InfoMigjorn, revista digital sobre llengua catalana [10.300 membres]
 
Butlletí número 884 (dijous 24/10/2013) - Continguts triats i enviats per Eugeni S. Reig i Xavier Marí
 
 
SUMARI
 
1) 500 raons per parlar català, de David Pagès i Cassú
 
 
3) J. Leonardo Giménez - ¿Villa feia gols al Barça?
 
4) Màrius Serra - Xaixo?
 
5) Pau Vidal - Violència de gènere
 
6) Jordi Pujol - Adéu, bon amic Max
 
7) Albert Manent - Amic i mestre
 
8) Demà en InfoMigjorn Cap de Setmana
 
 
 
1)
 
Publicat en el llibre 500 raons per parlar català, de David Pagès i Cassú (CCG edicions, Girona, 2011, pàg. 105).
 

345. El català suma perquè parlar català a Catalunya suposa una actitud de defensa del manteniment de la diversitat lingüística del nostre món.

 

Puri Pinto

Plataforma per la Llengua

 

 

2)

 

Publicat en el blog Anys d'aprenentatge del diari ARA dilluns 27 de maig del 2013
 
 
Joan Tudela
 
(Publicat al diari Avui el 5 de desembre del 2006)
 
Res més lluny de mi que l'oficialisme acrític. Quan m'adhereixo a alguna organització o a algun dirigent, ho faig sempre –per principi– amb una adhesió incompleta. Però tota regla té la seva excepció. M'he identificat sempre amb els màxims responsables de Política Lingüística (Aina Moll, Miquel Reniu, Lluís Jou, Jordi Roigé, Antoni Mir, Miquel Pueyo i Sixte Moral), perquè crec, francament, que tots han treballat a favor de la plenitud del català.

Ara Miquel Pueyo ha tornat a ser nomenat secretari de Política Lingüística. Cal esperar-ne dos grans objectius. D'una banda, cal que tota la gent de Catalunya –incloent-hi la nova immigració– entengui bé el català. De les quatre habilitats lingüístiques, que són entendre, llegir, parlar i escriure, la més imprescindible és la d'entendre el català. Senzillament, perquè si no s'impedeix el dret de la ciutadania a viure en català. Per entendre'ns ràpid: tothom ha de poder demanar un cafè en català sense ser obligat a canviar de llengua. Aquest és el primer gran objectiu i, per tant, cal intensificar els cursos de coneixement bàsic del català.

D'altra banda, l'altre gran objectiu és que el català deixi de ser una llengua submergida, sobretot en les relacions interpersonals. Com que català i democràcia són indestriables, com que el català és una llengua que mai no ha estat imposada per cap dictadura, cal convèncer, animar, incentivar i seduir per tal que, lliurement, triem viure en català. Fins a quin punt? No pas fins al punt de ser monolingües catalans. Això no ho vol ningú: tots volem ser plurilingües. Però sí fins al punt que tot el que podem fer en català ho fem, efectivament, en català. Tant de bo!

Set anys després d'haver publicat aquest article, penso que encara ara el gran objectiu és que el català deixi de ser una llengua submergida, sobretot en les relacions interpersonals.

 
3)
 
Article publicat en el Levante-EMV divendres 4 d'octubre del 2013
 
¿Villa feia gols al Barça?
 
J. Leonardo Giménez
 
Estant esmorzant un dia de la setmana passada, sent que un company, que llegia el diari, diu tot escamat: “Què han fet els del Micalet que Xavi Castillo els vol denunciar?”. Això sí que seria una notícia “nova” i no les de les corrupteles diverses, que semblen cròniques meteorològiques, periòdiques i habituals, de tantes que n'hi ha. Però, no, l'irreverent, mordaç i punxant còmic no tenia cap motiu ni intenció de fer ninguna demanda contra la societat coral ni contra el teatre el Micalet, sinó fer la denúncia en el Micalet. Era una interpretació errònia d'un titular del diari, escrit “normativament”, però que, com en altres casos, la normativa “estricta i rigorosa” induïx el lector a l'equivocació. La frase que titulava l'article era “Xavi Castillo denunciarà al Micalet amb el seu irreverent humor l‘'escandalosa corrupció'”. Des del punt de vista normatiu, impecable, però eixe “al” dóna lloc a confusió, perquè un lector corrent, dels que no tenen la norma a tothora en el cervell, i menys esmorzant, pot confondre el sentit, i també el complement gramatical, com li passà al meu company. Si la frase haguera sigut “Xavi Castillo denunciarà en el Micalet…” no haguera donat lloc a l'error d'interpretació del titular. El valencià universitari i de llibre no donava (i seguix, en la pràctica, igual) com a correcta l'estructura “en el” introduint el complement de lloc físic, que sí que inclou l'Acadèmia Valenciana de la Llengua en els documents normatius, que com a mínim afecten els usuaris i institucions valencians. Per tant, és correcta eixa estructura, que no dóna lloc a confusió, i que ja la divulguen els manuals no indigestats d'elitismes essencialistes. La del model llibresc sí que confon i provoca equívocs com l'esmentat i altres, més còmics, com el que vam poder llegir, en un altre diari, en la primera temporada de David Villa en el Barça, després de ser, malauradament, traspassat pel València. Deia el titular: “Villa continua fent gols al Barça”. Com que al Barça? En pròpia meta? No, l'excel·lent davanter asturià, en eixes dates, feia gols en el Barça als equips contraris que se li posaven per davant. I és que l'essencialisme normatiu és capaç de canviar la realitat en aplicació del dogma-norma. Fins i tot de fer que el davanter centre es clave gols en pròpia meta.
 
4)
 
 
Publicat en el suplement de cultura del diari EL PUNT AVUI divendres 11 d'octubre del 2013
 
Motacions
 
Xaixo?
 
per Màrius Serra
 
A Malgrat de Mar em parlen dels xaixos. A Sabadell els xaixos i les xaixes són gent deixada, que bruteja. En canvi els malgratencs es deleixen davant d'un xaixo, perquè així és com anomenen aquelles pastes farcides que sobreïxen pertot. Els xuixos. O xuts, si ets de Reus. O encara, si ets de Badalona o rodalia, els tornem-his. A la presentació de la revista Sentits, una nova publicació per a tauletes de l'equip que ja publica l'Esguard, escolto amb atenció el xef gironí Jordi Roca, el germà petit del triumvirat que ara mateix s'ha enrocat al capdamunt de l'alta gastronomia mundial. Roca afirma que de petit cada matí es clavava un xuixo entre cap i coll, però ho pronuncia apitxat, repetint la síl·laba txu. Molta gent ho pronuncia així, tot i que en teoria ha d'anar amb xeix. Figura que el xuixo va néixer a l'antiga pastisseria Puig de la Rambla de Girona, quan l'amo de la pastisseria va convidar un confiter francès i aquest li va ensenyar a fer chouchou, una pasta farcida de crema que en francès es pronuncia com les nostres xixines. Al gironí, però, aquella pasta crua no li va acabar de fer el pes i va decidir fregir-la, a veure què. I d'aquell oli roent en va emergir el xuixo. Coromines no en diu ni gall ni gallina. A l'Etimològic es limita a derivar el xuixo (“usat com a nom d'un pastís”) de la llança curta punxeguda denominada amb els castellanismes xuço o xuixo, els quals recomana de reemplaçar pel mot català llançó. En canvi, sí que recull a Girona una expressió quasi homònima: “ser de la xuxeya”. És a dir, ser un baliga-balaga.
 
5)
 
Article publicat en la revista digital NÚVOL dilluns 14 d'octubre del 2013
http://www.nuvol.com/opinio/violencia-de-genere/
 
Violència de gènere
 
Pau Vidal
 

Ara fa una quinzena d'anys, l'anomenat llenguatge no sexista va irrompre en els textos catalans amb la força d'un torrent, tal com sol passar amb les revelacions que de sobte ens fan més tolerants, més solidaris i més progres. En pocs anys disposicions legals, circulars administratives, formularis acadèmics i retolacions municipals es van omplir de pares i mares, benvinguts i benvingudes, professorats, ciutadanies i persones treballadores. Com era fàcil de preveure, el credo, en arribar a mans incompetents (que proliferen en l'àmbit de l'administració pública) va sortir de mare i s'atenyé el deliri: absurds com “els gossos i les gosses”, “família monomarental” o “cada alumnat participant” van generar desenes de rèpliques de lingüistes (les més aclaridores, les de Gabriel Bibiloni) que tanmateix servien de ben poc: a l'hora d'impartir doctrina, i aquest és un fet repetidament denunciat pel gremi, els polítics obvien el criteri dels lingüistes quan no els va a favor.

Davant la baralla de sords en què s'havia convertit el debat (estaments oficials i universitat per una banda, filòlegs i uns quants professors per l'altra), el març del 2010 el GELA (Grup d'Estudi de Llengües Amenaçades), dirigit per Carme Junyent, va muntar una jornada de treball per mirar de reconduir la situació. Més enllà de les aportacions dels professionals de diversos camps, la majoria molt interessants, de la trobada en va sortir un grup de treball que va redactar els ‘Acords per a l'ús no sexista del llenguatge', un document breu i molt assenyat que ara podeu llegir, juntament amb totes les intervencions, a Visibilitzar o marcar. Repensar el gènere en la llengua catalana, que acaba de publicar Empúries.

Imprescindible per a qui vulgui entendre el què i el per què d'un fenomen que ha atès cotes surreals, el llibre és un mirall transparent que revela com la ideologia pot arribar a ofuscar la raó científica. Exemplar, en aquest sentit, la convicció força estesa que “modificant la llengua es pot canviar la societat”, just el contrari del que ens pensàvem. A més d'aportacions francament divertides (públic inclòs, i no totes voluntàriament), són destacables la lucidesa d'Albert Pla Nualart (que la combat cada dia des de la trinxera de l'Ara), la senzillesa expositiva de Liliana Tolcshinsky i la combativitat de Lluís de Yzaguirre, autor d'una ponència plena d'ironia però també de propostes titulada precisament ‘Contra la violència de gènere gramatical'.

6)
 
Publicat en el diari ARA dimarts 15 d'octubre del 2013
http://www.ara.cat/premium/cultura/Adeu-Bon-amic-Max_0_1011498903.html
 
Adéu, bon amic Max
 
Jordi Pujol

Vaig conèixer en Max Cahner (acompanyat d'en Bastardas) a casa d'en Josep Benet. Devia ser l'any 1958 o 1959. D'aleshores ençà li vaig seguir la trajectòria i en molts casos vàrem col·laborar. Durant molts anys. Sempre vaig admirar la seva visió de les estructures i dels objectius bàsics que calien perquè la cultura d'un país fos forta i apta per donar consistència i projecció a la nació.

Com a conseller de Cultura del 1980 al 1984 va fer molta, moltíssima feina. Tot i això va concitar algunes crítiques a causa del seu caràcter fort i potser també perquè, al meu entendre, alguns sectors el trobaven massa noucentista. Massa poc impregnat de l'esperit més propi d'aquells anys, del 1970 al 1990.

Però des de la meva perspectiva de president, crec poder afirmar que tots els qui crèiem que Catalunya com a nació i societat necessitava una política potent d'infraestructures culturals, un visió ambiciosa, un projecte ben estructurat i una exigència de qualitat, sempre vàrem valorar molt la seva feina. Una feina fruit d'una formidable capacitat de treball i d'una visió del que ha de ser la base intel·lectual i els valors de la cultura que un país ha de tenir.

Provem d'imaginar-nos el que avui seria la cultura catalana sense les eines i les realitats que en Cahner va crear o va ajudar a crear. Des de biblioteques fins a museus, i enciclopèdies, i diccionaris, i premis, i revistes, i recerca de temes bàsics. I això des de l'àmbit de l'alta cultura fins a la més quotidiana. I des dels temes d'avui fins als de la història més antiga. Des de la cultura popular fins a l'erudició, i als textos clàssics. Un país és país en la mesura que realment pot incorporar tot allò que en ell hi ha de sentiment, de coneixement i de pensament. I en tot això va treballar en Max. Molt i molt bé. Adéu, bon amic Max.

 
7)
 
Publicat en el diari ARA dimarts 15 d'octubre del 2013
http://www.ara.cat/opinio/firmes/albert_manent/Amic-mestre_0_1011498905.html
 
Amic i mestre
 
Albert Manent 
 

Amb la mort de Max Cahner es trenca una amistat que ha durat seixanta anys. De jove va estudiar la carrera de química perquè el seu pare tenia una fàbrica de productes químics. Molts anys més tard em va convèncer perquè ell i jo estudiéssim per lliure la carrera de filologia catalana. Quan vaig estar malalt el 1954 i m'estava al llit, en Max em venia a veure cada dia.

En Cahner es va anar formant i aviat es convertí en un dels pilars de la cultura catalana. La seva empresa estel·lar fou la Gran enciclopèdia catalana . Fou una empresa que sorgí d'Edicions 62, fundada per ell mateix i per Ramon Bastardes.

La seva visió anava més enllà de la Catalunya estricta i no és casual que el primer llibre d'Edicions 62 fos Nosaltres, els valencians, de Joan Fuster. Eliseu Climent, íntim amic de Cahner, acaba de publicar l'epistolari entre Fuster i Cahner. En un sentit paral·lel cal subratllar la seva acció a la Catalunya del Nord. Max, com que era alemany de nacionalitat, el 1964 fou expulsat d'Espanya i anà a raure a Perpinyà, on amb Pere Verdaguer, Antoni Cairol -més conegut com a Jordi Pere Cerdà- i Raimon Gual dinamitzaren més aquelles terres irredemptes.

Cahner anava a les classes de Jordi Rubió, que eren clandestines, vinculades a Ramon Aramon i Serra, secretari general de l'Institut d'Estudis Catalans, pel seu afany de connectar amb les figures del país. Li vaig fer conèixer Carles Cardó, Carles Riba, Ramon Aramon, J.V. Foix... Va participar en la represa de la Revista de Catalunya a l'exili. En sortí un sol número, fet al Brasil. Però el 1986, ja des de Barcelona, ell reemprengué la revista, de la qual fou director fins al 2011.

No hi ha espai per lloar la seva tasca ingent com a conseller de Cultura de la Generalitat. No podem oblidar la seva tasca com a erudit i com a col·laborador de Joan Coromines. Va ser Cahner qui donà l'impuls final a les dues obres del filòleg, dedicades a la llengua i a l'onomàstica.

Cahner deixa per acabar una obra magna dedicada a la descoberta de textos en català durant el primer terç del segle XIX, que continua Joan Tres.

El trobarem a faltar!

 
8)
Demà en InfoMigjorn Cap de Setmana
Sumari
 
1) Eugeni S. Reig - mullamenta
 
2) Eugeni S. Reig - no alçar un dit per ningú
 
3) Antoni Llull Martí - Traductor, traïdor?
 
4) Paco Cerdà - Mata més el febrer que el carnisser
 
5) Josep Daniel Climent - Nicolau Primitiu Gómez Serrano, una vida al servei del seu poble
 
6) Albert Pla Nualart - Els 'shorts' i els pantalons curts
 
7) David Casellas i Gispert - Cansalada viada o ventresca
 
8) Albert Jané - Les oracions impersonals dels gramàtics
 
 
Si voleu rebre cada divendres el butlletí InfoMigjorn Cap de Setmana heu de manifestar-ho explícitament en un missatge electrònic que heu d'enviar a l'adreça infomigjorn@telefonica.net en el qual heu de fer constar el vostre nom i cognoms i l'adreça electrònica on voleu rebre'l.
 
El preu de la subscripció al butlletí InfoMigjorn Cap de Setmana corresponent a l'any 2013 és de 25 euros.
 
Els nous subscriptors podreu llegir en la web tots els butlletins d'InfoMigjorn i d'InfoMigjorn Cap de Setmana que s'han publicat fins ara.
 
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
 
InfoMigjorn és un butlletí que distribueix missatges informatius relacionats amb la llengua catalana, com ara:
– Retalls de notícies de premsa.
– Articles, publicats o inèdits.
– Informacions sobre seminaris, congressos, cursos, conferències, presentacions de llibres, publicacions de revistes, etc.
– Ressenyes de llibres, publicades o inèdites.
Així com altres missatges informatius relacionats amb sociolingüística, gramàtica històrica, dialectologia, literatura, política lingüística, normativa, etc.
 
 
Enviat pel servei Sala de premsa de DRAC telemàtic http://drac.com
 
PROTECCIÓ DE DADES. En virtut de les lleis vigents en matèria de protecció de dades (LOPD) us informem que us hem enviat aquest correu utilitzant les dades de contacte que ens vàreu facilitar en el seu moment i que vàrem incorporar al nostre arxiu. Teniu dret a sol·licitar l'accés, la modificació o la cancel·lació de les vostres dades, incloent-hi l'adreça de correu electrònic, del nostre arxiu. Podeu contactar amb nosaltres enviant un missatge a l'adreça infomigjorn@telefonica.net Si voleu donar-vos de baixa, cliqueu ací