InfoMigjorn, revista digital sobre llengua catalana [10.300 membres]
 
Butlletí número 1011 (dimecres 04/06/2014) - Continguts triats i enviats per Eugeni S. Reig
 
Podeu donar d'alta en InfoMigjorn les adreces que considereu oportunes ací
Podeu donar-vos de baixa en InfoMigjorn ací
 
 

Els subscriptors d'InfoMigjorn Cap de Setmana rebreu dissabte que ve, 7 de juny, el treball d'Eugeni S. Reig

Petot, pototet, petorrí i altres paraules de la família de petit

 
 
SUMARI
 
 
1) 500 raons per parlar català, de David Pagès i Cassú
 
2) 300 dites que faran història
 
3) L'AVL reconeix el paper de la Nova Cançó valenciana en la recuperació de la llengua pròpia
 
4) L'AVL anuncia noves propostes per a recolzar la cançó en valencià
 
 
 
 
 
 
 
 
 
1)
 
Publicat en el llibre 500 raons per parlar català, de David Pagès i Cassú (CCG edicions, Girona, 2011, pàg. 138).
 
 

472. La llengua pròpia no es pot perdre, perquè representa un tresor humà.

 

Joan Triadú

Pedagog i crític literari

 
2)
 
 
 
 
 
 
 
3)
 
Entrevista feta per Alexandre Ordaz en el programa Pensem-nos de Ràdio Puçol a Josep-Enric Escribano, president de l'associació El Tempir, d'Elx
 
4)
 
L'AVL reconeix el paper de la Nova Cançó valenciana en la recuperació de la llengua pròpia
 
El fenomen de la Nova Cançó va significar la recuperació d'una certa normalitat lingüística juntament a un compromís crític, cívic i social per guanyar nous espais culturals i de llibertat al llarg de dos dècades, aires de canvi que també van tindre el seu reflex en la societat valenciana a partir dels anys seixanta amb l'aparició de nombrosos cantautors i grups que cantaven en valencià.
 
L'Acadèmia Valenciana de la Llengua analitza hui en la Jornada sobre Escriptors Valencians Actuals, que té lloc en la seua de la Societat General d'Autors, la importància d'aquell període per a la cultura valenciana i sobretot per a la dignificació de la nostra llengua, fins aleshores inexistent en la vida artística i musical, que va marcar un punt d'inflexió en la consciència social dels valencians.
 
Ramon Ferrer, president de l'Acadèmia Valenciana de la Llengua, ha declarat que la Jornada constituïx un “merescut” homenatge “a tots aquells que contribuïren a difondre els nostres clàssics, musicant els versos dels nostres poetes, difonent la seua música per tot el territori i fent-ho en valencià”, per a recalcar que aquell fenomen cultural mereixia un reconeixement institucional.
 
Per la seua part, Josep Vicent Frechina ha afirmat que la falta d'eixe reconeixement oficial s'ha vist recompensada per la memòria popular, un record col•lectiu que en uns anys difícils va permetre “l'accés a la cultura a través de la cançó, visualitzar la llengua i reforçar l'autoestima del País”. Per a Frechina hui la música en valencià viu el seu moment més important.
 
Abans l'acadèmic Lluís Meseguer ha assenyalat que el fenomen de la Nova Cançó era conseqüència d'un procés de canvi social i comunicatiu, que va convertir la literatura en patrimoni viu de la cultura. La Nova Cançó, ha afirmat Meseguer, va obrir canals de difusió inexistents, va oferir una oferta pluralista, una cultura de masses i va significar una contribució avantguardista.
 
Antoni Batista i Josep Palomero han analitzat les aportacions de Raimon des de la vessant musical i social. Batista ha reivindicat la seua contribució musical per l'originalitat i creativitat, però en la seua opinió poc valorada, mentre que Palomero ha desmitificat al Raimon percebut com a cantant polític, quan gran part de les cançons parlen de sentiments, de lluita i d'amor.
 
La Jornada ha continuat amb la ponència dedicada a analitzat la vida i l'obra d'Ovidi Montllor, a càrrec de Jordi Botella, i després Manolo Miralles ha tancat la sessió del matí fent una autobiografia de la trajectòria d'Al Tall, el grup més representatiu de la música en valencià, al llarg dels vint-i-cinc anys d'existència.
 
5)

L'AVL anuncia noves propostes per a recolzar la cançó en valencià

L'Acadèmia Valenciana de la Llengua va tancar ahir la Jornada sobre Escriptors Valencians Actuals, centrada en la Nova Cançó en valencià, amb una bateria de propostes per a generar un impuls institucional i social a la creació i a la indústria musical, que, tal com va quedar de manifest en el debat, viu un dels millors moments de tota la història amb més d'un centenar de produccions anuals.

Honorat Ros, president de la Secció de Foment de l'AVL, va expressar la necessitat de vincular el fenomen de la Nova Cançó i les posterior etapes de la cançó en valencià a totes les especialitats musicals, així com crear circuits musicals, afavorir convenis de col·laboració amb entitats públiques i privades, potenciar la producció discogràfica en valencià i introduir la cançó en el sistema educatiu.

L'AVL també considera imprescindible la recuperació d'uns mitjans de comunicació de titularitat pública sensibles a la llengua i a totes les expressions culturals de la societat valenciana. Finalment, Ros va assumir com a projectes de l'AVL donar suport a la creació d'una plataforma digital de la música en valencià, prosseguir en la línia de recolzar la producció musical i contractar amb CulturArts un circuit de cançó en valencià.

 
6)
 
Publicat en la web de la Generalitat de Catalunya divendres 16 de maig del 2014
 
 
La Fundació puntCAT ha posat en marxa avui la campanya “Navega en català”, que neix amb la voluntat de sensibilitzar els internautes per tal que naveguin en català a Internet i així contribueixin a augmentar la demanda de contingut en aquesta llengua. La campanya té el suport de Softcatalà i de la Direcció General de Política Lingüística del Departament de Cultura.
 
Durant la presentació de la iniciativa, la Fundació puntCAT ha donat a conèixer el web navegaencatala.cat, on s'ofereix als usuaris que ho desitgin la possibilitat de configurar els seus navegadors en català.
 
L'acte de presentació de la campanya s'ha celebrat aquest matí a la seu de Vilaweb i hi han participat el director de la Fundació puntCAT, Santi Ribera; la cap del Servei de Foment de l'Ús del Català de la Direcció General de Política Lingüística, Montserrat Nadal; el representant de Softcatalà Xavi Ivars i l'editora de Vilaweb, Assumpció Maresma.
 
El director de la Fundació puntCAT, Santi Ribera, ha remarcat que un increment de la navegació en català incentivaria el desenvolupament de continguts, productes i serveis en aquesta llengua.
 
Per tal d'augmentar la repercussió de la campanya, la Fundació puntCAT ha creat el Giny, un widget que es poden instal·lar tots els webs que ho desitgin. L'eina s'integra al web i recomana automàticament als usuaris que naveguen en altres llengües que ho facin en català.
 
La Fundació puntCAT forma part del Cens d'entitats per al foment de la llengua catalana, agrupació d'entitats i fundacions promoguda per la Direcció General de Política Lingüística del Departament de Cultura.
 
 
7)
 
Publicat en VilaWeb dissabte 24 de maig del 2014
http://www.vilaweb.cat/noticia/4192938/20140524/roger-buch-analitza-llibre-lofensiva-pp-llengua.html

Roger Buch analitza en un llibre l'ofensiva del PP contra la llengua

'El PP no té res contra el català: hi reacciona en contra quan es reivindica i vol ésser una llengua normal', diu en una entrevista

 
8)
 
Publicat en EL PUNT AVUI dissabte 24 de maig del 2014
 
Llengua: el repte més delicat
 
Una jornada de la UOC analitza els escenaris lingüístics d'una Catalunya independent
Els experts recomanen respecte a tots els idiomes i protegir l'estatus del català
 

La pertinença o no a la Unió Europea pràcticament monopolitza la discussió sobre el procés polític que viu Catalunya i, tot i que s'ha encetat un tímid debat sobre la possibilitat que el castellà fos cooficial en l'eventual nou estat, la qüestió lingüística sembla que ha quedat ajornada. La Universitat Oberta de Catalunya, però, ha volgut revifar el diàleg i ahir va organitzar a la seu de l'Institut d'Estudis Catalans la jornada La convivència lingüística a la Catalunya del futur, en què, si alguna cosa va quedar clara, és que la qüestió lingüística serà, possiblement, la més delicada de tot el procés.
 
Va obrir el foc el sociolingüista alemany Georg Kremnitz, professor de la Universitat de Viena, que, en un català correctíssim, va aportar una visió externa sobre els escenaris que es pot trobar Catalunya en matèria de llengües. En la més inversemblant de les hipòtesis: que l'Estat espanyol acceptés la consulta del 9 de novembre, s'obriria “un temps d'incertesa” en què “els estats europeus observarien Catalunya amb la màxima atenció i sense gaire simpatia”, va avisar Kremnitz.
 
En el terreny demogràfic –va vaticinar Kremnitz–, hi haurà “moviments migratoris” per raons polítiques i lingüístiques. “Hi haurà gent que no acceptarà el veredicte de les urnes i voldrà marxar, i gent de la resta dels Països Catalans que vindrà a Catalunya, sobretot si té èxit en l'aspecte econòmic i social”, preveu el professor alemany.
 
Catalunya, per tant, haurà d'actuar amb una mentalitat molt “oberta”, que suposa facilitar la doble nacionalitat als ciutadans que ho vulguin i donar la nacionalitat catalana a tothom nascut a Catalunya. Kremnitz proposa, a més, reconèixer les diverses comunitats “culturals i lingüístiques”, de manera que no percebin cap “assimilació cultural” i, alhora, no separar la població per grups. “Tothom ha de tenir garantits els seus drets lingüístics, però el català ha de ser la primera llengua oficial”, va resumir el sociolingüista.
 
Kremnitz va prescriure una “integració suau” dels immigrants enfocada, sobretot, a les segones generacions, que es podria vehicular a través de la creació de consells per a cada comunitat, que, en col·laboració amb els seus membres, facilitarien que aprenguessin la seva llengua i cultura d'origen alhora que aprenen la que els acull. “L'organització de la convivència crearà despeses, però serà més barata que la força i la violència”, va sentenciar.
 
Per poder-se plantejar totes aquestes coses, però, primer s'ha de superar l'estadi actual, tal com va fer Estònia quan es va independitzar de la Unió Soviètica. Així ho va exposar Josep Soler, lingüista de la Universitat de Tartu, a Estònia, que va explicar com la conversió d'aquest país en un estat sobirà va revitalitzar de manera espectacular la llengua estoniana. “El 1989, el percentatge de russòfons d'Estònia que tenien un nivell prou bo d'estonià era d'un 15%; actualment, és d'un 55%”, va exemplificar Soler. “La independència –va afegir– va canviar el mapa mental de la gent.”
 
Catalunya, però, no té res a veure amb el país bàltic, adverteix Soler. Entre altres coses, perquè “l'estonià i el rus no tenen res a veure”, mentre que el català i el castellà, dues llengües romàniques, tenen moltes semblances. La composició social del país és també molt diferent. A Catalunya la gent està molt barrejada i té una identitat diversa i a Estònia –diu Soler– “tenen molt clar qui són els uns i qui són els altres”.
 
Precisament, el principal objectiu que ha perseguit Catalunya amb models com el de la immersió lingüística en català és que no hi hagi “els uns i els altres”. A la pràctica, però, les coses són més complicades. “A alguns el català no els serveix de res si no cuidem els parlants i la qüestió social”, va alertar l'escriptora Najat El Hachmi, que va posar com a exemple de “mobbing” la retirada de la renda mínima d'inserció a alguns immigrants per haver anat al seu país d'origen a veure la família. “Molts dels immigrants que estan marxant del país són els que fa anys que són aquí, parlen català perquè han estat escolaritzats en aquest idioma i se'n poden anar a altres països de la Unió Europea perquè tenen la nacionalitat espanyola”, va dir El Hachmi.
 
El futur, doncs, es presenta amb moltes variables i un pas en fals –alerten els experts– ho podria espatllar tot. “Hem de trobar un model que tingui en compte totes les conseqüències i que no exclogui ningú”, va advertir Bernat Gasull, de la Plataforma per la Llengua.
 
El més curiós és que ahir ningú es va plantejar un escenari gens descartable: que Catalunya es quedi amb l'estatus actual. Possiblement, perquè en aquesta situació ja sabem el pa que s'hi dóna en matèria de llengua.
 
Kremnitz preveu moviments migratoris per raons polítiques
 
El Hachmi diu que no hi haurà avenç del català sense sensibilitat social
 
LES FRASES
 
Tothom ha de tenir drets lingüístics, però el català ha de ser la primera llengua oficial
Georg Kremnitz
professor universitat de viena
En alguns contextos, el català només és una llengua acadèmica
Joan Pujolar
sociolingüista i professor de la Universitat oberta de catalunya
 
La independència d'Estònia va canviar el mapa mental de la gent en matèria de llengua
Josep Soler
professor universitat de Tartu
Saber català no serveix igual si et dius Jordi que si et dius Mohamed
Najat El Hachmi
escriptora
 
Hem de crear un model que tingui en compte totes les conseqüències i que no exclogui ningú
Bernat Gasull
plataforma per la llengua
 
Canvis d'idioma en les etapes clau de la vida
 
“El 41% dels usuaris del català no el tenen com a llengua materna”, va revelar el sociolingüista i professor de la Universitat Oberta de Catalunya Joan Pujolar en la seva ponència d'ahir a l'Institut d'Estudis Catalans. Aquest fet es dóna, entre altres coses, per les “mudes lingüístiques”, els canvis d'idioma, que els parlants fan al llarg de les diverses etapes clau de la vida. Pujolar en va assenyalar cinc: l'arribada a l'institut, a la universitat, al món laboral, la relació amb la parella i la llengua parlada amb els fills.
 
 
9)
 
Informe de Plataforma per la Llengua
 
 
 
10)
 
http://www.tresiquatre.cat/fitxers/documents/Premis_octubre_BASES_2014%281%29.pdf
 
 
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
 
InfoMigjorn és un butlletí que distribueix missatges informatius relacionats amb la llengua catalana, com ara:
– Retalls de notícies de premsa.
– Articles, publicats o inèdits.
– Informacions sobre seminaris, congressos, cursos, conferències, presentacions de llibres, publicacions de revistes, etc.
– Ressenyes de llibres, publicades o inèdites.
Així com altres missatges informatius relacionats amb sociolingüística, gramàtica històrica, dialectologia, literatura, política lingüística, normativa, etc.
 
 
Enviat pel servei Sala de premsa de DRAC telemàtic http://drac.com
 
PROTECCIÓ DE DADES. En virtut de les lleis vigents en matèria de protecció de dades (LOPD) us informem que us hem enviat aquest correu utilitzant les dades de contacte que ens vàreu facilitar en el seu moment i que vàrem incorporar al nostre arxiu. Teniu dret a sol·licitar l'accés, la modificació o la cancel·lació de les vostres dades, incloent-hi l'adreça de correu electrònic, del nostre arxiu. Podeu contactar amb nosaltres enviant un missatge a l'adreça infomigjorn@telefonica.net Si voleu donar-vos de baixa, cliqueu ací