InfoMigjorn, revista digital sobre llengua catalana [10.300 membres]

Butlletí número 1029 (dilluns 08/09/2014) - Continguts triats i enviats per Eugeni S. Reig i Xavier Marí 

 

Sumari

 

1)  Ja és oberta la inscripció a la II Nit de la Llengua al Món Digital

 

2)   Recurs del govern al decret d'escolarització en castellà

 

3)   Vicent Sanchis La lletra, amb sang

 

4)   Lluís Martínez – Curs

 

5)   Escola Valenciana durà als tribunals el decret de currículum de primària

 

6)   Joan Lladonet L’article salat és tan català com els que l’usam

 

7)   Jaume Mateu i Martí – IB3, sense servei de correcció i assessorament lingüístic

 

.                                                                                                                                                                                     .

 

1)

Ja és oberta la inscripció a la II Nit de la Llengua al Món Digital

 

Generalitat de Catalunya, 25 d'agost del 2014

http://www20.gencat.cat:80/portal/site/Llengcat

 

La II Nit de la Llengua al Món Digital, organitzada per la Direcció General de Política Lingüística (DGPL) del Departament de Cultura amb la col·laboració d’Amical Wikimedia, tindrà lloc el proper 3 d’octubre de les 18 a les 24 h. Mantindrà el format de Viquimarató (acció intensiva d’edició de la Viquipèdia) i en aquesta ocasió se centrarà en la història de la llengua catalana a partir dels continguts dels “300 fets de llengua”, una iniciativa de la DGPL que té per objectiu divulgar de manera lúdica els 300 fets més rellevants de la història del català. L’acte s’emmarca en els actes del commemoració del Tricentenari dels fets de 1714.

  

Totes les persones interessades en la llengua catalana que tinguin interès a fer de viquipedistes ja s’hi poden inscriure. Si ja són usuaris registrats de la Viquipèdia, a través de la pàgina del projecte. Si no disposen encara d’usuari, a través del correu comunicacio@wikimedia.cat. La seva tasca consistirà a millorar, perfeccionar i enriquir els continguts sobre història de la llengua de la Viquipèdia.

 

Com l’any passat, l’acció es durà a terme al Centre de Documentació de la Direcció General de Política Lingüística a Barcelona, però en aquesta ocasió també hi haurà sessions simultànies a Girona, Lleida, Tarragona i Tortosa.

 

La Viquipèdia és una enciclopèdia lliure mantinguda per la Fundació Wikimedia, una organització sense ànim de lucre. L’edició en català de la Viquipèdia va ser la segona a crear-se, després de l’anglesa. El català ocupa la 17a posició en nombre d’articles a l’enciclopèdia ja que, dels més de 15 milions d’articles escrits col·laborativament per usuaris de tot el món, 430.720 són en català.

 

En la primera Nit Digital hi van participar 30 viquipedistes entre els quals hi havia des de professionals i exprofessionals de la llengua, estudiants de filologia i aficionats a la Viquipèdia. Des de les 18 a les hores, els assistents van treballar sobre 23 articles i van afegir 54.514 octets d’informació nova, que es considera un nivell alt. També es va traduir informació al neerlandès i l’asturià.

  

2)

Recurs del govern al decret d'escolarització en castellà

La Generalitat presentarà un “requeriment d'incompetència” i estudia portar el text al Tribunal Constitucional.

Els centres privats no han rebut cap petició de famílies per estudiar en espanyol.

    

Publicat al Punt Avui, 27 d'agost del 2014

http://www.elpuntavui.cat/noticia/article/2-societat/16-educacio/771860-recurs-del-govern-al-decret-descolaritzacio-en-castella.html?cca=1

     

El govern va entomar ahir una de les qüestions més espinoses que se li presenten en els primers compassos del nou curs polític, en anunciar que presentarà un “requeriment d'incompetència” davant el govern espanyol contra el decret que obliga la Generalitat a pagar l'escolarització en castellà en un centre privant dels alumnes que ho sol·licitin.

 

L'executiu –segons va explicar ahir el portaveu, Francesc Homs– considera el decret una “invasió” de competències en matèria d'educació i de llengua, i, a més, entén que va en contra del règim lingüístic recollit a l'Estatut i la llei d'educació de Catalunya (LEC), que rebutja “separar” els alumnes per raó de llengua.

  

En el cas més que probable que el govern espanyol rebutgi la demanda de la Generalitat, l'executiu català sol·licitarà un dictamen preceptiu al Consell de Garanties Estatutàries amb la intenció d'interposar una demanda per conflicte de competències al Tribunal Constitucional.

 

De fet, el govern ja havia presentat un recurs contra la disposició addicional 38 de la llei orgànica per a la millora de la qualitat educativa (Lomqe), la que tracta de les llengües en l'ensenyament. El text determina que el castellà ha de ser llengua vehicular a l'ensenyament, juntament amb el català, en una proporció “raonable”. En cas que els pares no trobin oferta en castellà per als seus fills, podran demanar que l'Estat es faci càrrec de l'escolarització dels seus fills en un centre privat, un import que el govern espanyol ha calculat en 6.000 euros per alumne i que, després, descomptarà a la comunitat autònoma en les transferències.

 

La norma és, d'entrada, de difícil aplicació. D'una banda, perquè a Catalunya no hi ha, a hores d'ara, cap centre privat que ofereixi l'ensenyament en castellà, com sí ho fa en altres llengües com ara l'anglès o l'alemany. L'Associació de Centres d'Ensenyament Privat No Concertats de Catalunya (Aenocc) ja va advertir el mes passat que cap dels seus centres no ha rebut peticions d'escolaritzar nens en castellà.

  

D'altra banda, el procés de matriculació als centres de primària i de secundària es va fer al juny, abans que el govern espanyol aprovés el decret que desenvolupa el punt de la Lomqe que obliga la Generalitat a fer-se càrrec de l'escolarització en castellà en centres privats.

    

3)

La lletra, amb sang

Vicent Sanchis

   

Publicat al Punt Avui, 19 d'agost del 2014

http://www.elpuntavui.cat/noticia/article/7-vista/8-articles/769770-la-lletra-amb-sang.html?cca=1

   

La letra, con sangre entra, diu un dels refranys més propis d'una llengua i d'una època, llarga època que encara s'allargassa, carregada de violències per imposar-se. De lletra amb sang, n'hi ha que en saben molt. Ho saben tot. Com ara el doctor Wert, que aquestes setmanes ha passat desapercebut perquè el conflicte en cos gros ha superat el detall en matrius petites. O perquè carrega armes en silenci. Però, només acabar aquest parèntesi carregat de russos, palestins, ucraïnesos, fonamentalistes desbocats i kurds, tornaran les aules. A les Balears, el País Valencià i Catalunya. Afirmen, inquiets encara a l'agost, els mestres mallorquins que no es resignaran a la llei que, en nom del trilingüisme i el progrés, reserva a la lletra catalana l'últim lloc del rogle o el racó dels burros. Avancen que els directors dels centres recorreran contra el decret Bauzà i també que preparen una nova vaga, aquesta vegada més astuta, coincidint amb la fi del curs escolar i les eleccions dites autonòmiques. A Catalunya el setembre farà de prova de cotó fluix. Sabrem què ha desplegat la consellera Rigau per minimitzar els danys frontals de la llei del ministre Don Limpio. Sabrem també fins a quin punt el compromís dels docents farà inaplicable una norma injusta. Una norma de sang. I també quants pares han demanat plaça en una escola privada per aconseguir els 6.000 euros anuals que el ministre ha reservat com a recompensa per capturar la llengua catalana. Viva o morta. Caram, quin retorn a les aules!

   

4)

Curs

Lluís Martínez

  

Publicat al Punt Avui, 25 d'agost del 2014

http://www.elpuntavui.cat/noticia/article/7-vista/8-articles/763156-curs.html?cca=1

    

Falta una setmana perquè el professorat de les nostres escoles i els nostres instituts es reincorpori als seus centres. Perquè suposo que vostès no són dels que encara es creuen que el professorat s'hi presenta el mateix dia que els alumnes, oi? Bé, aquest curs serà complicat perquè estarà marcat per almenys dos fets: la famosa sentència que obliga a impartir el 25% de l'ensenyament en llengua espanyola només que hi hagi una família que ho demani, i l'aplicació del decret de Wert que finança amb poc més de 6.000 euros per curs aquells que volen que els seus fills aprenguin en espanyol en algun centre privat que els ho ofereixi.

 

El govern ha dit que no obeirà normes que posen en perill el sistema escolar català i el seu model d'immersió que sempre ha funcionat molt bé, per poc que s'examinin els resultats escolars relatius a les competències lingüístiques. Però l'Estat té al darrere la seva maquinària. I és obvi que la defensa de la unitat d'Espanya es convertirà en l'eix de la seva acció, fins i tot del seu programa electoral en els pròxims mesos, ja que tindrà poques fites presentables a exhibir en un país on la taxa d'atur es resisteix a baixar del 20%.

 

No sé si hi haurà gaires famílies disposades a portar els seus fills a una escola privada on s'ensenyarà en espanyol. Perquè és possible que el centre tingui un ideari que no sigui del seu gust o que estigui molt lluny de casa, per posar dos exemples. Què fem si al poble només hi ha una escola pública i cap de privada?

 

I ja està? No. Perquè és obvi que aquesta és la segona part del drama. Com que aquesta fórmula esdevindrà inútil, el Ministeri d'Educació començarà a maniobrar per aconseguir el que sempre ha volgut: que l'espanyol representi, com a mínim, el 50% del currículum a tots els centres escolars públics i concertats.

 

De nosaltres, i de ningú més, depèn que això no passi mai.

   

5)

Escola Valenciana durà als tribunals el decret de currículum de primària

Considera que la resolució de la Conselleria d'Educació vulnera la Llei d'Ús i l'Estatut

   

Publicat a Vilaweb, 1 de setembre del 2014

http://www.vilaweb.cat/noticia/4208781/20140901/escola-valenciana-dura-tribunals-decret-curriculum-primaria.html

     

Escola Valenciana considera que el decret de currículum de primària de la Conselleria d'Educació, aprovat al juliol sense acord amb la comunitat educativa, vulnera l'Estatut i la Llei d'Ús i Ensenyament del Valencià. El president de l'entitat, Vicent Moreno va dir: 'El 3 de setembre l'alumnat d'infantil i primària comença un nou curs amb novetats que afecten els programes d'ensenyament de manera negativa a causa de l'aprovació d'un decret de la Conselleria d'Educació que, una vegada més, margina l'aprenentatge i la competència lingüística en valencià de l'alumnat i el plurilingüisme educatiu.'

 

Escola Valenciana creu que les instruccions donades per la inspecció educativa entrebanquen la tasca docent de fomentar el plurilingüisme a les aules valencianes i d'afavorir la competència lingüística igual de les dues llengües oficials i un millor coneixement d'una tercera llengua, com ara l'anglès. Per això el gabinet jurídic de l'entitat presentarà aquest mateix mes un recurs contenciós administratiu contra el decret al Tribunal Superior de Justícia, per vulneració de l'article 19 del títol segon de la Llei d'Ús i l'article 6 de l'Estatut d'Autonomia.

 

'Són els jutges i només els jutges els qui han de valorar el recurs. A la consellera d'Educació li agrairíem que explicara a la societat per què s'allunya de complir un objectiu educatiu de llei: que tot l'alumnat tinga igual competència lingüística en valencià i en castellà --diu Moreno--. La consellera d'Educació promou el monolingüisme educatiu amb l'augment d'hores lectives en castellà a tots els programes educatius vigents. Això afecta l'alumnat que estudia en els programes plurilingües en valencià i encara més l'alumnat que estudia en el programa en castellà i que representa el 67% del total.'

 

Una de les conseqüències més destacables del nou decret, denuncia Escola Valenciana, és que divideix coneixement del medi en dues assignatures, socials i naturals, per a oferir-ne una en espanyol: 'El fet d'oferir naturals o socials en castellà empobreix encara més el Programa d'Incorporació Progressiva, conegut com a línia en castellà. L'alumnat que estudia en aquesta mena de programa tindrà encara menys competència lingüística en valencià, això és indubtable', diu.

 

El nou decret trenca un consens de fa trenta anys amb què es va establir que hi hagués si més no una assignatura de quatre hores la setmana no lingüística impartida en català en el programa monolingüe en castellà. Es va decidir que era coneixement del medi. 'La consellera d'Educació, Maria José Català, ha trencat l'acord establert al principi de la democràcia', rebla Escola Valenciana.

   

6)

L’article salat és tan català com els que l’usam

Joan Lladonet

    

Publicat a Indirecte.cat, 20 d'agost del 2014

http://in.directe.cat:80/joan-lladonet/blog/12490/larticle-salat-es-tan-catala-com-els-que-lusam

     

El diumenge, 17 d’agost, vàrem poder llegir una entrevista  que va fer Antoni Janer Torrens al catedràtic emèrit de la Universitat de Barcelona, al campaner Joan Veny, al diari Ara Balears. Vàrem poder gaudir de la seva saviesa en un temps que encara abunda la ignorància i la mala fe. Joan Veny va estudiar a més de a la UB, a la universitat de Lovaina i a la de Poitiers, es va doctorar en filologia romànica el 1956. És director a l’IEC de l’Atles Lingüístic del Domini Català i és un dels membres més destacats en l’equip de redacció de l’Atlas Linguistique Roman. És un dels lingüistes i dialectòlegs més famosos i prestigiosos de les llengües romàniques. Feta aquesta diminuta presentació del paisà Joan Veny, vull manifestar que usaré la seva entrevista per explicar  la veritat a persones i grupuscles que, o bé no tenen coneixements suficients sobre la ciència lingüística, o bé inventen i falsegen el coneixement lingüístic amb la intenció de minimitzar la importància de la llengua catalana, que és la nostra llengua pròpia.
       
Per començar, tenim una part important del Govern de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears, alguns grupuscles i gent sense formació ni informació que prediquen, diuen o defensen el fet que el mallorquí és una llengua diferent al català, i a vegades n’hi ha algun que s’atreveix a dir que és una llengua de formació anterior a la llengua catalana. Un dels trets o arguments principals que esgrimeixen és el de l’article salat. Fins i tot hi ha algun innominat que s’atreveix a assegurar que si hi ha llocs que encara s’usa a Catalunya, és perquè els mallorquins li han duit, com si hagués passat el que va ocórrer a Tàrbena, al País Valencià.
     
Molt bé, per a tots aquests i també per a la resta, el doctor Joan Veny, des de l’entrevista citada els manifesta: “Si nosaltres empram l’article salat és perquè a l’Empordà i a tota la costa oriental, tret del Rosselló, l’usaven. A Pollença, en canvi, arrelà l’article literari perquè els seus repobladors procedien d’altres indrets de Catalunya. Per influència de l’occità, que només tenia l’article literari, considerat de més prestigi, el salat va acabar sent arraconat.”  
       
Aquesta és una manera molt senzilla de dir-nos que usam l’article salat perquè els catalans, els nostres avantpassats, que varen repoblar les Illes, procedien majoritàriament de l’Empordà, on s’usava. Allà ha anat essent substituït i aquí s’ha conservat. També hi ha grupuscles que s’aferren a textos escrits de Mossèn Antoni Maria Alcover que quan es barallava amb els catalans, era capaç de dir-los qualsevol cosa, o també el gran enfrontament que va tenir amb l’IEC que va fer que canviàs el nom de DICCIONARI DE LA LLENGUA CATALANA pel de DICCIONARI CATALÀ-VALENCIÀ-BALEAR, doncs aquests grupuscles utilitzen el gran lingüista mallorquí i la seva, juntament amb Francesc de Borja Moll, gran obra per assegurar que el mallorquí no és català.
      
Per a aquestes persones el savi lingüista campaner Joan Veny, a l’entrevista d’Antoni Janer, els diu: “La desgràcia que hem tingut com a llengua és l’ambigüitat del mot català en el diccionari d’Alcover. A l’edat mitjana el català era l’assignació que rebia la llengua que es parlava per tot el territori, Balears incloses. Cap al segle XVII, en canvi, se cenyí al parlar de les quatre províncies catalanes. Després de l’enemistat amb l’IEC, Alcover era coneixedor d’aquestes reticències. Aleshores, per no perdre inscripcions al gran projecte i per obtenir també ajudes estatals, va posar català-valencià balear. Ell, però, mai no va qüestionar la unitat de la llengua. Més d’una vegada Joan Coromines va intentar convèncer Francesc de Borja Moll, el continuador de l’obra, perquè canviàs el títol i retornàs al de llengua catalana. Don Francesc, però, respectuós amb el seu mestre Alcover, no va cedir. En tot cas, el nom no fa la cosa. S’ha de seguir de prop la història i evitar fer interpretacions que no són reals.”
    
I per acabar, només posaré dues explicacions que es poden trobar a l’entrevista citada, sobre si és veritat que el Govern del PP defensa “lo nostro” i sobre si el castellà també és llengua pròpia a les Illes Balears. El dialectòleg Joan Veny afirma: “Estan completament equivocats. Jo vaig sentir una vegada el president Bauzà que deia: “Nosaltres xerram com xerraven els nostres padrins”. I jo em pregunt: i qui és que nega això? Nosaltres estam en el terreny de l’absoluta llibertat, podem parlar com ens han ensenyat els nostres pares o en el cafè. Però després hi ha un altre nivell, l’estàndard, i això ells no ho entenen o no ho volen entendre per mala fe.” Sobre el tema del castellà com a llengua pròpia, aclareix: “Desemganen-nos! A casa nostra, el castellà, contra el que diuen alguns, no és una llengua pròpia, sinó sobrevinguda. Un bon dia resultà que guanyaren els filipistes i varen dir que s’havien acabat els privilegis de la llengua que ens va dur Jaume I. Amb la democràcia intentàrem posar les coses al seu lloc. I ara, amb aquest Govern, el castellà és el gran beneficiat en detriment de tots els progressos que s’havien fet amb el català.”

        

7)

IB3, sense servei de correcció i assessorament lingüístic

Jaume Mateu i Martí

 

23 d'agost del 2014

 

Podeu llegir l'article en aquest enllaç:  

http://blocs.mesvilaweb.cat/jmateuimarti/?p=269588

 

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Enviat pel servei Sala de premsa de DRAC telemàtic http://drac.com

PROTECCIÓ DE DADES. En virtut de les lleis vigents en matèria de protecció de dades (LOPD) us informem que us hem enviat aquest correu utilitzant les dades de contacte que ens vàreu facilitar en el seu moment i que vàrem incorporar al nostre arxiu. Teniu dret a sol·licitar l'accés, la modificació o la cancel·lació de les vostres dades, incloent-hi l'adreça de correu electrònic, del nostre arxiu. Podeu contactar amb nosaltres enviant un missatge a l'adreça infomigjorn@telefonica.net Si voleu donar-vos de baixa, cliqueu ací