InfoMigjorn, revista digital sobre llengua catalana [10.400 membres]
 
Butlletí número 655 (dimecres 09/05/2012) - Continguts triats i enviats per Eugeni S. Reig i Xavier Marí
 
 
1) 500 raons per parlar català, de David Pagès i Cassú
 
2) Presentació a Palma del llibre Rondalles de Beneixama de Francesc Gascó
 
3) “Em dic Pompeu Fabra i sóc un home gris”
 
4) Presentació del llibre «Sardenya, una història pròxima. El regne sard a l'època moderna», de Lluís Guia Marín
 
5) Concert d'AL TALL a Vila-real
 
6) Presentació a Otos d'ULTRATGE, llibre de narracions breus de Joan Olivares
 
7) Presentació a Castelló de la Ribera de l'obra Humors agres, de Sico Fons, guanyadora del darrer Premi Soler i Estruch de narrativa curta
 
8) Presentació del llibre Llengua i emoció a Juneda
 
9) Taller Vols doblar una pel·lícula? dins «Sent i respira en valencià»
 
10) JAS! a Picanya i a Alacant
 
 
 
 
1)
 
Publicat en el llibre 500 raons per parlar català, de David Pagès i Cassú (CCG edicions, Girona, 2011, pàg. 47).
 
 

127. A casa meva som una bona barreja: la meva família és d'Extremadura, la meva dona és de Galícia i els fills han nascut aquí. Sempre he parlat castellà amb els pares. A la feina, i amb la majoria de gent i amics, parlo en català i també ho faig amb els meus fills. A la meva família amb tota normalitat i de forma espontània hem fet del català la nostra llengua comuna.

 

David

Campanya “Si us plau, parla'm en català!”

 
 
2)
Presentació del llibre Rondalles de Beneixama de Francesc Gascó
 
El divendres 11 de maig a les 19h es presentarà el llibre Rondalles de Beneixama de Francesc Gascó, a la Llibreria Lluna de Palma. La presentació anirà a càrrec de Nanda Ramon, professora de català i exregidora de Cultura de l'Ajuntament de Palma.
 
El llibre Rondalles de Beneixama és un recull de quaranta rondalles valencianes, resultat de diversos anys de recollida de materials populars orals a persones del nostre poble, d'edats diferents. Estic segur que moltes persones de Beneixama i d'altres pobles del nostre entorn lingüístic coneixeran versions ben iguals, lleugerament diferents o molt canviades. És el que té la literatura oral popular: cada zona la fa seua i distinta a les altres, encara que siga la mateixa. Em faria molt content saber que les rondalles valencianes d'aquest llibre es conten i es transmeten novament. Seria una forma de mantenir hàbits culturals que no hauríem de perdre mai perquè formen part del tarannà del nostre poble i de la nostra cultura.
 
Francesc Gascó va nàixer a València de manera circumstancial i ha passat una bona part de la seua vida a Tavernes de la Valldigna, on va treballar de mestre durant uns anys. És llicenciat en Filologia Catalana per la Universitat de València i diplomat en estudis avançats per la mateixa universitat. És coautor i il·lustrador del llibre El monestir de la Valldigna. Unitat didàctica (1998). També té publicat Rondalles de la Vall d'Albaida i l'Alcoià (1999). Vinculat per lligams familiars a Beneixama, on resideix, hi ha fet diversos estudis de caràcter lingüístic i històric com la memòria de llicenciatura «Estudi lexicològic i fraseològic de la parla de Beneixama (l'Alcoià)» (1999) i diversos articles per a la Revista de Festes del poble. Actualment és professor en un institut de la comarca del Vinalopó Mitjà.
 
[Informació extreta de: http://tienda.germania.es/Rondalles-de-Beneixama]
 
Publicat per l'editorial Germania.
 
Més informació sobre l'acte ací: http://www.llibrerialluna.com/tertulias.php#
 
3)
“Em dic Pompeu Fabra i sóc un home gris”
 
 
Pompeu Fabra ens visita amb motiu de la publicació de la seva "Gramática de la lengua catalana" (1912). Ens parlarà de la seva vida i ens presentarà aquesta gramàtica que ha escrit en castellà. En exclusiva per als visitants de la Fira! És una oportunitat única per conèixer Fabra, que fa deu anys que viu a Bilbao.

Dissabte 12 de maig a les 13.00 h
Diumenge 13 de maig a les 12.00 h

X Fira Modernista de Terrassa. Masia Freixa.
Organitza: Grup d'Estàndard Oral (UAB)
 
4)
 
Presentació del llibre «Sardenya, una història pròxima. El regne sard a l'època moderna», de Lluís Guia Marín
 
Dilluns 14 de maig, a les 19:30 hores, al saló d'actes del Col·legi Major Rector Peset, plaça del Forn de Sant Nicolau, 4, de València presentarem el llibre «Sardenya, una història pròxima. El regne sard a l'època moderna», de Lluís Guia Marín.
 
Hi intervindrem: Maria Eugenia Cadeddu (responsable del projecte 'Migrazioni' del Consiglio Nazionale delle Ricerche d'Itàlia i Investigadora en Ciències Històriques), Lluís Guia Marín (professor titular d'Història Moderna de la Universitat de València i autor del llibre) i Vicent Olmos.
 
 
5)
 
Concert d'AL TALL a Vila-real

 

DIA 11 DE MAIG

22.30 H.

Pl.Major de Vila real

Festes de san Pascual Bailón

 

                                            35 ANYS

 

 

Al Tio Canya el menyspreaven no només per parlar com parlava, sino també per cantar com cantava. Això no ho diu la cançó, però és cert. I esta és la idea que ens ha guiat sempre per fer el nostre treball: contribuir a que la nostra llengua i el nostre llenguatge musical esdevinguen eines franques de comunicació en el nostre temps i en el nostre país.

 

A poc a poc, hem aprés el llenguatge musical, tal com els besnets del Tio Canya van aprendre a parlar la llengua del besavi. I hem fet un descobriment fonamental: el so de la nostra música tradicional és preciós i calent. I funciona espectacularment per expressar els nostres sentiments i per a dir qualsevol cosa que passa en la nostra vida.

 

 
6)
 
Presentació a Otos d'ULTRATGE, llibre de narracions breus de Joan Olivares
 
DIVENDRES 11 DE MAIG
 
20:00
 
SALA D'ACTES DE L'AJUNTAMENT
 
PESENTACIÓ del llibre de narrativa breu
 
ULTRATGE
a càrrec de:
-Dolors Benavent (filòloga otosina)
-Ferran Bataller (editor)
-Joan Olivares (autor)
 
en podeu fer un tastet a
ULTRATGE
 
7)
 
Presentació de l'obra Humors agres, de Sico Fons, guanyadora del darrer Premi Soler i Estruch de narrativa curta
 
Divendres 11 de maig es presenta a Castelló de la Ribera
 
Divendres 11 de maig farem la presentació de la darrera obra guanyadora del Premi Soler i Estruch de narrativa curta, Humors agres, de Sico Fons. Serà a les 19,30 hores en la sala d'actes de l'Obrera - Carrer Major - Castelló de la Ribera, i comptarà amb la presència de l'autor, de Salvador Álvarez (alcalde), de Desirée Gallego (regidora de cultura) i anirà a càrrec de Tobies Grimaltos, professor titular del Departament de Metafísica i Teoria del Coneixement de la Facultat de Filosofia de la Universitat de València i escriptor.

Com deia Jacinto Benavente “La ironia és una tristesa que no pot plorar i somriu”. I això és el que trobem en aquests relats. Tant és que s'hi relate el desig de no fer-se vell ni morir, com qui s'enamora perdudament d'un home molt especial, la ironia és omnipresent i com mig amagada darrere de cada frase, cada situació, cada personatge. Moltes vegades és l'escut o el recer que fa servir la ment humana per a protegir-se de l'absurd, el dolor o la dissort de la vida quotidiana. Tot això és, el que es pot trobar en aquest recull de relats que va guanyar el 56é Premi Soler i Estruch de narrativa curta.

Punxa ací per llegir el primer capítol del llibre.


Sico Fons (Tavernes de la Valldigna, 1963), ha exercit múltiples oficis, com ara muntador de mobles, collidor de taronja o apicultor –activitat que encara practica, per herència familiar-. Té publicats diversos llibres, entre els quals destaquem L'udol de la sirena (2001), Els crits de la follia (2004), Infants adormits (2005), Parelles imperfectes (2006)., El desfici dels herois (2008) o Un estiu a l'infern (2010). I ha guanyat, entre altres el III Premi Literari de Constantí de Tarragona, el VII Certamen de Cuentos “al margen” i el Premi Nacional de Microrelats “El Basar”

També ha col·laborat en premsa a Turia, el Diari Levante, el Temps, l'Avui o L'Avanç i és col·laborador habitual a La Veu de la Valldigna, Quinzedies de la Safor i Gandia Express.


Punxa ací per vore a l'autor parlant sobre el llibre.


Dades del llibre:

ISBN: 978-84-9904-085-1 - Preu: 12,50 EUR

13 x 19 cm · 176 pàgs

Col·lecció Miratges, 23

 

Edicions del Bullent
c/Taronja, 16 · 46210 Picanya
tel. 961 590 883 · fax 961 590 845
info@bullent.net
www.bullent.net

http://bullent.blogspot.com/

 

8)

 

Juneda, Les Garrigues

Presentació del llibre

Llengua i emoció (Pagès Editors)

a cura de Josep Borrell Xerric i Quim Gibert, coautors

Dia: Divendres, 11 de maig 2012

Hora: dos quarts de 10 de la nit

Lloc: Biblioteca Pública

Sobre el llibre:

Llengua i emoció. 7 mirades sobre el goig de ser aplega les ponències de les jornades sobre dignificació lingüística convocades a Fraga (Franja de Ponent) el març de 2010 i de 2011 per l'Institut d'Estudis del Baix Cinca.

La major part del pensament contemporani ha volgut separar les emocions de la cultura, de l'ètica, de la saviesa. Sense el batec emocional el raonament esdevé distant i ensopit. La recerca intel·lectual és alhora un espetec de joia. Antoni Gaudí i Pau Casals no només ens irradien bellesa, sinó que també ens regiren l'ànima.

Perdem l'ànima quan renunciem als reptes. Acceptar la injustícia és una manera equivocada de ser en el món: fa trista i indigna la nostra existència. Llengua i emoció és un assaig col·lectiu ((Matthew Tree, Josep Ma. Terricabras, Rosa Calafat, Jordi Bilbeny, Eva Monrós, Josep Borrell i Quim Gibert) pouat arran de les dificultats per viure en català i per decidir el nostre futur. Hi trobareu set mirades lúcides i inconformistes (psicològica, poètica, literària, sociolingüística, semiòtica, històrica, filosòfica) a propòsit d'aquells horitzons que ens estimulen a caminar amb pas ferm.

 

9)

 

Taller Vols doblar una pel·lícula? dins «Sent i respira en valencià»

 

El MuVIM exposa «Sent i respira valencià» fins el 27 de maig, una mostra de les campanyes de promoció del valencià que la Diputació de València du a terme en col·laboració amb els ajuntaments valencià i que són fruit d'un conveni amb l'Escola d'Art i Superior de Disseny.
 
El mes de maig completa l'oferta amb el taller: Vols doblar una pel·lícula?
 
És una proposta divertida i participativa, amb la tècnica del doblatge per a no professionals com a element vertebrador. Entre els seus valors afegits, se'n troben també d'artístics, de socials i de creixement personal, perquè és alhora una activitat estètica, innovadora, intergeracional, interculutural, integradora, desinhibidora, atrevida i lúdica.
 
Adreçada a tots els públics a partir de, més o menys, els 8 anys i sense límit d'edat, a cada sessió es doblaran fragments de pel·lícules de ficció, de documentals i de dibuixos animats, amb una dificultat progressiva de menys a més complexitat.
 
VISITA GUIADA EN VALENCIÀ + TALLER: VOLS DOBLAR UNA PEL·LÍCULA EN VALENCIÀ?

Activitat gratuïta amb reserva prèvia, de dilluns a divendres, de 10.00 a 14.00 hores en els telèfons: 963 883 749, 963 883 769 o 963 883 771.

divendres 11 de maig de 17.00 a 19.45 h (adults),
dissabte 12 de maig d'11.00 a 13.45 h (adults) i de 17.00 a 19.45 h (infantil),
diumenge 13 de maig d'11.00 a 13.45 h (infantil),
divendres 18 de maig de 17.00 a 19.45 h (adults),
dissabte 19 de maig d'11.00 a 13.45 h (infantil),
divendres 25 de maig de 17.00 a 19.45 h (adults),
dissabte 26 de maig d'11.00 a 13.45 h (infantil),
dissabte 2 de juny d'11.00 a 13.45 h (infantil).

 

10)
 

JAS! a Picanya i a Alacant

 

Música de David Pastor – Poemes de Lluís Roda

 

Picanya: Divendres, 11 de maig. 23 h. Centre Cultural. Maig literari. Entrades: www.servicam.com

http://www.picanya.org/persones/cultura/programacio/musica

 

Alacant: Dissabte, 12 de maig. 19.30 h. ADDA - Auditori de la Diputació. Entrada lliure.

http://www.alacalle.com/listadoscomp.aspx?canal=alacalle&entidad=1819

 

Ressenyes de JAS! a El Pais, Barcelona Poesia 2011-El Llibreter, Revista Lo Càntich

http://ccaa.elpais.com/ccaa/2012/02/05/valencia/1328467673_872603.html

http://llibreter.blogspot.com.es/2011/05/trens-i-poesia.html

http://www.locantich.cat/2012/02/al-sud-del-gran-riu-jas-al-jardi.html

 

 
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
 
InfoMigjorn és un butlletí que distribueix missatges informatius relacionats amb la llengua catalana, com ara:
– Retalls de notícies de premsa.
– Articles, publicats o inèdits.
– Informacions sobre seminaris, congressos, cursos, conferències, presentacions de llibres, publicacions de revistes, etc.
– Ressenyes de llibres, publicades o inèdites.
Així com altres missatges informatius relacionats amb sociolingüística, gramàtica històrica, dialectologia, literatura, política lingüística, normativa, etc.
 
Us preguem encaridament que feu arribar aquest missatge als vostres coneguts a fi que l'existència del butlletí InfoMigjorn siga coneguda per la quantitat més gran possible de persones interessades en la llengua catalana.
 
Enviat pel servei Sala de premsa de DRAC telemàtic http://drac.com
 
PROTECCIÓ DE DADES. En virtut de les lleis vigents en matèria de protecció de dades (LOPD) us informem que us hem enviat aquest correu utilitzant les dades de contacte que ens vàreu facilitar en el seu moment i que vàrem incorporar al nostre arxiu. Teniu dret a sol·licitar l'accés, la modificació o la cancel·lació de les vostres dades, incloent-hi l'adreça de correu electrònic, del nostre arxiu. Podeu contactar amb nosaltres enviant un missatge a l'adreça infomigjorn@telefonica.net Si voleu donar-vos de baixa, cliqueu ací