InfoMigjorn, revista digital sobre llengua catalana [10.300 membres]
 
Butlletí número 789 (dilluns 11/03/2013) - Continguts triats i enviats per Eugeni S. Reig i Xavier Marí
 
 
SUMARI
 
 
1) 500 raons per parlar català, de David Pagès i Cassú
 
2) "Acosta't a l'AVL", una nova campanya institucional
 
3) Oberta la convocatòria del VI Premi Helena Jubany
 
 
5) Pla Agrupat de Formació Contínua
 
6) Enllaçats per la llengua
 
 
8) Sumari del núm. 82 de la revista Llengua Nacional
 
 
 
 
 
1)
 
Publicat en el llibre 500 raons per parlar català, de David Pagès i Cassú (CCG edicions, Girona, 2011, pàg. 82).
 
 

262. La llengua s'ha d'utilitzar amb respecte, però mai amb por ni vergonya.

 

Joan Martí i Castell

Doctor en Filologia Catalana i president de la Secció Filològica de l'IEC (2002-2010)

 
2)
 

"Acosta't a l'AVL", una nova campanya institucional

L'Acadèmia Valenciana de la Llengua (AVL) ha encetat una nova campanya dirigida a donar a conéixer la institució normativa al conjunt dels ciutadans valencians, especialment als estudiants de Secundària i Batxillerat.

Amb el suggestiu nom "Acosta't a l'Acadèmia", l'objectiu de la proposta és que, a partir d'ara, els valencians coneguen directament la institució visitant el monestir de Sant Miquel dels Reis.

L'acadèmica Maria Soledat González és la responsable de la campanya i l'encarregada d'explicar l'activitat de la institució. El grups o centres interessats a participar en la campanya "Acosta't a l'AVL" poden sol·licitar la visita per telèfon o també a través del web de l'Acadèmia Valenciana de la Llengua. En principi, la iniciativa estarà oberta fins al mes de juny.

 
3)
 
NOTA DE PREMSA

Oberta la convocatòria del VI Premi Helena Jubany

Dimecres 27 de febrer de 2013 s'han publicat les bases i s'ha obert la convocatòria de la sisena edició del Premi Helena Jubany de narració curta o recull de contes per a ser explicats. Es tracta d'un premi únic perquè es valora especialment l'oralitat dels textos presentats. El premi el convoquen el diari Ara i l'associació Helena Jubany i Lorente, amb el suport de l'Ajuntament de Mataró i la col·laboració de Les Esmandies Casal de Barri de Mataró, la Biblioteca Frederic Alonso i Orfila de Sentmenat, Robafaves Societat Cooperativa de Mataró, Tantàgora de Barcelona, i Àgora Espai Cultural de Sabadell.

El premi està dotat amb 3.000 euros i la publicació de l'obra guanyadora en el diari Ara. El termini de presentació d'originals està obert fins el dia 1 d'octubre de 2013. La convocatòria d'aquest premi coincideix amb el 39è aniversari del naixement de l'Helena Jubany i Lorente (Mataró 1974 - Sabadell 2001).

Els guanyadors de les edicions anteriors són Xaiver Cabús (Barcelona) amb l'obra El karma del carnisser, Joan-Lluís Moreno i Congost (Alacant) amb l'obra Compta comptes, Jordi Solé (Sabadell) amb l'obra Blanc, Marina Guardiola (Mataró-París) amb l'obra Amunt, i Alfred Quintana (Barcelona) amb l'obra L'alemany és fàcil.

Les bases del VI Premi Helena Jubany es poden llegir i descarregar des del web de l'associació: http://helena.jubany.cat/associacio/index.php/premi-literari/6-premi/82-bases-vi-premi-literari-helena-jubany-2013

El diari Ara i l'associació cultural Helena Jubany i Lorente, amb la finalitat de mantenir viu el record de l'Helena, enamorada del món dels llibres des de tots els angles (lectora obstinada, periodista de cròniques culturals, llibretera, bibliotecària, autora de ressenyes, correctora, escriptora novella i narradora de contes), i d'encomanar el seu gust per la lectura i la ficció literària tant en el vessant escrit com en el de la transmissió oral, convoca el VI Premi Helena Jubany de narració curta o recull de contes per a ser explicats.

Mataró, 27 de febrer de 2013
 
4)
 
 
 

Una setantena de nous termes de l'àmbit científic s'han incorporat recentment al català fruit de la tasca de fixació terminològica que duu a terme el Consell Supervisor del TERMCAT. Els nous termes, pertanyents, entre d'altres, als sectors de la nanotecnologia, la física i les ciències de la salut, acaben de ser publicats al Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya (núm. 6318, de 31 de gener de 2013) i van ser normalitzats durant el segon quadrimestre de l'any 2012.

Durant aquest període, el TERMCAT ha centrat la seva tasca normalitzadora en la terminologia científica i ha treballat conjuntament amb grups d'experts d'aquest sector amb l'objectiu de traslladar al català, amb les màximes garanties d'adequació lingüística, grups de termes dels seus respectius camps d'activitat de resolució complexa, d'ús vacil·lant o encara poc coneguts.

Cal destacar de manera especial una trentena de nous termes de l'àmbit de la nanotecnologia (bit quàntic, efecte dragó, efecte lotus, grafè, memoresistència, nanoempremtació, nanopartícula, plasmó, etc.), que ja havien estat objecte d'estudi previ amb especialistes en una sessió de normalització organitzada al TERMCAT i que es van difondre en un díptic en el marc de l'exposició Dimensió Nano, organitzada pel Museu de la Ciència i de la Tècnica de Catalunya i l'Institut Català de Nanotecnologia.

La física és un dels altres grans àmbits en què s'incorporen nous termes, sobretot en les àrees d'astronomia (cinturó de Kuiper, llum antisolar, objecte transneptunià, plutí, seeing, etc.) i física de partícules (bellesa, sabor, veritat, quark b, quark c, quark d, quark s, quark t, quark u, etc.). També s'han fixat termes de botànica (peril·la) i ciències la salut (eritròcit de casc o queratòcit, esquistòcit, transportador d'oxigen).

Les fitxes completes de tots aquests nous termes són consultables al web del TERMCAT, a través de la Neoloteca i el Cercaterm.

Podeu consultar la nota de premsa sobre aquesta informació.

5)
Pla Agrupat de Formació Contínua
 
Ja ha eixit publicat el Pla Agrupat de Formació Contínua de 2013 per al personal de les entitats locals de la província de València, promogut per la Diputació de València. El termini de presentació de sol·licituds acaba el 22 de març, inclòs.
 
L'oferta de cursos és variada i molt interessant, però nosaltres hem seleccionat els que poden ajudar-te a millorar la redacció dels teus escrits.
  • 033 Elaboració de documents administratius (en línia)
  • 034 Elaboració d'informes (en línia)
  • 053 Llenguatge de gènere (en línia)
  • 056 Llenguatge administratiu, nivell bàsic
  • 057 Llenguatge administratiu, nivell superior
  • 058 Valencià mitjà (en línia)
Et recorde que els cursos en línia són semipresencials i que tens a la teua disposició una persona experta en la matèria que et farà la tutoria en línia, de manera que mai et sentiràs sol.
 
Per a informar-te sobre les accions formatives: llibre digital
 
Per a presentar les sol·licituds i portar-ne el seguiment: Teletramitació
 
Per a més informació: http://www.dival.es/va/formacion, correu electrònic: formacion@dival.es i telèfon d'atenció a l'usuari: 902 460 202 / 963 882 525
 
 
Immaculada Cerdà Sanchis
Cap de la Unitat de Normalització Lingüística
Diputació de València
 
6)
Enllaçats per la llengua
 

Actualitzat dimecres, 6 / març / 2013 a les 12:27

#enllaçatsperlallengua: http://www.llibertat.cat/2013/03/els-paisos-catalans-units-en-la-lluita-per-la-llengua-21001/Imprimir

20minutos.es: http://www.20minutos.es/noticia/1749599/0/manifestacion/simultanea/catalan/

Acció Cultural de Menorca: http://accioculturalmenorca.blogspot.com.es/

Acció Cultural del País Valencià: http://acpv.cat/web/actualitat/accio-cultural-participa-en-la-campanya-enllacats-per-lallengua

Acció Cultural Països Catalans: http://culturaipais.blogspot.com/2013/02/nosaltres-els-enllacats-enllacats-per.html

ACN: http://www.acn.cat/acn/705128/Cultura/fotografia/Enllacats-per-la-llengua-mobilitzacions-llengua-catalana.html

ACN: http://www.acn.cat/acn/704398/Societat/text/Enllacats-per-la-llengua-Pais-Valencia-.html

Ajuntament de Girona: http://www2.girona.cat/agenda1/-/agenda/159516

Amics de la Bressola: http://www.amicsbressola.cat/noticies.php?id=369

Ampa CEIP E.M. Ródenas: https://escolavalenciana.com/noticies/detall/1702/presentem-la-campanya-enllacats-per-la-llengua

Ampa Ferran Sunyer: http://www.ampaferransunyer.info/?p=9459

Ampa IES Bocairent: http://ampaiesbocairent.blogspot.com.es/2013/02/campanya-enllacats-per-la-llengua.html

Ampa Sa Graduada: http://ampasagraduada.blogspot.com.es/2013/03/bon-dia-tothom-us-informam-de-dos-actes.html

Ampa Sant Joan de Massamagrell: http://ampasantjoan.blogspot.com.es/2013/02/campanya-enllacats-per-la-llengua.html

Ara.cat: http://www.ara.cat/paisvalencia/enllacats_per_la_llengua-Escola_Valenciana-catala-escola_0_873512836.html

Assemblea.cat Catalunya Nord per la Independència: http://cntambe.wordpress.com/2013/03/05/directe-cat-sobre-lacampanya-

enllacats-per-la-llengua/

ASSOCIACIÓ D'ESCRIPTORS EN LLENGUA CATALANA: http://www.escriptors.cat/?q=node/8350

Bloc AMPA Hort de Palau: http://ampahdp.blogspot.com.es/2013/02/proximes-mobilitzacions-23f-la.html

Bloc d'El Tempir d'Elx: http://www.eltempir.cat/ca/2013/02/25/cadena-humana-al-voltant-de-lajuntament-delx-el-9-de-marca-

les-12-h/

Bloc de la COS :

Bloc de la FECC: http://www3.escolacristiana.org/wp_recullpremsa/2013/02/el-punt-avui-somescola-de-girona-sadhereix-alsactes-

denllacats-per-la-llengua/

Bloc del Club Scrabble Eivissa: http://scrabbleclubeivissa.blogspot.com.es/2013/02/enllacats-per-la-llengua.html

Bloc Departament de Valencià FPA Cullera: http://joanfpacullera.blogspot.com.es/2013/02/lectures.html

 
7)
 
Publicat en EL PUNT dimecres 6 de març del 2013

Alberto Fabra respon a Compromís que la reciprocitat de TV3 i Canal 9 ha de respectar les senyes d'identitat

El diputat Josep M. Pañella havia formulat una pregunta sobre les negociacions del Consell i el Govern a propòsit de l'intercanvi de senyals

El parlamentari acusa el president de fer seguidisme del seu antecessor en aquesta qüestió

El diputat per Castelló de Compromís, Josep Maria Pañella, ha acusat el govern d'Alberto Fabra de fer seguidisme del seu antecessor, Francisco Camps, pel que fa a la recepció de TV3 al País Valencià. Pañella ha explicat que ha rebut una resposta “pràcticament idèntica” a la que rebien del Consell de Camps quan preguntaven per aquesta qüestió. “El Consell ha mantingut sempre una actitud ferma i coherent en l'exigència de reciprocitat i respecte a les senyes d'identitat que arreplega el nostre Estatut”, pot llegir-se en el document remés al diputat castellonenc. Pañella s'havia interessat per les negociacions amb la Generalitat catalana sobre l'intercanvi de senyal de Canal 9 a Catalunya i de TV3 al País Valencià.

Per al diputat aquesta resposta demostra que el Consell no ha canviat la seua postura, però amb un agreujant: no respecta les sentències. “Recordem que el Suprem negava la capacitat sancionadora ni per prohibir les emissions de TV3 al Consell i instava les dues Generalitats a encetar un diàleg obert i sincer per fer possible l'autèntic intercanvi dels senyals en els seus respectius territoris”, ha dit.

 
8)
Sumari del núm. 82 de la revista Llengua Nacional

editorial

• Dos centenaris

sociolingüística

• Degradació autonòmica. Bernat Joan i Marí

• Una altra lliga, si us plau. Andreu Salom i Mir

• El Barça, molt més que un club. Cosme Aguiló

• Catalunya-Espanya. Marcel Fité

• Les castes i el poder. Marcel Fité

• Per la supervivència i la dignitat de la llengua. Alfred Badia

història

• Història de la quadribarrada (I). Josep M. Alentà

lèxic

• El punt (i) final. Jaume Salvanyà

• Pana i empanar. Pere Ortís.

• Sobre el verb apropar. Pere Ortís

• Maneres de tirar al dret. Roser Latorre

• El nostre pa de cada dia. Roser Latorre

• En aquí parlen alguerès... Jaume Corbera

• Sobre el terme «cavall bernat». Andreu Salom i Mir

• Si no hi ha acció, no hi ha verb. Josep Espunyes

sintaxi

• Sobre certes oracions de relatiu sense verb. Josep Ruaix i Vinyet

• La gramàtica de l'espai... Gemma Barberà Altimira

• A propòsit de l'exonímia catalana. Mar Batlle

amics i mestres

• Entrevista amb Domergue Sumien. Ferriòl Macip

• Entrevista a Joan-Carles Martí i Casanova. Agnès Toda

internàutica

• Llibreries. Daniel Ruiz-Trillo

bibliografia

• El nivell C de català. Carles Riera

• L'Albertí ilustrat. Víctor Pallàs

• L'invent de l'espanyolitat. Marcel Fité

• Spock i jo. Lídia Puig

• Qui estima la llengua, la fa servir. Marcel Fité

• De Verdaguer a Ferrater.

 

9)
 
Publicat en EL PUNT AVUI dijous 7 de març del 2013

El TSJ valencià torna a reconèixer la unitat de la llengua

Anul·la una ordre de la Conselleria d'Educació que invalidava el títol de Filologia Catalana per a acreditar “coneixements de valencià” en les proves d'accés del professorat

La sentència dóna la raó a ACPV i se suma a les altres 45 que s'han emés en el mateix sentit

L'entitat cívica fa una crida al govern valencià perquè abandone la politització de la llengua

El Tribunal Superior de Justícia (TSJ) valencià ha donat la raó a Acció Cultural (ACPV) en el seu recurs contra una odre de la Conselleria d'Educació que no reconeixia el títol de Filologia Catalana per a acreditar “coneixements de valencià” en les proves d'accés al professorat de l'any 2009. Segons el que ha comunicat l'entitat, el TSJ ha declarat nuls els annexos a què es referia el recurs tornant a afirmar que la qüestió ha sigut reiteradament resolta a través de diverses sentències que avalen el caràcter acreditatiu d'aquest títol. ACPV ha manifestat la seua satisfacció alhora que denuncia l'intent del govern valencià “de polititzar la llengua, negar l'evidència científica i crear un conflicte artificial”.

46 sentències

L'entitat assenyala que aquesta sentència s'afig a la llarga llista que conforma, d'aquesta manera, “una base jurídica de gran importància per l'afirmació de la unitat de la llengua també en l'àmbit legal”. En total, amb aquesta són 46 en referència a la llengua, i 38 que es refereixen exclusivament a la impugnació d'ordres d'oposició de la Conselleria d'Educació. En el seu pronunciament, el TSJ recorda aquestes sentències anteriors i denuncia “la reiteració de pronunciaments jurisdiccionals amb vista a la qüestió plantejada i la persistència en l'actuació de l'Administració, desatenent amb la seua conducta reiterada el que s'ha raonat en aquells”. ACPV afig que aquesta “obstinació” ha dut la Generalitat Valenciana a pagar 30.000 euros en costes processals.

Segons ha informat ACPV a través del gabinet de premsa les ordres recorregudes corresponen al 15 de maig de 2009 quan Diari Oficial de la Comunitat Valenciana núm. 6014 va publicar provés d'accés al professorat de secundària, escoles oficials d'idiomes i formació professional. Acció Cultural ha dit que va decidir interposar un recurs per “defensa de la democràcia i dels límits del poder, perquè un poder polític no té autoritat per a qüestionar els consensos científics i acadèmics, i acceptar-ho seria tornar a temps passats en els quals la ciència estava sotmesa a l'arbitrarietat del poder”.

Que rectifique el Consell

En un altre sentit, l'entitat assenyala que el que busca ACPV és “la defensa i l'afirmació de la unitat de la llengua catalana, tant des del punt de vista filològic com legal, ja que tanta validesa legal té la denominació de “valencià” com la de “català” per a referir-se a la llengua pròpia dels valencians”. Acció Cultural conclou el comunicat felicitant-se “pel fracàs d'aquella estratègia i el correlatiu triomf dels criteris científics i filològics” i demana al govern valencià que una vegada reconeguda la validesa del títol de Filologia Catalana com a acreditatiu de “coneixements de valencià”, “abandone definitivament els intents de politització de la llengua i que, com a patrimoni que aquesta és de tots els valencians, impulse iniciatives a favor de la promoció del seu ús social, d'acord i amb complicitat amb Acció Cultural i tots els actors socials que han mostrat una sincera preocupació en aquesta direcció”.

 
10)
 
 
 
 
(dijous 7 de març del 2013)
 
 
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
 
InfoMigjorn és un butlletí que distribueix missatges informatius relacionats amb la llengua catalana, com ara:
– Retalls de notícies de premsa.
– Articles, publicats o inèdits.
– Informacions sobre seminaris, congressos, cursos, conferències, presentacions de llibres, publicacions de revistes, etc.
– Ressenyes de llibres, publicades o inèdites.
Així com altres missatges informatius relacionats amb sociolingüística, gramàtica històrica, dialectologia, literatura, política lingüística, normativa, etc.
 
 
Enviat pel servei Sala de premsa de DRAC telemàtic http://drac.com
 
PROTECCIÓ DE DADES. En virtut de les lleis vigents en matèria de protecció de dades (LOPD) us informem que us hem enviat aquest correu utilitzant les dades de contacte que ens vàreu facilitar en el seu moment i que vàrem incorporar al nostre arxiu. Teniu dret a sol·licitar l'accés, la modificació o la cancel·lació de les vostres dades, incloent-hi l'adreça de correu electrònic, del nostre arxiu. Podeu contactar amb nosaltres enviant un missatge a l'adreça infomigjorn@telefonica.net Si voleu donar-vos de baixa, cliqueu ací