InfoMigjorn, revista digital sobre llengua catalana [10.500 membres]
 
Butlletí número 741 (dilluns 17/12/2012) - Continguts triats i enviats per Eugeni S. Reig i Xavier Marí
 
 
SUMARI
 
 
1) 500 raons per parlar català, de David Pagès i Cassú
 
 
 
4) Jornada: «Antoni Maria Alcover en el 150è aniversari del seu naixement», a Palma
 
5) Conferència: «Les Normes de Castelló fan 80 anys. Homenatge a Pompeu Fabra, Antoni M. Alcover i Josep Pascual i Tirado », a Calp
 
6) Conferència: «Els mapamundis en català de la baixa edat mitjana: orígens, característiques i difusió d'un nou patró cartogràfic»
 
 
8) Antologia de poesia catalana dels últims cent anys
 
 
 
 
 
 
 
1)
 
Publicat en el llibre 500 raons per parlar català, de David Pagès i Cassú (CCG edicions, Girona, 2011, pàg. 68).
 
 

214. Ara bé, llengua pròpia a Catalunya només n'hi ha una, i m'agradaria que em diguessin un país on n'hi hagi dues territorialment. La llengua pròpia és el català, i l'alternativa a això és la desaparició del català.

 

Lluís Jou

Notari

 
 
2)
 
Publicat en EL PUNT AVUI divendres 7 de desembre del 2012
 
 
Davant el nou esborrany de la “Llei de millora de la qualitat educativa” que impulsa el ministre d'Educació José Ignació Wert, la Junta Directiva d'El Tempir considera que és una proposta que pretén la residualització de l'ensenyament del valencià dins l'actual sistema educatiu, ja que permet categoritzar-la com a llengua d'especialitat per darrere de la llengua castellana i la primera llengua estrangera (que són considerades troncals), i la segona llengua estrangera (que rep la classificació de llengua específica).

Això suposa, en opinió dels integrants de la junta directiva d'aquesta associació cívica, que per a obtenir el títol d'ESO ja no farà falta que l'alumnat s'examine de valencià. Per tant, aquesta nova proposta converteix el valencià en una llengua optativa, cosa que en retrotraurà l'ensenyament a l'època de la transició democràtica, ara que ja quasi han transcorregut trenta anys de l'aprovació de la Llei d'Ús i Ensenyament del Valencià (LUEV) el 1983.

Des d'El Tempir consideren que aquesta proposta de regulació és un atac molt greu al procés d'ensenyament i de dignificació del valencià en l'àmbit educatiu, d'una banda, i, d'una altra, enterra el sistema d'immersió lingüística que s'està duent a terme al País Valencià amb tant d'èxit en l'actualitat i que és l'únic que garanteix que l'alumnat acabe tenint un ple domini de les dues llengües oficials al nostre territori.

Plurilingüísme

A més, no hi ha plurilingüisme vàlid i possible, que no passe per fer del valencià la llengua vehicular i principal dels programes plurilingües que la Conselleria d'Educació, Formació i Ocupació vol impulsar. Així, hi ha estudis de diverses universitats valencianes i de fora, que avalen l'eficàcia de la immersió lingüística en valencià com a base de futurs aprenentatges d'altres llengües.

La immersió és un tipus d'ensenyament que els pares trien lliurement al País Valencià i que la Generalitat no garanteix actualment aquesta opció dels pares perquè es nega a obrir noves línies de PIL o PEV, la qual cosa ha provocat que desenes de milers d'alumnes no cursen els estudis en valencià a hores d'ara perquè la Genealitat ho impedeix.

Un atac formal

El Tempir considera l'esborrany Wert, un atac a la immersió lingüística que “posa en perill la feble recuperació de la nostra llengua, expulsada i amagada per la Generalitat Valenciana de molts àmbits públics, i persegueix l'objectiu de minoritzar-la encara més per tal de recentralitzar el sistema educatiu, controlar el contingut de les matèries i impossibilitar la recuperació del valencià al si de la nostra societat”.

Per tot això, criden a tots els centres educatius del País Valencià a pronunciar-se unànimement en contra d'aquest esborrany i a mobilitzar-se en defensa del model d'immersió que tan bons resultats dóna.

 
3)
 
Publicat en la web de l'IEC dimecres 5 de desembre del 2012
 

L'Institut d'Estudis Catalans, després d'analitzar els esborranys de la Llei Orgànica de Millora de la Qualitat Educativa (LOMCE) presentats pel ministre d'Educació, Cultura i Esport, José Ignacio Wert, declara que els considera absolutament inadmissibles. Malgrat el títol de la llei, els esborranys no aportarien cap millora real al sistema educatiu, sinó una centralització espanyolitzadora rígida i retrògrada, contrària a les competències autonòmiques en educació i als objectius educatius de la Unió Europea, centrats en la competència plurilingüe i intercultural i basats en el respecte igualitari de totes les llengües i cultures.
 
Aquesta llei, tal com es preveu en els esborranys, implica la ruptura deslleial del compromís de convivència entre les llengües i cultures del Regne d'Espanya establert a l'inici de la transició democràtica, i relega el català i totes les llengües oficials diferents del castellà a una situació marginal i inferior. La implantació d'aquest marc legal seria escandalosament irresponsable, pedagògicament inviable i moralment contraproduent, perquè conduiria a una conflictivitat escolar generalitzada i a una fractura social de conseqüències nefastes.
 
Per tots aquests motius, l'Institut d'Estudis Catalans, acadèmia de les ciències i les humanitats i de la llengua catalana, reclama als representants polítics, a la comunitat educativa i a la societat catalana en general que s'oposi obertament i per tots els mitjans democràtics a l'aprovació i a la implantació d'aquestes propostes de llei.
 
 
4)
 
Jornada:
 
Antoni Maria Alcover en el 150è aniversari del seu naixement
 
a Palma
 
 

Amb aquesta jornada es clou la commemoració de l'Any Alcover 2012 a Palma. La jornada se celebrarà al matí a la Universitat de les Illes Balears, i a la tarda a la seu de CaixaForum.
 
Lloc: Aula 15 de la Facultat de Filosofia i Lletres de la Universitat de les Illes Balears (matí) i sala d'actes de CaixaForum de Palma (tarda) - Palma
 
Dia: Dimarts 18 de desembre del 2012
 
Hora: 10.15 hores (jornada del matí) i 19 hores (jornada de la tarda)
 
Organitza: Institut d'Estudis Catalans
 
 
5)
 
Conferència:
 
Les Normes de Castelló fan 80 anys. Homenatge a Pompeu Fabra, Antoni M. Alcover i Josep Pascual i Tirado
 
a Calp
 
La conferència serà a càrrec de Vicent Pitarch, membre de la Secció Filològica de l'IEC i delegat de l'Institut a Castelló.
 
Lloc: IES Ifac, de Calp
 
Dia: Dimarts 18 desembre del 2012
 
Hora: 13 hores
 
Organitza: Institut d'Estudis Calpins i IES Ifac, amb la col·laboració de l'Institut d'Estudis Catalans

 
6)

Conferència:
 
Els mapamundis en català de la baixa edat mitjana: orígens, característiques i difusió d'un nou patró cartogràfic
 
a Barcelona

 
A càrrec de Ramon Pujades, cap de la Secció d'Arxius del Reial Patrimoni de l'Arxiu de la Corona d'Aragó.
 
Lloc: Sala Nicolau d'Olwer de l'IEC - Carrer del Carme, 47 - Barcelona
 
Dia: Dimarts 18 desembre del 2012

Hora: 19 hores
 
Organitza: Societat Catalana de Geografia (IEC)
 
7)
 
Publicat en la web de la Generalitat de Catalunya divendres 30 de novembre del 2012
 
 
L'ONG del català ha engegat una campanya per col·locar la situació de la llengua en el debat públic i denunciar els constants atacs que rep el català de fa un temps i que n'obstaculitzen el procés de normalització.
 
Durant 3 mesos es convida la ciutadania a recollir a través d'un vídeo casolà les raons per les quals parla i viu en català, i a compartir-les. Com a acció més visible de la campanya, diversos voluntaris de l'entitat aniran "entrevistant" els ciutadans i els preguntaran quines són les seves raons pel català.
 
Tots els vídeos s'aplegaran al canal de YouTube de la Plataforma per la Llengua, www.youtube.com/PlataformaxLlengua. També s'ha creat una aplicació específica de Facebook a través de la qual els vídeos es podran fer arribar a l'entitat i compartir-los: apps.facebook.com/raonspelcatala. La campanya es difondrà per les xarxes socials amb l'etiqueta #RaonspelCatalà.
 
 
 
8)

PARAULA ENCESA

Antologia de poesia catalana dels últims cent anys,

a cura de Pere Ballart i Jordi Julià.

· Dia: dimarts 18 de desembre

· Lloc: Viena Edicions ( c/ Tuset, 23, 3r.1a. Barcelona)

· Hora: 12h.

· Intervindran: Pere Ballart i Jordi Julià, curadors i Isabel Monsó, editora.

Alguns dels millors poemes de la literatura catalana

dels últims cent anys.

 

Paraula encesa es una antologia a cura de Pere Ballart i Jordi Julià que aplega algunes de les mostres més excel·lents de la poesia apareguda durant els últims cent anys en la nostra llengua arreu dels Països Catalans. Tres-centes composicions escrites per cent cinquanta autors, d'ençà de 1911, any de la mort de Joan Maragall, fins avui, que ens demostren com el català ha estat capaç de donar l'expressió més perfecta als sentiments de l'amor, la joia, el desconsol, la fe o els anhels de llibertat, entre d'altres.

 

Aquest volum, el primer de la col·lecció «El Far de Viena», reuneix, com un tresor perdurable, versos que han estat recordats i repetits durant generacions, i ho fa amb el desig de donar a conèixer a nous lectors aquell llegat poètic que marca el punt més alt del nostre patrimoni com a llengua i com a poble.

 

Pere Ballart (Barcelona, 1964) és professor titular de Teoria de la Literatura i Literatura Comparada a la Universitat Autònoma de Barcelona. Ha escrit diversos llibres d'assaig sobre poesia i ha practicat la crítica literària d'actualitat des de mitjans com els diaris El País o Avui. Juntament amb Jordi Julià s'ha dedicat a investigar la lírica catalana dels últims anys.

Jordi Julià (Sant Celoni, 1972) és professor de Teoria de la Literatura i Literatura Comparada a la Universitat Autònoma de Barcelona. Assagista i poeta, s'ha especialitzat en l'estudi de la literatura del segle xx.

 
9)
 
Publicat en el diari ARA dijous 13 de desembre del 2012

El Suprem anul·la la prohibició de les emissions de TV3 al País Valencià

Dóna la raó a Acció Cultural en el conflicte per les emissions encetat pel govern de Francisco Camps. També deixa sense efecte la multa de 300.000 euros que va interposar contra l'entitat

Victòria per a Acció Cultural del País Valencià (ACPV) i derrota de la croada del govern del PP de la Generalitat Valenciana contra les emissions de TV3 al País Valencià. El Tribunal Suprem ha donat la raó aquest dimecres a ACPV i ha deixat sense efecte les resolucions del govern valencià de Francisco Camps que ordenaven el cessament de les emissions de TV3 al País Valencià.

La sentència feta pública avui també anul·la la multa de 300.000 euros que el govern valencià va interposar a ACPV en considerar que les emissions de TV3 eren il·legals. La resolució judicial fa constar que la Generalitat Valenciana no era competent per sancionar a l'entitat pel delicte que suposadament va cometre i tampoc per donar l'ordre de tancar els repetidors –propietat d'ACPV– que difonien el senyal de TV3 al País Valencià.

Diverses fonts properes a Acció Cultural del País Valencià han assegurat a aquest diari que en aquests moments estan reunits analitzant la sentència del Tribunal Suprem. En les properes hores podria haver un pronunciament oficial per part d'ACPV.

--------------------

Publicat en VilaWeb dijous 13 de desembre del 2012

#ambSenyal: TV3 tornarà al País Valencià

La Generalitat acata la sentència del Suprem i també anul·larà la multa a ACPV
 
Eliseu Climent diu que el retorn de les emissions és 'cosa només de dies'

La Generalitat Valenciana va anunciar ahir que acatava la sentència del Tribunal Suprem sobre les emissions de TV3 al País Valencià, de manera que anul·larà la multa imposada a Acció Cultural del País Valencià (ACPV), propietària dels repetidors, i deixa sense efecte la prohibició de les reemissions de TV3. Ho van explicar fonts de la Generalitat després de publicar-se la sentència del Tribunal Suprem espanyol, que dóna la raó a ACPV. Eliseu Climent ha anunciat que el retorn de les emissions de TV3 a tot el País Valencià 'és cosa només de dies'.

El Suprem va acceptar el recurs de cassació d'Acció Cultural del País Valencià (ACPV) contra les multes imposades a l'entitat i el tancament de repetidors, i va sentenciar que el Consell no és competent per a decidir si es pot veure TV3 o no i, per tant, no pot aplicar aquestes sancions. El tribunal estableix que la competència és del govern espanyol. Aquesta sentència n'anul·la una altra del Tribunal Superior de Justícia valencià, que avalava la prohibició de les emissions de TV3.

El Superior de Justícia valencià va desestimar l'any 2007 el recurs d'ACPV contra la decisió del govern de tallar les emissions i multar l'entitat. Però ACPV hi va recórrer i ara el Suprem li ha donat la raó. Amb aquesta decisió, doncs, s'anul·len les resolucions de la Generalitat per les quals es tallaven les emissions de TV3 i s'imposava una sanció de 300.000 euros a ACPV.

'La competència per a controlar la prestació dels serveis de comunicació audiovisual s'estén a aquells serveis amb un àmbit de cobertura que no sobrepassi els respectius límits territorials, i amb una prestació duta a terme directament per les comunitats autònomes o entitats', diu la sentència. I, llevat d'aquests supòsits, aclareix que les competències de control i sanció no són del govern autonòmic.

El Suprem no valora l'ús del domini públic radioelèctric, sinó que diu que això correspon al govern espanyol i, per tant, que el govern valencià no hi és competent.

En canvi, recorda que el senyal de TV3 no provenia de cap emissor clandestí, sinó de la televisió pública catalana, 'amb la llicència per a emetre i la concessió de freqüències de l'espectre radioelèctric corresponent'. Afegeix que la difusió de les emissions fora de Catalunya són lícites si es fan servir 'determinats mitjans tecnològics'. I encara detalla: 'Els receptors dels serveis de difusió televisiva a la comunitat valenciana poden captar lícitament les emissions de TVC a través de satèl·lits (que també fan servir l'espai radioelèctric) o a través de xarxes de cable, sense que la Generalitat Valenciana hi tingui competències de control ni sanció.'

El 17 de febrer del 2011 el govern valencià va tancar les emissions de TV3. Paral·lelament a la batalla judicial que ara ha guanyat, ACPV va emprendre la batalla política, a través de la iniciativa legislativa popular 'Televisió sense fronteres'. Va aplegar més de 650.000 signatures de suport després d'una intensa campanya, però el PP va tombar la ILP en la presa de consideració al congrés ara fa dos mesos.

ACPV valorarà si torna a emetre TV3 i s'exposa a més sancions

La junta directiva d'Acció Cultural valorarà si recupera l'emissió de TV3 després de la sentència del Suprem espanyol. Ho va explicar ahir l'entitat, després d'haver-se assabentat de la decisió judicial que deixa en mans del govern espanyol la competència sancionadora.

L'entitat considera que la sentència del Suprem és l'inici del camí de la restitució i demana al govern valencià de formar una comissió mixta per resoldre el conflicte de TV3. El president d'honor d'ACPV, Eliseu Climent, va assegurar que demà mateix TV3 podria rebre's si s'arribés a un acord amb la Generalitat Valenciana. Climent va dir que la junta directiva esperaria a veure com acabava el procés per decidir si emetia de nou el senyal. 'Continua havent-hi espai radioelèctric i continuem essent els propietaris dels repetidors', va dir l'advocada de l'entitat, Mercè Teodoro.

La sentència del Suprem només fa referència a un dels tres processos sancionadors oberts per les emissions. ACPV hi va presentar recursos, un dels quals encara és al TSJ valencià.

10)
 
Publicat en VilaWeb diumenge 16 de desembre del 2012

Dolors Garcia i Cornellà guanya el Premi Enric Valor amb 'Vida, obra i secrets d'Helena Mascort'

Al guardó d'Edicions del Bullent i l'Ajuntament de Picanya, s'hi han presentat enguany vint-i-cinc obres

Edicions del Bullent i l'Ajuntament de Picanya (Horta) van lliurar ahir a la nit (15 de desembre del 2012) el 32è Premi Enric Valor de narrativa juvenil a la gironina Dolors Garcia i Cornellà per 'Vida, obra i secrets d'Helena Mascort', on parla de llibres, però també de sentiments com la solitud, l'amor maternal, els remordiments i la por. El premi, al qual s'han presentat enguany vint-i-cinc obres, és dotat amb sis mil euros, la publicació de l'obra i un gravat de l'artista Rafael Armengol.

Dolors Garcia i Cornellà va néixer a Girona el 1956. Es va llicenciar en psicologia a la Universitat Autònoma de Barcelona i va exercir-ne, en l'especialitat de psicoterapeuta infantil, durant quinze anys. Després va entrar a treballar a l'Ajuntament de Girona. El 1985 es va decidir a presentar el primer llibre que havia escrit, 'Albert', al Premi Just Manuel Casero, de Girona, que va guanyar i la va animar a continuar escrivint, cosa que ha fet sense interrupció tots aquests anys. Ha publicat fins ara més de cinquanta llibres, tots de literatura infantil i juvenil, com ara 'Canya Plàstica', 'El drac de Bagastrà' i 'L'atzur màgic de l'enigma'.

També ha guanyat uns quants premis de prestigi, com el Folch i Torres, el Lola Anglada, el Joaquim Ruyra, l'Alfaguara, el Ciutat d'Olot, el Guillem Cifre de Colonya, el Barcanova, el Bancaixa i el Ramon Muntaner. Enguany també se li ha atorgat el Premi Crítica Serra d'Or per 'S'acosta un front fred que deixarà neu a cotes baixes'.

El jurat, format per Lucía Arenas, Mercè Climent, Pilar Puchades, Carmela Puig i Núria Sendra, ha decidit premiar 'Vida, obra i secrets d'Helena Mascort' per unanimitat, tot i remarcant la gran qualitat de moltes de les obres presentades. També ha destacat que l'obra guanyadora mostra la importància de l'educació i la cultura per reeixir en els moments de dificultat.

11)
 
Publicat en VilaWeb diumenge 16 de desembre del 2012
 
 
12)
 
 
(dijous 13 de desembre del 2012)
 
 
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
 
InfoMigjorn és un butlletí que distribueix missatges informatius relacionats amb la llengua catalana, com ara:
– Retalls de notícies de premsa.
– Articles, publicats o inèdits.
– Informacions sobre seminaris, congressos, cursos, conferències, presentacions de llibres, publicacions de revistes, etc.
– Ressenyes de llibres, publicades o inèdites.
Així com altres missatges informatius relacionats amb sociolingüística, gramàtica històrica, dialectologia, literatura, política lingüística, normativa, etc.
 
Us preguem encaridament que feu arribar aquest missatge als vostres coneguts a fi que l'existència del butlletí InfoMigjorn siga coneguda per la quantitat més gran possible de persones interessades en la llengua catalana.
 
Enviat pel servei Sala de premsa de DRAC telemàtic http://drac.com
 
PROTECCIÓ DE DADES. En virtut de les lleis vigents en matèria de protecció de dades (LOPD) us informem que us hem enviat aquest correu utilitzant les dades de contacte que ens vàreu facilitar en el seu moment i que vàrem incorporar al nostre arxiu. Teniu dret a sol·licitar l'accés, la modificació o la cancel·lació de les vostres dades, incloent-hi l'adreça de correu electrònic, del nostre arxiu. Podeu contactar amb nosaltres enviant un missatge a l'adreça infomigjorn@telefonica.net Si voleu donar-vos de baixa, cliqueu ací