InfoMigjorn, revista digital sobre llengua catalana [10.300 membres]
 
Butlletí número 961 (dilluns 10/03/2014) - Continguts triats i enviats per Eugeni S. Reig
 
Podeu donar d'alta en InfoMigjorn les adreces que considereu oportunes ací
Podeu donar-vos de baixa en InfoMigjorn ací
 
 

Els subscriptors d'InfoMigjorn Cap de Setmana rebreu dissabte 22 de març el treball d'Eugeni S. Reig

Comentaris al Diccionari normatiu valencià (I)

 
 
SUMARI
 
 
1) 500 raons per parlar català, de David Pagès i Cassú
 
2) El vídeo "El català, llengua per a tothom", traduït a 18 llengües
 
3) Concurs "Regala el català en 6 segons": els guanyadors són...
 
 
5) La Plataforma per la Llengua cerca voluntaris per fer observacions de la llengua en l'etiquetatge de productes.
 
6) Simposi Internacional sobre Dret Lingüístics i Cohesió Social en Societats Plurilingües
 
 
 
 
 
 
 
1)
 
Publicat en el llibre 500 raons per parlar català, de David Pagès i Cassú (CCG edicions, Girona, 2011, pàg. 125).
 
 

422. A Catalunya, les armes del llenguatge han substituït el llenguatge de les armes.

 

Jorge Semprún

Escriptor i polític

 
2)
El vídeo "El català, llengua per a tothom", traduït a 18 llengües
 
El vídeo “El català, llengua per a tothom”, elaborat per la Direcció General de Política Lingüística, ja s'ha traduït a 18 llengües. Elaborat en el marc de la celebració dels 30 anys de normalització lingüística, mostra l'evolució positiva del català al llarg dels anys.
 
Inicialment el vídeo només estava disponible en català i anglès. Arran de la celebració del Dia Europeu de les Llengües, es va convidar tothom a traduir-lo a altres llengües. Actualment, el vídeo presenta l'opció de triar els subtítols a qualsevol dels 18 idiomes següents: alemany, anglès, català, danès, eslovè, espanyol, esperanto, francès, hongarès, italià, lituà, maltès, occità, portuguès, romanès, serbi, suec i txec.
 
Accés al vídeo “El català, llengua per a tothom”: www.gencat.cat/llengua/peratothom
 
3)
Concurs "Regala el català en 6 segons": els guanyadors són...

 

El concurs "Regala el català en 6 segons", iniciativa de la Direcció General de Política Lingüística del Departament de Cultura, amb la col·laboració de la Direcció General de Joventut i la Coordinadora de Festivals i Mostres de Cinema i Vídeo de Catalunya (CIVI), ja té guanyadors, d'entre la quarantena de propostes presentades: els usuaris de Twitter @parufito, @monsieurlavache i @arnauduran. Els guardonats sabran quin premi els ha correspost en el mateix acte de lliurament, el dia 5 de març a les 19 hores, a l'Espai Vilaweb de Barcelona.
 
El primer classificat rebrà una càmera GoPro; el segon, un lector de llibres digitals, i el tercer, una estada per a dues persones en un alberg de joventut de la Xarxa Nacional d'Albergs Socials de Catalunya (XANASCAT). A més, tots els premiats seran obsequiats amb un carnet TR3SC per a un any i entrades gratuïtes per a activitats i equipaments culturals.
 
"Regala el català en 6 segons", una iniciativa destinada especialment als joves per promoure l'ús del català a les xarxes socials, a la feina, en les relacions socials, etc., es va desenvolupar a Twitter del 16 de desembre de 2013 fins al 24 de gener de 2014. Per participar-hi, calia enregistrar un microvídeo d'entre 6 i 15 segons en què es mostrés com algú o alguna cosa "regalava" el català.
El català, llengua jove.
 

@parufito

@monsieurlavache

@arnauduran

 
 
4)
 
http://lid2014.upv.es/
 
Jornada sobre Llengua i ideologia
 
 
5)

La Plataforma per la Llengua cerca voluntaris per fer observacions de la llengua en l'etiquetatge de productes

 
La Plataforma per la Llengua cerca voluntaris per fer observacions de la llengua en l'etiquetatge de productes.
   
a) Per una banda se cerquen voluntaris per fer petites observacions a l'atzar (entre 40 i 60 productes), en supermercats i hipermercats de Catalunya per fer estadístiques del nombre de productes que etiqueten en català o castellà.
    
b) D'altra banda se cerquen voluntaris d'arreu del món, i especialment d'Europa, per tal que observin i ens expliquin en quins idiomes etiqueta la Coca-cola al lloc corresponent. Ens cal informació sobre la ciutat, regió o país on s'ha fet l'observació, els idiomes que apareixen, la data de l'observació i si pot ser una foto general, i una altra més concreta, dels ingredients..
 
Si voleu col·laborar poseu-vos en contacte amb info@plataforma-llengua.cat
 
També aprofito per dir-vos que la Plataforma per la Llengua té un blog amb articles sobre els usos i reconeixement de la llengua catalana (normalment un article nou cada setmana) i que en podeu fer difusió. Cada setmana hi escriu una persona diferent vinculada a la nostra organització. El darrer article és d'avui mateix i porta per títol:
 
La tercera via i la llengua: quan els sentiments pesen més que els drets de les persones.
 
El podeu llegir a:

http://blogspersonals.ara.cat/elcatalasuma/2014/02/27/la-tercera-via-i-la-llengua-quan-els-sentiments-pesen-mes-que-els-drets-de-les-persones/

6)
 
Simposi Internacional sobre Dret Lingüístics i Cohesió Social en Societats Plurilingües 
 
 
El 19 i 20 de març tindrà lloc a Barcelona el Simposi Internacional sobre Drets Lingüístics i Cohesió Social en Societats Plurilingües, organitzat pel Síndic de Greuges de Catalunya, amb la col·laboració de la Direcció General de Política Lingüística del Departament de Cultura.
 
Durant el Simposi s'analitzaran els drets lingüístics a Catalunya, a Espanya i en altres estats plurilingües a partir de la tasca que duen a terme institucions de defensa dels drets, siguin  governamentals, d'ombudsman o comissaris lingüístics, i també per mitjà de l'aproximació històrica, sociològica i jurídica. Hi assistiran representants de les institucions de defensa de drets i experts de l'àmbit internacional i nacional.
 
L'endemà, el divendres 21 de març, també tindrà lloc a Barcelona la Conferència Inaugural de l'Associació Internacional de Comissionats Lingüístics, presidida pel canadenc Graham Fraser  i de la qual Catalunya també és membre.
 
El Simposi s'emmarca en els actes de commemoració del Tricentenari dels fets de 1714, organitzats per la Generalitat de Catalunya i l'Ajuntament de Barcelona.
 
Simposi Internacional sobre Dret Lingüístics i Cohesió Social en Societats Plurilingües
 
 
7)
 
Publicat a VilaWeb diumenge 2 de març del 2014
http://www.vilaweb.cat/noticia/4176406/20140301/limperialisme-espanyol-mapa-paisos-catalans-tve.html
 
L'imperialisme espanyol i el mapa dels Països Catalans, a TVE
 
8)
 
Publicat en VilaWeb dijous 6 de març del 2014
http://www.vilaweb.cat/noticia/4177235/20140306/govern-espanyol-intensifica-atacs-llengua-lescola.html

El govern espanyol intensifica els atacs contra la llengua a l'escola

Wert margina per llei els xiquets que no poden estudiar en català · El govern català demana al TSJC que suspengui el termini del 25% d'hores en espanyol

L'estat espanyol redobla l'esforç per a provar de dinamitar la convivència i la cohesió social, bo i atacant l'ensenyament en català a les escoles de tot el país. En el nou projecte de reial decret de la llei Wert, el govern del PP obliga les comunitats autònomes a pagar l'escolarització en espanyol a totes les famílies que ho demanin i que no trobin oferta. Això farà que la Generalitat hagi de pagar l'escolarització en espanyol d'uns quants nens. En canvi, el decret no protegeix cap altra llengua. És a dir, no empara l'opció d'escola en català al País Valencià, on més de 120.000 famílies de les que havien demanat d'escolaritzar els seus fills en català no ho han pogut fer. Aquestes famílies no rebran cap ajut econòmic de l'administració tot i no poder escolaritzar els seus fills en la llengua que desitgen, una llengua que també és oficial.

A banda aquesta discriminació per raó de llengua, els atacs contra la immersió en català tenen aquesta setmana un altre focus: demà expira el termini marcat pel Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) perquè s'apliqui el 25% d'hores d'espanyol a cinc centres educatius. Avui el Departament d'Ensenyament demanarà al tribunal que suspengui aquest termini, adduint que encara no s'han resolt els recursos de reposició contra la interlocutòria i, a més, el TSJC ha començat a acceptar que les escoles afectades es personin en el procés.

Divendres el TSJC va acceptar que s'hi personés l'Escola Pia de Sarrià, que ho havia sol·licitat juntament amb les altres tres escoles concertades, i algunes de les associacions de mares i pares. Carles Armengol, secretari general adjunt de la Federació Escola Cristiana de Catalunya, va anunciar ahir que aquest centre presentaria un recurs per no aplicar l'ordre del TSJC. A més, va dir que es preveia que les altres escoles, quan els sigui acceptat de personar-se, també en presentarien. Mentre no es resolguin els recursos, cap dels centres no aplicarà el 25% d'espanyol.

El departament, que ja va demanar inicialment l'anul·lació de l'acord del TSJC, ara en demanarà la suspensió mentre no es resolgui el recurs que la Generalitat va presentar i mentre espera que tots els centres es personin i hagin pogut presentar sengles recursos. Les altres escoles afectades són les Escolàpies de Sabadell, Sant Bonaventura Franciscans de Vilanova i la Geltrú i Mare de Déu del Roser de Barcelona, a més de l'institut Sant Fost, l'únic centre públic afectat, que és defensat directament per la Generalitat, tot i que l'associació de pares i mares també s'hi ha personat.

9)
 
 
Butlletí d'informació del TERMCAT
 
http://www.termcat.cat/docs/Butlleti/Butlleti_029.html
 
 
10)
 
 
 
 
(dijous 6 de març del 2014)
 
http://www.acpv.cat/butlleti-e/2014-03-06.html
 
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
 
InfoMigjorn és un butlletí que distribueix missatges informatius relacionats amb la llengua catalana, com ara:
– Retalls de notícies de premsa.
– Articles, publicats o inèdits.
– Informacions sobre seminaris, congressos, cursos, conferències, presentacions de llibres, publicacions de revistes, etc.
– Ressenyes de llibres, publicades o inèdites.
Així com altres missatges informatius relacionats amb sociolingüística, gramàtica històrica, dialectologia, literatura, política lingüística, normativa, etc.
 
 
Enviat pel servei Sala de premsa de DRAC telemàtic http://drac.com
 
PROTECCIÓ DE DADES. En virtut de les lleis vigents en matèria de protecció de dades (LOPD) us informem que us hem enviat aquest correu utilitzant les dades de contacte que ens vàreu facilitar en el seu moment i que vàrem incorporar al nostre arxiu. Teniu dret a sol·licitar l'accés, la modificació o la cancel·lació de les vostres dades, incloent-hi l'adreça de correu electrònic, del nostre arxiu. Podeu contactar amb nosaltres enviant un missatge a l'adreça infomigjorn@telefonica.net Si voleu donar-vos de baixa, cliqueu ací