InfoMigjorn, revista digital sobre llengua catalana [10.300 membres]
 
Butlletí número 785 (dilluns 04/03/2013) - Continguts triats i enviats per Eugeni S. Reig i Xavier Marí
 
 
SUMARI
 
 
1) 500 raons per parlar català, de David Pagès i Cassú
 
 
 
4) El TERMCAT publica La telefonia al dia, amb motiu del Mobile World Congress
 
 
6) L'AVL va presentar en el Teatre Micalet un CD amb poemes musicats d'Estellés
 
 
 
 
 
 
 
1)
 
Publicat en el llibre 500 raons per parlar català, de David Pagès i Cassú (CCG edicions, Girona, 2011, pàg. 81).
 

258. Ara bé, no ens enganyem. La unitat de la llengua, dir-ne català de totes les variants ha estat fins ara decisiu, no només per a la unitat sinó per garantir-ne la diversitat. És a dir, ha estat decisiu i positiu per al català estàndard, però també per al mallorquí, el menorquí, l'eivissenc, el valencià i totes les variants dialectals. Si no hi hagués hagut una denominació comuna, si no hi hagués hagut unitat de la llengua, ara potser no podríem ni defensar-ne la diversitat, defensa que necessitem, com hem dit, perquè la seva peculiaritat triomfi.

 

Pasqual Maragall

President de la Generalitat de Catalunya (2003-2006)

 
2)
 
Publicat en elsingulardigital.cat divendres 22 de febrer del 2013
 
 
Una aplicació audiovisual permetrà aprendre de manera "àgil i ràpida" els termes en català que s'utilitzen amb més freqüència a la seva feina
 
Plataforma per la Llengua i la Fundació Vincle han llançat una aplicació audiovisual perquè els treballadors dels bars i restaurants puguin aprendre de manera "àgil i ràpida" els termes en català que s'utilitzen amb més freqüència a la seva feina.

L'aplicació recull vocabulari -tant escrit com oral, pronunciat per un actor- relacionat amb els menjars, les begudes, els números, les salutacions i les expressions més freqüents, amb subtítols en cinc llengües: àrab, xinès, castellà, anglès i urdú.

"Amb l'ús d'aquestes paraules podran atendre millor i amb més proximitat als clients, alhora que s'eviten determinades situacions incòmodes fruit del desconeixement del català", ha defensat la Plataforma.
 
3)
 
 
 
Treball d'Ecologia i Planificació Lingüística
 
David Valls
 
 
4)
 
 
El TERMCAT publica La telefonia al dia, amb motiu del Mobile World Congress
 
El TERMCAT publica La telefonia al dia, que recull els termes més actuals de la telefonia mòbil de consum. Es pot consultar en línia i en una versió per imprimir com a quadríptic plegable de la mida d'un telèfon mòbil.
 
El Mobile World Congress (MWC) que es duu a terme a Barcelona del 25 al 28 de febrer torna a situar la terminologia de la telefonia mòbil, associada als telèfons intel·ligents i les tauletes tàctils, en la primera línia de l'actualitat. Es tracta d'un sector de consum massiu, i per això els termes d'especialitat d'aquest àmbit tecnològic han passat a ser d'ús corrent per a un ampli grup de consumidors: aplicació nativa, aplicació web, pantalla tàctil i multitàctil, giny, codi QR, comunicació de camp proper (NFC), etc.
 
La telefonia al dia és una actualització del producte publicat pel TERMCAT el 2012, que incorpora conceptes recents com ara quarta generació (4G), telèfon tauleta o taulèfon, o de màquina a màquina (M2M) . L'estand Catalonia, de la Generalitat de Catalunya, al Mobile World Congress en difondrà exemplars impresos.
 
 
 
5)
 
 
Publicat en la web de la Generalitat de Catalunya dijous 14 de febrer del 2013
 
La cooperativa lletera Llet Nostra ha iniciat una acció a Facebook per fomentar l'etiquetatge en català mitjançant el mem "Keep calm and label in catalan". Totes les persones que el comparteixen i es fan seguidors de la seva pàgina participen en el sorteig d'un lot de productes de la cooperativa.

Llet Nostra agrupa 6 cooperatives catalanes i fa servir la llengua catalana amb normalitat en l'etiquetatge dels seus productes

Més informació:
https://www.facebook.com/lletnostraoficial

 
6)
 
L'AVL va presentar en el Teatre Micalet un CD amb poemes musicats d'Estellés
 
L'Acadèmia Valenciana de la Llengua va presentar el passat dia 7 de febrer, en el Teatre Micalet de València, el CD Demà serà una cançó, una antologia de poemes musicats de Vicent Andrés Estellés, editat per la institució normativa amb motiu de la declaració del poeta de Burjassot com a Escriptor de l'Any.
 
L'edició del CD, coordinada per Josep Vicent Frechina, és un recopilatori de vint cançons de reconeguts cantants i grups, com ara Ovidi Montllor, Araceli Banyuls, Carles Barranco, Remigi Palmero, Al Tall, Maria del Mar Bonet, Paco Muñoz, Celdoni Fonoll, Carraixet o Mirna, entre altres.
 
En paraules de Frechina, "l'antologia recull un bon mostrari del més de 200 poemes musicats realitzats sobre gèneres populars. El CD és una col·lecció de cançons que recorre els darrers quaranta anys de la nostra història cultural i que evidencia la seua enorme i redoblada incidència cultural".
 
La presentació va reunir cantants com Lluís el Sifoner, Joan Amèric, Naia, Miquel Gil, Ximo Caffarena, Néstor Mont i el grup Soul Atac, que participaren en este acte d'homenatge al poeta Vicent Andrés Estellés. Abans intervingueren els acadèmics Josep Palomero i Manuel Pérez Saldanya, i el mateix Frechina.
 
 
7)
 
Publicat en EL PUNT AVUI dissabte 23 de febrer del 2013
 
 
Mari Carme Llorca
 
 
 
Setze entitats promouen una campanya de defensa del català amb mobilitzacions el 7 i 9 de març
'Enllaçats per la llengua' s'arreplega ara ací al País Valencià amb tot un conjunt d'entitats que s'han ajuntat i vol recordar que a Mallorca els mestres i alumnes pel català en van ser els iniciadors. Pense que ja tocava que agafàs volada ací. Contra els atacs continuats a la llengua en qualsevol dels territoris, hem d'organitzar-nos i hem de mostrar unida tota la societat civil per donar-hi una resposta conjunta. La resposta ha de ser tan unitària com siga possible per guanyar més força.

L'atac a la llengua al País Valencià és sistemàtic i continuat. Per moltes sentències favorables que hi haja, no serveixen de res si no tenen caràcter sancionador. Perquè el govern continua incomplint els criteris legals i no passa res. Per exemple, tenim una trentena de sentències favorables a professors que havien denunciat l'incompliment del reconeixement de la titulació en català. Però les bases dels concursos de professorat que ixen mantenen aquest incompliment. Si no es fa el pas de sancionar, no s'avançarà. I totes les sentències que isquen o que hagen eixit fins ara, si no es canvia la llei Wert, seran lletra morta.

La mobilització és molt necessària. Cal que la gent mantinga el to i la protesta. No ens podem sentir vençuts. La millor manera és veure que cada volta que sortim al carrer som més i hi ha més entitats que s'ajunten per defensar allò que és de trellat. Que després això es traduesca en un canvi polític… Tant de bo la cosa siga així, però caldrà continuar la mobilització i la pressió perquè després del canvi es facen coses positives per la llengua.

Al capdavall, demanem que hi haja respecte per part de la classe política envers la llengua. Demanem respecte i que es done exemple a la població perquè la llengua recupere el respecte i el prestigi social que li han llevat durant tots aquests anys.

Tonetxo Pardiñas, president de la Societat Coral el Micalet
 
 
10)
 
 
(dijous 28 de febrer del 2013)
 
 
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
 
InfoMigjorn és un butlletí que distribueix missatges informatius relacionats amb la llengua catalana, com ara:
– Retalls de notícies de premsa.
– Articles, publicats o inèdits.
– Informacions sobre seminaris, congressos, cursos, conferències, presentacions de llibres, publicacions de revistes, etc.
– Ressenyes de llibres, publicades o inèdites.
Així com altres missatges informatius relacionats amb sociolingüística, gramàtica històrica, dialectologia, literatura, política lingüística, normativa, etc.
 
 
Enviat pel servei Sala de premsa de DRAC telemàtic http://drac.com
 
PROTECCIÓ DE DADES. En virtut de les lleis vigents en matèria de protecció de dades (LOPD) us informem que us hem enviat aquest correu utilitzant les dades de contacte que ens vàreu facilitar en el seu moment i que vàrem incorporar al nostre arxiu. Teniu dret a sol·licitar l'accés, la modificació o la cancel·lació de les vostres dades, incloent-hi l'adreça de correu electrònic, del nostre arxiu. Podeu contactar amb nosaltres enviant un missatge a l'adreça infomigjorn@telefonica.net Si voleu donar-vos de baixa, cliqueu ací