InfoMigjorn, revista digital sobre llengua catalana [10.300 membres]
 
Butlletí número 777 (dilluns 18/02/2013) - Continguts triats i enviats per Eugeni S. Reig i Xavier Marí
 
 
SUMARI
 
 
1) 500 raons per parlar català, de David Pagès i Cassú
 
2) El pare Josep-Miquel Bausset parla del català al País Valencià a l'escola Bell-lloc
 
3) Nou llibre: El Carxe. Recull de literatura popular valenciana de Múrcia.
 
4) El joc de l'ARP. Nou concurs setmanal sobre diversitat lingüística
 
 
6) Vine i aprèn català Cursos de català del Consorci per a la Normalització Lingüística
 
7) Quan deixàvem de ser infants, novel·la sobre la joventut de Vicent Andrés Estellés
 
 
 
 
 
 
1)
 
Publicat en el llibre 500 raons per parlar català, de David Pagès i Cassú (CCG edicions, Girona, 2011, pàg. 79).
 
 

250. La llengua catalana es troba en el substrat de la construcció de Catalunya. La llengua s'ha mantingut sempre com un signe d'identitat clar i distint, reflex d'una cultura i d'uns valors. La història ens ensenya que, quan s'han volgut atacar aquests valors, s'ha atacat la llengua.

 

Manifest Sant Jordi a Palafrugell 2006

 
 
2)
 
EL PARE JOSEP MIQUEL BAUSSET PARLA DEL CATALÀ AL PAÍS VALENCIÀ A L'ESCOLA BELL-LLOC
 
El Pare Josep Miquel Bausset, monjo de Montserrat i fill de Josep Lluís Bausset (professor i activista valencià), estigué, el passat 7 de febrer, a l'escola Bell-lloc de Girona, on va parlar als alumnes de 2n d'ESO sobre “El català al País Valencià”. La sessió tingué un gran èxit i despertà l'interès i l'entusiasme dels assistents a l'acte. La seva visita vingué motivada per la celebració de l'Any de la Llengua, que se celebra al centre amb motiu del centenari de la publicació de les Normes Ortogràfiques de l'Institut d'Estudis Catalans. Al llarg del curs hi passaran personalitats d'arreu de les terres de parla catalana.
 
3)
 
Nou llibre:
 
El Carxe. Recull de literatura popular valenciana de Múrcia.
 
Autors: Ester Limorti i Artur Quintana
 
Edició a cura de Brauli Montoya.
 
Institut d'Estudis Catalans
 
Barcelona, 2012
 
ISBN: 9788499651187
 
El Carxe és una comarca conformada en el segle XIX a la Regió de Múrcia com a resultat d'un corrent migratori valencià que anava a la recerca de noves terres de conreu. El llibre pretén ser testimoni de la cultura tradicional, expressada a través de la literatura popular, d'aquest enclavament de llengua catalana dins Múrcia. S'hi recullen mostres de narrativa (contes, llegendes, història oral, etc), de "jocs de pallissa" (peces parateatrals), del cançoner (amb partitures de cançons de Nadal, de Pasqua, escatològiques) i de refranys i frases fetes.
 
4)
 
El joc de l'ARP. Nou concurs setmanal sobre diversitat lingüística
 
L'any passat el Grup d'Estudi de Llengües Amenaçades vam celebrar els 20 anys i, amb aquest motiu, vam organitzar una sèrie d'activitats. Teníem previst fer un concurs, però, com que no teníem res per oferir als guanyadors, ho vam deixar passar. Ara, però, sí que tenim una cosa per oferir: Un dinar per a dues persones al restaurant l'Arp de Tuixén, que sortejarem cada setmana entre els encertants de la pregunta setmanal.

Podeu trobar tota la informació sobre el concurs a l'adreça http://www.fundacioaureliafigueras.cat/fundacio/concurs.php o també des de la nostra web www.gela.cat, a la pestanya GELA, 20 anys, on trobareu l'enllaç al concurs.

Esperem que hi participeu.

Rebeu una salutació cordial de tots els membres del GELA.
M. Carme Junyent

Grup d'Estudi de Llengües Amenaçades
Departament de Lingüística General
Universitat de Barcelona
 
5)
 
 
 
http://www20.gencat.cat/portal/site/Llengcat/menuitem.b318de7236aed0e7a129d410b0c0e1a0/?vgnextoid=56703966027b6210VgnVCM1000008d0c1e0aRCRD&vgnextchannel=56703966027b6210VgnVCM1000008d0c1e0aRCRD&vgnextfmt=default
 
6)
 

Vine i aprèn català

 

Cursos de català del Consorci per a la Normalització Lingüística

 

http://www.cpnl.cat/cursos-catala/cercador_cursos.html

 
 
7)
 
Quan deixàvem de ser infants, novel·la sobre la joventut de Vicent Andrés Estellés
 
Aquest any 2013 ha estat declarat l'Any Estellés. L'objectiu és recordar, i donar a conèixer, el poeta de Burjassot en el 20é aniversari de la seua mort.
 
Gemma Pasqual novel·la la joventut de Vicent Andrés Estellés a 'Quan deixàvem de ser infants'
 
L'escriptora valenciana Gemma Pasqual reinterpreta en l'obra, titulada 'Quan deixàvem de ser infants', les diverses biografies del poeta Vicent Andrés Estellés (1924-1993) per construir una història "lírica i intimista" que dirigeix una mirada a la seva joventut i rescata la memòria del poeta de Burjassot. La novel·la és un repàs dels anys joves del periodista i poeta Vicent Andrés Estellés i de la València del seu temps. Poesia, humor i lluita que apropa els joves a una de les èpoques més significatives i convulses del nostre país i a un dels poetes més importants del segle XX.
 
Segurament la infantesa és una de les etapes de la nostra vida que, més d'una vegada, recordem amb una certa enyorança. I és que, tret d'excepcions, són uns dels anys més feliços d'una persona: els jocs, la colla d'amics, els primers amors... És sens dubte una etapa que et marca per a tota la resta de la vida, per a les coses bones i també per a les dolentes.
Gemma Pasqual, com a bona coneixedora de l'obra de Vicent Andrés Estellés, s'ha capbussat en les seues memòries i ens ha escrit una novel·la sobre la infantesa del poeta de Burjassot. Una obra ben escrita, amb un llenguatge força entenedor i una idea original per narrar-nos el possible món en envoltà la infantesa d'Estellés.
Una novel·la que aconselle la seua lectura per conèixer la infantesa d'un dels nostres millor escriptors. Una novel·la oportuna per endinsar-se en la vida i obra d'Estellés, ara quan tot just comencen els actes per celebrar el 2013 l'Any Estellés. (Vicent Luna)
 
Feu un tast de la novel·la:
 
 
8)
 
 
http://www.bullent.net/xpaiweb/modulos/boletines_1.1/boletines_vista_previa.asp?bo_id=66&web=1
 
9)
 
Publicat en el diari ARA divendres 8 de febrer del 2013
 
El Govern elimina les subvencions als mitjans de comunicació llevat de les que fomenten el català
 
 
10)
 
 
 
(dijous 14 de febrer del 2013)
 
http://www.acpv.cat/butlleti-e/2013-02-14.html
 
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
 
InfoMigjorn és un butlletí que distribueix missatges informatius relacionats amb la llengua catalana, com ara:
– Retalls de notícies de premsa.
– Articles, publicats o inèdits.
– Informacions sobre seminaris, congressos, cursos, conferències, presentacions de llibres, publicacions de revistes, etc.
– Ressenyes de llibres, publicades o inèdites.
Així com altres missatges informatius relacionats amb sociolingüística, gramàtica històrica, dialectologia, literatura, política lingüística, normativa, etc.
 
 
Enviat pel servei Sala de premsa de DRAC telemàtic http://drac.com
 
PROTECCIÓ DE DADES. En virtut de les lleis vigents en matèria de protecció de dades (LOPD) us informem que us hem enviat aquest correu utilitzant les dades de contacte que ens vàreu facilitar en el seu moment i que vàrem incorporar al nostre arxiu. Teniu dret a sol·licitar l'accés, la modificació o la cancel·lació de les vostres dades, incloent-hi l'adreça de correu electrònic, del nostre arxiu. Podeu contactar amb nosaltres enviant un missatge a l'adreça infomigjorn@telefonica.net Si voleu donar-vos de baixa, cliqueu ací