InfoMigjorn, revista digital sobre llengua catalana [10.400 membres]

Butlletí número 685 (dilluns 10/09/2012) - Continguts triats i enviats per Eugeni S. Reig i Xavier Marí

1)  500 raons per parlar català, de David Pagès i Cassú

2)  Presentació del llibre El catanyol es cura, de Pau Vidal 

3)  Comença La Setmana del Llibre en Català

4)  25 propostes per a la Setmana del Llibre en Català

5) Les  'Cartes a Màrius Torres', de Joan Sales, en un blog

6)  Joan Tardà La ILP Televisió sense Fronteres, dimarts dia 11 al Congrés

7)  Joan Tudela Un parell de frankensteins

1)

157. Cada llengua conté un arxiu únic del seu entorn; això és, literalment, coneixement en paraules, i no el podem perdre.

 

Vigdís Finnbogadóttir

Política islandesa

2)

Presentació del llibre El catanyol es cura, de Pau Vidal

 

En el marc de la Setmana del Llibre en Català, Editorial Barcanova es complau a convidar-vos a la presentació del llibre El catanyol es cura,de Pau Vidal.

Acompanyarà l'autor Patricia Gabancho.

L'acte tindrà lloc el dimecres 12 de setembre a les 19.30 hores.

 

La Setmana del Llibre en Català

Rotonda dels descobriments

Avinguda de la Catedral, Barcelona.

 

El catanyol es cura és un manual pràctic per descobrir per què segons quins mots que «no es poden dir» no són cap capritx dels filòlegs. Un instrument rigorós però ple de sentit de l'humor per ajudar-nos a raonar sobre què és correcte i què no, què és genuí i què espuri. I per armar-nos de raons a favor de la llengua.

Per culpa del contacte massa íntim amb el castellà i de la submissió als referents culturals espanyols, les gandules s'han tornat tumbones i hem deixat d'estar embolicats per estar liats.

3)

Comença La Setmana del Llibre en Català

 

Publicat per Òmnium Cultural, dijous 6 de setembre del 2012

http://www.omnium.cat:80/ca/noticia/comenca-la-setmana-del-llibre-en-catala-6263.html?idbutlleti=17909

Aquest divendres 7 de setembre s'ha inaugurat a l'avinguda de la Catedral La Setmana del Llibre en Català, que enguany celebrarà el seu 30è aniversari aixecant La Ciutat de la Lectura al cor històric de la ciutat, La Setmana durarà fins al 16 de setembre. Òmnium Cultural hi col·labora aquest any i per això els seus socis gaudiran cada dia d'un descompte del 5% en la compra de llibres presentant el seu carnet.

El dia 10 de setembre serà el gran dia de la celebració del 30è aniversari de La Setmana del Llibre en Català. Durant tota la jornada hi haurà un seguit d'engrescadores accions i activitats, com per exemple la presentació del llibre de Lluís Llach Memòria d'uns ulls pintats. També comptarem amb la presència d'alguns dels escriptors guardonats amb el Premi Trajectòria, com Maria Barbal, Josep M. Espinàs, Roser Capdevila, Isabel-Clara Simó, M. Antònia Oliver, Joaquim Carbó i Lluís Permanyer. A les 23 h en punt, per cloure la jornada, s'escenificarà una gran bufada col·lectiva d'espelmes amb degustació de pastís d'aniversari.

Per la Diada, La Setmana també es manifestarà a favor del reconeixement de la nació catalana. Per això, com a acte simbòlic, un llibre gegant presidirà la plaça de l'Escriptura perquè tothom pugui escriure-hi el seu comentari o regalar-nos una paraula.

Podeu consultar la resta de programació al web de La Setmana
www.lasetmana.cat que inclou: més d'un centenar de presentacions d'obres; signatures de llibres com la de Jordi Pujol; converses amb Mònica Terribas, Josep Maria Castellet, Salvador Cardús, Gabriel Janer Manila, Jaume Barberà, Josep Huguet, Agustí Cerdà o Antoni Furió; itineraris literaris pel centre de Barcelona vinculats a diversos llibres; lectures en veu alta a càrrec d'actors com Sílvia Bel, Imma Colomer, Lluís Marco o Anna Barrachina i àpats amb autors com Xavier Bosch, Sebastià Alzamora o Flàvia Company.

4)

25 propostes per a la Setmana del Llibre en Català

S'inaugura aquest divendres a la plaça de la Catedral de Barcelona, fins al 16 de setembre

 

Publicat a Vilaweb, dimecres 5 de setembre del 2012

http://www.vilaweb.cat/noticia/4038039/20120905/noticia.html

 

La Setmana del Llibre en Català arriba a la trentena edició, tornant al centre de Barcelona: vint-i-nou casetes de fusta compondran l'anomenada 'Ciutat de la lectura', del 7 al 16 de setembre a la plaça de la Catedral. Hi participaran cinquanta-cinc expositors (una trentena d'editorials, llibreries, institucions i una distribuïdora). S'oferirà un programa amb unes dues-centes activitats, amb presentacions de llibres, debats, col·loquis, lectures, tallers… de les quals n'hem seleccionat vint-i-cinc.

 

Albert Pèlach, president de la Setmana del Llibre en Català, va presentar ahir el programa de la trentena edició de la Setmana del Llibre en Català. La gran novetat d'enguany és que torna al centre de la ciutat després d'un llarg periple que va començar al 2006, quan va abandonar les Drassanes i es va traslladar durant dos anys a la plaça de Catalunya. D'allà, va passar a la catedral l'any 2008, però el consistori socialista va establir la política de no ocupar el centre, excepte per a les grans festes de la ciutat. Això va provocar un dur enfrontament dels organitzadors de la Setmana (Pèlach ho coneix bé, perquè llavors ja n'era el president) amb l'ajuntament i un cop de força va portar l'esdeveniment literari a marxar de la ciutat. Però instal·lar-se a Sant Cugat del Vallès al 2009 va significar un fracàs de públic. De manera que Pèlach va acceptar la nova ubicació que l'ajuntament els va donar com a alternativa, el Parc de la Ciutadella. Van canviar de data per fer coincidir la Setmana amb la Diada i van canviar el gran envelat per casetes de fusta reciclada. Això va donar a la Setmana una afluència de públic puntual important, però no el nombre desitjat (d'uns cinquanta mil visitants). De manera que quan va arribar el canvi de govern i els convergents van oferir l'espai de la catedral altra vegada, els organitzadors van prendre l'oportunitat. Segons Pèlach, hi ha un acord amb l'ajuntament, que garanteix aquesta ubicació pel que queda de legislatura.

 

En paral·lel al periple de les diferents ubicacions, la Setmana també ha anat canviant el perfil i l'organització. El nou model, més semblant a una fira, i amb la voluntat que el sector es comprometi en l'organització dels actes, es va consolidant de mica en mica. Pèlach ha deixat clar que la Setmana continua essent un esdeveniment literari que assegura una àmplia presència del fons editorial davant les novetats. Tot i així, també vol que es converteixi en l'espai de les presentacions de les novetats de tardor de les editorials i d'altres esdeveniments d'actualitat.

 

La Setmana en 25 propostes

 

1. Inauguració

Divendres 7 de setembre a les 17.00

La inauguració de la 30a Setmana del Llibre en Català comptarà amb el conseller de Cultura, Ferran Mascarell, i el regidor de Cultura de l'Ajuntament de Barcelona, Jaume Ciurana. Entre els primers actes que acompanyaran la inauguració oficial hi trobem:

18.30 Lectura en veu alta. 1r capítol: 'Quan érem feliços', per Rafel Nadal (Destino).

19.00 Conversa: 50 anys Grup 62. Tertúlia sobre l'edició en català, amb l'editor Josep Maria Castellet i la periodista Mònica Terribas.

20.00 Lectura en veu alta. 1r capítol: 'Més enllà de les estrelles', per Gerard Quintana.

 

2. Conversa: 'Noves veus narratives en català'

Dissabte 8 de setembre a les 11.30

Amb Muriel Villanueva, David Ventura, Jordi Nopca i Tina Vallès.

 

3. Lliurament del Primer Premi Núvol de Contes

Dissabte 8 de setembre a les 13.30

 

4. Any Calders-Sales. Tísner: 'Descobrim Avel·lí Artís Gener', per Màrius Serra

Dissabte 8 de setembre a les 18.30

 

5. Presentació de la revista Portella-Andorra Arts Lletres

Dissabte 8 de setembre a les 20.00

Organitzat pel ministeri de Cultura del govern d'Andorra i el Col·lectiu Portella.

 

6. Conversa: Els blocs i els portals literaris avui. Trobada de blocaires

Diumenge 9 de setembre a les 12.00

Amb Jordi Milian, Manuel Haro, Jordi Cervera i Neus Chordà.

 

7. Certament Nacional Infantil i Juvenil de Lectura en Veu Alta

Diumenge 9 de setembre a les 17.30

Hi participen els finalistes i guanyadors del certamen.

 

8. Recital poètic i espectacle: 'Abril florit'

Diumenge 9 de setembre a les 20.00

A càrrec del poeta i rapsoda Celdoni Fonoll i l'actriu Lloll Beltran. Isaac Fonoll als teclats.

 

9. Presentació del llibre 'Memòries d'uns ulls pintats' de Lluís Llach

Dilluns 10 setembre a les 19.00

Amb la presència de Lluís Llach i el periodista i director del diari Ara, Carles Capdevila.

 

10. Conversa: Dir sense por. La llibertat d'expressió

Dilluns 10 setembre a les 19.00

Organitzat pel PEN català, amb la participació de Basem Al-Nabris i Salem Zenia. Modera Pau Vadell.

 

11. Les premis Trajectòria en parlen… amb Maria Barbal i Roser Capdevila

Dilluns 10 setembre a les 20.00

 

12. Lectura dramatitzada: 'Jesús Moncada, un mequinensià a Barcelona'

Dilluns 10 setembre a les 20.30

Taller de lectura i el grup de teatre Garbinada de Mequinensa. Organitza Espais Escrits.

 

13. Les premis Trajectòria en parlen… amb Isabel-Clara Simó i Maria Antònia Oliver

Dilluns 10 setembre a les 21.00

 

14. Diada: homentage a Emili Teixidor i llibre blanc gegant

Dimarts 11 de setembre

El matí de la Diada es dedicarà a recordar la figura literària d'Emili Teixidor, amb una matinal dedicada als contes que va escriure i l'espectacle 'En ring 1-2-3 i el nou món', basat en la peça de l'autor.

A la tarda, la manifestació per la independència marcarà la programació de la Setmana, que ha previst un llibre blanc gegant perquè tothom qui ho vulgui hi deixi un comentari. Preguntat Pèlach sobre si l'adhesió de la Setmana era a la Diada o a la manifestació, va respondre: 'Diguem que és una adhesió a la Diada.'

 

15. Lectura en veu alta: 1r capítol de 'Pura sang', d'Ada Castells

Dimecres 12 de setembre a les 19.00

És una primícia. Aquesta novel·la, Premi Sant Joan 2012, arribarà a les llibreries aquesta tardor.

 

16. Presentació del llibre: 'El catanyol es cura' (Barcanova) a càrrec de Pau Vidal i Patrícia Gabancho

Dimecres 12 de setembre a les 19.30

 

17. Lectura en veu alta: 1r capítol de 'Girona un llibre de records', de Josep Pla.

Dimecres 12 de setembre a les 19.30

A càrrec de la rapsoda i poeta Anna Maluquer.

 

18. Conversa: 'Els clàssics avui' amb Joan F. Mira i Vicenç Pagès Jordà

Dimecres 12 de setembre a les 20.00

Organitza els Amics d'Els Clàssics

 

19. Conversa: 'Antoni M. Alcover: vida, obra i influència'

Dijous 13 de setembre a les 18.00

Amb Maria Pilar Perea, Isidor Marí, Joan Veny i Gabriel Janer Manila.

 

20 Conversa: 'El Barça 2012-2013. El nou Barça de Tito Vilanova'

Dijous 13 de setembre a les 18.30

Amb Ricard Torquemada, Pep Riera i Joan Valls.

 

21. Lliurament del Premi Trajectòria a Lluís Permanyer

Dijous 13 de setembre a les 19.00

 

22. Conversa: 'Nosaltres els fusterians'

Dijous 13 de setembre a les 19.45

Amb la participació d'Antoni Furió, Agustí Cerdà i Josep Huguet.

 

23. Recital poètic: 'PostMortem. I del no-res, TOT'

Divendres 14 de setembre a les 19.00

Amb David Caño, Núria Martínez i Gerard Horta.

 

24. Matinal: Bon aniversari, Joana Raspall

Dissabte 15 de setembre a les 11.30

Homenatge a l'escriptora i bibliotecària, a punt de ser centenària.

 

25. Segona trobada d'il·lustradors

Diumenge 16 de setembre a les 12.30

Amb Marc Sardà i Àlex Omist, Pere Puig, Inma Llorente, Kim Amate i, com a convidada especial, Carme Soler Vendrell.

5)

Les  'Cartes a Màrius Torres', de Joan Sales, en un blog

 

Enllaços

 

El blog: http://www.lletres.net/sales/cmt/ — o també http://tinyurl.com/amariustorres

Presentació del blog: http://www.lletres.net/sales/cmt/?page_id=345 

Xarxa de mots: http://xarxa.cat

Club Editor: http://clubeditor.cat

 

Resum

El 10 de setembre començaran a arribar a internet en format blog les Cartes a Màrius Torres, la correspondència de Joan Sales amb Mercè Figueres i el poeta de Lleida. La iniciativa de publicar-ne una extensa tria en edició digital és de l'associació Xarxa de Mots, que ha rebut el suport i la col·laboració del Club Editor i un ajut de la Institució de les Lletres Catalanes.

(Vegeu aquí una justificació de la nostra versió.)

Les Cartes, Incerta glòria i Joan Sales

Les Cartes són la llavor d'Incerta glòria i una crònica dels anys 1936-1941 en la vida del jove escriptor que, a 24 anys, s'allista a l'Exèrcit de Catalunya, viu com a oficial els combats i les esperes de la guerra i, amb el grau de comandant, deixa Catalunya cap a l'exili de França, la República Dominicana i Mèxic.

Les notes principals d'aquestes cartes són l'amistat i la guerra, la situació social i política de Catalunya, i la poesia, de Màrius Torres i del mateix Sales, sempre en un marc de referències a autors, obres i moments de la història. Per damunt sempre hi plana la passió per la llengua i per Catalunya, sense renunciar mai a l'humor, la ironia i un sentit crític agut i viu.

Els personatges

Màrius Torres (Lleida, 1910 - Puig d'Olena, 1942), «el poeta de l'esperança», va estar hospitalitzat al sanatori de Puig d'Olena (Sant Quirze Safaja), on, entre altres malalts, va conèixer Mercè Figueres, la seva gran amiga i confident. Esperança Figueres, germana de Mercè i companya de treball de Sales a la Generalitat, havia proposat al mateix Sales d'escriure a la seva germana a Puig d'Olena per animar-li l'estada en aquell centre, i així es va travar l'amistat de Sales amb el poeta i la «Mahalta» de Torres.

L'edició en format blog

Les Cartes a Màrius Torres es van publicar el 1976, vint anys després de la primera edició d'Incerta glòria, seguides, com en la reedició de 2007, del Viatge d'un moribund, la poesia de Joan Sales (no reproduïda al blog). Per la gran extensió de l'original (185 cartes), el blog en publicarà una completa selecció, sempre amb cartes íntegres, cada dilluns i dijous a partir del 10 de setembre.

A part de poder-ne seguir telegràficament les novetats al compte @Joan_Sales de Twitter, els lectors poden subscriure's al butlletí de Feedburner que automàticament els avisarà de l'aparició d'un text nou. Així mateix, totes les entrades admeten i esperen el comentari o l'opinió dels seguidors del blog, que obrirà la lectura participativa d'una obra fonamental del pensament català modern.

Xarxa de Mots

Des del 2005, l'associació Xarxa de Mots treballa a internet en la difusió de la llengua per mitjà de la literatura i de grans autors. Fins ara agrupa els projectes següents:

  • RodaMots –Cada dia un mot–. Butlletí amb més de 23.000 subscriptors i un fons de 3.000 paraules i locucions enviades i documentades amb exemples de la literatura catalana (1999)
  • Josep Pla. Una tria de textos breus. Primera antologia de textos a internet de l'autor del Quadern gris (1997)
  • Joan F. Mira. Tria de textos, articles, ressenyes i assaigs (2005)
  • Joan Sales. Pensament, acció, literatura. Pàgina monogràfica sobre l'autor d'Incerta glòria, ànima dels Quaderns de l'exili i editor (1997-2006)
  • Minimàlia. Selecció d'aforismes i reflexions d'escriptors, científics, pensadors, etc., amb més de 3.000 subscriptors (2007)
  • bloQG – Versió digital completa d'un clàssic, El quadern gris en un blog, noranta anys després del primer apunt de l'obra. Premi Lletra 2008 (2008)
  • Punt de Mira. Els articles de premsa de Joan F. Mira (2009)
  • Quadern de notes vistes. Una selecció de textos de diferents èpoques i gèneres que ajuden a comprendre Josep Pla (2010)

 6)

La ILP Televisió sense Fronteres, dimarts dia 11 al Congrés

Joan Tardà

 

Publicat a Indirecte.cat, dimecres 5 de setembre del 2012

http://in.directe.cat:80/joan-tarda/blog/8505/la-ilp-televisio-sense-fronteres-dimarts-dia-11-al-congres

 

La voluntat de 650.650 ciutadans signants de la Iniciativa Legislativa Popular endegada per Acció Cultural del País Valencià per una “Televisió sense Fronteres” arriba finalment el proper dimarts (dia 11) al plenari del Congrés dels Diputats. Tal com sabeu prou bé, es reclama al govern espanyol signant de la Carta Europea de les Llengües Regionals o Minoritàries l'aplicació del dret de la ciutadania dels territoris lingüístics de les llengües catalana, basca i gallega a accedir als canals de televisió que hi emeten.

Durant anys, els diversos governs espanyols i autonòmics del País Valencià han pretès que la televisió pública dels PPCC tinguessin totes les dificultats i més per normalitzar-se. De fet, en el cas del País Valencià, l'arribada i consolidació de TV3 fou i ha estat, fins al dia d'avui, fruit només de la voluntat popular. En els darrers temps, el setge a TV3 al País Valencià encara s'incrementà més: accions judicials, tancament de repetidors (de fet, el govern valencià afirma que si no es volen tancar que no es faci, però que cada 15 dies, multa de 60.000 euros, raó per la qual Acció Cultural ja suma 1 milió d'euros i propietats embargades).

Desgraciadament, PP i PSOE coincidiren i molt. Encara recordo les paraules en seu parlamentària del Joan Clos quan era ministre en resposta a Agustí Cerdà en què deia que el projecte de llei de la televisió digital terrestre possibilitaria ho permetria si s'establia un conveni de reciprocitat entre les dues Generalitats. Es va signar, però el govern espanyol no va complir i no modificà el Real Decreto del Plan Territorial estatal de la TDT. De fet, Teresa Fernández de la Vega (valenciana!) s'hi va negar.

Com també fou la capdavantera a l'hora de bloquejar la tramitació de la Iniciativa Legislativa Popular una vegada entrada en el registre del Congrés. Si no hagués estat així, hi hagués hagut prou temps per debatre-la en la passada legislatura. Però la legislatura va cloure sense haver estat debatuda, bo i sabent les moltes possibilitats que hi havia que la correlació de forces en la següent legislatura fos diferent i favorable al PP.

Amb tot, com que les ILP no decauen en acabar-se la legislatura, dimarts vinent arriba al plenari. Desconeixem a hores d'ara quina serà la posició del PP. El PSOE, ara, hi votarà a favor. Ara, sí!

7)

Un parell de frankensteins

Joan Tudela

Publicat al blog Anys d'aprenentatge del diari digital La Malla, dilluns 6 d'agost del 2012

http://blocs.xarxanoticies.cat/joantudela/2012/08/06/un-parell-de-frankensteins/

 

(Publicat al diari Avui el 23 d'agost del 2005:)

 

A la tardor, els quatre altaveus de l'anticatalanisme lingüístic (La Razón, ABC, El Mundo i la COPE) tornaran a atacar ben segur i sense pietat la llengua catalana, amb la col·laboració –més ben dit, el col·laboracionisme– dels intel·lectuals del Manifest. Però no ho faran amb el llenguatge del franquisme, perquè l'anticatalanisme també evoluciona. Faran servir expressions com ara “llengua materna” o “drets lingüístics dels castellanoparlants”.  De qui l'han après, aquest llenguatge? Doncs de nosaltres: del catalanisme lingüístic. Tal com sona.

 

La idea de llengua materna és present a l'acta fundacional del primer catalanisme lingüístic, o sigui, de la Renaixença, el poema d'Aribau La Pàtria (1833): “En llemosí sonà lo meu primer vagit, quan del mugró matern la dolça llet bevia”.  Llengua materna i catalanisme van anar de bracet fins, pràcticament, els anys setanta del segle XX, quan vam negar-nos a instaurar una doble xarxa escolar, que hauria trencat la nostra cohesió social. Ara, a començaments del segle XXI, aquí i a tot arreu, llengua materna és un concepte anacrònic, ètnic, ultraconservador. Des del catalanisme lingüístic, hem de substituir el predeterminisme de la llengua materna per la llibertat personal de construir la pròpia biografia lingüística, que és una idea ben democràtica i progressista. Deixem que els qui parlin de llengua materna siguin només els altaveus de l'anticatalanisme.

 

Catalanoparlant i castellanoparlant són dues paraulotes que fa pocs anys es van escapar del laboratori sociolingüístic i s'han convertit en un parell de frankensteins. Ja no designen capacitats idiomàtiques, sinó identitats lingüístiques: a Catalunya, tots els “catalanoparlants” sabem parlar bé en castellà i cada cop més “castellanoparlants” parlen la mar de bé en català. Les paraules funden la realitat, de manera que si insistim a continuar parlant de castellanoparlants i catalanoparlants, a última hora instaurarem una divisió social que actualment no existeix i que el catalanisme, amb bon criteri, sempre ha volgut evitar. Deixem que els qui parlin de catalanoparlants i castellanoparlants siguin només els altaveus de l'anticatalanisme.

 

Com que l'agost és el mes dels bons propòsits, faríem bé tots plegats de proposar-nos de suprimir del nostre vocabulari “llengua materna” i “catalanoparlant” i “castellanoparlant”.  Són expressions que fan mal a la nostra cohesió social i que entrebanquen el camí de la llengua catalana cap a la plenitud idiomàtica.

 

Sí, sí, molt bé, tot el que dic en aquest article de la meva hemeroteca personal és ben convincent. El mal és que la potència dels altaveus de l'anticatalanisme era i és molt més gran que la potència de les tribunes del catalanisme.

 

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Enviat pel servei Sala de premsa de DRAC telemàtic http://drac.com

PROTECCIÓ DE DADES. En virtut de les lleis vigents en matèria de protecció de dades (LOPD) us informem que us hem enviat aquest correu utilitzant les dades de contacte que ens vàreu facilitar en el seu moment i que vàrem incorporar al nostre arxiu. Teniu dret a sol·licitar l'accés, la modificació o la cancel·lació de les vostres dades, incloent-hi l'adreça de correu electrònic, del nostre arxiu. Podeu contactar amb nosaltres enviant un missatge a l'adreça infomigjorn@telefonica.net Si voleu donar-vos de baixa, cliqueu ací