InfoMigjorn, revista digital sobre llengua catalana [10.300 membres]
 
Butlletí número 919 (dimecres 25/12/2013) - Continguts triats i enviats per Eugeni S. Reig i Xavier Marí
 
 
InfoMigjorn us desitja un bon Nadal i un bon 2014.
 
 
SUMARI
 
 
1) 500 raons per parlar català, de David Pagès i Cassú
 
2) Alta en InfoMigjorn
 
3) Josep Saborit Vilar - El fonema /v/ i el betacisme
 
4) Josep Àngel Mas Castells i Eva M. Mestre i Mestre - La política lingüística en les eleccions valencianes de 2011
 
5) El català, una llengua per jugar
 
6) L'acte Fem xarxa del TERMCAT reuneix un centenar d'experts i col·laboradors per fer balanç de l'any
 
 
8) Regaleu un curs d'escriptura aquest Nadal
 
 
 
 
1)
 
Publicat en el llibre 500 raons per parlar català, de David Pagès i Cassú (CCG edicions, Girona, 2011, pàg. 114).
 

380. Si es perd una llengua, s'empobreix el resultat de la reflexió de l'ésser humà en el món. Si tots actuem igual en una situació inesperada, tots ens podem equivocar. No ens podem permetre la pèrdua d'opcions alternatives.

 

Francesc Queixalós

Especialista en llengües americanes

 
2)
 
 
Podeu donar d'alta en InfoMigjorn les adreces que considereu oportunes ací
 
5)
 

El català, una llengua per jugar

La Direcció General de Política Lingüística, en el marc del Centenari de les Normes Ortogràfiques, ha elaborat i difós el vídeo “El català, una llengua per jugar”, un vídeo que il·lustra la dimensió lúdica i el potencial creatiu de la llengua catalana.

El català disposa d'una àmplia oferta de jocs lingüístics: des dels passatemps als diaris, passant per jocs de taula fins als concursos televisius. El vessant lúdic de la llengua catalana, ben arrelat i popular, arrenca de la cultura tradicional i es projecta amb força cap al món digital.

Aquest vídeo ha estat elaborat i difós en el marc del Centenari de les Normes Ortogràfiques per la Direcció General de Política Lingüística.

Us animem a veure'l i compartir-lo!

Font: Direcció General de Política Lingüística

 
6)
 
 
L'acte Fem xarxa del TERMCAT reuneix un centenar d'experts i col·laboradors per fer balanç de l'any
 
 
7)
 
 
 
A fi de sensibilitzar i conscienciar la ciutadania en general, i mitjançant l'impuls d'El Tempir, la Plataforma per l'Ús del Valencià a Elx va organitzar ahir amb la col·laboració de la Universitat Miguel Hernández al pàrquing d'aquesta universitat (justament davant de l'estació d'autobusos i entre l'IES Misteri d'Elx i l'edifici Torreblanca) l'encesa de més de 1500 espelmes que dibuixaran la imatge “A Elx, en valencià!”, imatge que ha presidit la campanya de la samarreta magenta aquest estiu. Centenars de persones de diverses poblacions de les comarques del sud (Elx, principalment, però també de Monòver, Novelda, Petrer, Crevillent, Guardamar del Segura, Alacant, Santa Pola, Oriola, Torrevella, la Vila Joiosa i fins i tot de Benirdorm) van gaudir amb els més menuts encenent totes les espelmes perquè es configurara l'eslògan d'aquest estiu i un dels símbols més identificatius de la valencianitat d'Elx, la magrana de la Festa o Misteri.

L'encesa d'aquestes espelmes ha tingut un doble objectiu: d'una banda, reivindicar la valencianitat lingüística i cultural de les comarques del sud valencià, i d'una altra, reclamar que l'Ajuntament d'Elx realitze una política lingüística d'acord amb la legislació existent i que no amague el topònim valencià, “Elx”, que ja no apareix en la imatge oficial de la corporació local. De fet, per al president d'El Tempir, Josep Enric Escribano, “aquest no és un acte sols per a Elx sinó per a tot el sud, un sud que es reivindica i que desperta amb consciència de sentir-se valencià i en valencià, fins i tot des de poblacions castellanoparlants com Torrevella i Oriola. I sobretot un sud que s'uneix a Elx per retrobar-se en la valencianitat històrica amb desig de projectar-la cap al futur”.

Les persones assistents apadrinaren les espelmes de manera que les han enceses totes fins que la imatge de nit ha permés realitzar fotografies aèries i el rodatge d'un vídeo. A més, els participants han pogut gaudir d'una xocolatada per a suportar el rigor del fred. En definitiva, ha estat una gran dia lúdic i reivindicatiu a favor de l'ús i la potenciació del valencià com a llengua vehicular pública tant a Elx com a la resta de poblacions del migjorn. Realment, una gran jornada cívica que resumeix perfectament la convocatòria: “Llums pel valencià”. “Junts pel valencià”. Podeu veure l'àlbum de fotos de l'encesa d'espelmes si feu clic en aquest enllaç.

 
8)
 
Regaleu un curs d'escriptura aquest Nadal
 

REGALEU UN CURS D'ESCRIPTURA AQUEST NADAL

La persona assistent podrà canviar de curs si no li interessa aquell que li han regalat. Podrà triar qualsevol dels cursos que estiguen en funcionament.

PER A MÉS INFORMACIÓ CLIQUEU AQUÍ, TAMBÉ PODEU TELEFONAR AL 680437157


Jordi Llavina, professor del curs de poesia. Per matricular-se al seu curs cliqueu aquí

Gemma Lluch, professora del curs de relat juvenil. Per matricular-se al seu curs cliqueu aquí

Miquel de Palol, professor del curs de novel·la.
Per matricular-se al seu curs cliqueu aquí

Carme Manuel, professora del curs de narrativa autobiogràfica.
Per matricular-se al seu curs cliqueu aquí

 
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
 
InfoMigjorn és un butlletí que distribueix missatges informatius relacionats amb la llengua catalana, com ara:
– Retalls de notícies de premsa.
– Articles, publicats o inèdits.
– Informacions sobre seminaris, congressos, cursos, conferències, presentacions de llibres, publicacions de revistes, etc.
– Ressenyes de llibres, publicades o inèdites.
Així com altres missatges informatius relacionats amb sociolingüística, gramàtica històrica, dialectologia, literatura, política lingüística, normativa, etc.
 
 
Enviat pel servei Sala de premsa de DRAC telemàtic http://drac.com
 
PROTECCIÓ DE DADES. En virtut de les lleis vigents en matèria de protecció de dades (LOPD) us informem que us hem enviat aquest correu utilitzant les dades de contacte que ens vàreu facilitar en el seu moment i que vàrem incorporar al nostre arxiu. Teniu dret a sol·licitar l'accés, la modificació o la cancel·lació de les vostres dades, incloent-hi l'adreça de correu electrònic, del nostre arxiu. Podeu contactar amb nosaltres enviant un missatge a l'adreça infomigjorn@telefonica.net Si voleu donar-vos de baixa, cliqueu ací