InfoMigjorn, revista digital sobre llengua catalana [10.300 membres]
 
Butlletí número 874 (dimarts 08/10/2013) - Continguts triats i enviats per Eugeni S. Reig i Xavier Marí
 
 
SUMARI
 
 
1) 500 raons per parlar català, de David Pagès i Cassú
 
 
3) L'AVL aprova la firma d'un conveni de col·laboració amb CulturArts per al foment del valencià
 
 
 
 
 
 
 
1)
 
Publicat en el llibre 500 raons per parlar català, de David Pagès i Cassú (CCG edicions, Girona, 2011, pàg. 103).
 

335. Avui, des del Facebook al Messenger, del Linux a la Wikipèdia, qualsevol projecte internacional de pes contempla el català com una llengua més -i no cal dir que això encara és més clar dins els Països Catalans. Hi hem arribat en bona part gràcies a l'efecte solemne de tenir un domini propi, però sobretot per la persistència de la societat catalana en ser glocals. No volem una falsa globalitat que es limite a ser una còpia més o menys adaptada de la realitat americana. Ni un tancament en nosaltres que ignore que el món és un de sol i de tots ja avui.

 

Vicent Partal

Periodista digital

 
2)
 
 
Eugeni S. Reig
 
 
 
 
 
3)
 
L'AVL aprova la firma d'un conveni de col·laboració amb CulturArts per al foment del valencià
 
L'AVL ha aprovat hui el text del conveni de col·laboració entre l'ens normatiu i l'entitat pública CulturArts Generalitat per al foment del valencià en tots els camps de la cultura i de les arts escèniques, un acord que unirà les dos institucions per un període de quatre anys.
Els àmbits d'actuació del conveni inclou actes institucionals, com ara la celebració del Dia de les Lletres Valencianes, i activitats de teatre, música i cinema en valencià, així com la concessió de premis per a guardonar el foment de la llengua en cadascun d'estos apartats.
La firma del conveni es formalitzarà en breu entre la consellera d'Educació, Cultura i Esport, i presidenta de CulturArts, María José Català, i el president de l'Acadèmia Valenciana de la Llengua, Ramon Ferrer, els quals podrien anunciar els primers projectes conjunts.
 
4)
 
http://www.ub.edu/xdl/vocabularia/
 
 
 

Vocabulària, blog de difusió terminològica universitària dels Serveis Lingüístics de la UB, ha rebut el Premi al millor Blog que atorga STIC.CAT, edició 2013, en la categoria Universitats, recerca i ciència Corporatiu.

L'associació STIC.CAT té per objectiu promoure la interactivitat i innovació en el context de la cultura i la llengua catalanes amb la utilització de les tecnologies de la informació i la comunicació com a eix vertebrador.

Vocabulària és un blog de terminologia elaborat pels Serveis Lingüístics, amb participació de professors i estudiants de la Xarxa de Dinamització Lingüística de la UB, que promou la utilització de la terminologia científica i tècnica normalitzada. Des del març de 2011 publica apunts que contenen aclariments sobre l'ús d'alguns termes i apunts de difusió d'obres terminològiques.

 
5)
 
Publicat en EL PUNT AVUI dimecres 2 d'octubre del 2013
http://www.elpuntavui.cat/noticia/article/24-puntdivers/4-divers/682120-elx-reivindica-el-valencia-davant-la-policia-espanyola.html

Elx reivindica el valencià davant la policia espanyola

Desenes de persones han protestat davant la comissària per les agressions lingüístiques als valencianoparlants

El president de El Tempir, Josep-Enric Escribano ha estat l'encarregat de llegir el manifest en favor dels drets del valencià

Mig centenar de persones es van concentrar ahir dimarts davant la comissària de la policia espanyola a Elx convocats per l'Associació Cívica per la Llengua, El Tempir, per tal de “dir prou a les agressions lingüístiques” que s'han produït en els darrers mesos arreu del País Valencià i en particular els dos casos ocorreguts a la capital il·licitana.

La protesta, autoritzada per la subdelegació del Govern, va començar a les 17.30 hores després que els agents tractessin que els manifestants es traslladessin fora dels límits de la comissària, cosa que no han fet, ja que l'autorització establia de manera precisa el lloc on podien dur a terme l'acte.

Durant la concentració, el president de El Tempir, Josep-Enric Escribano ha llegit un manifest en defensa dels drets lingüístics dels valencianoparlants en el que denuncien la “manca de consideració i respecte dels funcionaris dels diferents cossos de seguretat de l'estat vers la llengua pròpia del poble valencià” i demanen que “posen fi a aquestes conductes vergonyoses i apliquen el marc legislatiu vigent que equipara en drets l'estatus jurídic del valencià amb el castellà”.

Al manifest es demana que “l'Estat assumisca la pluralitat lingüística i cultural com un fet enriquidor” i que “adopte les mesures necessàries per a què aquesta pluralitat siga vista com a un valor a respectar”.

A més reclamen que l'Estat aplique “el règim disciplinari” en els cassos de discriminació lingüística i que la Generalitat Valenciana actue com a “garant dels drets lingüístics dels valencianoparlants davant l'Estat i els funcionaris públics per a què no torne a produir-se cap vexació per motius lingüístics”.

Discriminació lingüística

Els cas de discriminació que ha dut a El Tempir a realitzar aquesta protesta va succeir fa poques setmanes quan l'advocat Francisco Cortell, que volia presentar una denúncia davant la policia nacional per un cas de pedofília, es va trobar que l'agent que l'atenia li va exigir que parlés en espanyol i li va etzibar, en un “to fatxenda”, segons el mateix va explicar, “sabe que es esto?” —assenyalant l'escut de la policia que duia al pit—, “esto es España”.

Davant d'aquesta situació, Francisco Cortell va decidir presentar una queixa mitjançant el correu electrònic i també una denúncia al web de la policia nacional.

 
 
6)
 
 
 
que se celebrarà a la seu de l'IEC l'11 d'octubre de 2013.
 
 
Aquesta activitat forma part de la commemoració del centenari de les Normes ortogràfiques.
 
 
Institut d'Estudis Catalans
C/ Carme, 47
08001 Barcelona
Tel. ++ 93 270 16 30
Fax ++ 93 270 11 80
 
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
 
InfoMigjorn és un butlletí que distribueix missatges informatius relacionats amb la llengua catalana, com ara:
– Retalls de notícies de premsa.
– Articles, publicats o inèdits.
– Informacions sobre seminaris, congressos, cursos, conferències, presentacions de llibres, publicacions de revistes, etc.
– Ressenyes de llibres, publicades o inèdites.
Així com altres missatges informatius relacionats amb sociolingüística, gramàtica històrica, dialectologia, literatura, política lingüística, normativa, etc.
 
 
Enviat pel servei Sala de premsa de DRAC telemàtic http://drac.com
 
PROTECCIÓ DE DADES. En virtut de les lleis vigents en matèria de protecció de dades (LOPD) us informem que us hem enviat aquest correu utilitzant les dades de contacte que ens vàreu facilitar en el seu moment i que vàrem incorporar al nostre arxiu. Teniu dret a sol·licitar l'accés, la modificació o la cancel·lació de les vostres dades, incloent-hi l'adreça de correu electrònic, del nostre arxiu. Podeu contactar amb nosaltres enviant un missatge a l'adreça infomigjorn@telefonica.net Si voleu donar-vos de baixa, cliqueu ací