InfoMigjorn, revista digital sobre llengua catalana [10.300 membres]
 
Butlletí número 825 (dilluns 13/05/2013) - Continguts triats i enviats per Eugeni S. Reig i Xavier Marí
 
 
SUMARI
 
 
1) 500 raons per parlar català, de David Pagès i Cassú
 
2) Post-it art per la llengua. Sant Jordi 2013
 
3) Granini, un «no» rotund a l'etiquetatge en català, un «no» rotund al consumidor català
 
4) Conclusions del Simposi sobre la promoció de l'ús social català
 
5) II jornada de correcció i assessorament lingüístic
 
6) Auca del centenari les Normes ortogràfiques
 
7) Aleix Renyé - Perpinyà resisteix
 
8) El Parlament Europeu contesta en letó una petició feta en català
 
9) Acte d'homenatge al professor Sebastià Bonet
 
10) Exposició Vicent Andrés Estellés, cronista de records i esperances
 
11) Invitació acte lliurament Premis Sambori 2013 de la comarca de l'Alacantí
 
12) Butlletí d'Acció Cultural del País Valencià
 
 
 
1)
 
Publicat en el llibre 500 raons per parlar català, de David Pagès i Cassú (CCG edicions, Girona, 2011, pàg. 92).
 

298. Els catalans han de ser més cabrons i no han de canviar de llengua davant d'un castellanoparlant, perquè dificulten enormement la integració lingüística dels que hem vingut de fora.

 

Justo Molinero

Locutor de ràdio i empresari

 
2)
 
http://www.youtube.com/PlataformaxLlengua
 
Post-it art per la llengua. Sant Jordi 2013
 
 
3)
 
http://blogspersonals.ara.cat/elcatalasuma/2013/04/29/granini-un-no-rotund-a-letiquetatge-en-catala-un-no-rotund-al-consumidor-catala/
 
Granini, un «no» rotund a l'etiquetatge en català, un «no» rotund al consumidor català
 
4)
 
Publicat en VilaWeb diumenge 5 de maig del 2013
http://www.vilaweb.cat/noticia/4111798/20130505/conclusions-simposi-promocio-lus-social-catala.html
 
Conclusions del Simposi sobre la promoció de l'ús social català
 
5)
II jornada de correcció i assessorament lingüístic

 

28 de maig de 2013

 

Sala Prat de la Riba, Institut d'Estudis Catalans (carrer del Carme, 47, 08001 Barcelona)

 

El Màster en Correcció i Assessorament Lingüístic i el Grup d'Estàndard Oral, de la Universitat Autònoma de Barcelona, organitzen la II Jornada de Correcció i Assessorament Lingüístic. Aquesta edició té, com la primera, dos objectius:

 

- El primer objectiu, com a la I Jornada, és fer públic el contingut d'alguns treballs de fi de màster que s'han presentat al llarg de la vida d'aquests estudis. L'actualitat i l'excel·lència dels treballs havien de tenir un lloc en una jornada dedicada a la qualitat lingüística.

 

- El segon objectiu és, aquest cop, conèixer des d'un punt de vista crític els criteris lingüístics del diari ARA.

 

Llengua oral i llengua escrita tindran veu en la II Jornada sobre Correcció i Assessorament Lingüístic.

 

09.00 h Obertura de la Jornada

 

09.15 h El model de llengua de l'ARA: entre la identitat i la naturalitat

Albert Pla

 

10.00 h La presència del nord-occidental en els informatius de TV3

Núria Pons

 

10.30 h La qualitat lingüística en els treballs de química analítica

Òscar Aznar

 

11.00 h PAUSA

 

11.30 h El col·loquial mediatitzat a les sèries d'IB3

Elisabet Prim

 

12.00 h L'Escornabous. Creació d'una eina informàtica per a la programació i la gestió de normes lingüístiques

Anna Godoy

 

12.30 h La llengua dels mitjans: clara, correcta i nacional

Jaume Corbera

 

13.15 h Cloenda de la Jornada

 

La inscripció és gratuïta.

 

Les places disponibles es distribuiran per ordre d'inscripció.

 

Cal escriure un missatge ageo@uab.cat, abans del 24 de maig, indicant-hi nom i cognoms, adreça postal, telèfon, adreça electrònica, organisme/centre i càrrec/professió.

 
6)
 
http://unsegledenormes.wordpress.com/2013/05/02/auca-del-centenari-de-les-normes-ortografiques/
 
Auca del centenari les Normes ortogràfiques
 
7)
 
Publicat a
http://www.elpuntavui.cat/noticia/article/5-cultura/19-cultura/641858-perpinya-resisteix.html
 
Perpinyà resisteix
 
Aleix Renyé

Fermesa en la defensa de la llengua en els premis literaris nord-catalans

La Nit Literària de Sant Jordi, a Perpinyà, va començar amb una ovació per a Pere Codonyan i Thierry Masdeu, l'equip de TV3 de la Catalunya del Nord, que a la fi del mes seran acomiadats i veuran com la seva delegació és tancada. El sopar va tenir un caire reivindicatiu en les intervencions de responsables culturals i polítics. La presidenta d'Òmnium Cultural Catalunya Nord, Montserrat Biosca, va fer la llista de les entitats de promoció i ensenyament del català que, malgrat la supressió de les ajudes de la Generalitat, continuen la seva tasca amb grans dificultats. El batlle de Perpinyà, Jean-Marc Pujol, va fer un discurs en què, per primera vegada, va parlar, en part, en català, i en què va demanar que l'Estat francès signi la Carta Europea de les Llengües Regionals o Minoritàries. La mateixa demanda va fer el vicepresident del Consell Regional Marcel Mateu. Va tancar l'acte Ester Franquesa, directora general de Política Lingüística de la Generalitat. El premi Catalunya Nord d'assaig va ser concedit a la rossellonesa Florència Caillis i a l'andorrana Elsa Santos del Bosc. El Francesc Català de poesia se'l va endur l'osonenca Anna Pla Bayot, de Tona. El premi Presència de reportatge va ser per al jove nord-català del Vallespir Oriol Lluís Gual. El seu treball serà publicat properament en el setmanari. El premi d'economia transfronterera de la Unió Patronal de Perpinyà va ser per al web Opencat, i el Joan Blanca, de fidelitat al català, es va concedir a la botiga Visca! i al dirigent la la USAP, Raymond Rebujent.

 

8)
 
Publicat en directe.cat diumenge 5 de maig del 2013
http://www.directe.cat/noticia/296104/el-parlament-europeu-contesta-en-leto-una-peticio-feta-en-catala
 
El Parlament Europeu contesta en letó una petició feta en català
 
La carta està signada per Gabriel Sánchez, cap de l'àrea de recepció i remissió de documents oficials i alt funcionari espanyol, en una clara mostra de rebuig i mofa a la llengua catalana
 
 
Segons explica @Antonilliure en una entrada en el seu bloc titulada “ Parlament Europeu… ¿M'esteu insultant? “ que va fer una petició en català en data setembre de 2012 mitjançant la pagina web del Parlament Europeu la recepció de la qual li va ser notificada per correu electrònic segons es pot veure a la fotografia adjunta. El mes d'octubre va rebre per carta postal la contesta, carta que reproduïm en una altre fotografia adjunta, la sorpresa del ciutadà peticionari en obrir la carta és evident, segurament podia tenir l'esperança que li fos contestada en català, fins i tot i tenint en compte que el català no és llengua oficial per la negativa d'Espanya, li fos contestada en espanyol, però no, la carta està escrita en llengua letona, sí, diem bé, en la llengua oficial de Letonia, però el més greu de tot és que la carta està signada per un alt funcionari espanyol, una mostra evident de com Espanya actua contra Catalunya
 
El Parlament Europeu ha de destituir un alt funcionari que insulta i es burla de la llengua catalana i dels seus ciutadans

Com diu el peticionari en el seu bloc, “La veritat es que crec que una acció com aquesta, feta per un membre del Parlament Europeu, encara que fos un simple secretari, es inadmissible, denunciable, i mereix que el propi Parlament valori els medis que empra la classe política Espanyola per denigrar les persones que, simplement, demanen ser escoltades i cometen, com a molt, el greu “delicte” de parlar una llengua “non grata” per alguns personatges. ¿què podem esperar d'un Parlament que té elements així, i que permet accions com aquesta?” Totalment d'acord, el Parlament Europeu no pot permetre actituds de racisme i insult contra una cultura i un poble.

Qui és Gabriel Sánchez Rodriguez?

És un alt funcionari espanyol, cap de l'àrea de recepció i remissió de documents oficials segons consta a la pagina oficial del Parlament Europeu,( gabriel.sanchez@europarl.europa.eu ) la seva area és la responsable de recepció de documents i de contesta als ciutadans europeus de peticions i informació que sol·licita, és d'una alta responsabilitat i depèn de la direcció general de presidència i de la secretaria general del Parlament Europeu. No pot ser que la relació del parlament de tots els europeus amb els seus ciutadans estigui en mans d'un funcionari com aquest que atempta contra els principis bàsics de la persona.

Ni el @maticatradio ni el @elmonarac1 s'han van fer ressò

Segons explica el mateix @Antonilliure en el seu bloc, va denunciar aquests fets als programes capdavanters de la ràdio en català, va denunciar els fets en el faceb0ok del Matí de Catalunya Ràdio i al correu de El Món a Rac 1 i no va obtenir resposta, no ho devien trobar important.

En quina llengua ens contestarà ara el Parlament Europeu?

Des del directe.cat hem enviat un correu electrònic a Gabriel Sánchez, l'alt funcionari del Parlament Europeu, i fins al moment no hem rebut resposta, també hem fet una petició en el mateix sentit que va fer @Antonilliure per veure en quin idioma ens contesta.
 
 
9)

Acte d'homenatge al professor Sebastià Bonet

Dimarts 14 de maig del 2013, 19.00 h

Aula Capella

Facultat de Filologia

Universitat de Barcelona

Gran Via de les Corts Catalanes, 585 - Barcelona

L'eix central de l'acte són tres presentacions que tracten aspectes de les línies de recerca principals de Sebastià Bonet: sintaxi generativa, gramatografia i estudis espriuans. L'acte també inclou interludis de tipus artístic: lectures creatives, audiovisuals i interpretacions musicals.

Organització: Departament de Filologia Catalana de la Universitat de Barcelona

 
10)
Vicent Andrés Estellés
 
Escriptor de l'Any 2012

Cronista de records i d'esperances
 
El president de l'Acadèmia Valenciana de la Llengua, Ramon Ferrer Navarro, vos convida a la inauguració de l'exposició Vicent Andrés Estellés, cronista de records i esperances, que tindrà lloc el pròxim dia 16 de maig, a les 19.30 hores, en el Museu de Belles Arts, avinguda Germans Bou, núm. 28, de Castelló.

Prèviament, a les 19.00 hores, en la sala d'actes del museu, l'acadèmic Josep Palomero, vicepresident de l'Acadèmia Valenciana de la Llengua i comissari de l'exposició, pronunciarà una conferència sobre la poesia de Vicent Andrés Estellés, Escriptor de l'Any 2012.
Es prega que confirmen l'assistència a qualsevol dels actes.
Tel. 96 387 40 90 . Correu electrònic: cases_ros@gva.es
 
11)
 
 
Invitació acte lliurament Premis Sambori 2013 de la comarca de l'Alacantí
 
16 de maig de 2013
 
Des de la Cívica - Escola Valenciana de l'Alacantí i la Fundació Sambori ens complau convidar-vos al lliurament del premi escolar de literatura en valencià Sambori 2013 de la comarca de l'Alacantí.

L'acte de lliurament a les/als guardonades/guardonats serà el pròxim dijous 16 de maig de 2013 a partir de les 18.00 h al CEIP Enric Valor d'Alacant (C/ Sant Llorenç 33, front al centre comercial Porta d'Alacant, Alacant).

12)
 
 
(dijous 9 de maig del 2013)
 
http://www.acpv.cat/butlleti-e/2013-05-10.html
 
 
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
 
InfoMigjorn és un butlletí que distribueix missatges informatius relacionats amb la llengua catalana, com ara:
– Retalls de notícies de premsa.
– Articles, publicats o inèdits.
– Informacions sobre seminaris, congressos, cursos, conferències, presentacions de llibres, publicacions de revistes, etc.
– Ressenyes de llibres, publicades o inèdites.
Així com altres missatges informatius relacionats amb sociolingüística, gramàtica històrica, dialectologia, literatura, política lingüística, normativa, etc.
 
 
Enviat pel servei Sala de premsa de DRAC telemàtic http://drac.com
 
PROTECCIÓ DE DADES. En virtut de les lleis vigents en matèria de protecció de dades (LOPD) us informem que us hem enviat aquest correu utilitzant les dades de contacte que ens vàreu facilitar en el seu moment i que vàrem incorporar al nostre arxiu. Teniu dret a sol·licitar l'accés, la modificació o la cancel·lació de les vostres dades, incloent-hi l'adreça de correu electrònic, del nostre arxiu. Podeu contactar amb nosaltres enviant un missatge a l'adreça infomigjorn@telefonica.net Si voleu donar-vos de baixa, cliqueu ací