InfoMigjorn, revista digital sobre llengua catalana [10.400 membres]

Butlletí número 673 (dilluns 11/06/2012) - Continguts triats i enviats per Eugeni S. Reig i Xavier Marí

 

1)  500 raons per parlar català, de David Pagès i Cassú

2)  Bausset: homenatge a un home lliure

3)  Josep Miquel Bausset - PARE

4)  L'activista valencià i defensor de la llengua Josep Lluís Bausset mor als 101 anys

5)  Els tribunals tornen a qüestionar el model escolar català d'immersió

6)  Somescola.cat: "S'està iniciant la segregació lingüística a les escoles"

 

7)  Butlletí del Servei Lingüístic de la Universitat de Lleida

 

1)

Publicat en el llibre 500 raons per parlar català, de David Pagès i Cassú (CCG edicions, Girona, 2011).

145. La Santa Espina continua sent un himne. Això va lligat al nostre ésser, que és la llengua, la cultura. Els catalans estem disposats a aprendre tot el que ve de fora, però no hem d'oblidar les nostres arrels. 

Núria Feliu

Cantatriu

 

 

2)

Bausset: homenatge a un home lliure

 

Editorial de Vilaweb, dilluns 4 de juny el 2012

Vicent Partal

http://www.vilaweb.cat/editorial/4017051/bausset-homenatge-home-lliure.html

 

Ahir 3 de juny va traspassar el senyor Bausset. Josep Lluís Bausset tenia cent un any i des de la seua més tendra joventut no havia parat ni un segon de treballar pel País Valencià, per la nació catalana i per una societat més justa. Per això crec que, precisament en uns moments en què sentim tanta tristesa i desconcert per com van les coses i per com les porten els qui tenen la responsabilitat de dirigir la cosa pública, el seu exemple és un revulsiu que cal posar en relleu i honorar com cal.

 

No és una simple qüestió d'edat però, evidentment, l'edat és un mèrit. Des de l'Alcúdia el senyor Bausset ha viscut una vida plena al servei del país, testimoni d'un segle llarg en què ha hagut de moure's entre grans esperances i profundes decepcions. Però Bausset no es va desanimar mai, ni res el va aturar mai. La seua perseverança és ja llegendària i envejable: el mateix jove que als vint anys somniava continuava somniant passats els cent. Somniant i fent, perquè són incomptables les iniciatives de tot ordre que han passat per les seues discretes mans durant aquestes fecundes dècades de feina.

 

Quan fa uns quants mesos li van retre un homenatge més que merescut a València algú va demanar en veu alta com era possible que ningú de nosaltres es declaràs cansat, si el senyor Bausset no hi estava. Com podia ningú estar cansat del nostre país, de la nostra societat, de la nostra gent veient-lo, a ell, esforçant-se cada dia de la seua vida.

 

I, com si encara hagués de demostrar-ho, quan la Muixeranga va sonar en honor seu va posar-se dempeus, malgrat l'edat i malgrat l'evident dificultat física, fet que emocionà tothom. Podia haver restat assegut i ningú no se n'hauria estranyat ni li ho haguera retret de cap manera. Però, com havia fet tota la vida, es va posar dempeus, no perquè els altres li ho reclamaren, sinó perquè ell volia. La força interior que el va obligar tota la vida a ser un home honest, lliure i responsable és, en definitiva, l'origen de l'estatura moral que tots li reconeixem avui.

 

3)

PARE

Josep Miquel Bausset

 

4 de juny del 2012

 

Després d'una vida fecunda, al servei la de la llengua, la cultura i les llibertats nacionals del País Valencià, i a l'edat de 101 anys, anit va faltar mon pare.

 

Com a home bo i just, el bon Déu, Pare de bondat, ja l'haurà acollit al seu si.

 

Fill Predilecte de L'Alcúdia, I Guardó d'Or del Bloc Nacionalista Valencià, I Premi Vicent Ventura, Premi d'Actuació Cívica de la Fundació Jaume I de Barcelona, Premi Valencià de l'Any 2000 de la Fundació Huguet, President d'Honor del Bloc Jaume I de L'Alcúdia, Soci d'Honor de l'Associació d''Escriptors en Llengua Catalana, membre del Comitè d'Honor de la Fundació Ernest Lluch, Premi de Periodisme Martí Domínguez d'Algemesí, Micalet d'Honor Extraordinari 2010 i Premi al Mèrit Cultural de l'Ajuntament de Pedreguer. 

 

Exemple de civisme i d'honestedat i per damunt de tot  MAULET, mon pare ha treballat per la llibertat, la dignitat i el redreçament nacional del País Valencià. 

 

La seua fidelitat i el seu compromís a favor del nostre País, ens seran un exemple i un estímul, per a tots els qui hem estimat i admirat l'HOME SUBTERRANI.

 

Les meues germanes Teresa i Matilde i jo mateix, mantindrem ben viu el seu record en la lluita per un País Valencià lliure!

 

 

4)

 

Més d'un segle de compromís

L'activista valencià i defensor de la llengua Josep Lluís Bausset mor als 101 anys

 

Publicat al Punt Avui, dilluns 4 de juny del 2012

http://www.elpuntavui.cat/noticia/article/5-cultura/19-cultura/546898-mes-dun-segle-de-compromis.html

 

L'activista i polític valencià Josep Lluís Bausset i Ciscar va morir ahir 3 de juny a Alcúdia als 101 anys. Amic de Joan Fuster, Vicent Ventura, Francesc Ferrer Pastor i Manuel Sanchis Guarner, entre d'altres, va contribuir a fundar el Partit Socialista del País Valencià, Acció Cultural del País Valencià i l'Agrupació Valencianista la Senyera, i en els últims anys va ser objecte de nombrosos homenatges en reconeixement de la seva trajectò-ria en defensa del País Valencià i la llengua.

 

Nascut el 1910 a Paiporta (Horta), va estudiar farmàcia a Madrid i ja de ben jove es va destacar com a convençut defensor de la llengua: va aparèixer entre els signants de les Normes de Castelló, en representació de l'Agrupació Valencianista Escolar, el 1932. Anys més tard, a Alcúdia, on vivia, va fundar l'Agrupació Valencianista la Senyera, tertúlia formada per una quinzena de membres que, seguint els postulats sobiranistes que es respiraven a Catalunya, va apostar per l'independentisme al País Valencià. Durant la dictadura franquista, Bausset va ser un dels primers a fer ràdio en català al País Valencià i va col·laborar regularment amb el diari Levante. A més, va exercir com a professor de química en instituts de Tortosa, Xàtiva, Alberic, Alzira, Carlet o Carcaixent.

 

El 1965, Bausset va formar part dels signants del manifest Més de 20.000 valencians demanen l'ús de la seua llengua als actes religiosos, en una època en què també va impulsar les revistes Parlem i Vencill. Una dècada més tard, el 1974, va participar en la fundació del PSPV, amb Vicent Ventura, i el 1979 participa en la fundació d'Acció Cultural del País Valencià (ACPV). Així mateix, va tenir un paper important en la celebració dels Premis Octubra i va prendre part en el Primer Congrés d'Història del País Valencià i en les diverses campanyes del Secretariat per a l'Ensenyament de l'Idioma.

 

Reconeixement unànime

 

Tota aquesta dilatada trajectòria de servei al país i la llengua va fer que, en els últims temps, Bausset fos objecte de diversos homenatges i rebés nombroses distincions per part de diverses entitats. Així, per exemple, la Universitat de València li va atorgar el Premi Ventura al compromís cívic el 2000, any en què també la Fundació Lluís Carulla el va premiar per la seva actuació cívica i va rebre el Premi Valencià de l'Any de la Fundació Huguet. De la mateixa manera, la Fundació Ernest Lluch el va nomenar membre del seu comitè d'honor i l'Ajuntament d'Alcúdia va batejar un carrer del poble amb el seu nom.

 

Objecte de dos llibres escrits per Santi Vallès –Josep Lluís Bausset, testimoni de tota una època i Josep Lluís Bausset, converses amb l'home subterrani–, el 25 d'abril de 2007, amb motiu del 300 aniversari de la batalla d'Almansa, un centenar de personalitats valencianes van signar el Manifest Basset-Bausset, en què reivindicaven la recuperació dels drets perduts pel Decret de Nova Planta. El 2010 va rebre un altre homenatge pels seus 100 anys i avui a la tarda l'enterren a Alcúdia.

 

 

5)

Els tribunals tornen a qüestionar el model escolar català d'immersió

Publicat a Nació Digital, dijous 31 de maig del 2012

http://www.naciodigital.cat/noticia/43446/tribunals/tornen/questionar/model/escolar/catala/immersio

    

El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC)  ha estimat parcialment la petició de quatre famílies més que han demanat el castellà com a llengua vehicular en l'educació dels seus fills.

 

La secció 5a de la sala contenciosa considera que tant el català com el castellà són llengües vehiculars en el sistema educatiu català, segons sentències recents del Suprem, i per tant els pares tenen dret a demanar l'escolarització en castellà. I afegeix que l'administració ha d'adoptar les mesures necessàries per adaptar el sistema.

 

El TSJC va emetre una interlocutòria fa uns mesos avalant la immersió lingüística, establint que la introducció del castellà no es podia fer de forma generalitzada, sinó només per a les famílies que ho havien demanat.

 

6)

Somescola.cat: "S'està iniciant la segregació lingüística a les escoles"

Publicat a Tribuna catalana, dijous 31 de maig del 2012

http://www.tribuna.cat:80/noticies/llengua/somescolacat-sesta-iniciant-la-segregacio-linguistica-a-les-escoles-31-05-2012.html

 

Amb comptagotes i sense fer soroll. Així es duu a terme amb èxit un genocidi lingüístic i cultural com el que ocorre a dia d'avui a Catalunya.

 

Després de nombroses sentències d'alts tribunals contràries a la presència del català a les aules o institucions del país, aquesta setmana, ja sense fer tant de rebombori, el TSJC ha acceptat parcialment la petició de quatre famílies més que han demanat el castellà com a llengua vehicular en l'educació dels seus fills, al considerar que tant el català com el castellà són llengües vehiculars.

 

L'alt tribunal també ha acceptat l'anul·lació de la llengua pròpia com a preferent a l'Ajuntament de Barcelona, i ha donat la raó, d'aquesta manera,  al recurs que va interposar el president del grup municipal del PPC, Alberto Fernández Díaz.

 

Pel que fa a la ja efectiva dissolució de la immersió lingüística, Somescola.cat ha alertat que els dictats del TSJC suposen la segregació lingüística a les escoles catalanes.

 

"Les darreres sentències ens condueixen a un procés irreversible que ataca el model d'immersió lingüística que ha guiat l'escola catalana en els darrers 30 anys" ha alertat el col·lectiu. Somescola.cat ha recordat que el model d'escola catalana "és un model d'èxit" i que els programes d'immersió i l'ús vehicular del català a les escoles han demostrat que són un instrument imprescindible per garantir la igualtat d'oportunitats i per facilitar l'accés universal al món simbòlic i cultural que, d'altra manera, seria només patrimoni d'una part de la població.

 

"La segregació lingüística és molt negativa per al país, especialment per als fills de les famílies demandants a qui es condemna a un règim d'excepcionalitat" ha dit.  Somescola.cat ha reclamat fermesa, responsabilitat i intel·ligència a les autoritats educatives del país davant d'aquest atac constant al model lingüístic propi: "Ara ja no val a dir que es tracta d'uns casos minoritaris, ni d'una anècdota, sinó que forma part d'una estratègia ben organitzada per qüestionar el model d'escola catalana, i el Govern català ha de ser contundent".

 

        

7)

Butlletí del Servei Lingüístic de la Universitat de Lleida

 

El Butlletí electrònic del Servei Lingüístic de la Universitat de Lleida, de caràcter quadrimestal, pretén donar a conèixer especialment a la comunitat universitària, però també a la societat, tota l'activitat lingüística que genera: cursos de llengües, oferta de recursos lingüístics, promoció de les llengües, recomanacions d'eines que tenim a l'abast per a l'aprenentatge, difusió de les actuacions dutes a terme, agenda, notícies...

Aquest butlletí neix amb l'esperit de ser un espai informatiu i divulgatiu alhora, en què tinguin cabuda tots els aspectes relacionats amb les llengües.

Si voleu llegir el butlletí número 1:

http://www.udl.cat/serveis/sl/butlleti/001.html

 

Si us hi voleu subscriure:

http://www.udl.cat/serveis/sl/butlleti.html

 

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

 

Enviat pel servei Sala de premsa de DRAC telemàtic http://drac.com

PROTECCIÓ DE DADES. En virtut de les lleis vigents en matèria de protecció de dades (LOPD) us informem que us hem enviat aquest correu utilitzant les dades de contacte que ens vàreu facilitar en el seu moment i que vàrem incorporar al nostre arxiu. Teniu dret a sol·licitar l'accés, la modificació o la cancel·lació de les vostres dades, incloent-hi l'adreça de correu electrònic, del nostre arxiu. Podeu contactar amb nosaltres enviant un missatge a l'adreça infomigjorn@telefonica.net Si voleu donar-vos de baixa, cliqueu ací