InfoMigjorn, revista digital sobre llengua catalana [10.400 membres]

Butlletí número 694 (dimarts 25/09/2012) - Continguts triats i enviats per Eugeni S. Reig i Xavier Marí 

 

Sumari

 

1)  500 raons per parlar català, de David Pagès i Cassú

 

2)  Albert Ferrer Orts De llengües i estats

 

3)  "Són bojos, aquests catalans!?"

 

4)  Presentació del llibre Llengua i emoció (Pagès Editors)

 

5)  Mor Martí Gasull, fundador i principal activista de la Plataforma per la Llengua

 

 

.                                                                                                                                                                                                                .

 

1)

 

Publicat en el llibre 500 raons per parlar català, de David Pagès i Cassú (CCG edicions, Girona, 2011).

 

166. La nostra pàtria és la nostra llengua.

 

Joan Fuster

Escriptor

 

2)

De llengües i estats

Albert Ferrer Orts

 

Publicat al Punt Avui, diumenge 23 de setembre del 2012

http://www.elpuntavui.cat/noticia/article/3-politica/17-politica/578215-de-llenguees-i-estats.html

 

Si les llengües que es parlen en les diverses nacions d'Espanya, els estats d'Europa i del món són vehicles per entendre'ns els seus ciutadans, cal considerar-les a totes sense distinció com a eines imprescindibles perquè es produïsca la comunicació. Si, a més a més, aquestes llengües —en la seua qualitat d'idiomes o dialectes— han estat cultivades amb cura pels seus parlants al llarg de la seua història, caldrà adjudicar-los la categoria d'alta cultura per la seua transcendència i influència en la societat.

 

Encara que ho parega, no estic classificant les llengües en dos estadis ni tan sols en sengles categories, al remat totes són igualment dignes, només polse la seua utilitat d'acord amb el tamany de la comunitat que d'ella en faça ús i la capacitat per a créixer i desenvolupar-se interculturalment que tinga. Des d'aquesta posició, qualsevol llengua. siguen els que siguen els seus parlants, és sense cap mena de dubte un bé cultural, però és evident que qualsevol llengua —potser per la seua (in)capacitat per a relacionar-se amb altres i eixir reforçada o no— no ha acabat per assolir la maduresa literària i administrativa d'altres.

 

Des d'aquesta visió de les coses, discutible o no, és clar que llengües minoritàries respecte al pes global del xinés mandarí, anglés, castellà (internacionalment, espanyol), àrab, portugués, francés, rus i alemany en serien la resta, la immensa majoria vaja, des de l'italià, el català o l'èuscar fins, posem per cas, les més recòndites i tribals de l'Amazònia.

 

Tota aquesta mena de reflexió ve a compte de les llengües i els estats, ja que no hi ha estats sense aquestes ni llengües sense aquests, el que ens vindria com anell al dit per a copsar les contradiccions permanents entre les estructures polítiques i les realitats lingüístiques. Sobretot, ara que sembla que s'ha acabat per tensar la corda entre una part de l'estat (Catalunya) i aquest mateix (Espanya), dos maneres diverses —entre altres— de veure les coses, dos llengües —entre altres— diferents, una nació i un estat centralista encara que plurinacional.

 

No anem a discutir sobre les bondats del català, de sobra conegudes portes endins i a l'exterior de l'àmbit de la seua parla (és a dir, més enllà de la pròpia Catalunya), tampoc de l'actual situació condicionada per la greu crisi econòmica i la lamentable gestió financera que a ella ens a conduït a tots plegats, però si de les relacions amor-odi que, des d'almenys el segle XV que ja és dir, sobrevolen el castellà i el català.

 

El fet que una llengua com la nostra, mare per a milions d'individus, en què raonem i s'expressem amb naturalitat siga menyspreada i menystinguda fins a extrems difícils d'assumir i, per això mateix, perseguida fins i tot quan s'intenta normalitzar el seu ús (la darrera perla de Wert posarà, segurament, la guíndola al pastís), parla per si mateix de les dificultats d'enteniment secular entre el centre i la perifèria no només a nivell lingüístic, sinó consegüentment social, polític i econòmic. Des d'aquesta perspectiva, l'actual situació sense anar més lluny no fa més que agreujar eixos tires i arronses, visibles o no, i entrebancar les relacions institucionals esperonades per una ciutadania conscienciada de la seua diferència i farta de ser sistemàticament marginada.

 

A hores d'ara, la veritat, no sé si el pols que mantenen Moncloa i la Generalitat a propòsit de la interpretació de la Constitució deixarà marge per a l'autodeterminació, la independència o, ja posats, res de res; el que sí es pot constatar sense caure en lectures esbiaixades sobre el particular és que des de l'11 de setembre s'ha iniciat un altre acte, un nou capítol que tard o prompte, segons cadascú ho mire, acabarà per posar les coses al seu lloc i això inclou la possibilitat que es faça finalment el que l'elector català lliurement i pacíficament decidisca. Al capdavall, ja m'agradaria a mi que ací, al País Valencià, tinguérem una mica més de consciència envers la nostra llengua comuna i els trets culturals que d'ella se'n deriven.

 

Mentrestant, no solament el castellà va fent camí, sinó l'anglés serà el que acabe per marginar l'ensenyament del català i la seua praxi. Una imposició més de l'executiu i dels mercats com altres tantes coses. Al temps.

 

3)

"Són bojos, aquests catalans!?"

 

Des del Centre Universitari de Sociolingüística i Comunicació us fem arribar informació sobre el projecte documental “Són bojos, aquests catalans!?”:

 

Es tracta d'un un projecte per a la realització d'un documental d'investigació que mostrarà des d'un punt de vista crític i irònic els conflictes, problemes i dubtes amb què es troben les persones que parlen català, alhora que compararà la situació lingüística de la llengua catalana amb la d'altres llengües amb realitats similars. Què passaria si de sobte el català fos una llengua imprescindible per a la vida quotidiana? Hi ha realment conflicte lingüístic?

 

El documental es finançarà íntegrament a través de micromecenatge, amb l'objectiu que sigui un projecte totalment transparent, col·laboratiu i independent, i que es divulgui gratuïtament per Internet.

 

Per poder-lo dur a terme necessitem que la gent hi col·labori com a mecenes amb l'import que pugui. L'enllaç és el següent:

http://www.verkami.com/projects/2133

 

La idea neix de la mà de David Valls, diplomat en producció de cinema i televisió, estudiant de quart de Lingüística a la Universitat de Barcelona, membre de la Plataforma per la Llengua i col·laborador en mitjans de comunicació sobre temes relacionats amb les llengües. La realització anirà a càrrec de ZebaProduccions, autors, entre d'altres, del documental L'operació Garzón contra l'independentisme català, també finançat gràcies al micromecenatge.

 

Podeu veure els vídeos promocionals a:

http://vimeo.com/48790061

http://vimeo.com/49563171

 

Roda de premsa:

http://vimeo.com/48962014#at=0

 

Idea original:

David Valls   Tel. 650875799

 

Amb el suport i l'assessorament de:

Zeba Produccions, Plataforma per la Llengua, Tallers per la Llengua, departaments de la UB del GELA i CUSC.

 

Font: Observatori CUSC- Centre Universitari de Sociolingüística i Comunicació. Facultat de Filologia. Universitat de Barcelona

 

4)

Presentació del llibre Llengua i emoció (Pagès Editors)

 

Presentació del llibre

Llengua i emoció (Pagès Editors)

a cura d'Eva Monrós i Quim Gibert, coautors

 

Dia: Dijous,11 d'octubre 2012

Hora: dos quarts de 8 del capvespre

Lloc: Llibreria La Mulassa

Adreça: Rambla Principal, núm. 2.  Vilanova i la Geltrú

Organitza: VNG per la Independència

 

Sobre el llibre:

 

Llengua i emoció. 7 mirades sobre el goig de ser  aplega les ponències de les jornades sobre dignificació lingüística convocades a Fraga (Franja de Ponent) el març de 2010 i de 2011 per l'Institut d'Estudis del Baix Cinca.

 

La major part del pensament contemporani ha volgut separar les emocions de la cultura, de l'ètica, de la saviesa. Sense el batec emocional el raonament esdevé distant i ensopit. La recerca intel·lectual és alhora un espetec de joia. Antoni Gaudí i Pau Casals no només ens irradien bellesa, sinó que també ens regiren l'ànima.

 

Perdem l'ànima quan renunciem als reptes. Acceptar la injustícia és una manera equivocada de ser en el món: fa trista i indigna la nostra existència. Llengua i emoció és un assaig col·lectiu (Matthew Tree, Josep M. Terricabras, Rosa Calafat, Jordi Bilbeny, Eva Monrós, Josep Borrell i Quim Gibert) pouat arran de les dificultats per viure en català i per decidir el nostre futur. Hi trobareu set mirades lúcides i inconformistes (psicològica, poètica, literària, sociolingüística, semiòtica, històrica, filosòfica) a propòsit d'aquells horitzons que ens estimulen a caminar amb pas ferm.

 

5)

Mor Martí Gasull, fundador i principal activista de la Plataforma per la Llengua

 

Publicat al web de la Plataforma per la Llengua, diumenge 23 de setembre del 2012

https://www.plataforma-llengua.cat/noticies/interior/1917

 

Mort en un accident de muntanya al Manaslu (Nepal), Martí Gasull era sens dubte en aquests moments el principal activista i lluitador per la llengua catalana al nostre país. Activista per la llengua i la cultura catalana. Fundador i màxim impulsor de la Plataforma per la Llengua, de la qual n'era dirigent. Independentista i apassionat de l'alta muntanya. Compromès amb la llengua, la cultura catalana i prou conegut per la seva humanitat i compromís en la lluita pel nostre país. La Plataforma per la Llengua expressa el seu més sentit condol a la família.

 

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Enviat pel servei Sala de premsa de DRAC telemàtic www.drac.com

PROTECCIÓ DE DADES. En virtut de les lleis vigents en matèria de protecció de dades (LOPD) us informem que us hem enviat aquest correu utilitzant les dades de contacte que ens vàreu facilitar en el seu moment i que vàrem incorporar al nostre arxiu. Teniu dret a sol·licitar l'accés, la modificació o la cancel·lació de les vostres dades, incloent-hi l'adreça de correu electrònic, del nostre arxiu. Podeu contactar amb nosaltres enviant un missatge a l'adreça infomigjorn@telefonica.net Si voleu donar-vos de baixa, cliqueu ací