InfoMigjorn, revista digital sobre llengua catalana [10.500 membres]
 
Butlletí número 761 (dilluns 21/01/2013) - Continguts triats i enviats per Eugeni S. Reig i Xavier Marí
 
 
Si durant l'any 2013 voleu rebre cada divendres el butlletí InfoMigjorn Cap de Setmana heu de manifestar-ho explícitament en un missatge electrònic que heu d'enviar a l'adreça infomigjorn@telefonica.net en el qual heu de fer constar el vostre nom i cognoms i l'adreça electrònica on voleu rebre'l.
 
El preu de la subscripció al butlletí InfoMigjorn Cap de Setmana corresponent a l'any 2013 és de 25 euros.
 
 
SUMARI
 
 
1) 500 raons per parlar català, de David Pagès i Cassú
 
 
 
 
 
6) Vine i aprèn català
 
7) Curs "Introducció al tecnolecte administratiu"
 
 
 
 
 
1)
 
Publicat en el llibre 500 raons per parlar català, de David Pagès i Cassú (CCG edicions, Girona, 2011, pàg. 74).
 

234. Tardor, rerevera, autumne, primavera d'hivern. Heus aquí que la nostra llengua és molt rica en mots que es refereixen a l'equinocci que comença, amb poques diferències, el 21 de setembre i acaba el 21 de desembre. No sé pas si cap altre idioma de la nostra arrel romànica presenta una semblant sinonímia per designar un mateix concepte. Aquesta petita observació l'he feta també en molts d'altres substantius. Un altre exemple: fillet (a Menorca), nen (a Catalunya), nin (a Mallorca), xiquet (a València) o boix (a les Pitiüses). A mi em fa l'efecte que el que succeeix dins la nostra llengua és quelcom de prodigiós. El fenomen resulta interessantíssim. No ho trobau un símptoma de l'enorme dimensió lèxica del català?  

                   

Miquel Àngel Limón

Periodista

 
 
2)

     

    La Seu Nacional d'Òmnium Cultural acollirà la presentació dels butlletins 10 i 11 del Cercle XXI el proper dimecres 23 de gener. L'acte, que es farà en el marc del programa 'Dimecres presentem...' de l'entitat, començarà a les 19h, i comptarà amb la participació de Patrícia Gabancho, Rafael Torner (butlletí 10), Llorenç Andreu, Elena Sintes (butlletí 11) i serà presentat per Marta Torres, membre del Cercle XXI i Lluïsa Julià, membre de la Junta Directiva d'Òmnium Cultural.

D'una banda, el butlletí 10 del Cercle XXI és un especial de celebració del 10è aniversari del Cercle. En canvi, el butlletí 11 és un monogràfic sobre resultats del model lingüístic escolar de Catalunya que aporta evidència empírica sobre l'eficàcia del sistema, tant en l'àmbit pedagògic com social.

 
5)
 
Publicat en VilaWeb dimarts 15 de gener del 2013
 

El TSJPV resol contra la tercera multa a ACPV i ordena executar la sentència del Suprem favorable a l'entitat sobre la primera multa

El Tribunal Superior de Justícia valencià ha resolt a favor d'Acció Cultural del País Valencià (ACPV) el recurs contra la tercera multa de 300.000 euros de la Generalitat a l'entitat, i ha ordenat que es retiri l'expedient sancionador (sentència, en pdf). Una nova sentència que suposa un altre revés judicial al govern valencià pel tancament de TV3, després de la resolució del Suprem espanyol, que el mes passat obligava el Consell a tornar els diners de la primera multa a ACPV.

És el primer cop que el TSJPV dóna la raó a ACPV: en el cas de les dues altres multes, va resoldre a favor del Consell i l'entitat va haver de recórrer al Suprem. Va ser allà on el passat mes de desembre va aconseguir la primera victòria, quan el Suprem va sentenciar, respecte una primera multa de 300.000 euros, que el Consell no tenia competències i no podia sancionar ACPV. Justament ahir el Tribunal Superior de Justícia va ordenar l'execució d'aquella sanció del Suprem i va donar un termini voluntari de dos mesos el Consell per tornar els 300.000 euros a ACPV.

Avui ha arribat una altra sentència del TSJPV, corresponent a la tercera multa, també de 300.000. ACPV hi havia presentat un recurs i contràriament a com havia resolt en les dues altres multes, en aquest cas el Superior de Justícia ha sentenciat en un sentit similar al del Consell i ha donat la raó a ACPV.

Ara queda per resoldre el recurs contra la segona multa, corresponent a l'expedient sancionador de 100.000 euros. El TSJPV va donar la raó al Consell i ACPV va recórrer al Suprem, que tot fa preveure que resoldrà en el mateix sentit que en el cas de la primera multa. De ser així, ACPV, ofegada econòmicament per la Generalitat durant aquests últims anys, hauria aconseguit vèncer en el terreny judicial a la Generalitat Valenciana. Ara la prioritat d'ACPV serà d'exigir que els diners de la multa pagada es tornin com més aviat millor.

Mentrestant, ACPV ha estat consultant durant aquests dies a tots els socis sobre el restabliment del senyal de TV3, i el resultat el donarà a final de setmana. Si la majoria de socis decideixien de reobrir les emissions, el senyal de TV3 podria recuperar-se en quaranta-vuit hores.

ACPV: 'Les sentències deslegitimen la persecució política i econòmica impulsada per Camps'

ACPV considera que les decisions judicials deslegitimen la persecució política i econòmica que va impulsar el president Camps contra l'entitat. Així s'ha manifestat ACPV a través d'un comunicat en què informa sobre la sentència del TSJ valencià. Lamenta el que considera 'un intent fracassat de censurar la llibertat d'expressió i la pluralitat informativa, reduir encara més l'accés de la nostra llengua als mitjans de comunicació i acabar amb una associació cultural sense ànim de lucre que significava un greu impediment per a la seua política anti-valenciana'.

 
6)

Vine i aprèn català

El Consorci per a la Normalització Lingüística (CPNL) organitza en tot el territori cursos de català per a les persones que volen començar aprendre a parlar i escriure en català (nivells inicial i bàsic) i per a les que volen aprendre a escriure'l adequadament (nivells elementals, intermedi i suficiència). També ofereix cursos de nivell superior o perfeccionament (D). Són cursos que permeten obtenir un certificat oficial i s'ofereixen en la modalitat presencial clàssica, però també en modalitats semipresencial i a distància per adaptar-se a les necessitats horàries dels aprenents.

Cercador de cursos que s'ofereixen:

http://www.cpnl.cat/cursos

Font: Direcció General de Política Lingüística

 

7)
Curs "Introducció al tecnolecte administratiu"
 
 

La Comissió d'Activitats de l'APTIC us informa que els propers dies 2 i 16 de febrer, de 10 h a 14 h, se celebrarà a la nostra nova seu el curs «Introducció al tecnolecte administratiu: principals criteris gramaticals propis del llenguatge administratiu català», a càrrec de Carme Font. El curs s'impartirà en català i també es podrà seguir a distància, per streaming.

Més informació a: http://www.aptic.cat/noticia/curs-d-introduccio-al-tecnolecte-administratiu

Font: La Comissió d'Activitats de l'APTIC

 
8)
 
 
9)
 
 
 
 
(dijous 17 de gener del 2013)
 
 
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
 
InfoMigjorn és un butlletí que distribueix missatges informatius relacionats amb la llengua catalana, com ara:
– Retalls de notícies de premsa.
– Articles, publicats o inèdits.
– Informacions sobre seminaris, congressos, cursos, conferències, presentacions de llibres, publicacions de revistes, etc.
– Ressenyes de llibres, publicades o inèdites.
Així com altres missatges informatius relacionats amb sociolingüística, gramàtica històrica, dialectologia, literatura, política lingüística, normativa, etc.
 
 
Enviat pel servei Sala de premsa de DRAC telemàtic http://drac.com
 
PROTECCIÓ DE DADES. En virtut de les lleis vigents en matèria de protecció de dades (LOPD) us informem que us hem enviat aquest correu utilitzant les dades de contacte que ens vàreu facilitar en el seu moment i que vàrem incorporar al nostre arxiu. Teniu dret a sol·licitar l'accés, la modificació o la cancel·lació de les vostres dades, incloent-hi l'adreça de correu electrònic, del nostre arxiu. Podeu contactar amb nosaltres enviant un missatge a l'adreça infomigjorn@telefonica.net Si voleu donar-vos de baixa, cliqueu ací