InfoMigjorn, revista digital sobre llengua catalana [10.300 membres]
 
Butlletí número 1015 (dimecres 11/06/2014) - Continguts triats i enviats per Eugeni S. Reig
 
Podeu donar d'alta en InfoMigjorn les adreces que considereu oportunes ací
Podeu donar-vos de baixa en InfoMigjorn ací
 
 

Els subscriptors d'InfoMigjorn Cap de Setmana rebreu dissabte que ve, 14 de juny, el treball d'Eugeni S. Reig

Sobre la paraula aixovar

 
 
SUMARI
 
 
1) 500 raons per parlar català, de David Pagès i Cassú
 
2) 300 dites que faran història
 
 
4) CANAL+ subtitularà en català les 11 sèries i 100 pel·lícules de més èxit del 2014, gràcies a un acord amb el Departament de Cultura
 
 
 
7) Narcís Garolera - Finale
 
 
 
 
11) 14 finalistes als premis Llanterna Digital
 
 
 
1)
 
Publicat en el llibre 500 raons per parlar català, de David Pagès i Cassú (CCG edicions, Girona, 2011, pàg. 139).
 

476. La llengua catalana és un tresor construït al llarg de més d'un mil·lenni; en som hereus i no el podem dilapidar.

 

Joan Tudela

Periodista i sociolingüista

 
2)
 
 
 
 
 
 
 
3)
 
Publicat en EL PUNT AVUI diumenge 1 de juny del 2014
http://www.elpuntavui.cat/noticia/article/2-societat/5-societat/747639-una-sola-llengua-vehicular-garanteix-igualtat-doportunitats.html
 
 
MARIÀNGELA VILALLONGA, MEMBRE NUMERÀRIA DE L'INSTITUT D'ESTUDIS CATALANS (IEC)

“Una sola llengua vehicular garanteix igualtat d'oportunitats”

“L'actual és un model que ja s'ha demostrat que és fonamental i imprescindible per a la cohesió social”

“La llengua és l'ànima d'un país”

La membre numerària de l'Institut d'Estudis Catalans (IEC) Mariàngela Vilallonga remarca la importància de conservar el model educatiu actual amb motiu de la cercavila convocada pel 14 de juny des de Som Escola.

Per què és important donar suport actiu a l'escola en català?
Qe no és la llengua l'ànima d'un país? No volem pas perdre l'ànima! Som catalans, vivim a Catalunya i el català ha estat, és i serà la nostra llengua. El sistema educatiu actual és l'establert amb àmplia majoria democràtica pel Parlament de Catalunya, com consta en la declaració de l'Institut d'Estudis Catalans, del 5 de setembre del 2011.
 
Quines repercussions suposaria el trencament del model d'immersió lingüística?
Greus. L'actual és un model que ja s'ha demostrat que és fonamental i imprescindible per a la cohesió social, la convivència intercultural i lingüística i la igualtat d'oportunitats, objectius a què no podem renunciar de cap manera.
 
Consideren que el model actual repercuteix en l'aprenentatge de la llengua castellana?
No. El model actual garanteix la competència lingüística en les dues llengües oficials de l'Estat. Els resultats de competència en llengua castellana són equivalents als dels territoris monolingües de l'Estat espanyol.
 
Ha d'introduir-se el castellà a les escoles com a llengua vehicular i d'aprenentatge?
No, hi perdríem tots, la societat sencera. Una sola llengua vehicular, el català, garanteix la igualtat d'oportunitats i que els infants i els joves pugui desenvolupar-se amb les mateixes condicions.
 
Què reivindiquen des de l'IEC en la mobilització del 14-j?
Que el model educatiu ha d'atendre el dret a l'educació en la llengua pròpia del país que ha d'estar garantida per a tots els ciutadans, segons expressa clarament la declaració universal dels drets lingüístics (1996). I la llengua pròpia de Catalunya és el català.
 
 
4)
 
CANAL+ subtitularà en català les 11 sèries i 100 pel·lícules de més èxit del 2014, gràcies a un acord amb el Departament de Cultura
 
L'objectiu d'aquest acord és incrementar l'oferta i el consum de cinema subtitulat en català

Dijous, 29 de maig, el conseller de Cultura, Ferran Mascarell; el director de Continguts de CANAL+, Àlex Martínez Roig, i la directora general de Política Lingüística, Ester Franquesa, van presentar l'acord entre el Departament de Cultura i CANAL+ pel qual més de 100 estrenes de cinema i 11 sèries de ficció d'aquesta temporada es podran veure en versió original subtitulades en català.

Entre les estrenes que s'oferiran subtitulades en català, destaquen The Croods, Elysium, Grown Ups 2, World War Z, The Normal Heart, Snowpiercer, The Lone Ranger, The Wolverine, Gravity, Despicable me 2, Wreck-It Ralph o Man of Steel.

Les sèries que es podran veure amb subtítols en català seran Game of Thrones (T4), Masters of Sex (T2), True Blood (T7), The Leftovers (T1), Mad Men (T7), Utopia (T2), Ray Donovan (T2), The Newsroom (T3), Boardwalk Empire (T5), Orange is the New Black (T2) i Silicon Valley (T1).

Tots aquests continguts representen més de 250 hores de cinema subtitulat en català, que es podran veure d'abril a desembre de 2014. Els productes subtitulats estaran disponibles per als clients de CANAL+ (satèl·lit) i de Yomvi (vídeo sota demanda) de Catalunya i de la resta de l'Estat espanyol.

El conseller Mascarell va expressar la seva satisfacció per l'acord “perquè està fet des del principi de la normalitat”, mentre que el director de Continguts de CANAL+, Àlex Martínez Roig, explicava que amb l'acord “facilitem al màxim el servei als clients. En aquest moments hi ha 14 milions de clients potencials en l'àmbit de la llengua catalana, a Catalunya, al País Valencià i les Illes Balears”.

Nota de premsa

 
5)
 
Publicat a NÚVOL dilluns 2 de juny del 2014
http://www.nuvol.com/entrevistes/autobiografia-linguistica/

Carme Junyent: “L'autobiografia lingüística és una eina per a la recerca”

Griselda Oliver i Alabau
 
6)
 
Publicat a NÚVOL dilluns 2 de juny del 2014
http://www.nuvol.com/noticies/joan-sellent-hi-diu-la-seva/
 
Joan Sellent hi diu la seva
 
7)
 
Publicat a NÚVOL dilluns 2 de juny del 2014
http://www.nuvol.com/opinio/finale/

Finale

Narcís Garolera
 
8)
 
Publicat a NÚVOL dilluns 2 de juny del 2014
 
9)
 
 
 
Maig 2014
 
10)
 

41a Escola d'Estiu

Activitats del 30 de juny al 25 de juliol del 2014

 
11)
 

14 finalistes als premis Llanterna Digital

 

El jurat dels premis Llanterna Digital ha fet públiques les obres finalistes d'aquest concurs que té per objectiu fomentar l'ús del català i de l'occità a través de curtmetratges que promouen una reflexió sobre les llengües i s'adrecin als membres de les dues comunitats lingüístiques d'arreu del món.

El lliurament de premis tindrà lloc el proper 12 de juny, al Castell del Rei (Turó de la Seu Vella de Lleida). L'acte recordarà l'escriptor i premi Nobel de Literatura Frederic Mistral amb motiu del centenari del seu naixement.

El jurat, presidit pel crític de cinema Àlex Gorina, ha seleccionat 14 obres finalistes d'entre les 24 que s'han presentat al concurs. En total es convoquen cinc premis, distribuïts en les categories següents: centres d'educació primària i secundària, membres de la comunitat universitària i categoria oberta. La durada de les obres a concurs no pot superar els tres minuts, tot i que en la categoria oberta es convoca també un premi per a curtmetratges de fins a quinze minuts de durada. Finalment, hi ha un darrer premi que es decideix per votació popular, a través d'Internet.

D'entre les obres presentades cal destacar la participació d'una obra presentada des de l'Argentina, una d'estudiants de l'Institut Gabriel Faure de Foix i una de reclusos del centre penitenciari de la Roca del Vallès. Pel que fa a l'idioma, 22 estan en català i 2 en occità.

Els premis Llanterna Digital són una iniciativa de la Coordinadora de Serveis Lingüístics de Lleida, integrada per representants del Departament de Cultura, el Centre de Normalització Lingüística de Lleida, els serveis territorials d'Ensenyament, Salut i Justícia de la Generalitat de Catalunya, l'Institut de Llengües de la Universitat de Lleida, l'Escola Oficial d'Idiomes de Lleida i el Servei Lingüístic de Comissions Obreres.

En l'edició 2014 hi col·laboren també el Conselh Generau d'Aran, la Diputació de Lleida, a través de l'Institut d'Estudis Ilerdencs, l'Ajuntament de Lleida, el Consorci del Turó de la Seu Vella, Lleida Televisió, el Parc Astronòmic del Montsec, Magical Media, Cafè Curt, Som Cinema, el Gremi de Forners de les Terres de Lleida i Plusfresc

Obres finalistes http://www.llanternadigital.cat/14/catala/noticies.htm

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
 
InfoMigjorn és un butlletí que distribueix missatges informatius relacionats amb la llengua catalana, com ara:
– Retalls de notícies de premsa.
– Articles, publicats o inèdits.
– Informacions sobre seminaris, congressos, cursos, conferències, presentacions de llibres, publicacions de revistes, etc.
– Ressenyes de llibres, publicades o inèdites.
Així com altres missatges informatius relacionats amb sociolingüística, gramàtica històrica, dialectologia, literatura, política lingüística, normativa, etc.
 
 
Enviat pel servei Sala de premsa de DRAC telemàtic http://drac.com
 
PROTECCIÓ DE DADES. En virtut de les lleis vigents en matèria de protecció de dades (LOPD) us informem que us hem enviat aquest correu utilitzant les dades de contacte que ens vàreu facilitar en el seu moment i que vàrem incorporar al nostre arxiu. Teniu dret a sol·licitar l'accés, la modificació o la cancel·lació de les vostres dades, incloent-hi l'adreça de correu electrònic, del nostre arxiu. Podeu contactar amb nosaltres enviant un missatge a l'adreça infomigjorn@telefonica.net Si voleu donar-vos de baixa, cliqueu ací