InfoMigjorn, revista digital sobre llengua catalana [10.400 membres]
 
Butlletí número 702 (dimarts 09/10/2012) - Continguts triats i enviats per Eugeni S. Reig i Xavier Marí
 
 
SUMARI
 
1) J. Leonardo Giménez - Mirada i mira
 
 
 
4) Homenatge a Josep Lluís Bausset i d'Eduard Sarrió
 
5) SIMPOSI SOBRE LA PROMOCIÓ DE L'ÚS SOCIAL DEL CATALÀ
 
 
 
8) Llibres de franc
 
9)  Do de llengües: Croat
 
10) 500 raons per parlar català, de David Pagès i Cassú
 
 
1)
 
Article publicat en el Levante-EMV divendres 21 de setembre del 2012
 
Mirada i mira
 
J. Leonardo Giménez

 

 

La locució “fer una ullada” ha tingut èxit en el model de valencià de llibre, i s'usa habitualment en articles d'opinió, en els llibres de text i en missatges entre persones amb bona competència escrita en la nostra llengua. També la usen bastant els castellanoparlants d'origen quan parlen o escriuen en valencià, segurament per dos motius: l'un per l'assumpció de l'esmentat valencià llibresc, però l'altre, potser, per la correspondència exacta amb el castellà “ojeada”. No obstant, “fer una ullada” no ha passat a la parla natural i col·loquial, on hi ha el nervi d'una llengua. No tinc res a objectar a l'ús normal d'eixa expressió, però el que em sembla un empobriment innecessari és que en la llengua escrita s'haja arraconat la que usem majoritàriament en la comunicació oral, com és “pegar una mirada”, pronunciada col·loquialment “mirà”, amb el seu diminutiu “pegar una miradeta”. Integrar “ullada” i altres paraules o termes no molt usuals, o d'altres variants de la llengua, en l'estàndard valencià està molt bé, perquè enriquix  la parla en general, l'escriptura i els recursos expressius, però fer-ho a costa de marginar paraules, frases fetes, modismes o locucions ben genuïnes, com ha passat amb tantes, i és el cas de “pegar una mirada”, sí que crec que és ben rebutjable, perquè empobrix el llenguatge escrit i/o formal i el resultat no és assimilat per la gran massa de valencianoparlants de transmissió familiar. La locució “pegar una mirada” no  l'arrepleguen els diccionaris de referència acadèmica, ni està integrada en el model lingüístic que s'usa en l'ensenyament, però sí que la inclou el de la RACV. Esperem que el DNV de l'AVL sí que continga una locució tan nostrada. 
Un altre modisme també marginat del model de llibre és “estar a la mira”. L'arrepleguen el Diccionari català-valencià-balear i el mencionat més amunt, en el sentit de ‘vigilar, observar alguna cosa per vore-la, atendre-la, etc.', però dins d'eixe sentit, eixa expressió té el matís d'estar preparat o a punt (algú) per a intervindre, si cal. No necessàriament s'ha d'actuar, però sí que cal un cert control d'una situació. Frases amb esta locució poden ser: “El meu home ja s'ha jubilat, però no s'ha retirat del tot, encara està a la mira del negoci”, “Anirem a la festa i els xiquets es quedaran a la mira dels iaios.
 
2)
 
 
 
  • El Govern subvenciona 31 projectes empresarials que impulsen l'ús del català
  • Els projectes corresponen a la àmbit de les noves tecnologies i als relacionats amb l'ús del català en l'atenció al públic

Una de les apostes estratègiques del govern és la normalització del català en tots els àmbits de la societat, i entre ells, l'empresarial, és a dir, fomentar la llengua catalana, tant en els productes i serveis que ofereixen les empreses, com en la seva relació amb el client.

Per primera vegada aquest 2012, la Generalitat ha convocat una línia específica de subvencions, dotada amb 200.000 euros, adreçada a iniciatives d'empreses que promoguin l'ús de la llengua catalana.

Les subvencions s'han adreçat a:


• Actuacions que incorporin el català a productes i serveis tecnològics adreçats a usuraris finals (aplicacions per a mòbil, tauletes tàctils i altres productes similars, videojocs , etc.).

• Actuacions per garantir l'ús oral de la llengua catalana en l'atenció públic.


Projectes empresarials subvencionats

Pel que fa als projectes vinculats a les noves tecnologies:

• Onze consisteixen en aplicacions per a mòbils i tauletes tàctils, de continguts diversos com turisme, restauració, lectura, esport.
• En l'apartat de programari de gestió empresarial es dóna suport a 8 projectes entre els quals hi ha programes de gestió i comptabilitat, videoguies per a itineraris turístics i desenvolupament de plataformes per a la creació d'aplicacions mòbils.
• Entre les iniciatives de difusió de productes tecnològics en català hi ha 5 projectes de difusió d'audiovisuals i portals sobre aplicacions en català.
• En l'apartat de jocs i videojocs en català es dóna suport a 4 projectes de videojocs per a joves i adults i un per a infants.

En referència als projectes que afavoreixen l'ús del català en l'atenció al públic, s'han subvencionat 3 iniciatives.

• L'Ep! Eines i recursos per a l'ús oral (pronúncia i vocabulari) en el sector de l'hostaleria
• Espai web de foment del català en l'atenció a l'alumnat en cursos de formació
• Guia d'atenció en català per avaluacions de la formació

Altres accions que la Direcció General de Política Lingüística porta a terme en l'àmbit empresarial són el programa "Català i empresa: ja estàs al dia", destinat a difondre els requisits lingüístics del Codi de consum. Així mateix, des del Punt d'atenció a l'empresa, un servei d'atenció a empreses i organitzacions per fomentar l'ús i el coneixement del català en l'àmbit professional.

 
3)
 

JORNADES DE CIÈNCIA I TERMINOLOGIA

(NOUS REPTES EN EL MARC EUROPEU D'EDUCACIÓ SUPERIOR)

 

4)
Homenatge a Josep Lluís Bausset i d'Eduard Sarrió

 

 

Com a President de l'Associació Cultural L'Ullal Cultural d'Algemesí m'adrece a vostés per fer-los partícips d'un acte que celebrarem el proper mes d'octubre. L'acte s'emmarca dins la programació cultural Muixerola 2012 que, com cada any, desenvolupa la Nova Muixeranga d'Algemesí. En aquesta ocasió, L'Ullal Cultural ha rebut la invitació per a la jornada inaugural. I, tot seguint amb els interessos que empenten la nostra associació, hem volgut dedicar aquesta jornada a dos homes de la comarca de la Ribera que en la seua trajectòria vital han destacat per la seua estima al País València i la seua cultura, i per haver desenvolupat una callada obra cívica, la qual mereix ara tenir-se ben present. Aquest és el cas de Josep Lluís Bausset i d'Eduard Sarrió.

 

Tinc l'honor, per tant, d'invitar-los a l'acte homenatge que anem a dur a terme el proper dia 17 d'octubre a les 19,30 h a la Casa Cantonera. En aquest acte participaran Santi Vallés, filòleg i biògraf de Josep Lluís Bausset, i Vicent Niclòs, professor de Secundària, qui glossarà la figura d'Eduard Sarrió. En aquest acte volem que es faça present el deute que la gent de la nostra comarca i el nostre país té amb tots dos. És la nostra intenció recopilar material gràfic sobre ambdós i fer un muntatge que es passarà en el mateix acte.

 

Sense més, esperem comptar amb la seua presència. Si necessiten cap aclariment, no dubten a posar-se en contacte amb mi al telèfon 660 825 821.

 

Rebeu una salutació cordial,

 

Carmel Ferragud

President de L'Ullal Cultural

 

 
5)
 
SIMPOSI SOBRE LA PROMOCIÓ DE L'ÚS SOCIAL DEL CATALÀ

El 20 d'octubre del 2012 se celebrarà a Barcelona un Simposi sobre la promoció de l'ús del català. La finalitat principal és posar en comú les diferents experiències de les entitats cíviques de promoció de la llengua als Països Catalans, perquè totes les persones i entitats interessades les puguin conèixer i compartir i això permeti definir noves propostes concretes per incentivar l'ús del català.

La jornada començarà amb la intervenció de Natxo Sorolla de la Xarxa Cruscat amb un resum de dades sobre l'ús social del català i propostes per activar-lo. Tot seguit es tractarà la promoció de l'ús del català en els següents àmbits:

1. Els joves, a càrrec d'Isaac Gonzàlez
2. La immigració, a càrrec de Jordi Esteban
3. Els mitjans de comunicació, a càrrec de Daniel Condeminas
4. L'ensenyament, a càrrec d'Elisenda Romeu

És una iniciativa de la Xarxa d'Entitats Cíviques i Culturals dels Països Catalans que compta amb la col•laboració de la Xarxa Cruscat (de l'Institut d'Estudis Catalans), la Fundació Congrés de Cultura
Catalana, la Societat Catalana de Sociolingüística, Òmnium Cultural, Tallers per la Llengua, la Plataforma per la Llengua, la Coordinadora d'Associacions per la Llengua catalana, la Fundació Catalunya, la Federació d'Organitzacions de la Llengua Catalana, entre altres entitats i institucions.

L'horari de la jornada serà de 10 h a 13 h, amb una pausa de mitja hora, i de 16 h a 19 h, a la seu de l'Institut d'Estudis Catalans (C/ del Carme, 47).

Cal inscripció prèvia. La inscripció és gratuïta, però l'aforament és limitat, i per tant s'acceptaran en ordre de recepció.

Per a inscripcions envieu un correu electrònic a inscripcions@laxarxa.cat indicant-nos el vostre nom, cognoms i l'àmbit dels quatre grups esmentats en el qual voleu participar durant els grups de treball de la tarda.

Més informació sobre el programa, la participació en els grups de treball i l'organització a: www.laxarxa.cat

 
6)
 
http://1entretants.ning.com/profiles/blogs/la-pau-i-el-valencia
 
LA PAU I EL VALENCIÀ
 
 
7)
 
http://blogspersonals.ara.cat/boquesimans/2012/07/11/editorials-en-perill-dextincio/
 
 
Pau Alabajos
 
8)
Llibres de franc
 

El Centre de Documentació de la Direcció General de Política Lingüística posa a la vostra disposició obres duplicades del seu fons, sobre diferents temàtiques.
 
Podeu consultar la llista en l'enllaç següent :
 
 
Per a sol·licitar qualsevol document només cal que ens envieu un correu electrònic (epasarell@gencat.cat o fortiz@gencat.cat) o truqueu al número 93.552.79.97, i que EL PASSEU A RECOLLIR.
 
S'atendran les sol·licituds per ordre d'arribada.
 
 
Font: Centre de Documentació
Direcció General de Política Lingüística
c. del Portal de Santa Madrona, 6-8
08001 Barcelona
Tel.: 93 552 79 97
 
 
9)
 
Do de llengües
 
amb Oriol Munné
 
Catalunya Ràdio
 
Croat
 
http://www.catradio.cat/audio/533006/Do-de-llenguescroat
 
10)
 
Publicat en el llibre 500 raons per parlar català, de David Pagès i Cassú (CCG edicions, Girona, 2011, pàg. 58).
 

174. La immigració és realment una oportunitat. És una nova població que és receptiva si li expliquem bé les coses i ens hi adrecem fent servir el català com a eina de cohesió social. És la nostra gran oportunitat, si ho fem bé.

 

Martí Gasull

Plataforma per la Llengua

 
 
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
 
InfoMigjorn és un butlletí que distribueix missatges informatius relacionats amb la llengua catalana, com ara:
– Retalls de notícies de premsa.
– Articles, publicats o inèdits.
– Informacions sobre seminaris, congressos, cursos, conferències, presentacions de llibres, publicacions de revistes, etc.
– Ressenyes de llibres, publicades o inèdites.
Així com altres missatges informatius relacionats amb sociolingüística, gramàtica històrica, dialectologia, literatura, política lingüística, normativa, etc.
 
Us preguem encaridament que feu arribar aquest missatge als vostres coneguts a fi que l'existència del butlletí InfoMigjorn siga coneguda per la quantitat més gran possible de persones interessades en la llengua catalana.
 
Enviat pel servei Sala de premsa de DRAC telemàtic http://drac.com
 
PROTECCIÓ DE DADES. En virtut de les lleis vigents en matèria de protecció de dades (LOPD) us informem que us hem enviat aquest correu utilitzant les dades de contacte que ens vàreu facilitar en el seu moment i que vàrem incorporar al nostre arxiu. Teniu dret a sol·licitar l'accés, la modificació o la cancel·lació de les vostres dades, incloent-hi l'adreça de correu electrònic, del nostre arxiu. Podeu contactar amb nosaltres enviant un missatge a l'adreça infomigjorn@telefonica.net Si voleu donar-vos de baixa, cliqueu ací