InfoMigjorn, revista digital sobre llengua catalana [10.400 membres]

Butlletí número 692 (dijous 20/09/2012) - Continguts triats i enviats per Eugeni S. Reig i Xavier Marí 

 

Sumari

 

1)  500 raons per parlar català, de David Pagès i Cassú

 

2)  Cursos de llengua del Col·legi de Doctors i Llicenciats en Filosofia i Lletres i en Ciències

 

3)  Josep Vilà Batlle Autoestima pel català

 

4)  Sense senyal: i ara què?

 

5)  Joan Tudela – Santa Coloma de Gramenet

 

6)  Demà en InfoMigjorn Cap de Setmana

 

.                                                                                                                                                                                                               .

 

1)

Publicat en el llibre 500 raons per parlar català, de David Pagès i Cassú (CCG edicions, Girona, 2011).

 

164. La llengua catalana és l'exponent més clar que som una nació i un dels nostres trets distintius com a poble.

 

Associació Free Catalonia

 

2)

Cursos de llengua del Col·legi de Doctors i Llicenciats en Filosofia i Lletres i en Ciències

 

1. Curs de Tecnologies de la traducció: la traducció assistida per ordinador

 

El curs consistirà en una introducció teòrica a la traducció assistida por ordinador, complementada amb exercicis pràctics per aprendre de manera aplicada a fer servir dos programes de traducció assistida per ordinador. El curs s'adreça a professionals de la llengua (qualsevol combinació).

 

Professor: Bartolomé Mesa Lao

10, 17 i 24 de novembre. Dissabtes. De 9:00 a 14:00

 

Informació i inscripció: http://www.cdl.cat/formacio-permanent

 

2. Cursos de nivell superior de català (D)

 

Aquesta tardor oferim dues tipologies de curs de preparació per al nivell D de català, un de semipresencial i un totalment on line. Els cursos estan  reconeguts pel Departament d'Ensenyament.

Objectius: Adquirir coneixements sòlids de normativa i de diverses tècniques de redacció de documents en situacions comunicatives variades, especialment les que requereixen un ús més formal de la llengua.

 

131211 Curs de nivell superior de català (D). Semipresencial

Professor: Joan Abril

 

131211 Curs de nivell superior de català (D). On Line

Professora: Dolors Villas

 

Informació i inscripció: http://www.cdl.cat/nivell-d-de-catala

 

3)

Autoestima pel català

Josep Vilà Batlle (Olesa de Montserrat)

 

Publicat al Punt Avui, dimarts 18 de setembre del 2012

http://www.elpuntavui.cat/noticia/article/7-vista/23-lectorescriu/576783-autoestima-pel-catala.html

 

A l'hora d'intentar trobar solucions per millorar l'estat actual de la nostra llengua, el primer que se m'acut és la necessitat d'incrementar la nostra autoestima i, per això, m'atreveixo a demanar a tots aquells que ens estimem el català que l'utilitzem més del que ho fem quan, per exemple, anem a una botiga, a un restaurant, a la feina o en el tracte del dia a dia, i aquí, si m'ho permeten, hi afegiria també el fet de procurar parlar-lo millor, perquè és un fet ben evident que, malauradament, cada vegada parlem un català més farcit de castellanismes: aquí tenim l'exemple del péro en el català que es parla a Barcelona, un català en què la pronunciació de les vocals neutres tendeix a desaparèixer.

 

Moltes vegades ens queixem que en les televisions estatals força locutors pronuncien, vergonyosament, els cognoms catalans sense la ll final i els destrossen dient Carbonel o Sabadel. Es clar que tampoc ajuda gaire a millorar la nostra autoestima si des de TV3 o de Catalunya Ràdio– emissores que haurien de ser exemplars– la immensa majoria dels seus periodistes, amb alguna honrosa excepció, pronuncien sistemàticament “hoquei hierba”, en castellà. ¿Quin sentit té aleshores el fet de voler catalanitzar-ho tot traduint els noms propis de persones, els topònims, o bé, fins i tot, els títols originals en castellà d'algunes pel·lícules?

 

De ben poca cosa serveixen la immersió lingüística a l'escola o les lleis de política lingüística en favor de la llengua catalana, si a l'hora de la veritat no la fem servir quan parlem amb les persones immigrants que, encara que no la parlin, són capaces d'entendre-la, o bé quan comprem tots aquests productes de neteja i de la llar que passen olímpicament del català, inclús per anunciar-se per TV3.

 

4)

Sense senyal: i ara què?

 

La reciprocitat de TV3 al País Valencià depèn, ara per ara, de la voluntat política del president Alberto Fabra o d'una sentència del Tribunal Suprem

 

Publicat al Punt Avui, dilluns 17 de setembre del 2012

http://www.elpuntavui.cat/noticia/article/13-comunicacio/20-comunicacio/576073-sense-senyal-i-ara-que.html

 

“Sabem que TV3 tornarà a veure's al País Valencià. No sabem quan ni com, però estem segurs que el procés de tramitació de la ILP Televisió sense Fronteres, ha contribuït a crear aquesta esperança.” Amb aquest optimisme s'expressa el secretari d'Acció Cultural del País Valencià (ACPV), Toni Gisbert, després que el PP i UPyD vetessin al Congrés dels Diputats la iniciativa, que va rebre el suport de més de 650.000 firmes, i que hauria permés la legalització del senyal català al territori valencià.

 

Malgrat tot, Gisbert considera que la “guerra” per TV3 no s'ha perdut, ans al contrari. “A poc a poc, anem guanyat més batalles, cosa que ens fa sentir-nos més forts i notar com l'enemic s'afebleix”, subratlla. I és que el portaveu de l'entitat, presidida per Joan Francesc Mira, assegura que el veto de la ILP no suposa tornar al punt de partida, que les mobilitzacions realitzades arreu de l'Estat i de la Unió Europea han aconseguit un objectiu impensable fa uns anys: un consens polític i social no sols pel que fa a la reciprocitat, sinó també per normalitzar les relacions entre Catalunya i el País Valencià.

 

“La base social que dóna suport als nostres plantejaments és cada vegada més àmplia i se sent més forta. Mostra d'això és que el PP ja no s'atreveix a fer un discurs radicalment contrari a les nostres propostes, sinó que utilitza subterfugis i excuses perquè sap que pot tindre conseqüències polítiques i electorals importants”, subratlla Gisbert. A més, el portaveu d'ACPV adverteix que si els populars insisteixen en el seu “apartheid” lingüístic i cultural, l'únic que aconseguiran és fer més gran aquesta distància amb els ciutadans i les formacions polítiques que reclamen un nou model territorial. “Si no entenen això, la situació els acabarà desbordant”, rebla.

 

Per això, insta el president valencià, Alberto Fabra, a ser coherent amb les paraules que va pronunciar en defensa de TV3 quan era alcalde de Castelló. I és que, ara per ara, la solució més ràpida al conflicte seria que els governs valencià i català arribaren a un acord de reciprocitat, o que Fabra ordenara desprecintar els repetidors de TV3 i retirar els expedients sancionadors a TV3 (ambdues mesures no són excloents). “Si no ho fa, demostrarà que és igual que el censor Francisco Camps i que està subordinat al govern espanyol”, assevera.

 

Gisbert apunta que el Tribunal Suprem encara no s'ha pronunciat sobre el recurs presentat per ACPV, però que podria fer-ho molt prompte i que una sentència favorable resoldria la qüestió. El secretari també avança que l'entitat ja està estudiant altres vies possibles perquè torne el senyal. “És prompte encara per a concretar res, però estem esperançats”, diu.

 

5)

Santa Coloma de Gramenet

Joan Tudela

 

Publicat al blog Anys d'aprenentatge del diari digital La Malla, dilluns 17 de setembre del 2012

http://blocs.xarxanoticies.cat/joantudela/2012/09/17/santa-coloma-de-gramenet/

 

(Publicat al diari Avui el 25 d'octubre del 2005:)

 

Avís. Jo tinc la doble nacionalitat municipal: Barcelona i Santa Coloma de Gramenet. Dues ciutats acaronades pel Besòs, riu metropolità i, també, aquest mes d'octubre, riu de lletres. Parlo ara des del patriotisme colomenc, però no exagero: el patrimoni literari de Santa Coloma de Gramenet és ben notable i ben viu.

 

Inventari. Dos clàssics amb l'obra ja completa (Josep Maria de Sagarra i Josep Sol). Un clàssic amb l'obra encara feliçment incompleta (Màrius Sampere). Tres biblioteques públiques amb molta vida (la Central, la de Can Peixauet i la de Singuerlín). Una llibreria potent (Carrer Major). L'Associació Colomenca de Literatura (encapçalada pel poeta Rodolfo del Hoyo). Les activitats literàries del Centre Excursionista Puig-Castellar. Els jocs florals patrocinats per Pascsa. Un editor jove amb molta empenta, que és també poeta, Joan de la Vega (L'Esguard i La Garúa). Una regidora de Cultura que milita a favor de la cultura, Montserrat Olivés. Un alcalde capaç de vibrar amb les iniciatives culturals, Bartomeu Muñoz. Un planter valuós d'escriptors locals, que inclou noms com els dels poetes Vicenç Llorca i Jordi Valls. I des d'ara, també, el títol de ciutat de la poesia, atorgat a Santa Coloma de Gramenet en aquestes mateixes pàgines per Sebastià Alzamora, en la seva crònica de l'acte de lliurament dels primers premis de poesia Màrius Sampere, acte que culminava les Samperíades. Un espectacle cultural magnífic, ideat per David Marín, com a marc dels premis a dos poetes emergents, el valencià Joan-Elies Adell i el canari Francisco León.

 

Conclusió. Amic lector, amiga lectora: a Santa Coloma de Gramenet no només hi passen coses lletges. No és una ciutat condemnada a protagonitzar només notícies de successos, sinó que és una ciutat amb prou mèrits per protagonitzar bones notícies a les pàgines de cultura.

 

6)

Demà en InfoMigjorn Cap de Setmana

Sumari

1) Eugeni S. Reig - de pa i porta

 

2) Albert Jané - He arribat, he vist, he vençut

 

3) Antoni Llull Martí - Les imprecises mides i mesures populars

 

4) Pau Vidal - Pítima

 

5) Pere Ortís - Netegem i enriquim la llengua catalana (Barbarismes. Lletra V)

 

6) Articles d'Albert Pla Nualart

 

7) Vicenç Pagès Jordà - Diccionari Vintage

 

8) Pere Ortís - Pèrdues irreparables

 

9) Ramon Sangles i Moles - Tres característiques bàsiques

 

10) El futur del català, 27 anys després: Entrevista de Joan Tudela a Josep M. Puig Salellas

 

Si voleu rebre cada divendres el butlletí InfoMigjorn Cap de Setmana heu de manifestar-ho explícitament en un missatge electrònic que heu d'enviar a l'adreça infomigjorn@telefonica.net en el qual heu de fer constar el vostre nom i cognoms i l'adreça electrònica on voleu rebre'l.

El preu de la subscripció al butlletí InfoMigjorn Cap de Setmana corresponent a l'any 2012 és de 25 euros.

Els nous subscriptors podreu llegir en la web tots els butlletins d'InfoMigjorn i d'InfoMigjorn Cap de Setmana que s'han publicat fins ara.

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

InfoMigjorn és un butlletí que distribueix missatges informatius relacionats amb la llengua catalana, com ara:

– Retalls de notícies de premsa.

– Articles, publicats o inèdits.

– Informacions sobre seminaris, congressos, cursos, conferències, presentacions de llibres, publicacions de revistes, etc.

– Ressenyes de llibres, publicades o inèdites.

Així com altres missatges informatius relacionats amb sociolingüística, gramàtica històrica, dialectologia, literatura, política lingüística, normativa, etc.

Us preguem encaridament que feu arribar aquest missatge als vostres coneguts a fi que l'existència del butlletí InfoMigjorn siga coneguda per la quantitat més gran possible de persones interessades en la llengua catalana.

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Enviat pel servei Sala de premsa de DRAC telemàtic www.drac.com

PROTECCIÓ DE DADES. En virtut de les lleis vigents en matèria de protecció de dades (LOPD) us informem que us hem enviat aquest correu utilitzant les dades de contacte que ens vàreu facilitar en el seu moment i que vàrem incorporar al nostre arxiu. Teniu dret a sol·licitar l'accés, la modificació o la cancel·lació de les vostres dades, incloent-hi l'adreça de correu electrònic, del nostre arxiu. Podeu contactar amb nosaltres enviant un missatge a l'adreça infomigjorn@telefonica.net Si voleu donar-vos de baixa, cliqueu ací