InfoMigjorn, revista digital sobre llengua catalana [10.300 membres]
 
Butlletí número 966 (dimarts 18/03/2014) - Continguts triats i enviats per Eugeni S. Reig
 
Podeu donar d'alta en InfoMigjorn les adreces que considereu oportunes ací
Podeu donar-vos de baixa en InfoMigjorn ací
 
 

Els subscriptors d'InfoMigjorn Cap de Setmana rebreu dissabte que ve, 22 de març, el treball d'Eugeni S. Reig

Comentaris al Diccionari normatiu valencià (I)

 
 
SUMARI
 
 
1) 500 raons per parlar català, de David Pagès i Cassú
 
2) Eugeni S. Reig - Comentaris al Diccionari normatiu valencià
 
3) Taller intensiu de dites i refranys catalans
 
4) Blanca Gispert i Magda Gregori - La immersió lingüística: un model d'èxit
 
 
 
 
 
 
 
1)
 
Publicat en el llibre 500 raons per parlar català, de David Pagès i Cassú (CCG edicions, Girona, 2011, pàg. 126).
 
 

427. D’aquí a mig segle el català anirà existint en la mesura que els catalans estiguin disposats a mantenir la seva existència. Això vol dir que els catalans hauran d’estar disposats a fer els esforços necessaris per assegurar la supervivència de la seva llengua.

 

Miquel Siguan

Psicòleg i escriptor

 
 
2)

Comentaris al Diccionari normatiu valencià

 
Eugeni S. Reig
 
 

A partir de dissabte que ve, dia 22 de març, els subscriptors d'InfoMigjorn Cap de Setmana rebreu cada dissabte un treball meu en el qual faré els comentaris que considere oportuns pel que fa al contingut del Diccionari normatiu valencià com ara: paraules i expressions que no trobem en el DNV i que considere que s'haurien d'incloure, entrades que considere que seria millor eliminar, noves accepcions que pense que caldria afegir en algunes entrades, incorreccions, errades, mancances, etc.

L’Acadèmia Valenciana de la Llengua ha pres una decisió molt encertada al decidir publicar el Diccionari normatiu valencià en format informàtic i permetre que tothom hi tinga accés lliure i gratuït. També considere molt encertat que haja posat en la web un enllaç titulat propostes lingüístiques a fi que els usuaris de la llengua puguem, lliurement, proposar que s’incorporen noves entrades i que s’esmenen, s’amplien o es reduisquen les existents. I que, fins i tot, tinguem l’oportunitat de proposar eliminar-ne algunes. Amb les aportacions dels usuaris de la llengua pot, sense cap mena de dubte, millorar-se el DNV de manera notable.

Considere que l’Acadèmia Valenciana de la Llengua hauria d’esperar un temps prudencial abans de publicar l’edició definitiva en paper del DNV –com a mínim, un parell d’anys– a fi de donar prou temps al públic perquè faça les propostes lingüístiques que considere oportunes i que aquestes s’estudien i es discutisquen abans que els acadèmics decidisquen si les aproven o no. Recordem que la sabiduria popular ens diu que les corruixes arrapen les cuixes, és a dir, que les presses i les precipitacions fan malbé les coses. Qui camina a poc a poc, ho fa d’una manera segura i arriba lluny. Qui camina d’una manera atrotinada, qui va amb presses i corruixes, cau de bocadents i no arriba enlloc. Si fer el DNV ha costat dotze anys, ¿quina importància té esperar-ne dos o tres més a fi de perfeccionar, depurar i consolidar una obra tan important per a tots els valencians, una obra cabal de la lingüístaca romànica?

Considere que seria molt convenient que els usuaris de la llengua férem les nostres propostes lingüístiques a l’Académia Valenciana de la Llengua, bé fent ús de l’enllaç que l’AVL ha posat a la nostra disposició, bé per qualvevol altre conducte que cadascú considere adient, com ara estudis, articles, escrits a l'AVL, etc. I considere que l’AVL hauria d’incorporar al DNV les modificacions que els acadèmics decidisquen que cal fer i, a més, hauria de publicar periòdicament un butlletí en el qual s’explicara de manera clara i explícita quins canvis –addicions, supresions, ampliacions, correccions, substitucions, etc.– s’han dut a terme.

Tots els diccionaris els han elaborat sempre els lingüistes –amb la col·laboració dels experts en diverses matèries– arreplegant la llengua que parla el poble amb l’ajut de la documentació disponible i fent enquestes tan exhaustives com ha sigut possible. Però ara tenim una oportunitat que no s’ha tingut mai: que el poble –i tots els experts, especialistes, amants de la llengua, etc.– parle directament. Ara tenim a l’abast uns ferraments informàtics que no hem tingut abans i que ens permeten que tots els usuaris de la llengua que ho desitgen puguen posar-se en contacte directament amb els acadèmics i fer-los les aportacions que consideren adients. Ara tenim una ocasió única en la història: elaborar un diccionari amb la participació directa dels parlants. No la desaprofitem.

 
3)
Taller intensiu de dites i refranys catalans
 
 
Codi del curs: T2014002
Dades del curs: Taller intensiu de dites i refranys (cap de setmana)
Lloc: Farfala (C/ Diputació, 322, pral. 1a. — 08009 Barcelona) (prop del Metro Girona i Tetuan)
Dates: Dissabte i diumenge (5 i 6 d'abril del 2014)
Horari: de 9.30 h a 14.00 h (9 hores en total)
Preu: 50 euros
Grup reduït (entre 10-20 persones)
Cal matriculació prèvia emplenant el Formulari d’inscripció

Més informació a http://tallers.dites.cat
 o a l'adreça electrònica vpamies@gmail.com

 
4)
 
Publicat en VilaWeb dilluns 10 de març del 2014
 
 
Blanca Gispert i Magda Gregori
 
 
5)
 
Publicat en VilaWeb dilluns 10 de març del 2014
 
 
 
6)
 
 
 
 
 
7)
 
Publicat en indirecte.cat dilluns 10 de març del 2014
 
 
Lluís Feliu
 
Tinc la sort d’estar involucrat en un projecte en què estem entrevistant molts estrangers que han vingut a viure a Catalunya. A tots ells els preguntem per les seves històries personals, per què han vingut a parar aquí, com han arribat, què els ha sorprès de la nostra cultura, a què es dediquen, si recomanarien als seus compatriotes venir a Catalunya...
 
Un punt molt interessant en què gairebé tots coincideixen és quan parlem de l’aprenentatge del català. Els que van venir fa més de 20 anys reconeixen que abans era més complicat aprendre’l, que el tarannà dels catalans era diferent i que el fet d’adreçar-se a ells en castellà dificultava l’aprenentatge de la nostra llengua.
 
Sembla que fa uns anys els catalanoparlants vivien acomplexats i no sabien dignificar l’ús de la llengua, però avui emociona escoltar com els estrangers, que porten mesos o pocs anys vivint al país, parlen còmodament el nostre idioma i veuen amb normalitat que una nació com la nostra vulgui mimar la seva llengua.
 
Tots els estrangers entrevistats expliquen com han après a parlar català. I tots ells, no n’hi ha cap que digui el contrari, asseguren que el català s’aprèn practicant-lo.
 
Tinguem, doncs, una mica de sentit comú i parlem català als estrangers que tenen voluntat d’integrar-se. Molts d’ells ja ens agraeixen que els catalanoparlants ens adrecem en català.
 
Segueix-me a @llfeliu a Twitter i al meu blog personal: www.lluisfeliu.com
 
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
 
InfoMigjorn és un butlletí que distribueix missatges informatius relacionats amb la llengua catalana, com ara:
– Retalls de notícies de premsa.
– Articles, publicats o inèdits.
– Informacions sobre seminaris, congressos, cursos, conferències, presentacions de llibres, publicacions de revistes, etc.
– Ressenyes de llibres, publicades o inèdites.
Així com altres missatges informatius relacionats amb sociolingüística, gramàtica històrica, dialectologia, literatura, política lingüística, normativa, etc.
 
 
Enviat pel servei Sala de premsa de DRAC telemàtic http://drac.com
 
PROTECCIÓ DE DADES. En virtut de les lleis vigents en matèria de protecció de dades (LOPD) us informem que us hem enviat aquest correu utilitzant les dades de contacte que ens vàreu facilitar en el seu moment i que vàrem incorporar al nostre arxiu. Teniu dret a sol·licitar l'accés, la modificació o la cancel·lació de les vostres dades, incloent-hi l'adreça de correu electrònic, del nostre arxiu. Podeu contactar amb nosaltres enviant un missatge a l'adreça infomigjorn@telefonica.net Si voleu donar-vos de baixa, cliqueu ací