InfoMigjorn, revista digital sobre llengua catalana [10.500 membres]
 
Butlletí número 739 (dimecres 12/12/2012) - Continguts triats i enviats per Eugeni S. Reig i Xavier Marí
 
 
SUMARI
 
 
1) 500 raons per parlar català, de David Pagès i Cassú
 
2) Alta en InfoMigjorn
 
3) L'AVL corregix 2.000 topònims dels mapes de navegació de la companya NOKIA
 
 
5) Presentació de Català a la carta, de David Vila i Ros
 
6) La Lluna en un Cove cerca col·laboradors
 
 
 
9) Do de llengües: Alemany
 
 
 
 
1)
 
Publicat en el llibre 500 raons per parlar català, de David Pagès i Cassú (CCG edicions, Girona, 2011, pàg. 67).
 
 

212. El món ens necessita, necessita la nostra llengua, el nostre humor, la nostra lluita. El món necessita el nostre punt de vista, som indispensables, i ens ho hem de creure. Si ens extingim, hi perdem tots.

 

Joel Joan

Actor

 
2)
 
 
Podeu donar d'alta en InfoMigjorn les adreces que considereu oportunes ací
 
3)
 

L'AVL corregix 2.000 topònims dels mapes de navegació de la companya NOKIA

 

 

L'Acadèmia Valenciana de la Llengua (AVL) ha introduït més de 1.800 correccions en la cartografia i en la toponímia que la companyia de telefonia mòbil NOKIA utilitza de forma habitual en els seus mapes de navegació i que a partir d'ara els seus usuaris podran visualitzar de forma normalitzada.

 

La mateixa companyia, a través del seu departament de Location & Content, es va adreçar a l'AVL en el mes de juliol per a sol·licitar una revisió dels seus mapes, utilitzats, segons l'empresa, pel noranta per cent de la indústria de l'automòbil i de la navegació de la telefonia mòbil, i també per buscadors com ara Yahoo i Bing.

 

La Unitat de Recursos Lingüisticotècnics s'ha encarregat de la revisió i d'esmenar les nombroses incorreccions detectades en els mapes de NOKIA. En total, s'han corregit més de 1.400 topònims referits a elements orogràfics i paratges, i 400 més relatius a entitats de població, embassaments, llacs, parcs o rius.

 
 
4)
 
Publicat en el diari ARA diumenge 1 de desembre del 2012
 
 
Carles Capdevila
 
Felicito molt els professionals de RAC1 i de Catalunya Ràdio. I els seus oients. I celebro la sort que tenim que competeixin: això les fa millors. Aquesta setmana Basté i Fuentes han batut els seus propis rècords, que també són els dels matins de les nostres ones, i la suma de seguidors de les dues emissores ha rebentat el presumpte sostre de la ràdio parlada en la nostra llengua. En deu anys s'ha doblat la xifra global comptant només aquestes dues emissores. Cal afegir-hi altres ofertes massives, com les musicals del grup Flaix i RAC105, i moltes altres que completen l'oferta afegint-hi pluralitat i riquesa local. El país té la sort que la millor ràdio i la més escoltada es faci en la nostra llengua. Des de fa anys fer ràdio en català no només és possible i és normal, sinó que és la via més segura per ser líder. I és un cercle virtuós imparable. L'èxit les fa més sostenibles, els oients les fan estar vives i els exigeixen més nivell, i els seus professionals hi afegeixen la innovació, l'esforç, el talent i la creativitat per oferir opcions de gran qualitat en la majoria de gèneres. I com que l'oferta millora, augmenta la demanda, perquè la ràdio és un mitjà adorable, que crea afició. Que aquest sigui un país tan radiofònic és una molt bona notícia perquè la ràdio ben feta és rica en matisos. Sense la pressió d'altres mitjans més espectaculars, i gràcies a l'habilitat per fer companyia i integrar-se a la nostra vida, de la dutxa a la cuina, al cotxe o al lavabo, va penetrant fins a la màxima intimitat i s'acaba fent imprescindible. No estic celebrant només unes xifres impressionants, sinó la confirmació que hi ha país i hi ha mitjans i hi ha espais per al diàleg, la reflexió, la informació, l'entreteniment. Els oients que adorem la ràdio tenim motius per estar feliços i molt esperançats.
 
5)
 

Presentació de Català a la carta, de David Vila i Ros

Dilluns 17 de desembre, a les vuit del vespre, al Centre Cívic Ernest Lluch, de Banyeres del Penedès.

Amb la participació de l'autor.

Català a la carta. Tria la teva aventura lingüística. Setzevents Editorial, 2012.

Potser sou catalanoparlants en potència que encara no heu fet el pas de parlar-lo; potser en sou parlants tímids i només l'utilitzeu en entorns molt concrets; potser ja en sou parlants habituals, però canvieu de llengua sense adonar-vos-en; o bé potser en sou parlants fidels, d'aquells que us manteniu conscientment en català, tot i que de vegades sueu la cansalada per fer-ho i acabeu enrabiant-vos de valent. Sigueu com sigueu, aquest llibre és per a vosaltres. És un llibre de català per a tots els gustos, pensat perquè qualsevol català, nouvingut o de soca-rel, hi pugui trobar arguments que l'esperonin a emprar la llengua i a fer-ho amb tota comoditat.

 
6)
La Lluna en un Cove cerca col·laboradors
 

Hola, som "La Lluna en un Cove · Revista de Relats en Català", un projecte literari independent i obert a la participació de tothom. Estem buscant col·laboradors que vulguin participar enviant material per a selecció i publicació en la revista. Si t'interessa el projecte i vols participar, entra a la nostra web i informa-te'n:

http://relatslallunaenuncove.blogspot.com

Enllaç directe a les instruccions de participació:

http://relatslallunaenuncove.blogspot.com.es/p/enviar-relats-per-seleccio.html

 
7)
 
Publicat en elSingulardigital.cat dijous 6 de desembre del 2012
 
 
El tribunal desestima un recurs d'una entitat presidida per un exdiputat de C's en considerar que la normativa de la Generalitat no exclou el castellà
 
El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ha tornat a avalar que el català sigui la llengua "vehicular de l'educació, administrativa i de comunicació utilitzada normalment" en les activitats dels centres escolars.

D'aquesta manera desestima un recurs interposat per Impulso Ciudadano, entitat presidida per José Domingo, exdiputat de C's, contra un apartat d'un decret del 2010 que establia el català com a llengua d'ús habitual. L'alt tribunal català considera que el fet d'usar el català habitualment "de cap manera comporta, no ho podria fer, una exclusió de la llengua castellana".

Impulso Ciudadano va impugnar l'article 6.d del decret 155 del 2 de novembre del 2010 en considerar inconstitucional que els directors dels centres haguessin de garantir el català com a llengua vehicular i normal. Segons el recurs, això vulnera la Constitució i contradiu la sentència del Tribunal Constitucional sobre l'Estatut.

La Secció Quarta de la Sala Contenciosa-Administrativa resol que el decret no és inconstitucional, ja que en cap moment es prohibeix l'ús del castellà.
 
8)
 
Publicat en el diari ARA divendres 7 de desembre del 2012

Partits, sindicats i associacions balears s'uneixen en defensa del català i contra la llei Wert

Una declaració conjunta reclama al govern de Bauzá i als diputats de les Illes Balears que "no permetin una invasió de competències educatives i lingüístiques"

Tots els partits de l'oposició, els sindicats més representatius i associacions de l'àmbit de l'ensenyament i la cultura de les Balears s'han unit per rebutjar l'"agressió" que suposa per a la llengua catalana i el model educatiu de les Illes la reforma de la llei d'educació espanyola que proposa el ministre José Ignacio Wert.

Representants d'una trentena d'entitats han subscrit una declaració conjunta contra la llei orgànica de millora de la qualitat educativa (Lomce) plantejada pel govern espanyol, i s'han reunit avui per reclamar al govern balear i als diputats de les Illes "que defensin els interessos de les Balears i que no permetin una invasió de competències, tant educatives com lingüístiques".

La declaració, a la qual també s'ha sumat l'exdiputat del PP i alcalde de Manacor Antoni Pastor, defensa que l'actual model educatiu "garanteix la competència lingüística i comunicativa en les dues llengües oficials" dels estudiants de l'arxipèlag.

"La reforma és centralitzadora i suposa un atac a un model propi d'escola basat en l'arrelament a l'entorn i en una gestió adequada d'unes competències educatives pròpies que ara queden molt danyades", subratllen els signants.

Per aquests grups, "l'envestida estatal contra la presència del català a les aules pretén donar un cop mortal a la llengua catalana, pilar de la cohesió social que el model educatiu vigent ha garantit fins ara".

A més, alerten de la "segregació" que suposaria que es financés amb fons públics l'educació en centres privats dels fills de famílies que volen que siguin educats "exclusivament en castellà".

"Reclamem que no es trenqui el consens majoritari expressat per la majoria dels agents de la comunitat educativa i de la societat civil en qüestions d'ensenyament en català, la llengua i la cultura pròpies de les Illes Balears", recalca el manifest.

Preguntat per aquesta declaració després de l'acte commemoratiu del dia de la Constitució, el president del govern balear, José Ramón Bauzá, s'ha limitat a assegurar que el seu executiu compleix amb les lleis vigents i amb el seu "compromís electoral" de garantir el dret a l'escolarització en castellà de les famílies que desitgin que aquesta sigui la llengua en la qual aprenguin a llegir i escriure els seus fills.

"El lamentable és que d'altres en el passat volguessin modificar aquesta línia" marcada per l'Estatut d'autonomia i la Constitució, ha assegurat.
9)
 
Do de llengües
 
amb Oriol Munné
 
Catalunya Ràdio
 
 
 
 
10)
 
 
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
 
InfoMigjorn és un butlletí que distribueix missatges informatius relacionats amb la llengua catalana, com ara:
– Retalls de notícies de premsa.
– Articles, publicats o inèdits.
– Informacions sobre seminaris, congressos, cursos, conferències, presentacions de llibres, publicacions de revistes, etc.
– Ressenyes de llibres, publicades o inèdites.
Així com altres missatges informatius relacionats amb sociolingüística, gramàtica històrica, dialectologia, literatura, política lingüística, normativa, etc.
 
Us preguem encaridament que feu arribar aquest missatge als vostres coneguts a fi que l'existència del butlletí InfoMigjorn siga coneguda per la quantitat més gran possible de persones interessades en la llengua catalana.
 
Enviat pel servei Sala de premsa de DRAC telemàtic http://drac.com
 
PROTECCIÓ DE DADES. En virtut de les lleis vigents en matèria de protecció de dades (LOPD) us informem que us hem enviat aquest correu utilitzant les dades de contacte que ens vàreu facilitar en el seu moment i que vàrem incorporar al nostre arxiu. Teniu dret a sol·licitar l'accés, la modificació o la cancel·lació de les vostres dades, incloent-hi l'adreça de correu electrònic, del nostre arxiu. Podeu contactar amb nosaltres enviant un missatge a l'adreça infomigjorn@telefonica.net Si voleu donar-vos de baixa, cliqueu ací