InfoMigjorn, revista digital sobre llengua catalana [10.400 membres]

Butlletí número 670 (dimarts 05/06/2012) - Continguts triats i enviats per Eugeni S. Reig i Xavier Marí 

 

1)  500 raons per parlar català, de David Pagès i Cassú

2) Jaume Clotet - Parlar en castellà, per cortesia

3) Escola d'Escriptura (Ateneu Barcelonès). Cursos d'estiu 2012

4) Presentació del Diccionari de dubtes del català oral

5) Bauzà es queda sol

6) Butlletí d'Acció Cultural del País Valencià

 

1)

Publicat en el llibre 500 raons per parlar català, de David Pagès i Cassú (CCG edicions, Girona, 2011).

142. Cal no abandonar mai ni la tasca ni l'esperança.

Pompeu Fabra

Enginyer químic i gramàtic

 

2)

Parlar en castellà, per cortesia

Jaume Clotet

Publicat al Singular Digital, divendres 25 de maig del 2012

http://www.elsingulardigital.cat/cat/notices/2012/05/parlar_en_castella_per_cortesia_85146.php

Ja ho he escrit altres vegades i ho tornaré a fer les vegades que calgui: tot això del bilingüisme és un enorme despropòsit i només es practica en països rocambolescos. Els darrers a sumar-s'hi han estat els dirigents de Hamàs, que han decidit que l'hebreu serà obligatori a les escoles de la Franja de Gaza per tal que la quitxalla àrab pugui entendre el seu suposat enemic. Als països plurinacionals avançats aquest debat ha quedat joiosament superat. Ni l'anglès és llengua oficial al Quebec ni la majoria de francòfons de Suïssa entenen l'alemany ni pràcticament cap flamenc no sap parlar francès. El respecte a la diferència no es practica obligant ningú a parlar una llengua que no és la seva: es practica, precisament, respectant cadascú en la seva manera de fer i viure la vida.

És tot això el que al PP ni han entès ni sembla que entendran mai. Només així s'explica la darrera ocurrència que la diputada popular María José Cuevas va proclamar des del faristol del Parlament de Catalunya: que el president Artur Mas i els seus consellers alternin el català amb el castellà "per cortesia i deferència" envers els ciutadans catalans que tenen el castellà com a llengua habitual. Per descomptat, no cal dir-ho, aquesta diputada va fer la seva intervenció exclusivament en castellà, com fa sempre, tot passant-se la cortesia i la deferència amb els ciutadans catalanoparlants per l'arc del triomf. Molt bé, María José.

Tampoc no recordo que Paco Caja, que sembla el Hagrid de Harry Potter però en realitat és un dels capitostos dels grupets que volen imposar el castellà a les nostres escoles, digués ni un mot en català quan va intervenir, una vegada, davant del Parlament de Catalunya. No va tenir cap gest de "cortesia i deferència" envers ningú, oi María José? Com és que, llavors, no li vas cridar l'atenció? O és que, potser, en el fons ja et va bé perquè allò que t'amoïna no és el bilingüisme, sinó que és el català?

El problema és que ni la María José ni els seus amics del marginal món del bilingüisme (tres famílies contra dos milions de famílies) han entès que el president de Catalunya, i els seus consellers, parlen sempre en català per donar sentit i un punt de referència a un país d'al·luvió. Si Catalunya fos un Estat potser sí que el president hauria, de tant en tant, de parlar en alguna de les llengües minoritàries i estrambòtiques del país: ara castellà, ara urdú, ara xinès. Però mentre tinguem una situació de diglòssia tan greu i el castellà segueixi sent una llengua obligatòria imposada a cop de fusell i de decret, el president i els seus consellers han de parlar únicament en català.

  

3)

Escola d'Escriptura (Ateneu Barcelonès). CURSOS D'ESTIU 2012

L'Escola d'Escriptura de l'Ateneu Barcelonès ofereix una nova edició dels CURSOS PRESENCIALS d'ESTIU 2012 (juny/juliol).

Aquest estiu, l'Escola d'Escriptura ofereix un ventall de 20 cursos presencials, d'entre els quals hi ha força novetats en els blocs d'escriptura i de literatura i humanitats. Són els cursos intensius que comencen a partir del 25 de juny vinent, tot just després de Sant Joan, i que es duen a terme durant tot el mes de juliol, sempre depenent de la durada de cada curs.

CURSOS D'ESCRIPTURA: Iniciació a la narrativa / La construcció de personatges / Iniciació a la poesia / El cuento: sus modalidades, técnica y práctica / Escriure per ensenyar a escriure / La primera página de la novela / Microrrelatos I / Persiguiendo a Eros. Escritura y erotismo / Ciència-ficció i fantasia. Com crear éssers, mons i poders imaginaris / Els diàlegs a la pantalla / Escribir desde los cinco sentidos / Redacció i millora de textos escrits / Redacción y mejora de textos escritos / Redacción de tesis doctorales / Curs per a joves escriptors I -de 15 a 17 anys- .

CURSOS DE LITERATURA I HUMANITATS: Introducción al cine negro y policiaco / Llegir els clàssics: d'Homer a Joyce / La narrativa del pensament

CURSOS D'OFICIS DE L'EDICIÓ: El lector profesional I

CURSOS D'ORALITAT: Seduir amb la paraula II. Com fer presentacions persuasives

Període de matriculació: fins al 21 de juny de 2012

Inici de les classes: a partir del dilluns 25 de juny de 2012

Més informació: www.campusdescriptura.com

La majoria dels cursos de l'Escola d'Escriptura -d'una durada no inferior a 15 hores- estan reconeguts pel Departament d'Ensenyament (Generalitat de Catalunya) com a activitats de formació permanent del professorat.

(Informeu-vos-en a la secretaria de l'Escola).

Escola d'Escriptura (Ateneu Barcelonès)

c. de la Canuda, núm. 6 - 08002-Barcelona - Telèfon: + 34 93 317 49 08

secretaria@campusdescriptura.com - www.campusdescriptura.com

 

4)

Presentació del Diccionari de dubtes del català oral

El Consell de Mallorca i la Universitat de les Illes Balears us conviden a l'acte de presentació del Diccionari de dubtes del català oral (DDCOR), a càrrec de dos dels autors: David Paloma i Mònica Montserrat. Hi intervindrà el lingüista i professor de la UIB, Gabriel Bibiloni, col·laborador de l'obra. Aquest diccionari digitalitzat sonor recull 2.600 entrades, de cada una de les quals exposa la pronunciació recomanada en les cinc varietats principals del català (català central, mallorquí i rossellonès, del bloc oriental, i català nord-occidental i valencià, del bloc occidental). A més, inclou etiquetes explicatives dels criteris de pronunciació i una selecció de texts d'autoaprenentatge en versió escrita i oral. La selecció d'entrades que s'ha fet garanteix que tots els fenòmens hi estiguin representats, la qual cosa permet resoldre qualsevol dubte per imitació. El DDCOR és una eina molt útil per als estudiants universitaris i, en general, per a qualsevol professional que necessiti un model de llengua oral formal. 

Obrirà l'acte la directora insular de Cultura, Catalina Sureda, i presidiran la presentació el vicepresident de Cultura, Patrimoni i Esports, Joan Rotger, i la vicerectora de Projecció Cultural de la UIB, Patrícia Trapero.

La presentació tindrà lloc dimecres 6 de juny a les 20 h a la sala multiusos del 2n pis de l'edifici de la Misericòrdia, plaça de l'Hospital, 4. 07012 Palma.

Consell de Mallorca. Pl. de l'Hospital, 4. 07012 Palma
www.conselldemallorca.cat

 

5)

Bauzà es queda sol

Les famílies amb nens en edat escolar reclamen educació en català de forma massiva

Publicat a Nació Digital, dimarts 29 de maig del 2012

http://www.naciodigital.cat/noticia/43378/bauza/queda/sol

El tret per la culata. Així li ha sortit la jugada a la política lingüística de segregació per llengües del PP a les Illes. El president José Ramón Bauzà ha vist com l'estadística contradiu la seva voluntat de confinar l'ensenyament en català en el sistema públic. Només un  7% de les famílies de nens de 3 a 8 anys han triat l'ensenyament en castellà, un 3,5% de la concertada, i concretament a Menorca el percentatge es redueix tant que no s'arriba al mínim ni per omplir una aula de castellà. Només 46 dels 4.500 nens en edat per poder escollir llengua a Menorca, de 3 a 8 anys han demanat l'educació en castellà per als seus fills, si fa o no fa, l'1%.

Segons el Sindicat de Treballadores i Treballadors-Intersindical de les Illes Balears , la xifra demostra que la política del govern de Bauzà és equivocada i que ha de corregir el tret. De fet, en poblacions menorquines com Es Migjorn o Ferreries no han  rebut ni una sola petició d'escolarització en castellà.

Així mateix la
trobada anual del Institut de la Mar Blava, dels partits d'esquerres dels Països Catalans, celebrada aquest dissabte a Maó, el representants de les Illes no amagaven la seva satisfacció per l'estadística de les matriculacions. De fet, segons explica Jaume Bosch, diputat d'ICV assistent al conclave, assegurava que les xifres demostren que el "discurs de Ciutadans i PP cau pel seu propi pes".

Així mateix, Mateu Martínez, exconseller de Cultura del Consell de Menorca assegurava durant la trobada que a Es Mercadal només s'hi va matricular un infant i no era pas cap dels que estan empadronats a la Caserna de la Guàrdia Civil. "La conclusió és clara, Bauzà s'ha d'adonar que ni la Guàrdia Civil vol estudiar en espanyol", ironitzaven durant la trobada. 

 

6)

Butlletí d'Acció Cultural del País Valencià (25 de maig del 2012)

Podeu llegir el Butlletí en aquesta adreça:

http://acpv.cat:80/php/acpv-butlleti-e/butlleti-25-05-12.html

 

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

 

Enviat pel servei Sala de premsa de DRAC telemàtic http://drac.com

 

PROTECCIÓ DE DADES. En virtut de les lleis vigents en matèria de protecció de dades (LOPD) us informem que us hem enviat aquest correu utilitzant les dades de contacte que ens vàreu facilitar en el seu moment i que vàrem incorporar al nostre arxiu. Teniu dret a sol·licitar l'accés, la modificació o la cancel·lació de les vostres dades, incloent-hi l'adreça de correu electrònic, del nostre arxiu. Podeu contactar amb nosaltres enviant un missatge a l'adreça infomigjorn@telefonica.net Si voleu donar-vos de baixa, cliqueu ací