InfoMigjorn, revista digital sobre llengua catalana [10.300 membres]
 
Butlletí número 898 (dimarts 19/11/2013) - Continguts triats i enviats per Eugeni S. Reig i Xavier Marí
 
 
SUMARI
 
 
1) 500 raons per parlar català, de David Pagès i Cassú
 
2) Comparteix les xifres del català!
 
3) Dolors Solà, creadora de les parelles lingüístiques, rep el Premi d’Actuació Cívica
 
4) Vicent Partal - I a ells qui els demana moderació?
 
5) Cop d'estat mediàtic al País Valencià
 
6) Marià Veloy - Vampirs i correctors, a l’infern de dos en dos
 
7) Màrius Serra - Què vol dir ‘palendenga’?
 
8) L’AVL aprova la Gramàtica valenciana bàsica
 
9) Blog Un segle de normes
 
10) Els docents de secundària hauran de saber valencià
 
 
 
1)
 
Publicat en el llibre 500 raons per parlar català, de David Pagès i Cassú (CCG edicions, Girona, 2011, pàg. 109).
 

359. Fer que la gent parli català és una manera de facilitar-los també oportunitats en el món laboral.

 

Jordi Porta

Filòsof i president d’Òmnium Cultural (2002-2010)

 
2)
 

Comparteix les xifres del català!

Saps que el català és la 9a llengua d'Europa? Saps que és la 15a llengua en articles de la Viquipèdia? Saps que l'any passat es van crear més de 10.000 parelles del programa Voluntariat per la llengua?
 
Si vols conèixer aquestes i altres xifres de la llengua catalana, ho pots fer des de la pàgina "El català en xifres", que trobaràs a l'adreça següent:
 
http://www.gencat.cat/llengua/catalaxifres
 
El català, llengua de prestigi!
 
3)
 
 
Dolors Solà, creadora de les parelles lingüístiques, rep el Premi d’Actuació Cívica
 
La Fundació Lluís Carulla ha atorgat un Premi d’Actuació Cívica, dotat amb 5.000 euros, a la filòloga Dolors Solà. Directora del Centre de Normalització Lingüística d’Osona, ha estat impulsora d’iniciatives com les parelles lingüístiques i la campanya mediàtica Parla’m en català, les quals han reeixit a promoure el coneixement i l’ús social del català.
 
També han rebut un Premi d’Actuació Cívica l’impulsor de la Viquipèdia en català Daniel José Queraltó, el "cantaor" valencià Pep Gimeno "Botifarra", l’activista cultural alguerès Guido Sari, l’arqueòloga menorquina Margalida Orfila i la pedagoga de la UAB Pilar Benejam.
 
L’acte de lliurament es durà a terme el 21 de novembre, a les 19 h, al Saló de Cent de l’Ajuntament de Barcelona. Esteu convidats a assistir-hi. Confirmeu-ho a protocolajuntament@bcn.cat o al telèfon 934027354.
 
L’actriu Nausica Bonnín farà una lectura de textos literaris sobre castellers amb motiu de la publicació de la Nadala 2013 Castells.
Informació Premis d’Actuació Cívica Fundació Lluís Carulla:
 
http://www.fundaciolluiscarulla.cat/cat/acciv_premis2.cfm
 
Font: Fundació Lluís Carulla
 
4)
 
Publicat en EL PUNT AVUI

http://www.elpuntavui.cat/noticia/article/7-vista/8-articles/691538-i-a-ells-qui-els-demana-moderacio.html?cca=1

 

I a ells qui els demana moderació?

 

Vicent Partal

 

 

El Partit Popular ha tancat Ràdio Televisió Valenciana. Després de forçar fa dos anys el tancament de TV3, ara han acabat també, ells mateixos, amb Canal 9. El resultat és que en aquests moments cap televisió emet ja en català al País Valencià, cap ni una. Tot és d'una perfecta espanyolitat, sense matisos, uniforme, prietas las filas...

 

El tancament de Canal 9 exemplifica així amb una claredat cristal·lina quina és l'Espanya que promet el Partit Popular. La que promet al País Valencià i a les Illes, ep!, però també al Principat. La seua és una Espanya rocallosa i intransigent, ideològicament intolerant, amb una sensibilitat nul·la pel pluralisme i per la diferència social, cultural o política.

 

Però curiosament als abanderats de la moderació no he vist en cap moment que li demanen al president Fabra que es modere ara ell. O al president Bauzá. Malgrat la crueltat del fet, la seua gravetat històrica. No li ho han demanat ni ara ni abans ni mai no li ho demanaran, això ja ho sabem. La moderació, aquesta moderació que ens proposa amb grans titulars un grupet tan selecte com reduït i aïllat de ciutadans de Barcelona, només té una direcció, que és la de la nostra submissió. Submissió en definitiva al model que representen Fabra i Bauzá. I Rajoy. Per això a ells no els demanen explicacions.

 

No han tancat, però, només una televisió, un servei públic. Han tancat també una època. Durant anys el Partit Popular va atiar la divisió entre els valencians per a fer fort el seu projecte. Avui, però, qualsevol forma de valencianitat ja és vista com a perillosa pels populars i per això, però també, no ho oblidem, perquè no emet ja TV3 al País Valencià, han tancat la televisió valenciana. Tota una lliçó i tot un símbol de com serà l'Espanya del futur.

 
 
5)
 
Publicat en EL PUNT AVUI
http://www.elpuntavui.cat/noticia/article/7-vista/7-editorials/691576-cop-destat-mediatic-al-pais-valencia.html?cca=1
 
 
Cop d'estat mediàtic al País Valencià
 
Editorial
 
Amb l'excusa de la crisi, el president del govern valencià, Alberto Fabra, acaba de demostrar fins a quins extrems arriba l'agressió del PP contra la llengua i els drets lingüístics dels ciutadans dels Països Catalans. L'atac contra l'escola en català a les Illes de José Ramón Bauzá ha estat només un exemple de les barbaritats d'un partit que no té cap vergonya de comptabilitzar, només al País Valencià, més de cent polítics imputats en casos de corrupció, mentre que Fabra es permet donar lliçons de demagògia indignant, en afirmar que tanca Canal 9 per no haver de tancar un hospital o una escola. L'Estatut del País Valencià marca les obligacions del govern pel que fa a la llengua i les està incomplint reiteradament.
 
La programació de Canal 9 ha estat sovint vergonyosa; aquesta realitat, com la mala gestió econòmica, és atribuïble als seus directius, que des de fa molts anys han estat nomenats pel PP, i que han convertit una televisió i una ràdio públiques en un instrument manipulador. Se n'han servit d'una manera corrupta i descarada, com ho proven els testimonis que estan donant els treballadors. Després de la garrotada judicial que ha representat la sentència del Tribunal Superior de Justícia valencià en anul·lar l'ERO, el més lògic hauria estat obrir un procés de negociació i estudiar nous plans de viabilitat per reconduir RTVV cap als nous temps. Però Fabra ha optat per la mesura més radical i incomprensible, que és tancar l'únic mitjà de comunicació públic al País Valencià. Canal 9 i Ràdio 9 potser no han acomplert la funció per a la qual van ser creats, però són eines normalitzadores imprescindibles per garantir els drets socials i lingüístics d'un poble i defensar-ne la pluralitat democràtica.
 
 
6)
 
Publicat en la revista digital NÚVOL dimecres 30 d'octubre del 2013

Vampirs i correctors, a l’infern de dos en dos

Marià Veloy
 
 
7)
 
Publicat en NÚVOL diumenge 3 de novembre del 2013
 
 
8)
 

L’AVL aprova la Gramàtica valenciana bàsica

L’Acadèmia Valenciana de la Llengua ha aprovat la Gramàtica valenciana bàsica amb un consens ampli per part dels acadèmics, el que posa de manifest la voluntat de la institució normativa de facilitar l'accés de a seua doctrina gramatical a amplis sectors de la població valenciana perquè puga ser utilitzar dignament el valencià.
 
El propòsit de la GVB és fer possible que la llengua pròpia passe a integrar-se amb normalitat en les tasques habituals de cada dia, donant prioritat a les formes més correctes que ens ha llegat la tradició i corregint les interferències d'altres llengües, especialment del castellà, que s'han produït com a conseqüència d'una situació de minorització lingüística.
 
La Gramàtica valenciana bàsica s’ha redactat amb una estructura d’apartats breus, a fi de permetre a l’usuari localitzar ràpidament la qüestió concreta que li suscita dubtes i trobar-hi una resposta succinta i precisa. Així mateix, s’ha fet un esforç per reduir al mínim l’ús d’una terminologia lingüística que poguera resultar poc transparent, i dificultar per tant la comprensió de la norma gramatical.
La GVB intenta harmonitzar, d’una banda, la recuperació i la priorització de les solucions valencianes genuïnes, vives, ben documentades en els clàssics i avalades per l’etimologia i per la tradició literària i gramatical, i de l’altra, la convergència amb les solucions adoptades en els altres territoris de la llengua compartida.
 
La GVB aspira a ser un recurs útil per a tots aquells que tenen la voluntat de fer un ús habitual i correcte del valencià en les seues relacions públiques i privades. Els criteris de la GVB són els mateixos que inspiraren la Gramàtica normativa valenciana, aprovada el 2006, que s’assenyalen, amb caràcter general, en la Llei de Creació de l’AVL.
 
9)
 
 
Blog Un segle de normes
 
http://unsegledenormes.wordpress.com/
 
 
10)
 

Els docents de secundària hauran de saber valencià

 

El govern de Fabra dóna un termini de quatre anys als professors perquè acreditin el nou requisit lingüístic

 

Escola Valenciana es felicita perquè l'ordre d'Educació atén “una reivindicació històrica”

 

  

La conselleria d'Educació, Cultura i Esport valenciana ha regulat, a través d'una ordre, la catalogació amb el requisit lingüístic de valencià del cent per cent dels llocs de treball corresponents a funcionaris docents del cos de mestres, professors tècnics d'FP, professors d'ensenyament secundari i catedràtics d'ensenyament secundari en centres docents públics. Amb aquesta ordre, que es publicarà al Diari Oficial de la Comunitat Valenciana (DOCV) en els pròxims dies, també queden catalogats en valencià els llocs en serveis o unitats de suport escolar i educatiu públics, i els del professorat de religió de primària, secundària i batxillerat en centres públics, segons va informar ahir la Generalitat en un comunicat.

 

La norma dóna un termini de quatre anys perquè aquells docents que no reuneixin el requisit lingüístic de valencià puguin acreditar-lo. Un cop acabat aquest període transitori, el personal docent que no hagi acreditat el requisit lingüístic “veurà circumscrit el seu dret a la mobilitat a llocs de centres en localitats de predomini lingüístic castellà”, segons va especificar la Generalitat, que va xifrar en un 17% els docents que no tenen la capacitació en valencià. En el cas dels integrants de borses de treball que no reuneixin el requisit, seran exclosos de la corresponent borsa.

 

El president d'Escola Valenciana, Vicent Moreno, es va felicitar per l'ordre del govern: “Atén una reivindicació històrica de la comunitat educativa, que hem lluitat durant anys per aconseguir-ho.” “Felicitem els docents i les famílies que sempre han tingut clar que calia la catalogació lingüística en tots els nivells educatius per assegurar l'ensenyament en valencià i de qualitat de l'alumnat, al qual se li permet estudiar en valencià des d'infantil fins a batxillerat”, va manifestar Moreno.

 

En el seu web, Escola Valenciana va recordar que “molts alumnes que han estudiat a l'escola en valencià han vist fins ara el seu dret entrebancat quan passen a l'institut per manca d'oferta” en aquesta llengua. L'entitat denuncia que en moltes línies en valencià no hi ha prou professorat amb capacitació lingüística i que l'oferta d'ensenyament en català als instituts és de prop del 20%, mentre que a les escoles és d'un 35%.

 

 

 
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
 
InfoMigjorn és un butlletí que distribueix missatges informatius relacionats amb la llengua catalana, com ara:
– Retalls de notícies de premsa.
– Articles, publicats o inèdits.
– Informacions sobre seminaris, congressos, cursos, conferències, presentacions de llibres, publicacions de revistes, etc.
– Ressenyes de llibres, publicades o inèdites.
Així com altres missatges informatius relacionats amb sociolingüística, gramàtica històrica, dialectologia, literatura, política lingüística, normativa, etc.
 
 
Enviat pel servei Sala de premsa de DRAC telemàtic http://drac.com
 
PROTECCIÓ DE DADES. En virtut de les lleis vigents en matèria de protecció de dades (LOPD) us informem que us hem enviat aquest correu utilitzant les dades de contacte que ens vàreu facilitar en el seu moment i que vàrem incorporar al nostre arxiu. Teniu dret a sol·licitar l'accés, la modificació o la cancel·lació de les vostres dades, incloent-hi l'adreça de correu electrònic, del nostre arxiu. Podeu contactar amb nosaltres enviant un missatge a l'adreça infomigjorn@telefonica.net Si voleu donar-vos de baixa, cliqueu ací