InfoMigjorn, revista digital sobre llengua catalana [10.300 membres]
 
Butlletí número 910 (dimarts 10/12/2013) - Continguts triats i enviats per Eugeni S. Reig i Xavier Marí
 
 
SUMARI
 
 
1) 500 raons per parlar català, de David Pagès i Cassú
 
2) Ja és oberta la inscripció al IV Taller intensiu de dites i refranys catalans (18-19 de gener de 2014 a Barcelona)
 
 
 
5) Inauguració d'una biblioteca digital dedicada a Joan Roís de Corella
 
6) Informe de política lingüística 2012
 
 
8) Nou portal de Voluntariat per la llengua
 
9) Selecció de professorat de català a l’exterior 2013 (segona convocatòria)
 
10) Màrius Serra - No em toquis les palendengues
 
 
1)
 
Publicat en el llibre 500 raons per parlar català, de David Pagès i Cassú (CCG edicions, Girona, 2011, pàg. 112).
 

371. Com deia el filòsof Séneca: “Ningú estima la seva nació perquè sigui gran, sinó perquè és la seva”. I el mateix amb l’idioma.

 

Francesc Puigpelat

Escriptor

 
2)

Ja és oberta la inscripció al IV Taller intensiu de dites i refranys catalans (18-19 de gener de 2014 a Barcelona)

Ja és oberta la inscripció del IV Taller intensiu de dites i refranys catalans que faré a Barcelona (en una aula molt cèntrica, al carrer del Carme, a tocar de l'Institut d'Estudis Catalans) els matins del cap de setmana del 18-19 de gener de 2014.

Són grups reduïts (màxim 20 persones), així que si hi esteu interessats hauríeu de reservar plaça, emplenant el següent formulari.

El preu total del curs és de 50 € i rebreu molta documentació en paper i en format digital.

En l'enllaç del taller hi trobareu tota la informació, o al blog dels tallers, a http://tallers.dites.cat.

Us agrairé que feu arribar aquesta informació a aquelles persones que penseu que hi poden estar interessades.

Així mateix, si sabeu d'alguna entitat o associació que pugui estar interessada en programar algun taller semblant (intensiu o en diverses sessions de tarda), no dubteu en fer-los arribar aquesta informació i demanar-los que es posin en contacte amb mi.

Salutacions cordials
 
3)
 
Publicat en la web de la Generalitat de Catalunya
 
 
El conseller de Cultura ha lliurat l’Informe de Política Lingüística 2012 aquest migdia a la presidenta del Parlament, Núria de Gispert
 

El conseller de Cultura, Ferran Mascarell, ha assenyalat aquest migdia que “l’Informe de Política Lingüística mostra el català com una llengua viva, amb un gran poder d’atracció, que incorpora parlants que no la tenien com a llengua inicial”. Segons Mascarell, “el català es referma com una llengua de futur i es reforça en tots els àmbits de coneixement”.

Mascarell ha fet aquestes valoracions després de lliurar l’Informe de Política Lingüística 2012 a la presidenta del Parlament de Catalunya, Núria de Gispert. En l’entrega del document i en la roda de premsa posterior ha estat acompanyat de la directora general de Política Lingüística, Ester Franquesa.

 
4)
 
 
 
 
5)
Inauguració d'una biblioteca digital dedicada a Joan Roís de Corella
 
En el marc de les activitats que l'AVL porta a terme amb motiu de l'elecció de Joan Roís de Corella com a "Escriptor de l'Any", s'ha inaugurat una Biblioteca digital d'Autor dedicada a aquest escriptor dins l'àrea Joan Lluís Vives de la Biblioteca Virtual Miguel de Cervantes. Roís de Corella (Gandia?, 1435-València, 1497), mestre en Teologia, predicador de renom i amant d’Isabel Martínez de Vera, amb qui tingué descendència, és un dels autors valencians més prolífics i variats de la tardor medieval. Escrigué, en prosa i en vers, obres de temàtica profana i religiosa, sota la diversitat aparent de les quals s’endevinen uns lligams estètics i ideològics inequívocs. Estilísticament, destaca per la seua prosa artitzada feta sobre patrons llatins de prestigi. Conceptualment, un rerefons moral ubic i multiforme impregna els seus punts de vista sobre la conducta dels homes i de les dones, especialment en l’amor i en la guerra. Per altra part, fou traductor de textos religiosos ben importants. Aquesta Biblioteca, dirigida pel Dr. Rafael Alemany (Universitat d’Alacant), recull, fonamentalment, sengles aproximacions a la vida i l’obra de l’autor, una bibliografia exhaustiva i la reproducció digital de la pràctica totalitat dels manuscrits i edicions antigues de les obres corellanes, així com de bastants dels estudis que se n’han fet. http://www.cervantesvirtual.com/portales/rois_de_corella/
 
6)

Informe de política lingüística 2012

El passat 25 de novembre de 2013, el conseller de Cultura, Ferran Mascarell, va lliurar a la presidenta del Parlament de Catalunya l’Informe de política lingüística 2012, que conté informació sobre el coneixement i l’ús de les llengües de la població de Catalunya, la realitat de la llengua catalana en diversos àmbits de la societat, les actuacions més rellevants de política lingüística, amb un apartat dedicat al marc legal que té incidència en matèria lingüística:
 
 
 
Podeu veure també el recull de les notícies periodístiques relacionades amb la presentació de l’Informe de política lingüística 2012 publicades els dies 25 i 26 de novembre.
 
Les notícies que publiquin els diaris en dies posteriors també es podran consultar des d’aquest mateix enllaç a mesura que es vagin incorporant a la base de dades de premsa del Centre de Documentació de la Direcció General de Política Lingüística.
 
7)
 
Publicat en la web de la Generalitat de Catalunya dimecres 20 de novembre del 2013
 
 
 
8)
 

Nou portal de Voluntariat per la llengua


El programa Voluntariat per la llengua ha estrenat nou portal: www.vxl.cat, que va ser presentat a l’acte de commemoració dels 10 anys d’existència del programa el passat 21 de novembre. En el nou espai web hi ha diferents apartats amb informació de caràcter general, notícies, actes i activitats al voltant del programa i molts materials pensats per ajudar a practicar català entre les parelles lingüístiques. També es pot trobar informació sobre els descomptes en diversos equipaments culturals i establiments de tot Catalunya que ofereix el carnet de Voluntariat per la llengua.

Impulsat per la Direcció General de Política Lingüística i gestionat territorialment pel Consorci per a la Normalització Lingüística, Voluntariat per la llengua és un programa per practicar català a través de la conversa. Es basa en la creació de parelles lingüístiques formades per un voluntari, que parla català fluidament, i un aprenent, que en té coneixements bàsics i vol adquirir fluïdesa. D’aquesta manera, les persones que es volen llançar a parlar català agafen seguretat i les que el parlen habitualment s’acostumen a no canviar de llengua innecessàriament. En deu anys d’existència del programa, s’han creat més de 80.000 parelles lingüístiques. Així mateix, els participants en el programa han pogut gaudir de nombroses activitats culturals i d’una xarxa d’entitats i establiments col·laboradors que els han acollit i donat suport.

Portal Voluntariat per la llengua

Facebook Voluntariat per la llengua
Twitter Voluntariat per la llengua

9)
 

Selecció de professorat de català a l’exterior 2013 (segona convocatòria)

 

A partir del 10 de desembre s’inicia el termini de presentació de sol·licituds per a la convocatòria de selecció d’un/a professor/a d’estudis catalans a la Universitat de Guadalajara (Mèxic) per al curs 2014 organitzada per l’Institut Ramon Llull.

 

El termini de presentació de sol·licituds és del 10 al 24 de desembre del 2013.

 

Caldrà que les persones aspirants emplenin el formulari en línia disponible al web de l’Institut Ramon Llull (http://www.llull.cat/catala/aprendre_catala/seleccio_professors_formularis.cfm), on hi ha també les bases de la convocatòria, i adjuntin la documentació requerida.

 

Àrea de Llengua i Universitats

Institut Ramon Llull

 

 
 
10)
 
Publicat en la revista digital NÚVOL dilluns 2 de desembre del 2013
 
 
Màrius Serra
 
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
 
InfoMigjorn és un butlletí que distribueix missatges informatius relacionats amb la llengua catalana, com ara:
– Retalls de notícies de premsa.
– Articles, publicats o inèdits.
– Informacions sobre seminaris, congressos, cursos, conferències, presentacions de llibres, publicacions de revistes, etc.
– Ressenyes de llibres, publicades o inèdites.
Així com altres missatges informatius relacionats amb sociolingüística, gramàtica històrica, dialectologia, literatura, política lingüística, normativa, etc.
 
 
Enviat pel servei Sala de premsa de DRAC telemàtic http://drac.com
 
PROTECCIÓ DE DADES. En virtut de les lleis vigents en matèria de protecció de dades (LOPD) us informem que us hem enviat aquest correu utilitzant les dades de contacte que ens vàreu facilitar en el seu moment i que vàrem incorporar al nostre arxiu. Teniu dret a sol·licitar l'accés, la modificació o la cancel·lació de les vostres dades, incloent-hi l'adreça de correu electrònic, del nostre arxiu. Podeu contactar amb nosaltres enviant un missatge a l'adreça infomigjorn@telefonica.net Si voleu donar-vos de baixa, cliqueu ací