InfoMigjorn, revista digital sobre llengua catalana [10.300 membres]
 
Butlletí número 882 (dimarts 22/10/2013) - Continguts triats i enviats per Eugeni S. Reig i Xavier Marí
 
 
SUMARI
 
 
1) 500 raons per parlar català, de David Pagès i Cassú
 
 
 
4) Multilingüitza't: 23 llengües al teu abast, des d'on vulguis i quan vulguis!
 
 
 
 
 
1)
 
Publicat en el llibre 500 raons per parlar català, de David Pagès i Cassú (CCG edicions, Girona, 2011, pàg. 105).
 
 

343. Tornant a la “Cosmopoética” (convocatòria poètica a Còrdova) actual he de confessar que una vegada més m'he adonat de com som d'injustos -i entotsolats- quan creiem que, pel fet d'escriure en llengua catalana, no ens coneix ningú.

 

Marta Pessarrodona

Poetessa

 
2)
 
 
 
 
3)
 
Publicat a

L'alt tribunal balear rebutja suspendre el decret de Bauzá

Sosté que el decret llei que margina el català a les aules s'ha d'aplicar

Els mestres no descarten fer una altra vaga

Galleda d'aigua freda contra els mestres de les Illes Balears. Ahir, el Tribunal Superior de Justícia de Balears, TSJIB, va rebutjar suspendre l'aplicació del decret llei per al tractament integrat de llengües, TIL, tal com els docents havien plantejat. L'alt tribunal també els denega plantejar una qüestió d'inconstitucionalitat, ja que el procediment judicial contra la norma encara està obert. La interlocutòria del tribunal balear, però, amonesta el govern de José Ramón Bauzá, de qui diu que hi ha “indicis” d'abús de govern.

El sindicat STEI, que és el que va acudir al tribunal per aturar el decret que acabarà eliminant el català de l'ensenyament públic balear, va lamentar ahir que la interlocutòria se'ls donés a conèixer a través de la premsa. Malgrat la mala notícia, els sindicats i l'assemblea de docents ja han pensat altres vies legals per acudir al Tribunal Constitucional perquè declari inconstitucional la norma del PP.

L'Assemblea de Docents i els sindicats van tornar a reunir-se ahir per coordinar més accions, ja que les negociacions amb la conselleria continuen enrocades. “Nosaltres volem negociar el TIL i ara proposem que el decret sigui voluntari i que siguin els consells escolars de cada centre els qui decideixin l'aplicació o no de la norma”, va dir Maria Antònia Font. La portaveu de l'STEI va denunciar que ara el govern fins i tot diu que les decisions dels consells escolars no han de ser vinculants en tots els casos, cosa que “vulnera la llei”. Els docents no descarten donar un marge al govern i, a partir del gener, tornar a la vaga. Els pros i els contres s'estan estudiant.

 
4)
 
 
Multilingüitza't: 23 llengües al teu abast, des d'on vulguis i quan vulguis!
 
Nou període de matrícula per al programa d'autoaprenentatge de llengües Rosetta Stone

El programa Rosetta Stone és un mètode d'autoaprenentatge de llengües per Internet amb el qual es pot practicar i millorar totes les destreses lingüístiques. Amb una llicència de Rosetta Stone, l'usuari pot aprendre una o més de les 23 llengües que ofereix el programa: anglès americà, anglès britànic, alemany, espanyol, francès, italià, àrab, coreà, grec, filipí (tagàlog), hebreu, hindi, irlandès, japonès, llatí, neerlandès, persa, polonès, portuguès (Brasil), rus, suec, turc, vietnamita i xinès. El programa permet estudiar diverses llengües simultàniament.

Rosetta Stone s'ha ofert a la Universitat de Barcelona des de març del 2011 fins a l'actualitat. Durant aquest temps, més de 3.000 membres de la Universitat de Barcelona, (estudiants, PAS i PDI) han tingut l'oportunitat d'aprendre una, o més, de les 23 llengües del programa.

Segons les dades de la darrera enquesta que han completat els usuaris del programa, el 93% d'usuaris diuen que els agrada el programa, tot i les seves mancances. La majoria d'usuaris creuen que amb Rosetta Stone milloren el vocabulari, la lectura, la compressió oral i la pronunciació. Un 10% d'usuaris utilitza Rosetta Stone com a complement de les seves classes. I un 40% dels enquestats ha estudiat més d'una llengua simultàniament, fet que dóna sentit al lema del programa Multilingüitza't.

S'ofereixen dues modalitats diferents del programa per poder cobrir les necessitats de tothom:
-Rosetta Stone Course, amb tots els exercicis
-Rosetta Stone Totale, que inclou l'anterior modalitat i, a més, jocs, lectures, xat i sessions orals personalitzades.

Calendaris d´ús del programa: llicència semestral: del 4 de novembre de 2013 al 30 d'abril de 2014

Període de matriculació: del 14 al 28 d'octubre de 2013.

Es por trobar tota la informació necessària a l'espai web
www.ub.edu/sl/rosetta, a on també teniu accés al formulari de matrícula.

--
Documentació
Serveis Lingüístics
Universitat de Barcelona
Melcior de Palau, 140
08014 Barcelona
tel.: 93 403 58 55
documentacio.sl@ub.edu
 
 
 
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
 
InfoMigjorn és un butlletí que distribueix missatges informatius relacionats amb la llengua catalana, com ara:
– Retalls de notícies de premsa.
– Articles, publicats o inèdits.
– Informacions sobre seminaris, congressos, cursos, conferències, presentacions de llibres, publicacions de revistes, etc.
– Ressenyes de llibres, publicades o inèdites.
Així com altres missatges informatius relacionats amb sociolingüística, gramàtica històrica, dialectologia, literatura, política lingüística, normativa, etc.
 
 
Enviat pel servei Sala de premsa de DRAC telemàtic http://drac.com
 
PROTECCIÓ DE DADES. En virtut de les lleis vigents en matèria de protecció de dades (LOPD) us informem que us hem enviat aquest correu utilitzant les dades de contacte que ens vàreu facilitar en el seu moment i que vàrem incorporar al nostre arxiu. Teniu dret a sol·licitar l'accés, la modificació o la cancel·lació de les vostres dades, incloent-hi l'adreça de correu electrònic, del nostre arxiu. Podeu contactar amb nosaltres enviant un missatge a l'adreça infomigjorn@telefonica.net Si voleu donar-vos de baixa, cliqueu ací