InfoMigjorn, revista digital sobre llengua catalana [10.500 membres]
 
Butlletí número 757 (dilluns 14/01/2013) - Continguts triats i enviats per Eugeni S. Reig i Xavier Marí
 
Si durant l'any 2013 voleu rebre cada divendres el butlletí InfoMigjorn Cap de Setmana heu de manifestar-ho explícitament en un missatge electrònic que heu d'enviar a l'adreça infomigjorn@telefonica.net en el qual heu de fer constar el vostre nom i cognoms i l'adreça electrònica on voleu rebre'l.
 
El preu de la subscripció al butlletí InfoMigjorn Cap de Setmana corresponent a l'any 2013 és de 25 euros.
 
 
SUMARI
 
 
1) 500 raons per parlar català, de David Pagès i Cassú
 
 
3) Exposició sobre Vicent Andrés Estellés
 
 
 
 
 
 
 
 
1)
 
Publicat en el llibre 500 raons per parlar català, de David Pagès i Cassú (CCG edicions, Girona, 2011, pàg. 72).
 

230. La integració s'ha de fer basant-se en un coneixement de la llengua i la cultura catalanes. Jo crec que la veritable integració ha de passar per aquí. El contrari és crear guetos que no ajuden el país ni les persones que vénen de fora. S'ha de promoure aquesta integració de la manera més natural i voluntària possible. Per això trobo molt encertada la proposta de les parelles lingüístiques, perquè quan hi ha bona voluntat i bona fe, tota ajuda és ben rebuda. Jo he constatat que hi ha moltíssimes persones que vénen de fora i que tenen voluntat de parlar la nostra llengua i de participar de la nostra cultura, evidentment sense renunciar als seus orígens. Aquest mestissatge i aquesta barreja que es produeix és molt bona per al futur de país.

 

Joan Laporta

President del FC Barcelona (2003-2010) i polític

 
 
2)
 
Publicat en VilaWeb dilluns 7 de gener del 2012

La històrica llibreria Catalònia tanca després de gairebé 90 anys

La direcció explica la decisió, irrevocable, per la crisi accentuada que pateix el sector del llibre

La històrica llibreria Catalònia, de la ronda de Sant Pere de Barcelona, ha anunciat que tancarà, després de vuitanta-vuit anys d'activitat. El director, Miquel Colomer, ho ha explicat així: 'L'actual crisi, més accentuada al sector del llibre, ha generat una devallada de vendes els darrers quatre anys, que en les nostres circumstàncies i condicions, han fet impossible la continuïtat de la llibreria.' I diu que la decisió és irrevocable, després d'haver cercat totes les sortides possibles.

Colomer ha recordat que la Catalònia havia superat uns grans entrebancs durant la seva història: 'Després d'haver superat una Guerra Civil, un incendi devastador, un conflicte immobiliari, la Llibreria Catalònia de Barcelona tancarà definitivament les seves portes.'

I afegeix: 'Tampoc no podiem perllongar la situació, atès que si bé ara l'empresa tancarà de manera ordenada i fent front, en la mesura del possible, a totes les obligacions contretes; perllongar-ne l'activitat només hagués abocat a finals pitjors'.

En la carta, la llibreria té un record per a totes les persones que hi han treballat i a les empreses que depenien, com l'Editorial Selecta, als clients de l'estabilment durant deccennis i generacions i als autors, editors i distribuïdors, entre d'altres. 'Tots plegats han fet que la contribució de la Llibreria Catalònia a la cultura de Barcelona i Catalunya hagi estat d'una importància notable', afegeix Colomer, que es mostra convençut que, en les noves formes que pren la difusió cultural, 'hi haurà persones, associacions, col·lectius i empreses que fan i faran possible la pervivència de la literatura i en general de la cultura escrita.'

 
3)
Exposició sobre Vicent Andrés Estellés
 
 
Lloc de l'exposició: Sala Refectori del Centre del Carme - C/ Museu, 2 - 46003 València
Des del 28 de novembre del 2012 fins al 17 de febrer del 2013, de dimarts a diumenge de 10.00 a 20.00 hores
Per a concertar visites guiades: Telèfons: 678 844 035 / 606 127 289
Més informació sobre l'Any Estellés en: www.avl.gva.es
 
 
Vicent Andrés Estellés és percebut pel valencians com el poeta nacional, puix que en molts versos, ben coneguts, expressa d'una manera rotunda la voluntat de servir el seu poble. Però ho és sobretot per haver escrit milers i milers de versos, creant una vasta obra que ha merescut l'atenció de molts estudiosos, antòlegs, dramaturgs i traductors.

La gran diversitat de registres estellesians respon a un projecte ben determinat i a una voluntat ferma de pervivència. El gran poeta valencià del segle XX ha creat una llengua poètica extraordinàriament rica i moderna, combinant la llengua dels clàssics, la dels grans poetes moderns i el valencià del carrer. Ha enaltit el registre popular com a mitjà d'expressió artística per a la gran poesia.

Amb paraules senzilles, precises i emotives, ens ha llegat una gran crònica personal de records i d'esperances.

Josep Palomero
 
 
Vídeos de l'exposició de Vicent Andrés Estellés: http://www.avl.gva.es/videosEstelles
 
Imatges de l'exposició de Vicent Andrés Estellés: http://www.avl.gva.es/va/fotosEstelles

 
4)
 
Curs intensiu de nivell superior de català (D) del Col·legi Oficial de Doctors i Llicenciats en Filosofia i Lletres i en Ciències de Catalunya
 
http://www.cdl.cat/nivell-d-de-catala
 
 
5)
 
Publicat en EL PUNT AVUI dijous 10 de gener del 2013
 
 

Nova mobilització per reclamar a l'Ajuntament la recuperació i ús del topònim ‘Elx'

La Plataforma per l'us del valencià convoca una concentració el proper dissabte a les portes del consistori

S'afegeix a les campanyes #ésElx i #ElnomésElx

La Plataforma per l'ús del valencià a Elx (integrada per diverses entitats cíviques en defensa de la llengua a la ciutat i la seva comarca) amb el suport d'Escola Valenciana ha convocat una concentració el proper dissabte 12 de gener a les portes de l'Ajuntament per reclamar l'ús oficial del topònim Elx.

Segons que ha informat l'Associació cívica per la llengua El Tempir aquesta nova mobilització farà visible les reivindicacions pels incompliments lingüístics “d'una administració que no garanteix els drets dels valencianoparlants de la ciutat, en lloc d'adoptar un paper garantista d'aquests drets, realment produeix una situació de desemparament”, denuncien.

Amb aquest acte, la plataforma continua amb les mobilitzacions per recuperar l'oficialitat i ús del topònim. El passat estiu, la plataforma va engegar amb èxit a les xarxes socials la campanya via twitter amb les etiquetes '#ésElx' i '#ElnomésElx'. D'aquestes etiquetes també s'han fet una sèrie de samarretes reivindicatives.

El passat 18 de novembre, unes 400 persones van participar en un muralmob per formar l'eslògan “A Elx, en valencià!”, que es va poder veure des de l'aire. La concentració d'aquest dissabte inicia les mobilitzacions en aquest 2013 per continuar reivindicant l'ús del topònim valencià.

La Plataforma per l'Ús del Valencià a Elx està formada l'Associació Cívica per la Llengua El Tempir, l'Institut d'Estudis Comarcals del Baix Vinalopó, el Casal Jaume I d'Elx, Xiquets d'Elx i Joves d'Elx per la Llengua.

 
6)
 
Publicat a VilaWeb dijous 10 de gener del 2013
http://www.vilaweb.cat/noticia/4072461/20130110/voste-mal-educada-aixo-espanya-mha-parlar-espanyol.html

'Vostè és una mal educada, això és Espanya i m'ha de parlar en espanyol'

Nou cas d'humiliació lingüística a Castelló de la Plana · Un metge d'urgències exigeix a una pacient que li parli en espanyol

 
7)
 
http://1entretants.ning.com/profiles/blogs/aprenentatge-de-la-topon-mia
 
Aprenentatge de la Toponímia
 
8)
 
 
(dijous 10 de gener del 2013)
 
http://www.acpv.cat/butlleti-e/2013-01-10.html
 
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
 
InfoMigjorn és un butlletí que distribueix missatges informatius relacionats amb la llengua catalana, com ara:
– Retalls de notícies de premsa.
– Articles, publicats o inèdits.
– Informacions sobre seminaris, congressos, cursos, conferències, presentacions de llibres, publicacions de revistes, etc.
– Ressenyes de llibres, publicades o inèdites.
Així com altres missatges informatius relacionats amb sociolingüística, gramàtica històrica, dialectologia, literatura, política lingüística, normativa, etc.
 
 
Enviat pel servei Sala de premsa de DRAC telemàtic http://drac.com
 
PROTECCIÓ DE DADES. En virtut de les lleis vigents en matèria de protecció de dades (LOPD) us informem que us hem enviat aquest correu utilitzant les dades de contacte que ens vàreu facilitar en el seu moment i que vàrem incorporar al nostre arxiu. Teniu dret a sol·licitar l'accés, la modificació o la cancel·lació de les vostres dades, incloent-hi l'adreça de correu electrònic, del nostre arxiu. Podeu contactar amb nosaltres enviant un missatge a l'adreça infomigjorn@telefonica.net Si voleu donar-vos de baixa, cliqueu ací