InfoMigjorn, revista digital sobre llengua catalana [10.300 membres]
 
Butlletí número 779 (dimecres 20/02/2013) - Continguts triats i enviats per Eugeni S. Reig i Xavier Marí
 
 
SUMARI
 
 
1) 500 raons per parlar català, de David Pagès i Cassú
 
2) Alta en InfoMigjorn
 
3) Llengua i seducció (2). Jornades per la dignificació lingüística
 
4) X Nit d'Escola Valenciana serà La Nit Estellés a la ciutat d'Alacant
 
5) Crida per a presentar comunicacions a l'IX Jornada de Terminologia de la SCATERM
 
6) Presentació de Català a la carta. Tria la teva aventura lingüística a Canet de Mar
 
 
8) Albert Pla Nualart - Animalada pseudoil·lustrada
 
 
 
 
 
 
1)
 
Publicat en el llibre 500 raons per parlar català, de David Pagès i Cassú (CCG edicions, Girona, 2011, pàg. 79).
 
 

252. Els qui volem mantenir viu el català ara i en el futur, hem de fer algunes coses de la nostra part, i totes passen per ser conscients de quina llengua emprem al carrer, a la feina, en els llocs públics. La tasca institucional i legislativa a favor del català és del tot necessària, però allò que veritablement resulta imprescindible per a la seva persistència som els parlants. No n’hi ha prou de tenir una competència lingüística correcta, sinó que és el seu ús allò que dóna la possibilitat de perviure una llengua: usem-la i permetem que els nouvinguts l’usin i l’aprenguin amb la nostra col·laboració. Només així, el nostre, serà un idioma de futur.

 

Manifest Sant Jordi a Palafrugell 2009

 
 
2)
 
 
Podeu donar d'alta en InfoMigjorn les adreces que considereu oportunes ací
 
3)

Llengua i seducció (2)

Jornades per la dignificació lingüística

Fraga (Baix Cinca)

-Divendres, 8-3-13, Hotel Casanova (Av. Madrid 54).
21:00: Sopar tertúlia amb motiu dels 90 números, 15 anys de Fogaril i calaixera amb Mari Zapater, editora de la revista. Presentarà: Pep Labat, professor de l’IES Ramón J. Sender.
 
-Dissabte, 9-3-13, Palau Montcada (c/ St. Josep de Calassanç 12).
10:00.- Obertura a càrrec de Francesc Ricart, coordinador del Casal Jaume I de Fraga.
10:15.- Ponència De que parlem quan parlem de Llengua i seducció acàrrec de Quim Gibert, psicòleg. Presentarà: Francesc Ricart.
11:00.- Ponència Seduir amb la llengua? a càrrec de Ferran Suay, doctor en psicologia per la UV i dinamitzador de Tallers per la Llengua.Presentarà: Josep Mesalles, comunicòleg.
11:45.- Descans
12:15.- Ponència Clarió: explorant els racons de la Llei a càrrec de Pepa Nogués, secretària de Clarió, associació de pares i mares del Matarranya en defensa del català; i Vicent de Melchor, doctor en filologia catalana per la UAB.
12:45.- Ponència La llengua és una font de plaer a càrrec de Màrius Serra, enigmista. Presentarà: Glòria Francino, professora de l’INS Torrevicens de Lleida.

Programa complementari del cap de setmana:

17:00.- Visita guiada a Lo Castell, antiga església de St. Miquel. Punt de trobada: rotonda del Sotet.
 
-Diumenge, 10-3-13
9:45: Anada al monestir d’Avinganya, Seròs, Baix Segrià. Punt de trobada: rotonda del Sotet.
10:00: Visita guiada a Avinganya a càrrec de Joana Xandri, Institut d’Estudis Ilerdencs.
12:00: Visita guiada al monestir d’Escarp, Massalcoreig, Baix Segrià, a càrrec de Joaquim Salleras, historiador.
 
Organització:
Casal Jaume I de Fraga, amb el suport de la Institució de les Lletres Catalanes, la Fundació Pública Institut d’Estudis Ilerdencs de la Diputació de Lleida i d'Òmnium Cultural de Ponent.

Nota: A propòsit del sopar de divendres cal fer la reserva per endavant a l’adreça electrònica jgibert4@xtec.cat. Preu de suport del sopar-vetllada: 15 euros.

 
4)
 
 

X Nit d'Escola Valenciana serà La Nit Estellés a la ciutat d'Alacant

 
 
 
El pròxim dissabte 23 de febrer celebrarem l'acte de lliurament dels Guardons d'Escola Valenciana i la presentació de les Trobades d'Escoles en Valencià 2013.
 
L'Acte se celebrarà a l'Auditori de la Diputació d'Alacant a les 19:00 hores i comptarà amb un un espectacle de poemes de Vicent Andrés Estellés musicats per Pau Alabajos, Miquel Gil i Bertomeu.
 
Enguany Vicent Pitarch, filòleg i sociolingüista de referència, rebrà el Guardó Extraordinari. El grup Al Tall, pel treball que han fet per la llengua i per la cultura durant aquestes quasi quatre dècades de trajectòria i per la renovació de la tradició musical valenciana, rebrà el Guardó a l'Ús Social del Valencià. Joan Ponsoda, per ser un referent al món educatiu valencià, rebrà el Guardó a la Trajectòria Individual.
 
Posteriorment a l'acte se celebrarà un sopar. Per accedir a tota la informació de compra i reserves (acte i sopar) podeu fer clic directament en aquest enllaç:
http://escolavalenciana.com/productos/index/169/1/entrades-x-nit
 
Per a més informació podeu posar-vos en contacte amb nosaltres
 
Escola Valenciana
 
La Cívica – Escola Valenciana de l’Alacantí
Tel. 607 930 565
 
5)
 
XI Jornada de Terminologia de la SCATERM, "LA TERMINOLOGIA EN EL MÓN EDUCATIU"
 
Crida per a la presentació de comunicacions

S’ha obert el termini per a presentar comunicacions a l’XI Jornada de Terminologia de la SCATERM, “La terminologia en el món educatiu”, que tindrà lloc al Col·legi de Llicenciats en Filosofia i Lletres i en Ciències de Catalunya, el divendres 10 de maig (tarda) i el dissabte 11 de maig (matí) de 2013.

L’XI Jornada s’adreça a lingüistes, terminòlegs i mestres i professors de primària, secundària i cicles formatius de qualsevol assignatura, i tindrà un enfocament eminentment pràctic, amb un temps per al debat i l’intercanvi d’experiències didàctiques i pedagògiques sobre l’ensenyament i la transmissió del llenguatge especialitzat en l’educació.

Podeu trobar la informació sobre el contingut dels treballs que podeu presentar, i la manera de fer-ho, al web de la SCATERM

http://scaterm.iec.cat/

http://blocs.iec.cat/scaterm/files/2013/02/Crida-comunicacions-XI-Jornada.pdf

El termini de presentació de resums de comunicacions s’acaba el 2 d’abril.

Esperem que l’IX Jornada sigui del vostre interès, i us animem a participar-hi i a fer-ne difusió.

 

6)
 
 

Presentació de Català a la carta. Tria la teva aventura lingüística a Canet de Mar

 

Biblioteca P. Gual i Pujadas a la riera Sant Domènec, 1 A de Canet de Mar

 

L’acte farà de cloenda de les parelles lingüístiques formades la tardor de 2012 a Canet de Mar.

El divendres 22 de febrer, a les 7 del vespre, la Plataforma per la Llengua Canet de Mar us oferirem la presentació del llibre “Català a la carta. Tria la teva aventura lingüística” a la biblioteca P. Gual i Pujadas amb el seu autor, el dinamitzador lingüístic David Vila i Ros. El llibre té un pròleg de Ferran Suay i és una nova publicació de la col·lecció Vents del Canvi de Setzevents Editorial. La voluntat del llibre és que tot català hi pugui trobar al·licients per fer servir més la llengua.

David Vila i Ros (Sabadell, 1977) és dinamitzador lingüístic i economista perquè la llengua i els calés són dues bones raons per voler la independència. Ha estat portaveu nacional i president de la Coordinadora d’Associacions per la Llengua catalana (CAL) i actualment és vicepresident de Tallers per la Llengua, membre del consell de redacció de la revista “L’Escletxa” i soci d’una empresa de serveis lingüístics. Ha col·laborat amb diversos mitjans de comunicació escrits i ha publicat els reculls d’articles “De tot i força” i “La Cal opina”, el poemari “Blens de gasalla” i el llibre de contes “Ni ase ni bèstia”. És coautor de l’assaig sociolingüístic “De la consciència a la conducta” i del recull d’articles “El català em sedueix” presentat també a Canet de Mar el març de l’any passat. El podeu llegir al bloc “Malgrat la boira” al vincle següent: http://davidvilairos.blogspot.com/

Text de la contraportada “Català a la carta”.

Potser sou catalanoparlants en potència que encara no heu fet el pas de parlar-lo; potser en sou parlants tímids i només l’utilitzeu en entorns molt concrets; potser ja en sou parlants habituals, però canvieu de llengua sense adonar-vos-en; o bé potser en sou parlants fidels, d’aquells que us manteniu conscientment en català, tot i que de vegades sueu la cansalada per fer-ho i acabeu enrabiant-vos de valent. Sigueu com sigueu, aquest llibre és per a vosaltres. És un llibre de català per a tots els gustos, pensat perquè qualsevol català, nouvingut o de soca-rel, hi pugui trobar arguments que l’esperonin a emprar la llengua i a fer-ho amb tota comoditat.

Més informació a: http://www.canetdemar.cat/entitats/llengua i http://www.facebook.com/plcanet

Organitza: Plataforma per la Llengua Canet de Mar - l'ONG del català

 

7)
 
Publicat en e-notícies diumenge 10 de febrer del 3013
http://politica.e-noticies.cat/el-govern-subvenciona-amb-40000-euros-la-promocio-del-catala-a-andorra-72748.html

El Govern subvenciona amb 40.000 euros la promoció del català a Andorra

Es considera comunitats catalanes a l'"exterior" les de Madrid, Saragossa o Sevilla

El Departament de la Presidència ha subvencionat amb més d'un milió d'euros les comunitats catalanes a l'estranger.

Aquestes subvencions, publicades al Diari Oficial de la Generalitat (DOGC), corresponen a l'any 2012 i són "per a activitats de promoció i difusió de la cultura i la llengua catalana, a ajuts socials i al funcionament ordinari de les comunitats catalanes de l’exterior".

Entre els ajuts publicats destaquen els més de 100.000 atorgats a la Societat de beneficència de Naturals de Catalunya, els de més de 80.000 euros al Centre Català de Caracas o els més de 40.000 del Centre de la Cultura Catalana del Principat d’Andorra.

D'altra banda, també s'han subvencionat els casals catalans situats a ciutats espanyoles, els qual també s'han inclòs a la partida de comunitats a l"exterior".

En aquest cas, per exemple, el Cercle Català de Madrid ha rebut gairebé 60.000 euros, el de Saragossa, més de 29.000, el de Tenerife 18.000, el de Menorca més de 12.000 o el de Sevilla 10.000 euros.

 
8)
 
Publicat en el diari ARA divendres 15 de febrer del 2013

UNA FRASE AMB CUA

Animalada pseudoil·lustrada

Albert Pla Nualart
 
"Els animals no tenen dret a la vida ni a la llibertat"
Toni Cantó
 
Quan Toni Cantó va dir això al Congrés, el seu referent ètic, Fernando Savater, devia començar a suar. Ni el savi oficial d'UPyD es mereix que algú com Cantó divulgui les seves idees. Per tant, centrem-nos en la font.
 
I la font la trobem a Tauroética , un opuscle que Savater va publicar per refutar els que condemnen moralment les corrides de toros; un opuscle que conté quatre fal·làcies.
 
La primera és considerar que l'antitaurí humanitza els toros, és a dir, nega la seva animalitat. Oblida que dir que un toro sent i pateix, com dir que una planta creix, només constata trets comuns als éssers vius.
 
La segona és assegurar que si no ens fem vegetarians té poc sentit prohibir els braus. Obvia que el que es condemna és el patiment gratuït, per diversió. I que els més coherents el reproven igualment si es provoca en granges o escorxadors.
 
La tercera és afirmar que no es pot legislar la moral privada. Ignora que com més avança la societat més regula el que veia privat: des de pegarals fills a torturar animals domèstics.
 
La quarta és negar que tinguem obligacions morals amb els animals perquè no són lliures. Si ho és donar aigua a qui té set, i no tria tenir-ne, per què no ho pot ser donar-ne a un gos?
 
I per reblar-ho Savater conclou: "La civilització es basa en el maltractament d'animals". També podria dir que es basa en l'esclavitud o la submissió de les dones. La millor refutació és una frase de Peter Singer: "El que una generació troba ridícul la següent ho accepta, i la tercera s'esgarrifa recordant què feia la primera".
 
 
9)
 
 
L'ofici d'escriure, el plaer de llegir
 
http://gentdetrobada.org/index.php?option=com_k2&view=item&id=260:lofici-descriure-el-plaer-de-llegir&Itemid=539
 
 
 
 
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
 
InfoMigjorn és un butlletí que distribueix missatges informatius relacionats amb la llengua catalana, com ara:
– Retalls de notícies de premsa.
– Articles, publicats o inèdits.
– Informacions sobre seminaris, congressos, cursos, conferències, presentacions de llibres, publicacions de revistes, etc.
– Ressenyes de llibres, publicades o inèdites.
Així com altres missatges informatius relacionats amb sociolingüística, gramàtica històrica, dialectologia, literatura, política lingüística, normativa, etc.
 
 
Enviat pel servei Sala de premsa de DRAC telemàtic http://drac.com
 
PROTECCIÓ DE DADES. En virtut de les lleis vigents en matèria de protecció de dades (LOPD) us informem que us hem enviat aquest correu utilitzant les dades de contacte que ens vàreu facilitar en el seu moment i que vàrem incorporar al nostre arxiu. Teniu dret a sol·licitar l'accés, la modificació o la cancel·lació de les vostres dades, incloent-hi l'adreça de correu electrònic, del nostre arxiu. Podeu contactar amb nosaltres enviant un missatge a l'adreça infomigjorn@telefonica.net Si voleu donar-vos de baixa, cliqueu ací