InfoMigjorn, revista digital sobre llengua catalana [10.300 membres]
 
Butlletí número 841 (dilluns 10/06/2013) - Continguts triats i enviats per Eugeni S. Reig i Xavier Marí
 
 
SUMARI
 
 
1) 500 raons per parlar català, de David Pagès i Cassú
 
2) Sumari del número 83 de la revista Llengua Nacional
 
3) Pau Vidal - De mestre a fetitxe
 
 
5) Lluís de Yzaguirre - El realisme del senyor Toni Soler
 
 
 
 
 
 
 
 
1)
 
Publicat en el llibre 500 raons per parlar català, de David Pagès i Cassú (CCG edicions, Girona, 2011, pàg. 96).
 
 

314. Els volem mostrar que el català és al carrer, que no és un caprici ni una nosa per a ells, sinó que és una oportunitat que aquest país els ofereix per acollir-los. Hem d'aconseguir que el català sigui la llengua de cohesió entre gent de diferents països.

 

Daniel Mundet

Plataforma per la Llengua

 
2)
 
Sumari del número 83 de la revista Llengua Nacional
 

editorial

• Rectificació esperançadora

sociolingüística

• En el centenari de les Normes ortogràfiques. Isidor Marí

• Sobre una futura cooficialitat del castellà. Pere Grau

• I si no parlem d'oficialitat? David Vila i Ros

• El català i la llei de la gravetat. Josep Ferrer

• Catalunya i la llengua catalana... Andreu Salom i Mir

història

• Història de la quadribarrada (II). Josep M. Alentà

ortografia

• Punts conflictius d'ortografia. Josep Ruaix i Vinyet

sintaxi

• L'alternança de les preposicions febles. Albert Jané

lèxic

• Frases que no diuen allò que hom vol expressar. Roser Latorre

• «Abans-d'ahir no, l'altre» i «demà passat no, l'altre». Jaume Salvanyà

• Molló: fita i cim. Carles Domingo

internàutica

• El català a internet. Aina Rotger

amics i mestres

• Eliseu Climent. Promotor cultural i editor. David Pagès i Cassú

bibliografia

• Anglès fàcil. Carles Riera

• Viatge a l'illa dels pingüins. Marcel Fité

• Obres completes. Albert Jané

• Quadern de Barcelona. Marcel Fité

 

3)
 
Publicat en VilaWeb dijous 30 de maig del 2013
 
 
Pau Vidal
 
La tropa de becaris del CTILC (Corpus Textual Informatitzat de la Llengua Catalana, 'el corpus' per als amics, un megaprojecte de l'infatigable Joaquim Rafel) li dèiem 'el mestre'. Per lematitzar, que és una cosa que només saben fer els filòlegs (i no tots), fèiem anar uns quants diccionaris, i per fer-ne més via els anomenàvem pel color ('Passa'm el verd', demanava qui necessitava, per exemple, el de l'Enciclopèdia, tot i que més d'un irreverent l'havia rebatejat 'l'escarola'). Però el 'Diccionari General de la Llengua Catalana' de Pompeu Fabra, amb aquell vermell incontestable que li hauria fet merèixer l'apel·latiu del 'vermell' (o 'el roig': érem una mica pancatalanistes, allà dins; el cadell de filòleg, ja se sap…), l'anomenàvem, respectuosament, 'el mestre'. Perquè de mestre només n'hi ha un.

Han passat vint anys llargs i avui aquell totxo de mig pam de llom (no sé com en deuen dir ara els becaris dels CTILC, que encara fa feina; el doctor Rafel, ja ho he dit, és infatigable) constitueix, ell solet, el cinquè volum de les 'Obres Completes' de mestre Fabra, que avui la Filològica enllesteix oficialment, onze anys després d'haver-les estrenades. Amb aquest novè volum, que és el calaix de sastre de la col·lecció, en total són un on-vas-a-parar de textos que inclouen des d'imprescindibles com les no-sé-quantes gramàtiques fins a 'frivolités' com les traduccions de teatre. Milers i milers de pàgines que no hi haurà manera d'encabir a cap biblioteca de casa, en el cas que a ningú li quedin pistrincs per a permetre's una obra magna com aquesta.

I tanmateix molts ens la permetrem. Farem un cop de cap, igual com ja vam fer amb els deu volums del 'Diccionari etimològic i complementari de la llengua catalana', àlies 'el Coromines' i els tres de la 'Gramàtica del català contemporani' d'en Solà (els més insensats també amb els set de l'Onomasticon'). I no solament això, sinó que encara farem una cosa més difícil: li trobarem lloc. Perquè el filòleg és un animal romàntic, i tot i que faci moltes més consultes en línia que no pas en paper, estima amb un desesperat dolor aquests lloms gruixuts que, precisament perquè no obre mai, valora encara més. La maquineta és molt més ràpida i còmoda, d'acord (i el IEC, que no bada, ha promès que obrirà el 'portal Fabra', per als pobres sensats que no facin el cop de cap), però no la vulguis comparar amb la possessió i contemplació de l'objecte estimat. Un plaer indescriptible, sobretot perquè és solitari. I si el fetitxe és el mestre encara
 
4)
5)
 
Publicat en VilaWeb divendres 31 de maig del 2013
 
 
Lluís de Yzaguirre
 
 
El senyor Toni Soler, que només sol fer papers galdosos quan ho exigeix el guió de 'Polònia', ens va sorprendre diumenge a l'Ara amb una càrrega frontal contra els qui formulem que de cap manera la república catalana no pot perpetuar la trampa de la cooficialitat lingüística. S'ha permès, amb condescendència de pontífex, de titllar-nos d'irresponsables i presentar-nos com a poc democràtics.

Abans de prevenir la gent de bona fe que poguessin donar-li crèdit, he de recordar que m'he definit clarament en favor de donar al castellà la màxima rellevància (03.11.2012, Les llengües de la República catalana) i en contra de l'aberració de la cooficialitat (21.11.2012, República indígena, bolxevic o ELA).

La diatriba del senyor Toni Soler consisteix primer a desqualificar l'oficialitat única del català; després, amb l'exemple dels països nòrdics, a desautoritzar l'opció de donar al castellà un paper preferent sense fer-lo oficial i, finalment, a acabar barrejant-hi les majories. I no té el valor de dir la paraula maleïda: és a dir, que està a favor d'aquest esguerro universalment únic de la cooficialitat, que, preferint-se al terme més simple i flexible d'oficialitat, obre la porta al sabotatge permanent contra l'enfortiment del català.

El senyor Toni Soler es permet la lleugeresa de titllar d'arguments que no tenen res a veure amb la realitat justament els que són fruit d'analitzar i entendre com hem arribat a la realitat actual de decadència del català i on ens durà continuar el mateix declivi. Potser vol dir que no és realista esperar la supervivència del català, però que tant li fa...

Però encara és més greu l'error de pensar que tots els castellanoparlants volen una cooficialitat entesa com la primacia que ha tingut el castellà durant el règim neofranquista actual, de pensar que no hi ha cap castellanoparlant que vulgui afavorir la centralitat del català, de pensar que tots els castellanoparlants volen tenir més drets lingüístics que els altres immigrats. Ignora que hi ha castellanoparlants que són conscients que han estat instrumentalitzats com a armes de genocidi lingüístic i no hi estan d'acord; i molts més que simplement volen que els seus fills visquin en un país normal, on la llengua pròpia no sigui arraconada cooficialment.

I no desafina menys quan hi barreja les majories, com si el respecte dels drets humans i la reparació dels danys causats a les minories s'hi haguessin de supeditar, en una democràcia.

Els alemanys han pagat durant dècades reparacions pel genocidi del poble jueu; si aquesta decisió s'hagués deixat en mans de la majoria dels afectats, certament no s'hauria aprovat. Si els castellanoparlants són majoria (que, hi insisteixo, no vol dir que la majoria estigui a favor de l'Endlösung lingüística) és perquè els han estat negats, en molts casos, els instruments necessaris per a integrar-se al poble que els ha acollits. També perquè molts matrimonis mixtos es varen veure en el dilema de triar el castellà per a llurs fills o ser titllats d'irresponsables. No es pot admetre que l'argument per a afavorir una llengua sigui que gràcies a les polítiques genocides hagi aconseguit l'hegemonia social.

A França es parla de pagar compensacions als descendents dels esclaus; a Catalunya, els esclaus demanem l'abolició de l'esclavitud i que se'ns compensi garantint el futur de la nostra llengua. I parlar de l'esclavitud lingüística dels catalans és recordar que, segons l'estat neofranquista, les feines de traductor i d'intèrpret són reconegudes amb el corresponent epígraf fiscal, però els catalans hem estat obligats, durant tres-cents anys, a fer-les de franc. Des de l'adveniment de la 'dictablanda' neofranquista els poders han actuat d'acord amb un article no publicat de la seva constitució:

'3.4 Abans que un membre de la casta monolingüe es vegi sotmès a enviliment per exposició a una de les llengües de la casta inferior bilingüe, es reinterpretarà l'article 3.1 com si en comptes de fixar el "dret d'usar el castellà" establís el "deure d'usar el castellà".'

Els catalans podrem viure al nostre país en la nostra llengua només si tots els immigrats, amb exèrcit o sense, tenen l'obligació de saber el català.
 
 
6)
 
Publicat a VilaWeb diumenge 2 de juny del 2013
 
 
 
7)
 
Publicat a VilaWeb diumenge 2 de juny del 2013

La Franja es rebel·la contra el LAPAO

Els batlles de la Franja subscriuen la Declaració de Mequinensa i anuncien que portaran a la justícia la llei de llengües de l'Aragó

 
8)
 
Publicat en VilaWeb dimecres 5 de juny del 2013

Fot-li castanya al catanyol

VilaWeb inaugura un concurs amb l'escriptor Pau Vidal · D'avui en vuit n'anunciarem el primer guanyador

 
9)
 
Publicat en VilaWeb dimecres 5 de juny del 2013
 
Pau Vidal: 'De catanyolades, n'hi hauria per a fer un concurs cada dia'
 
 
10)
 
 
 
(dijous 6 de juny del 2013)
 
http://www.acpv.cat/butlleti-e/2013-06-06.html
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
 
InfoMigjorn és un butlletí que distribueix missatges informatius relacionats amb la llengua catalana, com ara:
– Retalls de notícies de premsa.
– Articles, publicats o inèdits.
– Informacions sobre seminaris, congressos, cursos, conferències, presentacions de llibres, publicacions de revistes, etc.
– Ressenyes de llibres, publicades o inèdites.
Així com altres missatges informatius relacionats amb sociolingüística, gramàtica històrica, dialectologia, literatura, política lingüística, normativa, etc.
 
 
Enviat pel servei Sala de premsa de DRAC telemàtic http://drac.com
 
PROTECCIÓ DE DADES. En virtut de les lleis vigents en matèria de protecció de dades (LOPD) us informem que us hem enviat aquest correu utilitzant les dades de contacte que ens vàreu facilitar en el seu moment i que vàrem incorporar al nostre arxiu. Teniu dret a sol·licitar l'accés, la modificació o la cancel·lació de les vostres dades, incloent-hi l'adreça de correu electrònic, del nostre arxiu. Podeu contactar amb nosaltres enviant un missatge a l'adreça infomigjorn@telefonica.net Si voleu donar-vos de baixa, cliqueu ací