InfoMigjorn, revista digital sobre llengua catalana [10.400 membres]

Butlletí número 674 (dimarts 12/06/2012) - Continguts triats i enviats per Eugeni S. Reig i Xavier Marí 

 

1)  500 raons per parlar català, de David Pagès i Cassú

2)  Dol en el món cultural valencià

3)  Josep Miquel Bausset - Mon pare

4)  Presentació a Pineda de Mar del llibre Llengua i emoció

5)  Acampallengua 2012: un clam per la llengua

6)  Butlletí d'Acció Cultural del País Valencià (1 de juny)

 

1)

Publicat en el llibre 500 raons per parlar català, de David Pagès i Cassú (CCG edicions, Girona, 2011).

146. N'hi havia que vam demostrar que, en català, es podia cantar de tot.

 

Núria Feliu

Cantatriu    

     

      

2)

Dol en el món cultural valencià

 

El prior de Montserrat oficia l'enterrament de Josep Lluís Bausset sense presència de la Generalitat Valenciana

 

Publicat al Punt Avui, dimarts 5 de juny del 2012

http://www.elpuntavui.cat/noticia/article/5-cultura/19-cultura/547274-dol-en-el-mon-cultural-valencia.html

  

      

El món cultural valencià va viure ahir 4 de juny un dia de dol. La mort de Josep Lluís Bausset, als 101 anys, va congregar al seu enterrament una gran representació d'entitats i partits que, com ell, defensen la llengua, les llibertats nacionals i la cultura en un moment especialment complicat al País Valencià.

 

El prior de l'abadia de Montserrat, Joan Carles Elvira, va oficiar el funeral, en què van sonar les notes de la Coronació del Misteri d'Elx. Elvira va subratllar que malgrat la seua formació científica va ser un humanista. “Bausset es va dedicar plenament i amb fermesa a la llengua i la cultura”, va expressar davant la multitudinària feligresia que es va aplegar a l'església de Sant Andreu de l'Alcúdia (la Ribera), el seu poble d'adopció, que el va acomiadar amb els acords de la dolçaina i el tabalet.

 

Hi van ser presents molts dels que durant tota la jornada van fer públiques les mostres de condol pel traspàs d'un dels signants de les Normes de Castelló, que durant el franquisme es va atrevir a alçar la veu no sols per defensar l'ús de la llengua, sinó també per reivindicar les senyes d'identitat del poble valencià. Del món polític hi van assistir el líder de Compromís, Enric Morera, i el diputat Joan Baldoví; Josep Guia, del PSAN, el portaveu el PSPV, Francesc Romeu, amb Ciprià Ciscar i l'exconseller d'Universitats de Catalunya, Carles Solà.

 

El president d'ACPV, una de les entitats fundades per Bausset, també hi va ser present, igual que el president del Micalet, Tonetxo Pardiñas; Rosa Serrano, de Tàndem edicions; Joan C. Girbés, de Bromera; Vicent Torrent, d'Al Tall; els cantautors Paco Muñoz i Dani Miquel, l'artista Manolo Boix i l'expilotari Genovés.

 

3)

Mon pare

Josep Miquel Bausset

 

Publicat al diari Levante-EMV el 5 de juny del 2012

http://www.levante-emv.com:80/comunitat-valenciana/2012/06/05/mon-pare/910535.html

 

Cada any acostume a passar uns dies a la Platja de Piles amb els meus pares i les meues germanes. Entre els bons amics que tinc allà, hi ha la família de Gabriel Garcia Frasquet. Ja fa uns anys, en entrar a sa casa, un dels seus fills, l´Andreu, digué: «És el fill de Bausset!» Confesse que ser «el fill de Bausset» sempre m´ha omplert de satisfacció i d´orgull. He tingut la sort de tindre un pare extraordinari, que ens ha inculcat a les meues germanes i a mi el valor de la llibertat, del civisme, de la solidaritat, del respecte a l´adversari, així com l´amor a la nostra llengua i al nostre País.

 

Mon pare ens va ensenyar a estimar el País amb paraules, fets i actituds convincents. Des de la raó i els sentiments! Ja de menut, ens ensenyava a parlar valencià correctament, amb paraules noves que apreníem, com jugant: «Llavis, llenya, aigua, ganivet». A casa era freqüent vore Fuster, Ventura, Estellés, Sanchis Guarner, Burguera, Ferrer Pastor, persones de primera línia en la defensa del redreçament nacional del País Valencià. Era també als baixos de casa on, cada 8 d´octubre a poqueta nit, i en plena dictadura, es feien les corones de llorer, que després posaríem al carrer Jaume I.

Preocupat per la nostra formació, el nostre pare no va voler que ni les meues germanes ni jo, anàrem a aquells campaments de la OJE, on els xiquets eren adoctrinats en les essències més ràncies del franquisme. I malgrat no tindre vacances de campaments (ell ens portava a nadar a la Sèquia Vella!) sempre hem agraït al nostre pare el seu esforç per ajudar-nos a créixer com a persones lliures.


Un treball callat. La seua lluita a favor de la llengua i del País, es manifestava quotidianament en accions menudes, però plenes de significat. Amb una actitud de resistència i de dignitat nacional, mon pare era un dels pocs, per no dir l´únic, que retornava al banc, les cartes o els calendaris, pel fet d´estar només en castellà. L´estima que sentia per la nostra llengua, el va portar en ple franquisme a fer classes de valencià a l´Alcúdia, Benimodo, Carlet, a encapçalar un grup de jóvens que van fundar les revistes Parlem i Vencill i a promoure la recuperació, en rajoles valencianes, dels noms tradicionals dels carrers de l´Alcúdia. Pel seu compromís amb la llibertat, el balcó de ma casa va ser dels pocs del poble que no va lluir cap signe de dol aquell 20 de novembre de 1975.

Home d´una gran calidesa humana i alhora ferm en la defensa del País, tenia un gran sentit de l´humor. Ja és molt coneguda aquella anècdota d´un guàrdia civil de l´Espanya profunda, que odiava el valencià, i que li preguntà per què un home amb tres carreres, «habla en valenciano como los patanes». Amb la ironia que el caracteritzava, mon pare li respongué: «Oiga, y los patanes de su pueblo, ¿cómo hablan?». Aquell home va vore que havia fet el ridícul amb la seua pregunta: si mon pare parlava valencià, ho feia com els «patanes» de l´Alcúdia; però si haguera parlat en castellà, ho hauria fet com els «patanes» d´Espanya! Aquell guàrdia civil, posant-se la mà al tricorni, només va saber dir: «¡Coño, pues es verdad!».

Com escrigué l´amic Martí Domínguez, «Bausset representa per sobre de tot el bon valencià. Allò que, en altre temps, s´anomenava un patriota....un home que té crèdit en la paraula. Un exemple, un nom en el qual poder creure». I Joan Fuster, de qui mon pare va ser un gran amic, va escriure: «Bausset és un personatge "subterrani" dels més admirables del País Valencià».

 

Un patriota «senzill». Amb una vida ben fecunda, amb la seua lluita a favor del redreçament nacional del País Valencià, mon pare ha fet possible un País més lliure. De fet, i durant tota la seua vida, i amb un treball abnegat i alhora silenciós, va saber defensar i construir el País.

Com escrivia el bon amic Santi Vallés, «Bausset és un maulet, un alcudienc i un valencià exemplar, a qui tots li reconeixem el seu llegat d´humilitat, constància i fidelitat a la seua llengua i al seu País».
Tant ma mare com les meues germanes i jo mateix, mantindrem ben viu el seu compromís en la defensa de la llibertat i del redreçament nacional del País Valencià.

Com escrigué l´amic Paco Burguera, «Bausset és un personatge admirat pel seu compromís amb el nostre poble i per la seua actitud cívica, democràtica i valencianista, de la qual tan mancats ens trobem els valencians. Un personatge que ens ha de servir com a exemple a seguir per tots els valencians que estimem el nostre poble, la nostra cultura i la nostra llengua».

Així era mon pare: un home senzill, exemple d´honestedat, de bondat, de patriotisme i de virtuts cíviques. La seua fesomia, com canta Raimon, deixava vore un home bo, «els cabells blancs, la bondat a la cara, els llavis fins, dibuixant un somriure d´amic, company».

Mon pare va ser un home que va viure estimant i que va fer del País Valencià i de seua vertebració, la passió de la seua vida.

D´eixe home ens sentim plenament orgullosos, n´estic ben segur, tots els qui l´hem conegut i tots els qui estimem el nostre País.

 

4)

Pineda de Mar, Alt Maresme

Presentació del llibre Llengua i emoció (Pagès Editors)

a cura de Matthew Tree i Quim Gibert, coautors

 

Dia: Divendres, 15 de juny del 2012

Hora: 8 del capvespre

Lloc: Biblioteca Pública M. Serra i Moret

Adreça: carrer del Progrés 22, Pineda de Mar

Sobre el llibre:

Llengua i emoció. 7 mirades sobre el goig de ser aplega les ponències de les jornades sobre dignificació lingüística convocades a Fraga (Franja de Ponent) el març de 2010 i de 2011 per l'Institut d'Estudis del Baix Cinca.

 

La major part del pensament contemporani ha volgut separar les emocions de la cultura, de l'ètica, de la saviesa. Sense el batec emocional el raonament esdevé distant i ensopit. La recerca intel·lectual és alhora un espetec de joia. Antoni Gaudí i Pau Casals no només ens irradien bellesa, sinó que també ens regiren l'ànima.

 

Perdem l'ànima quan renunciem als reptes. Acceptar la injustícia és una manera equivocada de ser en el món: fa trista i indigna la nostra existència. Llengua i emoció és un assaig col·lectiu ((Matthew Tree, Josep Ma. Terricabras, Rosa Calafat, Jordi Bilbeny, Eva Monrós, Josep Borrell i Quim Gibert) pouat arran de les dificultats per viure en català i per decidir el nostre futur. Hi trobareu set mirades lúcides i inconformistes (psicològica, poètica, literària, sociolingüística, semiòtica, històrica, filosòfica) a propòsit d'aquells horitzons que ens estimulen a caminar amb pas ferm.

5)

Acampallengua 2012: un clam per la llengua

El primer cap de setmana de juny ha tengut lloc a Manacor la dotzena edició l'Acampallengua, organitzat un any més pels voluntaris de Joves de Mallorca per la Llengua. El dissabte a les 12.00 hores va tenir lloc la presentació oficial, amb la qual es va donar el sus a la gran diversitat d'activitats de la trobada d'enguany.

Publicat a Tribuna Catalana, dilluns 4 de juny del 2012

 

Podeu llegir-ne més informació en aquest enllaç:

http://www.tribuna.cat:80/cronica/illes-balears/acampallengua-2012-un-clam-per-la-llengua-04-06-2012.html

 

 

6)

Butlletí d'Acció Cultural del País Valencià (1 de juny del 2012)

 

Podeu llegir el Butlletí en aquesta adreça:

 

http://acpv.cat:80/php/acpv-butlleti-e/butlleti-01-06-12.html

 

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Enviat pel servei Sala de premsa de DRAC telemàtic http://drac.com

PROTECCIÓ DE DADES. En virtut de les lleis vigents en matèria de protecció de dades (LOPD) us informem que us hem enviat aquest correu utilitzant les dades de contacte que ens vàreu facilitar en el seu moment i que vàrem incorporar al nostre arxiu. Teniu dret a sol·licitar l'accés, la modificació o la cancel·lació de les vostres dades, incloent-hi l'adreça de correu electrònic, del nostre arxiu. Podeu contactar amb nosaltres enviant un missatge a l'adreça infomigjorn@telefonica.net Si voleu donar-vos de baixa, cliqueu ací