Jordi Pastor al violí.

A continuació, gaudirem d'un còctel de lliurament del premi a la Sala d'Exposicions de Picanya, envoltats de l'obra pictòrica de l'il·lustrador Antoni Laveda. Antoni Laveda és un dels millors il·lustradors valencians, que atresora ja més de trenta anys d'ofici. Aquesta exposició reuneix mostres molt reeixides de les il·lustracions originals que acompanyaven llibres d'ara i de sempre per a totes les edats, composades al llarg de la seua carrera artística.

Entre les activitats culturals de la setmana del Premi Enric Valor està la visita de Cinta Arasa, guanyadora de l'any anterior amb Vaig fer la maleta un dia de juny als centres educatius de Picanya i de Paiporta.

A més, avui, 4 de desembre a les 18h a la Sala d'Exposicions de Picanya inaugurarem l'exposició d'Antoni Laveda i presentarem el llibre Conta'm l'Horta.

I més tard, a les 20h, al Centre Cultural de Picanya, Alimara presentarà Per Nadal, torrons.

L'actuació de Xavi Castillo amb el seu espectacle Veriueu-ho! també està programada per al dijous 11 de desembre al mateix Centre Cultural.

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
 
InfoMigjorn és un butlletí que distribueix missatges informatius relacionats amb la llengua catalana, com ara:
– Retalls de notícies de premsa.
– Articles, publicats o inèdits.
– Informacions sobre seminaris, congressos, cursos, conferències, presentacions de llibres, publicacions de revistes, etc.
– Ressenyes de llibres, publicades o inèdites.
Així com altres missatges informatius relacionats amb sociolingüística, gramàtica històrica, dialectologia, literatura, política lingüística, normativa, etc.
 
 
Enviat pel servei Sala de premsa de DRAC telemàtic http://drac.com
 
PROTECCIÓ DE DADES. En virtut de les lleis vigents en matèria de protecció de dades (LOPD) us informem que us hem enviat aquest correu utilitzant les dades de contacte que ens vàreu facilitar en el seu moment i que vàrem incorporar al nostre arxiu. Teniu dret a sol·licitar l'accés, la modificació o la cancel·lació de les vostres dades, incloent-hi l'adreça de correu electrònic, del nostre arxiu. Podeu contactar amb nosaltres enviant un missatge a l'adreça infomigjorn@telefonica.net Si voleu donar-vos de baixa, cliqueu ací