InfoMigjorn, revista digital sobre llengua catalana [10.500 membres]
 
Butlletí número 758 (dimarts 15/01/2013) - Continguts triats i enviats per Eugeni S. Reig i Xavier Marí
 
Si durant l'any 2013 voleu rebre cada divendres el butlletí InfoMigjorn Cap de Setmana heu de manifestar-ho explícitament en un missatge electrònic que heu d'enviar a l'adreça infomigjorn@telefonica.net en el qual heu de fer constar el vostre nom i cognoms i l'adreça electrònica on voleu rebre'l.
 
El preu de la subscripció al butlletí InfoMigjorn Cap de Setmana corresponent a l'any 2013 és de 25 euros.
 
 
SUMARI
 
 
1) 500 raons per parlar català, de David Pagès i Cassú
 
 
3) El Centre de Normalització Lingüística del Vallès Oriental presenta un lèxic sobre els gegants
 
4) Do de llengües: Francès
 
 
 
1)
 
Publicat en el llibre 500 raons per parlar català, de David Pagès i Cassú (CCG edicions, Girona, 2011, pàg. 73).
 

231. La salvació del català passa per la consciència de cadascun dels catalanoparlants d'estimar la seva llengua i de no tenir por d'ofendre o de ser ofès a l'hora d'emprar-la davant de ningú.

 

Enric Larreula

Escriptor

 
2)
 
Article publicat en EL PUNT AVUI dilluns 14 de gener del 2013
 
 

La nefasta influència del castellà en el català culte (I)

 

El rebuig de com a amb valor comparatiu

Eugeni S. Reig
 
 
3)
 

El Centre de Normalització Lingüística del Vallès Oriental presenta un lèxic sobre els gegants

 

Gegants del Vallès Oriental. Una colla de mots de festa i majestat és el primer recull de vocabulari que s'edita sobre el món geganter i s'emmarca en les activitats de col·laboració amb les entitats del programa del Voluntariat per la llengua.

 

El dia 17 de gener a les 7 de la tarda es presentarà el lèxic Gegants del Vallès Oritental. Una colla de mots de festa i majestat a la sala l'Aplegador de Roca Umbert, a Granollers. Organitza l'acte el Centre de Normalització Lingüística del Vallès Oriental, amb la col·laboració dels Amics dels Gegants i Capgrossos de Granollers, que acullen aquesta presentació com un dels actes de celebració del cinquantenari dels gegants de Granollers. Hi intervindran:

 

Yvonne Griley, directora general de Política Lingüística i presidenta del Consorci per a la Normalització Lingüística.

Josep Mayoral, alcalde de Granollers.

José Orive, president del Consell Comarcal del Vallès Oriental.

Amadeu Carbó, president de l'Associació Cultural Joan Amades.

Josep M. Gontan, president d'Amics dels Gegants i Capgrossos de Granollers.

Reyes Barragan, Maria Forns, Cristina Puig i Roser Tintó, tècniques de normalització lingüística que han elaborat el lèxic.

 

Hi estan convidats alcaldes i regidors de cultura de la comarca i representants de les colles geganteres del Vallès Oriental. Aquest acte, evidentment, és obert a tothom.

 

 

Gegants del Vallès Oriental. Una colla de mots de festa i majestat és el segon lèxic en format de tríptic editat pel CNL del Vallès Oriental i relacionat amb la cultura popular. L'anterior, Diables del Vallès Oriental. Una colla de mots de foc i de festa, se centrava en la tradició dels diables. En tots dos casos el lèxic específic no apareix en una llista, sinó integrat en un text que, en el cas dels gegants, descriu les diferents etapes del procés de creació del gegant, des del modelatge al taller i la confecció de la roba, fins al bateig de nous gegants i la festa gegantera. S'ha elaborat amb l'assessorament d'especialistes en cultura popular i música tradicional, i ha estat revisat pel Termcat. El tríptic inclou una introducció d'Amadeu Carbó, expert en cultura tradicional i president de l'Associació Joan Amades.

 

 

Gener de 2012

 

CONVOCATÒRIA DELS MITJANS DE COMUNICACIÓ

ACTE:

Presentació del tríptic Gegants del Vallès Oriental. Una colla de mots de festa i majestat

DIA:

17 de gener

HORA:

19.00

ADREÇA:

Sala l'Aplegador, de Roca Umbert. C. Prat del la Riba, 77

MUNICIPI:

Granollers

 
 
4)
 
Do de llengües
 
amb Oriol Munné
 
Catalunya Ràdio
 
 
 
 
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
 
InfoMigjorn és un butlletí que distribueix missatges informatius relacionats amb la llengua catalana, com ara:
– Retalls de notícies de premsa.
– Articles, publicats o inèdits.
– Informacions sobre seminaris, congressos, cursos, conferències, presentacions de llibres, publicacions de revistes, etc.
– Ressenyes de llibres, publicades o inèdites.
Així com altres missatges informatius relacionats amb sociolingüística, gramàtica històrica, dialectologia, literatura, política lingüística, normativa, etc.
 
 
Enviat pel servei Sala de premsa de DRAC telemàtic http://drac.com
 
PROTECCIÓ DE DADES. En virtut de les lleis vigents en matèria de protecció de dades (LOPD) us informem que us hem enviat aquest correu utilitzant les dades de contacte que ens vàreu facilitar en el seu moment i que vàrem incorporar al nostre arxiu. Teniu dret a sol·licitar l'accés, la modificació o la cancel·lació de les vostres dades, incloent-hi l'adreça de correu electrònic, del nostre arxiu. Podeu contactar amb nosaltres enviant un missatge a l'adreça infomigjorn@telefonica.net Si voleu donar-vos de baixa, cliqueu ací