InfoMigjorn, revista digital sobre llengua catalana [10.300 membres]
 
Butlletí número 786 (dimarts 05/03/2013) - Continguts triats i enviats per Eugeni S. Reig i Xavier Marí
 
 
SUMARI
 
 
1) 500 raons per parlar català, de David Pagès i Cassú
 
 
3) Presentació de Català a la carta. Tria la teva aventura lingüística a Sant Cugat del Vallès
 
4) Assessorament lingüístic i correcció i traducció de texts per a empreses i particulars
 
5) L'App de la setmana
 
6) Jornada "Llengua, immigració i salut: comunicació assistencial amb la població immigrant"
 
7) L'AVL edita els Pobles del Mural
 
 
1)
 
Publicat en el llibre 500 raons per parlar català, de David Pagès i Cassú (CCG edicions, Girona, 2011, pàg. 82).
 

259. Som ben poca cosa sense la nostra llengua, ja que ella és també el nostre pensament.

 

Joan Margarit

Poeta i arquitecte

 
2)

 

 

Article publicat en EL PUNT AVUI dilluns 4 de març del 2013
 
 

 
 
Eugeni S. Reig

 

 

3)

 

Presentació a Sant Cugat del Vallès de

 

Català a la carta. Tria la teva aventura lingüística  

 

Terra Dolça, carrer d'Enric Granados, 8

 

El dijous 7 de març, a les 8 del vespre, la Plataforma per la Llengua Sant Cugat i Òmnium Cultural Sant Cugat us oferirem la presentació del llibre “Català a la carta. Tria la teva aventura lingüística” amb el seu autor, el dinamitzador lingüístic David Vila i Ros. El llibre té un pròleg de Ferran Suay i és una nova publicació de la col·lecció Vents del Canvi de Setzevents Editorial. La voluntat del llibre és que tot català hi pugui trobar al·licients per fer servir més la llengua.

David Vila i Ros (Sabadell, 1977) és dinamitzador lingüístic i economista perquè la llengua i els calés són dues bones raons per voler la independència. Ha estat portaveu nacional i president de la Coordinadora d'Associacions per la Llengua catalana (CAL) i actualment és vicepresident de Tallers per la Llengua. Ha col·laborat amb diversos mitjans de comunicació escrits i ha publicat els reculls d'articles “De tot i força” i “La Cal opina”, el poemari “Blens de gasalla” i el llibre de contes “Ni ase ni bèstia”. És coautor de l'assaig sociolingüístic “De la consciència a la conducta” i del recull d'articles “El català em sedueix”. El podeu llegir al bloc “Malgrat la boira” al vincle següent: http://davidvilairos.blogspot.com/.

Text de la contraportada “Català a la carta”.

Potser sou catalanoparlants en potència que encara no heu fet el pas de parlar-lo; potser en sou parlants tímids i només l'utilitzeu en entorns molt concrets; potser ja en sou parlants habituals, però canvieu de llengua sense adonar-vos-en; o bé potser en sou parlants fidels, d'aquells que us manteniu conscientment en català, tot i que de vegades sueu la cansalada per fer-ho i acabeu enrabiant-vos de valent. Sigueu com sigueu, aquest llibre és per a vosaltres. És un llibre de català per a tots els gustos, pensat perquè qualsevol català, nouvingut o de soca-rel, hi pugui trobar arguments que l'esperonin a emprar la llengua i a fer-ho amb tota comoditat.

 
 
4)
 
Assessorament lingüístic i correcció i traducció de texts per a empreses i particulars
 

El Servei de Normalització Lingüística del Consell de Mallorca ha creat un formulari per fer consultes lingüístiques i per sol·licitar correccions i traduccions de texts adreçat a empreses i particulars. Amb aquest formulari, podeu enviar al Servei de Normalització texts per corregir o per traduir de castellà a català, sempre que no superin les dues pàgines o els 650 caràcters. Aquesta eina cerca acostar el servei d'assessorament lingüístic extern sobretot als empresaris, perquè puguin oferir als clients els seus productes en la nostra llengua i, d'aquesta manera, guanyar qualitat i competitivitat.

Aquesta acció s'emmarca en un projecte de més abast —que es posarà en marxa properament— de creació d'un espai microweb adreçat específicament a empreses. Aquest espai contindrà, entre d'altres i a més d'aquest servei de correcció i traducció que ara presentam, informació sobre temes relacionats amb la legislació, sobretot pel que fa als drets lingüístics dels consumidors, estratègies de millora de l'empresa en relació a l'ús de la llengua del territori, recursos a l'abast, models de documents o incorporació de la llengua en projectes de responsabilitat social empresarial.

Podeu trobar tota la informació a la pàgina web del Servei de Normalització Lingüística, que conté, a més, un recull d'altres centres que també ofereixen assessorament lingüístic, o podeu accedir directament al formulari.


Secció de Dinamització
Servei de Normalització Lingüística
Vicepresidència de Cultura, Patrimoni i Esports
Consell de Mallorca
Pl. de l'Hospital, 4
07012 Palma
Tel.: 971 219 593/595/597

www.conselldemallorca.cat

5)

L'App de la setmana

Coincidint amb el Mobile World Congress 2013, la Direcció General de Política Lingüística del Departament de Cultura ha iniciat el projecte “L'App de la setmana” amb l'objectiu de fer conèixer l'oferta d'apps en català i fomentar-ne l'ús. Cada dijous es farà difusió d'una app al canal de notícies del web, al Facebook i al Twitter de Llengua catalana amb l'explicació de les característiques principals i els enllaços de descàrrega a les plataformes dels sistemes operatius Android i iOS i al portal Appsencatalà.cat. L'App de la setmana es podrà consultar des de qualsevol ordinador o telèfon mòbil intel·ligent. La primera App de la setmana és l'aplicació mòbil de Televisió de Catalunya, que permet mirar en directe el canal TV3cat i el 3/24, recuperar programes i consultar la programació, entre altres prestacions.
 
Consulteu l'App de la setmana:
 
Font: Departament de Cultura. Generalitat de Catalunya
 
6)
 
Jornada "Llengua, immigració i salut: comunicació assistencial amb la població immigrant"
 
El proper 8 de març, el Gabinet d'Assessorament Lingüístic per a la Immigració (GALI), de la Universitat de Girona, organitza una jornada amb el títol "Llengua, immigració i salut: comunicació assistencial amb la població immigrant". Trobareu tota la informació a l'agenda de la nostra pàgina web <www.gela.cat>

Aprofitem per recordar-vos que el concurs "El Joc de l'Arp" ja és a la tercera setmana. De moment ja hi ha hagut dos guanyadors i vosaltres també podeu guanyar! Trobareu l'accés a la pestanya GELA 20 anys de la nostra web.

M. Carme Junyent
Grup d'Estudi de Llengües Amenaçades
7)
 
L'AVL edita els Pobles del Mural
 

Alzira ha sigut la ciutat elegida per a presentar, dins de l'Any Estellés organitzat per l'Acadèmia Valenciana de la Llengua, l'edició d'una antologia de poemes del Mural del País Valencià, de Vicent Andrés Estellés (València, Eliseu Climent. 2002).

L'obra titulada Pobles del Mural inclou una selecció de 162 poemes dels més de mil que integren el Mural del País Valencià, que com escriu en el pròleg l'acadèmic i autor de l'edició, Honorat Ros, "és la crònica poètica dels moments cabdals del poble valencià".

L'acte de presentació, que tingué lloc en l'Ajuntament d'Alzira, va comptar amb la intervenció del president de l'Acadèmia Valenciana de la Llengua, Ramon Ferrer, i de l'alcaldessa d'Alzira, Elena Bastidas, els quals ressaltaren la importància de l'obra del poeta de Burjassot.

Estellés, va manifestar Ferrer, és "el poeta més popular, més recordat i més estimat". L'exemple més clar és la gran quantitat de carrers que hi ha amb el seu nom, les més de 150 cançons musicades amb els seus poemes o els nombrosos estudis literaris dedicats a la seua obra.

La presentació dels Pobles del Mural forma part d'una sèrie d'actes institucionals per a commemorar el vint aniversari de la mort del poeta i revitalitzar la magnitud i la intensitat de la seua obra. Després d'Alzira, l'AVL presentarà els Pobles del Mural a Morella, Castelló, Vila-real, Sagunt, Burjassot, València, Benimodo, Sueca, Xàtiva, Alcoi, Ontinyent, Gandia, Dénia, Alacant i Elx.

 

 
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
 
InfoMigjorn és un butlletí que distribueix missatges informatius relacionats amb la llengua catalana, com ara:
– Retalls de notícies de premsa.
– Articles, publicats o inèdits.
– Informacions sobre seminaris, congressos, cursos, conferències, presentacions de llibres, publicacions de revistes, etc.
– Ressenyes de llibres, publicades o inèdites.
Així com altres missatges informatius relacionats amb sociolingüística, gramàtica històrica, dialectologia, literatura, política lingüística, normativa, etc.
 
 
Enviat pel servei Sala de premsa de DRAC telemàtic http://drac.com
 
PROTECCIÓ DE DADES. En virtut de les lleis vigents en matèria de protecció de dades (LOPD) us informem que us hem enviat aquest correu utilitzant les dades de contacte que ens vàreu facilitar en el seu moment i que vàrem incorporar al nostre arxiu. Teniu dret a sol·licitar l'accés, la modificació o la cancel·lació de les vostres dades, incloent-hi l'adreça de correu electrònic, del nostre arxiu. Podeu contactar amb nosaltres enviant un missatge a l'adreça infomigjorn@telefonica.net Si voleu donar-vos de baixa, cliqueu ací