InfoMigjorn, revista digital sobre llengua catalana [10.300 membres]
 
Butlletí número 978 (dimarts 08/04/2014) - Continguts triats i enviats per Eugeni S. Reig
 
Podeu donar d'alta en InfoMigjorn les adreces que considereu oportunes ací
Podeu donar-vos de baixa en InfoMigjorn ací
 

 

Els subscriptors d'InfoMigjorn Cap de Setmana rebreu dissabte que ve, 12 d'abril, el treball d'Eugeni S. Reig

Comentaris al Diccionari normatiu valencià (IV)

 
 
SUMARI
 
 
1) 500 raons per parlar català, de David Pagès i Cassú
 
2) Eugeni S. Reig - Com s’ha casat el fill del rei, enguany plantarem carxofes
 
3) XV Congrés Internacional de la Societat Espanyola de Didàctica de la Llengua i la Literatura
 
4) El Departament de Cultura posa en marxa el #mapaFabra per recollir els llocs dedicats a Pompeu Fabra arreu dels territoris de parla catalana
 
 
 
7) Crida d’articles – Treballs de Sociolingüística Catalana Número 25 (2015)
 
8) El Departament de Cultura signa un conveni amb PIMEC per fomentar l’ús del català en l’àmbit empresarial
 
9) Ajudes a associacions per a la promoció del valencià
 
 
 
 
 
1)
 
Publicat en el llibre 500 raons per parlar català, de David Pagès i Cassú (CCG edicions, Girona, 2011, pàg. 129).
 
 

439. A Badalona, on visc des de fa anys, conec molts matrimonis que són fills d’immigrants i que tenen com a llengua materna i familiar el castellà. Aquestes parelles, que parlen entre ells en castellà, quan tenen fills opten per adreçar-s’hi en català. Ho fan com un gest per facilitar la integració dels seus fills en la societat que els envolta i potenciar de passada la seva pròpia integració, i ho fan empesos, en gran mesura, per la immersió lingüística que els seus fills viuen a l’escola.

 

Sílvia Soler

Periodista  i escriptora

 
 
2)

Com s’ha casat el fill del rei, enguany plantarem carxofes

 

Eugeni S. Reig

 

Aquesta dita recorde haver-li-la sentida dir a un oncle polític de mon pare –casat amb una germana del meu avi patern– que per a mi sempre va ser el tio Micalet. Era un teixidor alcoià, de nom Miquel Moltó, que quan jo vaig nàixer l’any 1942, era ja un home d’edat. Parlava un alcoià xeu que hui ja és impossible de sentir. Sempre em va xocar molt que, en lloc de dir tren –que és el deia tothom– ell sempre deia ferrocarril, però amb una e ben oberta i separant una mica les paraules ferro i carril.

La dita en qüestió fa anys que no la sent, però considere que ara és el moment adequat per a revifar-la. S’usa quan es vol posar de manifest que algú fa alguna cosa –cosa que vol fer, que té molt d’interés a fer, que és beneficiosa per a ell– aprofitant que s’ha produït un esdeveniment que, malgrat que no té cap relació amb la cosa en qüestió, l’empra com a excusa per a fer allò que no s’havia atrevit mai a fer. Equival, aproximadament, a allò que es diu en castellà de “aprovechando que el Pisuerga pasa por Valladolid...”

Actualment, aprofitant la crisi econòmica, molts espavilats planten carxofes. Aneu en l'erta i no us deixeu enganyar.

 
3)
 
 
XV Congrés Internacional de la Societat Espanyola de Didàctica de la Llengua i la Literatura
 
-Reptes en l'adquisició de les literatures i de les llengües en l'era digital
-Universitat de València-Universitat Politècnica de València, del 19 al 21 de novembre del 2014
 
Els departaments de Didàctica de la Llengua i la Literatura (Facultat de Magisteri de la UV) i de Lingüística Aplicada (UPV) inviten tots els interessats a participar en el XV Congrés Internacional de la Societat Espanyola de Didàctica de la Llengua i la Literatura, que se celebrarà en la Universitat de València i en la Universitat Politècnica de València del 19 al 21 de novembre del 2014. Aquest congrés s’emmarca dins dels actes de la Societat Espanyola de Didàctica de la Llengua i la Literatura (SEDLL), que és una entitat sense ànim de lucre de què formen part investigadors de tots els nivells educatius i professionals preocupats per l’ensenyament i l’aprenentatge de llengües, literatures i dels seus recursos expressius, verbals, no verbals i audiovisuals.

Dins del tema “Reptes en l’adquisició de les literatures i de les llengües en l’era digital”, els objectius d'aquest congrés són, d’una banda, fomentar les activitats i projectes conjunts, interactuar amb els membres dels grups d’investigació involucrats i oferir l’oportunitat de conéixer SEDLL als diferents col•lectius relacionats amb la didàctica de la llengua i la literatura de València. D’altra banda, pensem que poder reunir un col·lectiu nombrós que debata aspectes relacionats amb la docència és una bona oportunitat per a incentivar l'interés i la investigació amb temes relacionats amb la Societat i amb el congrés.

L’esdeveniment s’articularà en conferències plenàries, a càrrec de destacats especialistes en la matèria, tallers i taules redones; a més de les taules de comunicació sobre les línies temàtiques proposades.

Línies temàtiques:
Tema central del congrés: La tecnologia aplicada a la diàctica de la llengua i de la literatura.
 
Les principals àrees temàtiques són les següents:
1. Cultura i societat en l'ensenyament de la literatura i la llengua.
2. Polítiques lingüístiques en el marc peninsular i internacional.
3. Didàctica de la llengua i de la literatura de la L1.
4. Didàctica de la llengua i la literatura L2 i L1.
5. Literatura infantil i juvenil.
6. Tecnologies i innovació educativa.
7. Llengües per a fins específics.
8. La didàctica de la literatura i de la llengua: estudis i intervencions interculturals en contextos plurilingües.
9. La literatura i la llengua en l'ensenyament superior: paradigmes metodològics i transferència de coneixement.

Presentació de propostes:
Les propostes de contribucions es podran presentar en català, espanyol, francés, gallec, anglés, portugués o basc i hauran d’adscriure’s a alguna de les àrees temàtiques del congrés.
El termini per a l’enviament dels resums acaba l’1 de juny del 2014. El comité organitzador acusarà recepció de les propostes i abans del 20 de juliol notificarà l’acceptació d’aquestes.
Els textos definitius hauran d’enviar-se abans del 10 de desembre del 2014.
Els participants que desitgen ser inclosos en la publicació de les actes hauran d’enviar els seus textos en el termini i els termes que s'indicaran en pròximes circulars.

Inscripció:
La inscripció haurà de fer-se efectiva abans del 15 de setembre, enviant els documents que acrediten el pagament de la quota. Per a inscriure's caldrà registrar-se prèviament com a usuari i posteriorment serà adreçat a la seua zona privada, on podrà efectuar i gestionar la inscripció.
Les taxes del congrés inclouen documentació i material del congressista, cafés i actes culturals.

Dates importants:
1 de juny: últim dia per a la recepció de propostes.
20 de juliol: es comunicarà l'acceptació de les propostes.
15 de setembre: termini per al pagament de la matrícula.
10 de desembre: enviament dels textos definitius.

Contacte:

 
Font: Josep V. Garcia Raffi (Facultat de Magisteri. Universitat de València)
 
4)
 
 
El Departament de Cultura posa en marxa el #mapaFabra per recollir els llocs dedicats a Pompeu Fabra arreu dels territoris de parla catalana

 

La Direcció General de Política Lingüística del Departament de Cultura impulsa el projecte mapaFabra, una iniciativa a les xarxes socials que pretén recollir en un mapa les imatges dels espais dedicats a Pompeu Fabra a diferents indrets dels territoris de parla catalana, amb l’objectiu de visualitzar el reconeixement que té la figura del mestre. La iniciativa s’emmarca en els Premis Pompeu Fabra, que es lliuraran el proper 8 d’abril.

 

 

La mecànica del mapaFabra consisteix a compartir fotos de llocs dedicats a Pompeu Fabra a Twitter, citant @llenguacatalana i afegint-hi l’etiqueta #mapaFabra, l’adreça i la població on s’ha pres la imatge o bé les coordenades. També s’hi pot participar compartint-les al mur de la Pàgina Llengua Catalana de Facebook. Totes aquelles persones que facin aportacions participaran en el sorteig d’un lector de llibres electrònics. La participació estarà oberta fins al 2 de juny.


Les persones que facin les seves aportacions fins al 4 d’abril, podran assistir a l’acte de lliurament dels V Premis Pompeu Fabra, el dia 8 d’abril, al Palau de la Generalitat. Per fer-ho només han de fer arribar les dades (nom i cognoms i adreça de correu electrònic) i la fotografia que hagin aportat al #mapafabra a l’adreça dgpl.cultura@gencat.cat

 

www.gencat.cat/llengua/mapafabra

 

 
5)
 
 
 
 
6)
 
 
7)
 
Crida d’articles – Treballs de Sociolingüística Catalana
 
Número 25 (2015)
 
 
Treballs de Sociolingüística Catalana és des del 1977 l’anuari de la Societat Catalana de Sociolingüística (abans Grup Català de Sociolingüística), filial de l’Institut d’Estudis Catalans. D’acord amb els objectius estatutaris de la Societat, Treballs de Sociolingüística Catalana estimula i reflecteix la recerca en sociolingüística, entesa en el sentit ampli i integrador que l’ha caracteritzada en els països de llengua catalana. Són doncs benvinguts a la revista tots els articles i col·laboracions inèdits dins dels camps de la sociologia de la llengua, l’antropologia de la llengua, el variacionisme, la psicologia social de la llengua, la política i planificació lingüístiques i el dret lingüístic, etc. especialment els referits a la nostra àrea lingüística i als processos de normalització lingüística, de manera preferent en llengua catalana. Els destinataris de la revista són tant els especialistes en sociolingüística, dins i fora dels àmbits universitaris, com els ciutadans amatents a conèixer en profunditat la situació sociolingüística als nostres països. Podeu accedir al contingut de la revista mitjançant la pàgina web http://revistes.iec.cat/index.php/TSC/
 
Treballs de Sociolingüística Catalana és una revista en format paper i electrònic que actualment té periodicitat anual. La revista fa una crida d’articles per al número 25 (2015), tant sobre la temàtica de la secció monogràfica «L’avaluació de la implantació de la normativa lingüística» com per a la secció miscel·lània, sobre qualsevol dels temes habituals de la revista.
 
La data màxima per a la recepció d’articles per al número 25 és el 25 d’abril de 2014.
Podeu enviar-los mitjançant el formulari de la pàgina web <http://revistes.iec.cat/index.php/TSC/information/authors>.
Trobareu les normes de publicació a la web <http://revistes.iec.cat/revistes224/index.php/TSC/about/submissions>.
És recomanable trametre abans unes línies amb les vostres propostes, o posar-vos en contacte amb els editors de la revista, mitjançant l’adreça tsc(arrova)iec(punt)cat.
 
Des de la seua fundació i fins al número 14/15 (2000) la revista va ser dirigida per Francesc Vallverdú i publicada per Editorial Tres i Quatre. El número 16 (2002) va estar a càrrec de Francesc Vallverdú i Emili Boix, mentre que a partir del 17 aquest darrer n'és el director. El número 14-15 (2000) va estar dedicat als «Aspectes sociolingüístics de la immigració extraeuropea als Països Catalans», el 16 (2002) a «Llengua i societat al País Valencià», el 17 (2003) a «L'ús oral del català. Dades, reflexions i propostes», el 18 (2004) a «La situació sociolingüística a les Illes Balears», el 19 (2006) a «La situació sociolingüística a Andorra», el 20 (2010) a «Llengua i ensenyament», el 21 (2011) a «La sociolingüística catalana, balanç i reptes de futur», el 22 (2012) a « Els usos lingüístics a Catalunya. Balanç i perspectives de futur» i «Competències, representacions i usos de la llengua en l’àmbit juvenil», el 23 (2013) a «La sociolingüística de la variació en l’àmbit de la llengua catalana», el 24 (2014) a «Les ideologies lingüístiques» i el 25 (2015) a «L’avaluació de la implantació de la normativa lingüística».
 
8)

El Departament de Cultura signa un conveni amb PIMEC per fomentar l’ús del català en l’àmbit empresarial
 

La signatura es va formalitzar en el marc de la jornada “La importància de l’ús del català a la teva empresa”
 
El conseller de Cultura, Ferran Mascarell, i el president de PIMEC, Josep González, van signar, el passat 3 d’abril, un conveni per fomentar la llengua catalana en el sector empresarial. A l’acte, hi va assistir també la directora general de Política Lingüística, Ester Franquesa.
 
Després de la signatura, Modest Guinjoan, director de l’Observatori de la PIME va presentar els resultats de l’estudi “L’ús del català a les pimes”, elaborat conjuntament per PIMEC i la Direcció General de Política Lingüística i publicat dins de la col·lecció Biblioteca Tècnica de Política Lingüística.
 
Seguidament, la directora de comunicació de PIMEC, Eva Prats, va presentar el projecte CATEMPRÈN, un servei de suport a la comunicació empresarial en català, impulsat per la patronal amb el suport de la Direcció General de Política Lingüística del Departament de Cultura.
 
Tot seguit, el director de Solucions TIC de PIMEC, Andreu Bru, va parlar sobre Català i Internet, i el director d’El Punt Avui, Xevi Xirgu, van parlar sobre Premsa, llengua i identitat.
 
La jornada, adreçada a micro, petites i mitjanes empreses, es va fer a l’Auditori de Pimec, carrer de Viladomat, 174 de Barcelona.
 
 
 
9)
 
Ajudes a associacions per a la promoció del valencià
 
S'ha publicat la convocatòria d’ajudes per al foment del valencià per a les associacions cíviques sense finalitat lucrativa.
 
El termini de sol·licitud s’obri el 2 d'abril i finalitzarà el 19 d’abril.
 
En esta pàgina trobareu més informació.
 
10)
 
Publicat en LA VEU DEL PAÍS VALENCIÀ dimarts 1 d'abril del 2014
 
 
La Conselleria d'Educació, Cultura i Esport ha convocat ajudes per valor de 100.000 euros per a associacions sense ànim de lucre que realitzen activitats de promoció de l'ús del valencià en els seus respectius àmbits d'actuació.
 
L'objectiu d'aquestes ajudes és col·laborar amb aquelles entitats cíviques que, al llarg del País Valencià, realitzen activitats diverses, d'acord amb l'especificitat de cada associació, però que tenen "una característica comuna, i un objectiu molt clar: potenciar l'ús del valencià en alguna de les activitats que desenvolupen, o en totes".

Entre les activitats subvencionades destaca l'organització de cursos de coneixements de valencià destinats a persones adultes. Per a rebre les ajudes, aquesta activitat tindrà una durada mínima de 60 hores i a més, tindrà un mínim de 15 alumnes i un màxim de 40.

També es concediran ajudes a les associacions que pretenguen afavorir, difondre i promoure l'ús del valencià en l'entitat o en la població en general. Se subvencionen les despeses referides a l'edició en valencià del material de difusió, divulgació i d'informació sobre l'entitat i les seues activitats com llibres, catàlegs, programes, fullets, cartells, revistes i elaboració de pàgines web.

En el cas de les pàgines web, seran subvencionables els costos de l'elaboració, del domini i de l'allotjament de la pàgina web. Quedarà exclosa de la subvenció l'adquisició de material inventariable, així com d'objectes publicitaris tals com a samarretes, banderoles, pancartes o bolígrafs.

També es concediran subvencions per a la creació o funcionament d'oficines de l'entitat des de les quals es promocione l'ús del valencià.

Entre les activitats que han de desenvolupar aquestes oficines, destaca la programació i la realització d'activitats de sensibilització i promoció de l'ús del valencià i normalització lingüística, dinamitzar i impulsar l'ús del valencià a l'interior de l'entitat i facilitar assessorament en els aspectes lingüístics i de llenguatge específics; donar suport a la traducció i correcció de textos de les publicacions així com l'organització de cursos.
 
 
11)
 
Publicat en LA VEU DEL PAÍS VALENCIÀ divendres 4 d'abril del 2014
 
 
Ferran Suay
 
D'acord amb els pressupostos de la Generalitat, la Conselleria d'Educació destinarà 100.000 euros a la promoció del valencià ( docv.gva.es ). Potser sembla una quantitat ridícula, sobretot si tenim en compte les grandiloqüents declaracions d'amor a la llengua (generalment fetes en perfecte madrileny, això sí) a què ens tenen acostumats els actuals ocupants del Palau.
 
Per a decidir si n'és o no, de ridícula, bastarà comparar-la amb algunes altres dotacions, com ara la destinada a Fundació de la Comunitat Valenciana la Llum de les Imatges (2.381,000 euros) o a la Fundació Centre d’Estudis 'Ciudad de la Luz C.V.' (1.062,00 euros). Es veu clarament que la llum els interessa molt més que no la llengua. I també que tenen una obsessió malaltissa amb evitar el gentilici 'valenciana' i substituir-lo per l'absurda perífrasi "de la Comunitat Valenciana". El desig de no ser sinó una mera i insípida comunitat ben supeditada a alguna entitat de naturalesa superior és superior a les seues forces.
 
Cal gastar diners en la promoció del valencià? Segurament sí, perquè se n'han gastat, i molts, en intents d'exterminar-lo, i una societat democràtica i responsable, hauria d'invertir en la conservació dels seus actius en tots els nivells, des del paisatge al paisanatge, passant per l'arquitectura, la cultura i abastant, fins i tot prioritàriament, el millor resum de la història, la saviesa i les capacitat d'un poble, que és la seua llengua. Qui vulga saber quin impacte han tingut les polítiques exterminacionistes sobre la llengua que usen els nostres respresentants polítics pot comprovar-ho ací: einesdellengua.com
Ara bé, també hi ha una forma molt barata de promocionar l'ús d'un idioma. Investigacions en profunditat, dutes a terme per algunes de les universitats més prestigioses del món, desvelen una conclusió sorprenent i fins i tot revolucionària. Hi ha un sistema senzill, no contaminant i extraordinàriament econòmic, que és la manera més eficient de promoure l'ús d'una llengua: usar-la!
 
Si tots els membres del govern valencià i de les diferents administracions públiques volen realment promoure el valencià, i al mateix temps, mantenir l'austeritat pressupostària que demostren inequívocament dedicant, per exemple, 107.570.000 euros a una Radiotelevisió Valenciana que no existeix, és molt fàcil. Només han de deixar d'expressar-se a tothora en madrileny, com fan fins ara, i passar a fer-ho en valencià. Potser sí que tindrà algun cost, perquè molts d'ells són discapacitats lingüístics profunds (ignoren el 50% dels idiomes oficials) i necessitaran classes particulars per a posar-se al dia i equiparar les seues prestacions a les de milers de ciutadans que no cobren, ni de lluny, els seus sous privilegiats.
 
La inversió, en tot cas, seria ben modesta, en comparació amb l'impacte que això tindria. Molta gent podria deixar de vore el valencià com un mer requisit administratiu, més o menys molest d'aconseguir, però perfectament inútil, una vegada que t'has fet amb el corresponent diploma acreditatiu. I podrien arribar a pensar que el valencià és una llengua digna, útil per a tots els menesters, des de fer acudits fins a governar, passant per impartir classes o publicar receptes de cuina sofisticada o manuals de supervivència al desert.
 
Clar que potser és això, precisament, el que volen evitar a tota costa. Que algú puga arribar a creure que el valencià és una llengua normal, que seria com creure que els valencians som persones normals, ciutadans de la mateixa categoria que els altres, els castellans, per exemple, que sí que tenen garantits tots els seus drets lingüístics i culturals. Tenen governants que parlen el seu idioma, escoles, teatres, pel·lícules de cine i programes de ràdio i televisió, diaris... Tenen tot el que cal per a seguir considerant, com fan tots els pobles sans del món, que la seua és una llengua tan bona com qualsevol altra, perquè ells mateixos són tan bons com qualsevol altre. No més (que això és supremacisme; la ideologia que alimenta el partit que destina 100 mil euros a promoure l'ús de la llengua del país que governen), però tampoc menys.
 
Si no volen que ens considerem normals, si ens consideren clarament inferiors als nostres conciutadans castellans, que ho diguen, i que no ens insulten destinant misèries a promoure un idioma, el nostre, que òbviament no és el seu.
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
 
InfoMigjorn és un butlletí que distribueix missatges informatius relacionats amb la llengua catalana, com ara:
– Retalls de notícies de premsa.
– Articles, publicats o inèdits.
– Informacions sobre seminaris, congressos, cursos, conferències, presentacions de llibres, publicacions de revistes, etc.
– Ressenyes de llibres, publicades o inèdites.
Així com altres missatges informatius relacionats amb sociolingüística, gramàtica històrica, dialectologia, literatura, política lingüística, normativa, etc.
 
 
Enviat pel servei Sala de premsa de DRAC telemàtic http://drac.com
 
PROTECCIÓ DE DADES. En virtut de les lleis vigents en matèria de protecció de dades (LOPD) us informem que us hem enviat aquest correu utilitzant les dades de contacte que ens vàreu facilitar en el seu moment i que vàrem incorporar al nostre arxiu. Teniu dret a sol·licitar l'accés, la modificació o la cancel·lació de les vostres dades, incloent-hi l'adreça de correu electrònic, del nostre arxiu. Podeu contactar amb nosaltres enviant un missatge a l'adreça infomigjorn@telefonica.net Si voleu donar-vos de baixa, cliqueu ací