InfoMigjorn, revista digital sobre llengua catalana [10.300 membres]
 
Butlletí número 1021 (dilluns 23/06/2014) - Continguts triats i enviats per Eugeni S. Reig
 
Podeu donar d'alta en InfoMigjorn les adreces que considereu oportunes ací
Podeu donar-vos de baixa en InfoMigjorn ací
 
 
InfoMigjorn se'n va de vacances

Entre el 27 de juny i el 31 d'agost no es distribuirà el butlletí InfoMigjorn.

L'1 de setembre, si no hi ha cap impediment, ens trobarem de nou.

Els subscriptors del butlletí InfoMigjorn Cap de Setmana continuareu rebent-lo cada divendres, com fins ara.

Bon estiu a tothom.

 
SUMARI
 
 
1) 500 raons per parlar català, de David Pagès i Cassú
 
2) 300 dites que faran història
 
 
4) S'obri el termini de participació de la XXVI edició dels Premis Literaris Ciutat d'Alzira
 
5) Màrius Serra - Bigorrada gens bigarrada
 
6) Màster d'ensenyament de català com a primera i segona llengua
 
 
8) Josep Lluís Doménech Zornoza - Llengua i Cultura Popular Valencianes
 
 
 
 
 
1)
 
Publicat en el llibre 500 raons per parlar català, de David Pagès i Cassú (CCG edicions, Girona, 2011, pàg. 140).
 
 

482. Una llengua serà viva mentre sigui necessària.

 

Fanny Tur i Riera

Política balear

 
 
2)
 
 
Publicat en el blog 300 dites que faran història
 
 
 
 
 
 
3)
 
 
 
4)
 
 
S'obri el termini de participació de la XXVI edició dels  Premis Literaris Ciutat d'Alzira
La dotació global ascendeix a 65.500 euros
 
Els Premis Literaris Ciutat d'Alzira encaren la seua XXVI edició amb l'obertura del termini de presentació d'originals. A pesar de la crisi econòmica, el certamen continua com una cita ineludible de la tardor literària en el nostre àmbit lingüístic, gràcies al ferm compromís dels patrocinadors amb les 7 modalitats i una dotació global molt atractiva, que es manté respecte a l'edició de 2013 i ascendeix a 65.500 euros.

El XXVI Premi de Novel·la Ciutat d'Alzira està dotat amb 16.000 euros, la mateixa quantitat que guanyarà el guardonat amb el XIX Premi Fundació Bancaixa de Narrativa Juvenil. La dotació del XX Premi Europeu de Divulgació Científica Estudi General és de 12.000 euros; la del XVI Premi d'Assaig Mancomunitat de la Ribera Alta, de 8.000 euros; la del IX Premi de Teatre Ciutat d'Alzira Palanca i Roca, de 6.000 euros; la del IX Premi de Poesia Ibn Jafadja, de 5.000 euros; i la del XIX Premi de Narrativa Infantil Vicent Silvestre de 2.500 euros.

El termini de presentació d'originals estarà obert fins el 12 de setembre per a totes les categories. El veredicte dels premis es farà públic la nit del 14 de novembre, en el transcurs del tradicional sopar literari, excepte el del Premi de Teatre Ciutat d'Alzira Palanca i Roca –que s'anunciarà el 31 d'octubre– i els del Premi Fundació Bancaixa de Narrativa Juvenil i el Premi de Narrativa Infantil Vicent Silvestre –que es comunicaran el 7 de novembre. Amb tot, els set guardons es lliuraran oficialment durant el sopar del 14 de novembre, on els guanyadors rebran, a més de l'import en metàl·lic de cada premi, el trofeu dissenyat per Manuel Boix.

El prestigi dels Premis Literaris ve avalat per l'aposta de les sis entitats patrocinadores –l'Ajuntament d'Alzira, la Universitat de València, la Mancomunitat de la Ribera Alta, la Fundació Bancaixa, el Centre Alzira-València de la UNED i Edicions Bromera– per aquests guardons. A pesar de la complicada situació econòmica dels darrers anys, es mantenen totes les modalitats dels premis amb l'objectiu de promoure la producció literària en la nostra llengua. El certamen confirma així la seua bona salut, ja que cada any reuneix un elevat nombre de participants i guanya rellevància social i cultural.
 
Gonçal López-Pampló, director literari d'Edicions Bromera, ha afirmat que els Premis Ciutat d'Alzira «són ja una cita imprescindible que cal mantenir i potenciar per a continuar donant veu a tots els escriptors i escriptores que aposten per la literatura feta en la nostra llengua. Una literatura de qualitat i cada vegada més prolífica, que any rere any compta amb un planter d'autors més divers i reeixit».
 
Per la seua banda, el regidor de Cultura de l'Ajuntament d'Alzira, Carlos Correal, ha destacat la importància de la present edició: «Amb esta edició, arribem a la vint-i-sis, traspassem l'emblemàtica xifra de de vint-i-cinc edicions, en el cas del premi de novel•la. I com que donem una alta valoració a la literatura en general, i en particular a la de creació en la nostra llengua, reafirmem el nostre compromís amb totes les modalitats literàries dels PLCA i amb les activitats culturals que organitzem al seu voltant».
 
Si vols més informació, pots posar-te en contacte amb el Gabinet de Comunicació (a/ Marta Estrelles) a través dels telèfons 962 459 705 i 661 936 247 o de l'a/e comunicacio@bromera.com o amb el Servei de Promoció i Ús del Valencià, Regidoria de Cultura, Ajuntament d'Alzira, tel. 962 459 250 i a/e serval@alzira.es.
 
5)
 
Publicat a NÚVOL dimecres 4 de juny del 2014
 
 
6)
 
Màster d'ensenyament de català com a primera i segona llengua
 
Ja està oberta la preinscripció per al Màster d'ensenyament de català com a primera i segona llengua (Universitat de Barcelona i Universitat de Vic). Més informació: http://www.ub.edu/profcatala/
 
Màster d'ensenyament de català com a primera i segona llengua és la continuació del màster propi de Formació de Professorat de Català per a pesones adultes que es programà el curs 2013-2014. Històricament, prové del títol propi de Postgrau de Formació de Professors de Català per a Adults, que s'impartí des del curs 1999-2000 fins al 2006-2007, i del Màster oficial del mateix nom, que es desenvolupà des del 2007-2008 fins al 2012-2013.
 
7)
 
Publicat en VilaWeb diumenge 15 de juny del 2014
 
 
Vicent Partal
 
La manifestació d'ahir (dissabte 14 de juny del 2014) va sorprendre als mateixos organitzadors. Ningú no havia previst la gentada que finalment va confluir al Passeig de Sant Joan i per això el recorregut no va ser suficient ni de bon tros per a encabir-hi els participants. Les dates no eren les més propícies, amb bona part de la comunitat educativa embolicada en els exàmens finals. I tanmateix va ser un èxit esclatant. No només pel nombre, també per l'actitud.

Ahir es va veure al carrer un país orgullós de la seua escola. Malgrat les retallades i les evidents dificultats per les quals passa. Malgrat la pressió espanyolista i el ministre Wert. Ahir al centre de Barcelona cent mil persones explicaven que sabem com d'important és l'escola, molt especialment l'escola pública, en un país com el nostre, que som conscients del gran paper que ha jugat a l'hora de seguir sent un sol poble i que no volem que ens la toquen ni ens la facen malbé.


L'escola és un dels espais on la voluntat col·lectiva d'un país s'expressa millor. Perquè més enllà de l'administració, que hauria de mimar-la sempre, l'escola no pot funcionar bé, sense els pares, sense la gent organitzada en les AMPES, sense els voluntaris, sense els barris i pobles que l'acullen. L'escola és un projecte col·lectiu i això és el que vam veure clarament reflectit ahir a Barcelona i és el que es veurà també avui en la darreres de les increibles trobades de l'Escola Valenciana.


I per això caminàvem junts els qui tenen fills en edat escolar amb els qui els han tingut i en saben de la importància d'una bona formació. I molts, molts, mestres, gent que es deixa més hores que no els paguen i més entusiasme que no els demanen per l'estima que tenen a aquells amb els qui treballen. Però també hi havia gent que no té relació directe amb els centres ni la seua activitat, però que sap com l'escola és el motor d'un futur més digne, barri a barri, poble a poble i ciutat a ciutat. I els qui sabem que la llengua necessita de l'escola més que de cap altra cosa. I que l'escola és per a la llengua la font que fa córrer l'aigua, que acaba inundant-ho tot.


Ara ens cal defensar-la més que mai, quan està més amenaçada que no ho ha estat des de que va acabar el franquisme. I cal defensar-la a tot arreu. Al País Valencià on generacions i generacions hem treballat per a que esclatarà, al Principat on ara amenacen el que havia estat un consens de tots, a la Franja on el català enguany ni tans figura al currículum i a les Illes, model de mobilització i consciència, des de l'Assemblea de Docents fins a un Jaume Sastre que ahir va rebre mostres constants de suport per part d'un poble orgullós de la seua escola i de la gent que la defensa.

 
8)
 
Publicat en EL PUNT AVUI divendres 16 de juny del 2014
 
 
Josep Lluís Doménech Zornoza
 
Quan ja s'avancen les noves perspectives de la implantació de l'assignatura Cultura Valenciana en 5é d'Educació Primària, l'Acadèmia Valenciana de la Llengua, amb la col·laboració de la Diputació de València, el Museu d'Etnologia, la Universitat de València, l'Associació d'Estudis Fallers i l'Associació de Cronistes Oficials del Regne de València, organitza, per al dia 1 de juliol, una Jornada sobre Llengua i Cultura Popular Valencianes, on es parlarà principalment del llenguatge popular valencià, llenguatge molt valuós, però al que no se li ha dedicat massa dedicació per part del món escolar, ni per la mateixa societat valenciana, que no té en compte la gran riquesa de les nostres festes, de les nostres tradicions, dels oficis tradicionals, de la literatura popular.
 
La jornada a la que fem referència presenta una estructura on hi ha conferències i ponències, estes últimes organitzades en taules redones que giren al voltant dels diferents eixos centrals referits a la temàtica general que estem tractant. Els participants en la jornada són especialistes, professors, escriptors i acadèmics que han treballat o treballen des de diferents angles el món de la Cultura Popular.
 
Té per objectiu facilitar la reflexió dels participants al voltant dels diversos continguts presents en el que s'anomena com a Cultura Popular Valenciana i com a destinataris públic generals, principalment professorat d'Educació Primària i Secundària, filòlegs, estudiants universitaris, cronistes, periodistes.
 
Relacionar llengua, literatura, cultura popular, pedagogia, ciències socials i ciències naturals no és una tasca fàcil ni és una cosa que puga acabar-se mitjançant l'organització d'una jornada. No és la pretensió dels organitzadors, ni de lluny. Això sí, és un inici a un tractament des de l'òptica acadèmica d'uns elements que tenen la seua importància, tot i tractar-se de continguts als que se'ls anomena com a populars, i això en el sentit de ser considerats com a patrimoni del poble, d'ús del poble, no sols del món rural, però sí en gran part.
 
Com a complement de les conferències i ponències presents en la jornada, s'ha programat una visita al museu d'Etnologia de la Diputació de València, on estan presents molts aspectes relacionats amb la temàtica abordada. La gran riquesa museística de les nostres terres ens oferta museus de la Festa, museus d'Etnologia de temàtiques generals o específiques que ens expliquen les nostres arrels i els nostres comportaments actuals, i ens fan reflexionar clarament en el que sol dir-se d'on venim, on estem i cap a on volem anar. Una visita participativa a eixos continents de saviesa resulta imprescindible en una vida on el materialisme i l'utilitarisme en envaïx pertot arreu. Pas a pas.
 
9)
 
Vicent Partal
 
El mestre Jaume Sastre arriba avui als quaranta dies de vaga de fam. Cal recordar que només demana que el president Bauzá negocie amb l'Assemblea de Docents, i no posa cap més condició. Tanmateix, el silenci del cap de l'executiu balear és tan significatiu com preocupant. La vaga de fam de Jaume Sastre aplega cada dia més adhesions i simpatia, però també es fa més i més perillosa. Bauzá no mou ni un dit, per vergonya de tots. Ni les veus que s'alcen dins el seu partit no entendreixen aquest personatge que ja sabíem que era nefast com a president, però que ara sabem que és més nefast encara, i reprovable, com a persona.

Jaume Sastre fa un sacrifici personal molt arriscat. Crec que és l'hora de demanar-li que l'ature. No ens podem permetre la seua mort. No ho mereix Bauzá ni ho volem tots els qui li hem donat suport aquests llargs dies. No ho faig mai, això, però avui puc dir sense por d'equivocar-me gaire que parle en nom de la gran majoria de lectors per a demanar-li que ature la vaga i que es recupere. Que el volem viu per a veure la derrota de Bauzá, que el volem viu per a veure com governs decents s'instal·len a tots els Països Catalans i que el volem viu perquè puga celebrar la independència de Catalunya com un pas monumental per a la llibertat de tot el país.

Durant aquests quaranta dies, Sastre ha alimentat la llengua de tots amb la seua fam. Ens ha retornat l'orgull de saber que és una i de tots, més enllà del nostre territori. Dissabte, a la manifestació de Som Escola a Barcelona, va ser aclamat. Ahir fou recordat a Elx amb una acció del Tempir i a la trobada d'Escola Valenciana, la darrera d'aquesta temporada. Des de Mequinensa a Perpinyà i des d'Eivissa a València tota la geografia del català ha recuperat de colp la consciència de la unitat d'agressió que som, però sobretot també de la unitat de voluntats que som.

Bauzá ho pagarà car, això. Sastre ha fet sortir a la llum la imatge més repugnant de Bauzá i amb paciència i persistència ha aconseguit posar-lo contra la paret. On és ara. Acorralat fins i tot des de dins del seu partit, que no entén el perquè de tanta intransigència. Ja hi hem guanyat prou, doncs. Jaume Sastre ja ha fet més que no es pot demanar a ningú. Crec, doncs, que és l'hora de tornar a menjar, de recuperar les forces i de continuar lluitant per tombar el malson.

Gràcies, Jaume. Gràcies en el nom de tots els accents de la nostra llengua.
 

10)
 
Publicat en VilaWeb dimarts 17 de juny del 2014

Cop judicial a Fabra: El col·legi Pare Català recupera la línia en català

El TSJ valencià manté la vigència del projecte lingüístic del centre, que comptava amb tres aules d'ensenyament en català

El Tribunal Superior de Justícia (TSJ) valencià ha acordat la suspensió cautelar de la reconversió a espanyol a meitat de curs d'una aula d'ensenyament en català al Col·legi Pare Català de València, segons que ha informat Escola Valenciana. La decisió suposa la recuperació del projecte lingüístic del centre, que comptava amb tres unitats en català d'Infantil un cop la comunitat educativa va aconseguir l'obertura d'una tercera línia per al curs vigent. La denúncia de quatre famílies va propiciar una resolució de la conselleria d'Educació per la qual es canviava a l'espanyol una de les unitats. Setanta famílies van presentar un recurs reclamant la suspensió de l'ordre.

Arran de la decisió del jutge, el president d'Escola Valenciana, Vicent Moreno, ha declarat: 'És la cinquena vegada consecutiva que Rafael Carbonell perd davant dels tribunals en accions jurídiques empreses per l'Oficina de Drets Lingüístics d'Escola Valenciana. És la cinquena vegada que el Tribunal Superior de Justícia valencià dictamina que aquest responsable polític actua de forma il·legal i pren decisions que vulneren els drets lingüístics de les famílies que trien estudiar en valencià. Pel bé de la societat valenciana i del funcionament normalitzat del nostre sistema educatiu demanem que se cesse Rafael Carbonell.'

La Generalitat té un mes per a executar el dictamen del tribunal i el pròxim curs el CEIP Pare Català comptarà amb les tres línies educatives en valencià amb les quals va començar aquest curs.

 
 
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
 
InfoMigjorn és un butlletí que distribueix missatges informatius relacionats amb la llengua catalana, com ara:
– Retalls de notícies de premsa.
– Articles, publicats o inèdits.
– Informacions sobre seminaris, congressos, cursos, conferències, presentacions de llibres, publicacions de revistes, etc.
– Ressenyes de llibres, publicades o inèdites.
Així com altres missatges informatius relacionats amb sociolingüística, gramàtica històrica, dialectologia, literatura, política lingüística, normativa, etc.
 
 
Enviat pel servei Sala de premsa de DRAC telemàtic http://drac.com
 
PROTECCIÓ DE DADES. En virtut de les lleis vigents en matèria de protecció de dades (LOPD) us informem que us hem enviat aquest correu utilitzant les dades de contacte que ens vàreu facilitar en el seu moment i que vàrem incorporar al nostre arxiu. Teniu dret a sol·licitar l'accés, la modificació o la cancel·lació de les vostres dades, incloent-hi l'adreça de correu electrònic, del nostre arxiu. Podeu contactar amb nosaltres enviant un missatge a l'adreça infomigjorn@telefonica.net Si voleu donar-vos de baixa, cliqueu ací