InfoMigjorn, revista digital sobre llengua catalana [10.400 membres]
 
Butlletí número 765 (dilluns 28/01/2013) - Continguts triats i enviats per Eugeni S. Reig i Xavier Marí
 
 
Si durant l'any 2013 voleu rebre cada divendres el butlletí InfoMigjorn Cap de Setmana heu de manifestar-ho explícitament en un missatge electrònic que heu d'enviar a l'adreça infomigjorn@telefonica.net en el qual heu de fer constar el vostre nom i cognoms i l'adreça electrònica on voleu rebre'l.
 
El preu de la subscripció al butlletí InfoMigjorn Cap de Setmana corresponent a l'any 2013 és de 25 euros.
 
 
SUMARI
 
 
1) 500 raons per parlar català, de David Pagès i Cassú
 
 
3) Joan-Carles Martí i Casanova - Artur Quintana o l'amor pels extrems de la llengua
 
4) Nou llibre: EL CATALÀ DE LA CODONYERA d'Artur Quintana i Font
 
 
 
7) Presentació del llibre "Herbari. Viure amb les plantes"
 
 
 
 
1)
 
Publicat en el llibre 500 raons per parlar català, de David Pagès i Cassú (CCG edicions, Girona, 2011, pàg. 75).
 

238. El que hem de fer per salvar la nostra llengua, per evitar que en unes poques generacions deixi per sempre d'ésser parlada, i que d'ella i de nosaltres no en cantin pus galls ni gallines, és conscienciar-nos del valor de la nostra llengua i de la nostra responsabilitat individual i col·lectiva envers la seva conservació. Si som prou els qui ho feim, la llengua que parlam podrà perdurar encara durant molts de segles com a vehicle de comunicació personal i de la més alta cultura.

 

Antoni Llull Martí

Lingüista

 
 
2)
 
Publicat a
 
 
Carles Mateu Blay, el conductor valencià que va acusar la Guàrdia Civil d'haver-lo vexat i retingut durant més de tres hores perquè els havia parlat en valencià, va guanyar el primer judici contra el cos armat, segons va informar ahir Vilaweb.

Blay, que al·lega que les tres denúncies que li van posar els agents –i que sumaven 1.000 euros de sanció– pel fet de no dur cinturó de seguretat ni armilla reflectora i per haver-se negat a sotmetre's al control d'alcoholèmia són falses, ha estat absolt del delicte de desobediència a l'autoritat, pel qual demanaven per a ell nou mesos de presó; a més, conserva els 12 punts del carnet que li van treure. Només se li manté una multa administrativa de 241 euros perquè el jutge no considera que els agents hagin perdut el principi de veracitat. En tot cas, les denúncies i la retirada del carnet que comportaven resten en suspens en espera d'un segon procés judicial, que Blay va iniciar ahir mateix contra la Guàrdia Civil per denúncies falses.

Els fets van passar el 21 de desembre en un control rutinari a la sortida d'Almassora (Plana Alta), on una patrulla va aturar Blay, que diu que va notar que els agents es molestaven perquè ell “parlava en valencià i no canviava de llengua”. Llavors, segons al·lega, el van retenir durant tres hores, i va haver d'aguantar insults i fins i tot alguna empenta.

 
3)
 
Publicat en el diari digital NÚVOL dilluns 21 de gener del 2013
 
 
4)
 
Nou llibre:

EL CATALÀ DE LA CODONYERA (Terol. Aragó)

Artur Quintana i Font

 
És la segona edició de la tesi doctoral de l'autor, publicada a Barcelona l'any 1986. N'és una versió corregida i considerablement ampliada, especialment en el capítol dedicat al vocabulari que té ara, si fa no fa, un 25% més de mots. Es descriu ací el català tan original de la Codonyera, precisant-ne minuciosament la fonètica, la morfologia, el lèxic -ordenat aquest per camps conceptuals segons el Begriffsystem de Hallig /von Wartburg- així com la toponímia, amb un tendencial afany de totalitat. Un atles lingüístic de 16 mapes comentats permet de situar el català de la Codonyera en el marc de les valls del Matarranya i del Baix Guadalop. Tot plegat queda arrodonit per nombroses mostres de literatura popular i un índex de mots. El llibre presenta bàsicament el català de la Codonyera, i la idiosincràsia dels seus parlants en molts exemples, tal com eren fa quaranta anys, quan el procés de substitució lingüística del català pel castellà a la Codonyera no es trobava, ni de bon tros, tan avançat –les enquestes actuals han estat fetes majoritàriament a persones de més de 80 anys. Res no queda tan lluny dels interessos de l'autor que documentar amb detall aquest procés de substitució, ans ben al contrari: El català de la Codonyera és entès com una contribució a l'estudi i foment del patrimoni lingüístic aragonès, i com una eina per a superar l'esmentat procés de substitució de la llengua catalana.
 
És important destacar que aquest llibre, escrit en català i que tracta sobre el català d'Aragó, ha estat publicat per una editorial comercial aragonesa i, a més, per dues institucions aragoneses.
 
 
Edita: Institución Fernando el Católico, Prensas Universitarias de Zaragoza i Gara d'Edizions
Saragossa, 2012
17x24 cm
272 pàgines
ISBN: 978-84-8094-066-5
 
 
5)
 
http://www.bullent.net/xpaiweb/modulos/boletines_1.1/boletines_vista_previa.asp?bo_id=63&web=1
 
Es convoca el Premi Carmesina 2013, 23a edició.
 
Premi de narrativa infantil
 
 
Edicions del Bullent
 
http://www.bullent.net/
 
 
6)
 
http://www.iec.cat/activitats/documents/Invitaci%C3%B3%20obertura%20centenari%20Normes%20Ortog.pdf
 
Invitació a l'inici del centenari de les Normes ortogràfiques de l'IEC
 
L'Institut d'Estudis Catalans es complau a convidar-vos a l'acte d'obertura del centenari de les Normes ortogràfiques de l'IEC.
Amb les intervencions de:
- Mila Segarra, membre de la Secció Filològica, Gestació de les Normes ortogràfiques (1911-1913): de l'enfrontament al consens
- Josep Massot, membre de la Secció Històrico-Arqueològica, L'oposició a les Normes ortogràfiques (1913-1934)
- Joan Francesc Mira, membre de la Secció de Filosofia i Ciències Socials de l'IEC, La norma i el territori
Amb els parlaments de:

- Salvador Giner, president de l'IEC
- Isidor Marí, president de la Secció Filològica de l'IEC
L'acte se celebrarà el dijous 31 de gener, a les 18.30 hores, a la Sala Prat de la Riba de l'Institut (carrer del Carme, 47, de Barcelona).
La sessió es retransmetrà en directe per Internet (http://www.iec.cat).

 
7)
Presentació del llibre "Herbari. Viure amb les plantes"
 
Divendres 18 de gener la Cívica - Escola Valenciana va organitzar a Mutxamel la presentació del llibre "Herbari. Viure amb les plantes" de Daniel climent i Ferran Zurriaga.

La presidenta de l'associació, Mari Carme Llorca, i Carles Martín, professor d'ecologia de la Universitat d'Alacant, van presentar l'activitat i les finalitats de l'etnobotànica.

En la presentació del propi llibre es descriuen els principals fils conductors que tracten d'embastar botànica i lingüística, medicina i costums, toponímia i mitologia, art i tècnica... de 16 de les plantes més característiques -o més oblidades- del nostre entorn:

Dues de les parts de la presentació han sigut individualitzades en sengles videos:

* el relatiu a Sant Antoni i l'etnobotànica http://www.youtube.com/watch?v=AXKSXB59gwE

* el de preguntes del públic, sobre el lledoner i la barrella http://www.youtube.com/watch?v=udcsUZ25LTI

Malauradament, per un problema tècnic, no es va poder incloure un video precedent [que també vos adjunte] sobre la toxicitat del baladre. Està basat en una llegenda de Mutxamel, magistralment recollida pel mestre i amic Leandre Iborra en el llibre "Llegendes alacantines" (1994). http://www.youtube.com/watch?v=uN1YHybpucM

L'acte de la presentació va resultar un èxit; fins i tot es van esgotar els llibres que s'havien posat a la venda
 
El llibre ha sigut editat per la revista Mètode de la Universitat de València, de la qual és director Martí Domínguez.
 
Anna Mateu i Jose Luis Iniesta, junt a Josep Agustí, Tatiana Pina i Felip Pineda s'han encarregat de revisar, corregir i maquetar, i tan bé ho han fet que incrementa el valor que puguen tindre els textos i les fotografies. I el pintor-il·lustrador Antoni Miró hi ha posat "la guinda" al conjunt.
 
I entre els fotògrafs que han aportat fotografies per al llibre, Emili Laguna, Joan Pérez, Vicent Lloret, Trànsito Robles, Manolo Vicedo i Joan Jesus Montiel.
 
 
8)
 
 
(dijous 24 de gener del 2013)
 
http://www.acpv.cat/butlleti-e/2013-01-24.html
 
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
 
InfoMigjorn és un butlletí que distribueix missatges informatius relacionats amb la llengua catalana, com ara:
– Retalls de notícies de premsa.
– Articles, publicats o inèdits.
– Informacions sobre seminaris, congressos, cursos, conferències, presentacions de llibres, publicacions de revistes, etc.
– Ressenyes de llibres, publicades o inèdites.
Així com altres missatges informatius relacionats amb sociolingüística, gramàtica històrica, dialectologia, literatura, política lingüística, normativa, etc.
 
 
Enviat pel servei Sala de premsa de DRAC telemàtic http://drac.com
 
PROTECCIÓ DE DADES. En virtut de les lleis vigents en matèria de protecció de dades (LOPD) us informem que us hem enviat aquest correu utilitzant les dades de contacte que ens vàreu facilitar en el seu moment i que vàrem incorporar al nostre arxiu. Teniu dret a sol·licitar l'accés, la modificació o la cancel·lació de les vostres dades, incloent-hi l'adreça de correu electrònic, del nostre arxiu. Podeu contactar amb nosaltres enviant un missatge a l'adreça infomigjorn@telefonica.net Si voleu donar-vos de baixa, cliqueu ací