InfoMigjorn, revista digital sobre llengua catalana [10.300 membres]
 
Butlletí número 889 (dilluns 04/11/2013) - Continguts triats i enviats per Eugeni S. Reig i Xavier Marí
 
 
SUMARI
 
 
1) 500 raons per parlar català, de David Pagès i Cassú
 
 
 
4) Josep Maria Giralt - De l'excepció a la decepció?
 
5) Estudi sobre lèxic valencià: "El valencià del segle XIX: el lèxic. L'aportació del Diccionario valenciano de Josep Pla i Costa", de Josep Martines
 
 
 
 
 
 
 
 
1)
 
Publicat en el llibre 500 raons per parlar català, de David Pagès i Cassú (CCG edicions, Girona, 2011, pàg. 107).
 

350. Aquest Diccionari -el Diccionari català-valencià-balear- és una de les meves lectures predilectes. És una lectura que em va bé per al cos i per a l'esperit. No m'ensopeix ni m'exalta. Em manté l'esperit despert, sensorialment i intel·lectualment despert. El contacte amb el parlar d'un poble a través dels segles és la cosa més gustosa, la més lliure, la més fascinadora i la més obsessionant que es pot donar en el terreny de les sensacions i de l'esperit. La història d'una llengua és una lliçó d'humilitat permanent -i una font d'il·lusions inexhaurible.

 

Josep Pla

Escriptor

 
2)
 
Publicat a
 
 
Josep Maria Giralt
 
5)
 
Estudi sobre lèxic valencià:
El valencià del segle XIX: el lèxic
L'aportació del Diccionario valenciano de Josep Pla i Costa
 
Autor: Josep Martines
 
Editat per l'Institut d'Estudis Catalans, Secció Filològica - Barcelona, 2012
 
Dades del llibre:
Col·lecció Biblioteca filològica de l'Institut d'Estudis Catalans, núm. 70  
ISBN: 978-84-9965-105-7
Núm. de pàgines: 430
Mides: 17 x 24 cm
P.V.P. 40 euros
 
 
6)
 
Publicat a
 
7)
 
Publicat en la revista digital NÚVOL dimarts 29 d'octubre del 2013
 
 
8)
 
Publicat a

La narrativa s'encalla

El català Josep Burgaya i el mallorquí Miquel Bezares, guanyadors dels 42 Premis Octubre d'assaig i poesia, mentre l'Andròmina de narrativa queda desert

L'efervescència literària que viu en aquests moments el català no ha tingut una plena correspondència en la 42a edició dels Premis Octubre, convocats per l'editorial Tres i Quatre. El premi Andròmina de Narrativa, dotat amb 10.000 euros i finançat per la Diputació de Barcelona, va ser declarat desert. Cap dels quaranta-cinc originals presentats no va merèixer un guardó que l'any passat va ser atorgat ex aequo. Segons va explicar l'editora i membre del jurat, Laia Climent, les obres que han participat tenien “bon nivell”, però cap d'elles no destacava per sobre de la resta. “Hi havia alguns originals amb molta qualitat, però no gaudien de l'excel·lència que considerem ha de tindre aquest premi“, va subratllar. Climent va insistir que haver de declarar desert el premi era una notícia “trista i dolorosa, perquè els premis han de ser alegria”. L'editora també va afirmar de forma implícita que en aquest certamen la qualitat literària ha d'estar sempre per sobre dels interessos comercials. A més, no és la primera ocasió que el jurat adopta aquesta decisió. L'Andròmina de Narrativa ja va quedar desert en les edicions de 1978, 1986 i 2000.

On sí que hi hagut quòrum ha sigut en la resta de categories dels Octubre, atorgats anit a València. Així el professor de la Universitat de Vic Josep Burgaya (Vic, 1960) va obtindre el premi Joan Fuster d'assaig per Economia de l'absurd. Quan comprar més barat contribueix a quedar-se sense feina. Josep M. Terricabras va destacar que es tractava d'un “assaig molt bo”, ja que elabora un diagnòstic excel·lent de la situació socioeconòmica actual “molt crítica”, però sense caure en la desesperança. El propi Burgaya va advertir que fins que l'economia no deixe d'ocupar el lloc que li correspon a la política i a la societat la situació no revertirà. “Ens hem desindustrialitzat i això ha tingut uns efectes sobre la societat i ha afeblit la democràcia; la política ha perdut pes i ens guiem per una economia que adora un déu, el mercat, que mai s'equivoca (...) No som ciutadans, som consumidors cada vegada més barats”, va argumentar. A l'original s'expliquen quatre exemples de grans empreses internacionals que han determinat el rumb econòmica i social global. L'imperi d'Amancio Ortega, Zara, n'és un d'ells.

Sebastià Alzamora va ser l'encarregat de donar a conèixer el nom del guanyador del premi Estellés de poesia, que en aquesta edició ha sigut per a Origen, del poeta i professor mallorquí Miquel Bezares. “Ens hem trobat un llibre d'una gran perfecció formal i d'una gran subtilesa, una obra important dintre de la literatura en català dels últims temps”, va apuntar Alzamora. Bezares va explicar que es tractava d'un poemari amb l'amor i la mort com a eixos centrals; “no sé escriure d'altra cosa”, però amb implicació del dolor pel moment que travessa.

Un sopar amb sabor insular

Els Premis Octubre de 2013 han tingut un fort sabor insular. A més del reconeixement als mestres i professors illencs –un 10% dels tiquets del sopar s'ha destinat a les caixes de resistència–, l'acte va gaudir de la presència i les cançons de Maria del Mar Bonet. La cantant mallorquina va retre homenatge a Vicent Andrés Estellés, Salvador Espriu i Bartomeu Rosselló-Pòrcel a través d'alguns dels poemes musicats per la cantautora. Va ser una actuació amb guitarra i veu, únicament. A més a més, la figura dels poetes es va glossar a través de les intervencions de Jaume Pérez Muntaner, Rosa Delor, Xavier Bru de Sala i Sebastià Alzamora. D'altra banda, a més de les cançons de Maria del Mar Bonet hi va haver dos breus espectacles: Contra l'amor, basat en un conte teatralitzat d'Esteve Soler, inclòs al volum En contra. 23 contes teatralitzats (3i4, 2013), i Plantar cara a la vida, poemes d'Estellés musicats per Marquet, que va actuar acompanyat de Marc Egea a la viola de roda. També es va retre homenatge a Guillem Agulló, mort ara fa vint anys pels feixistes.

9)
 
Publicat a VilaWeb dimecres 30 d'octubre del 2013
 
 
 
10)
 
 
(dijous 31 d'octubre del 2013)
 
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
 
InfoMigjorn és un butlletí que distribueix missatges informatius relacionats amb la llengua catalana, com ara:
– Retalls de notícies de premsa.
– Articles, publicats o inèdits.
– Informacions sobre seminaris, congressos, cursos, conferències, presentacions de llibres, publicacions de revistes, etc.
– Ressenyes de llibres, publicades o inèdites.
Així com altres missatges informatius relacionats amb sociolingüística, gramàtica històrica, dialectologia, literatura, política lingüística, normativa, etc.
 
 
Enviat pel servei Sala de premsa de DRAC telemàtic http://drac.com
 
PROTECCIÓ DE DADES. En virtut de les lleis vigents en matèria de protecció de dades (LOPD) us informem que us hem enviat aquest correu utilitzant les dades de contacte que ens vàreu facilitar en el seu moment i que vàrem incorporar al nostre arxiu. Teniu dret a sol·licitar l'accés, la modificació o la cancel·lació de les vostres dades, incloent-hi l'adreça de correu electrònic, del nostre arxiu. Podeu contactar amb nosaltres enviant un missatge a l'adreça infomigjorn@telefonica.net Si voleu donar-vos de baixa, cliqueu ací