InfoMigjorn, revista digital sobre llengua catalana [10.400 membres]
 
Butlletí número 653 (dilluns 07/05/2012) - Continguts triats i enviats per Eugeni S. Reig i Xavier Marí
 
 
1) 500 raons per parlar català, de David Pagès i Cassú
 
2) Agustí Vilella - Objectiu: TV3
 
3) Josep Miquel Bausset - Ex lingua latina ad hispanicam linguam
 
 
 
 
 
8) Comença un nou període de matrícula al curs de català en línia Parla.cat
 
 
 
 
 
1)
 
Publicat en el llibre 500 raons per parlar català, de David Pagès i Cassú (CCG edicions, Girona, 2011, pàg. 46).
 

 

125. Tornem a estar com al principi. La feina que ens cal per garantir la supervivència del català no passa només per les escoles, el govern i els ajuntaments. Passa també perquè ens comprometem a fer militància lingüística. Ho deia l'eslògan dels anys vuitanta: el català és cosa de tots; també de cadascun de nosaltres.

 

Toni Cruanyes

Periodista

 
 
2)
 
Publicat a
 
 
Agustí Vilella
 
Ha començat l'ofensiva final de l'Estat espanyol contra les televisions autonòmiques, bé, rectifico, contra TV3, que és realment l'objectiu de l'ofensiva, perquè per a ells TV3 és LA televisió autonòmica, líder d'audiència a Catalunya i amb el pecat capital que la seva llengua és el català, per tant és LA que els fa nosa. Ara tothom hi veu la mà del PP, però l'ofensiva ja la va començar l'Estat amb el govern del PSOE quan va decretar la supressió de la publicitat a TVE: l'Estat pot mantenir i mantindrà tant temps com vulgui la televisió estatal al cost que sigui, en canvi a les autonòmiques (llegiu-hi TV3) se'ls exigeix dèficit zero amb un mercat publicitari cada vegada més magre; i quin serà el proper pas si això no els acaba de funcionar?: ja veurem quant tardarà la prohibició que emetin publicitat, com la germana gran. Evidentment que sense la publicitat poden representar una càrrega molt important i gairebé insuportable, que pugui, des d'un punt de vista estrictament econòmic, justificar el seu tancament o privatització, criteri que per cert també es podria aplicar a TVE. Però en el cas de TV3 hi ha un altre vessant, i aquí tornem a topar amb la mateixa pedra: la cadena ha representat i representa una eina indispensable per a la normalització del català, a més amb un treball fet amb un nivell de qualitat que rara vegada s'assoleix a la resta de l'Estat, tant a les privades, com a les autonòmiques, com a la mateixa TVE. Preparem-nos que ara va seriosament: objectiu, TV3.
 
 
3)
 
Publicat en el diari Levante-EMV diumenge 29 d'abril del 2012
 
 
Josep Miquel Bausset
 
M'ha causat una sorpresa desagradable, la notícia que publicava Levante-EMV el passat 13 d´abril: L'Ajuntament de València ha subvencionat amb una beca, la transcripció del manuscrit del procés de canonització de Sant Vicent Ferrer, del llatí al castellà! Va ser la Junta Central (per què tot ha de ser central en aquest País?) Vicentina, la que va gestionar aquest treball de transcripció, que ara ha conclòs.

Aquesta obra, manuscrit conservat al Cap i Casal de les actes del procés, i que de segur editarà les Publicacions de l'Ajuntament de València, inclou més de 800 miracles atribuïts al nostre patró, amb 400 testimonis.

El procés de canonització del nostre valencià més universal, del llatí al castellà, com si estiguérem a Sevilla, Salamanca o Burgos!

Algú s'imagina la reacció de l'arquebisbat de Madrid, del seu ajuntament, dels cristians de la «capital del Reyno» si les actes del procés de canonització de Sant Isidre, s'hagueren traduït del llatí a l'anglès? O si les actes de canonització de Sant Ildefons de Toledo, s'hagueren traduït del llatí al francès?

Aquest despropòsit no és nou! Fa dos anys, l'Ajuntament de València, amb la presència del Sr. Alfonso Grau, primer tinent d'alcalde i delegat de publicacions, presentava els primers sermons datats, de Sant Vicent Ferrer, una obra dels professors de la Universitats de València Francisco Gimeno i Mª Luz Mandingorra, titulat: «Sermones de Cuaresma en Suiza. 1404»! Aquest sermons de Sant Vicent, predicats a Friburg entre el 9 i el 21 de març de 1404, van ser redactats a partir de les notes (en castellà?) de Frederic Von Amberg.

Algú ha vist un desficaci tan gran, traduir els sermons o el procés de canonització de Sant Vicent Ferrer, no a la llengua que predicava el nostre sant, sinó al castellà? Encara no hem entès que Jesús parlava arameu, la llengua que li van ensenyar Maria i Josep? Encara no hem entès que Jesús no va parlar llatí, la llengua dels invasors romans, la llengua del poder, sinó la llengua del seu poble? I que tampoc no parlà la llengua dels poetes grecs, sinó l'arameu, la llengua de Maria Magdalena, de Pere i d'Andreu? Jesús parlava amb els deixebles amb la seua llengua i així els explicava les paràboles i els va ensenyar el Pare nostre: «Abuna di bishemaya» (Pare nostre que esteu en el cel) «Tete malkutarak» (Vinga a nosaltres el vostre Regne)

Davant aquest nou menyspreu a la llengua de Sant Vicent (llengua pròpia de la nostra terra, segons l'Estatut) el Consell Valencià de Cultura, no dirà res al respecte? I l'Acadèmia Valenciana de la Llengua? I Lo Rat Penat? I l'Arquebisbat de València i els de Castelló, Tortosa o Alacant? Algú s'imagina Jesús parlant en grec o en llatí? I nosaltres fem les traduccions dels sermons de Sant Vicent i el procés de canonització en castellà! Pobre Sant Vicent! Al pas que anem, en poc temps, els miracles també se representaran en castellà! O en llatí!

 
4)
 
Publicat en el blog Raons que rimen dissabte 14 d'abril del 2012
 
 
 
 
5)
 
Publicat en VilaWeb diumenge 29 d'abril del 2012
 
 
Demana llibertat de vot al Parlament, després que Rafel Bosch advertís que 'qui no compleixi la disciplina de partit, que s'atengui a les conseqüències'
 

El batle de Manacor i diputat del PP, Antoni Pastor, ha fet una passa més en la distància que el separa de la cúpula del seu partit. En una carta oberta, dirigida al president Bauzá i filtrada als mitjans de comunicació, demana llibertat de vot a l'hora de debatre la Llei de Funció Pública en considerar que aquesta modificació 'trenca el consens del passat' en matèria lingüística.

Segons Pastor, 'la proposta que presentam al Parlament no és madura ja que no contribueix a governar per a tots; no contribueix a les prioritats del moment (...) i no suma en la defensa del que ens defineix com a comunitat cultural'. I no només això, el manacorí s'enfronta directament al cap de l'executiu, a qui diu que 'no em respongui que en 25 anys les coses han canviat, i que aquest és un motiu suficient per, de manera unilateral, modificar un sentir d'un poble. Vostè és el President de tots els ciutadans i ciutadanes d'aquesta Comunitat, dels que pensen com vostè i dels que pensen diferent'.

D'aquesta manera, Antoni Pastor respon a les declaracions fetes divendres pel portaveu del govern, Rafel Bosch, que advertí de 'conseqüències' per aquells que no respectin la disciplina de vot. En poques setmanes, el Parlament debatrà la modificació de la Llei de Funció Pública que elimina el deure de conèixer el català a l'administració. Una mesura polèmica, sobretot perquè el diputat de Manacor s'hi ha oposat públicament en contra del criteri del seu Govern. Ara, l'enfrontament va més enllà, i Pastor reclama obertament poder votar 'des de la fidelitat' als seus principis. Demana també que la llengua estigui per sobre d'ideologies polítiques, i ho fa recordant les paraules dels membres del seu propi partit que anys enrere defensaren la Llei de Normalització lingüística, com ara les del conseller Gilert Girart: 'Normalització vol dir posar les dues llengües en pla d'igualtat, donant a la llengua catalana el tractament que li correspon com a la llengua cooficial i, sobretot, com a llengua pròpia del nostre poble.'

 
6)
 

Al llarg dels anys he discutit molt davant la tendència centrífuga que es dóna en llengua catalana com a reacció d'una tendència centrípeta que és dóna en totes les llengües fortes cohesionades. En breu, defensaré sempre una llengua catalana ferma, amb les concessions sempre més convergents, pel que fa a la unitat de la llengua, i amb un tresor lèxic i fraseològic en què l'escriptor parteix de la seua parla per emparar-se de la llengua sencera. Ho repetiré una vegada més. No hi ha escriptor en llengua catalana unitària més elxà que jo: amb tots els meus respectes.

Aquest cap de setmana m'ha passat una anècdota que no sé estar-me d'explicar-vos. Sóc llicenciat en Traducció i Interpretació (especialitat anglès i francès amb castellà i català). Sóc el Cap Tècnic de Turisme de Guardamar i vaig aconseguir que s'hi realitzés el International Forum for Saint Bernards 2012. Hi havia 91 gossos Sant Bernat. Per ajudar l'associació a reduir despeses, em vaig prestar a fer d'intèrpret consecutiu d'anglès, francès i italià. Ha estat un cap de setmana intens on he après molt.

En una de les sessions es va moure una discussió curiosa, per a mi, sobre la forma que ha de tenir l'ull del Sant Bernat. Hi havia interessos encontrats. Vaig fer d'intèrpret, durant una bona estona, d'una jove jutge internacional francesa que parlava per a letons, alemanys, danesos, holandesos, italians, espanyols i portuguesos, entre altres, com als acudits aquells on apareixen representants estatals diversos. Vaig interpretar també les paraules del gran jutge italià que va causar intervencions irades entre una part del públic assistent. Aleshores, s'alça la jove i bella francesa de Lyon, filla de la llegenda viva més prestigiosa que ha donat França en temes de diverses races canines. Agafa el Reglament, el mostra a tothom i diu:

Tout de même le standard c'est le standard!

Silenci absolut, tothom calla i s'acaba la discussió. M'ha fet molta gràcia per la concomitància amb les meues dèries lingüístiques. És veritat que la llengua normativa escrita fossilitza el llenguatge però ens permet, alhora, transmetre'l d'una manera no tan sols més fiable sinó que ens aprofita a tots els qui compartim llengua i cultura. Tots partim d'una modalitat pròpia que hauríem de voler més unitària. Quan dic modalitat pròpia us assegure que el valencià d'Elx no és ben bé el mateix que el de València i té concomitàncies amb parlars catalans diversos. En llengües minoritzades això és encara més imprescindible i no aconseguiran convéncer-me del contrari.

Per acabar, us he de dir que no hi havia britànics a la gran trobada europea del gos Sant Bernat a Guardamar. Us imagineu per què? Doncs perquè tenen el seu propi estàndard i llurs Sant Bernats han quedat incomunicats del Continent per la boira: What else can you expect from the British? Alguns deveu conèixer un dels titulars més gloriosos de la premsa històrica anglesa: Fog in the Channel. Continent Isolated. Boira al Canal de la Mànega. Continent aïllat. El cas és que dic ‘màniga' però escric ‘mànega'. És la forma clàssica, més general i què voleu que us diga? La toponímia ha de tenir unicitat i la duplicitat de vocals no aporta absolutament res en aquest cas.

 

7)
 
Publicat en EL PUNT AVUI dijous 3 de maig del 2012
 
 
El PP s'absté en una moció que va rebre el suport de CiU, PSC, ICV, ERC i SI
El text exigeix la retirada de les multes imposades a ACPV i que s'aprove l'ILP “Televisió sense Fronteres”
 

La Comissió de Cultura del Parlament de Catalunya, ha aprovat una moció que expressa la posició de la institució, i dels partits que en formen part, en relació a la via de solució de la censura de TV3 al País Valencià i la persecució econòmica que ha patit i pateix ACPV per defensar la llibertat d'expressió i la pluralitat informativa.

En un comunicat de l'entitat presidida per Eliseu Climent, s'expressa que la moció coincideix amb el seu posicionament en els tres punts clau del conflicte. “Primer, la necessitat de recuperar les emissions de TV3 al País Valencià i la responsabilitat en aquest sentit dels governs valencià i espanyol; segon, el caràcter injust i discriminatori de les multes contra la nostra entitat, un fet d'una gravetat extraordinària en el context europeu; i tercer, la via de la Iniciativa Legislativa Popular (ILP) “Televisió sense Fronteres” que és pendent de tramitació parlamentària al Congrés espanyol, gràcies a les 651.650 persones que li van donar suport i van fer possible que es mantingués una via de solució oberta”, indiquen.

ACPV agraeix a través del seu escrit el suport a les seus reivindicacions gràcies a la moció aprovada amb els vots de CiU, PSC, ICV, ERC i SI, i amb l'abstenció del PP.

L'entitat també insta el govern de Fabra a respondre a “la mà estesa pel Parlament de Catalunya” des d'un clima de diàleg.

 
8)
 
Comença un nou període de matrícula al curs de català en línia Parla.cat

Del 3 a l'11 de maig s'obre un nou període de matrícula als cursos de català en línia Parla.cat

Parla.cat presenta un entorn web de formació modern i atractiu que treu el màxim profit de les tecnologies de la informació i us presenta una proposta formativa organitzada en quatre nivells d'aprenentatge, és a dir, Parla.cat us ofereix cursos des del nivell bàsic fins al nivell de suficiència. Acompanyats d'una gran varietat de recursos multimèdia, els materials didàctics dels cursos combinen l'exercitació de la gramàtica i l'ortografia amb la pràctica de l'expressió oral i escrita amb el suport d'un tutor que guia i dinamitza el vostre aprenentatge. Tot això es complementa amb continguts de caràcter lúdic i cultural amb l'objectiu d'ampliar els vostres coneixements sobre cultura catalana. Es tracta en definitiva d'uns cursos amb uns continguts formatius complets i aptes per a la preparació per a l'obtenció del certificats homologats de coneixement de la llengua.

Els cursos començaran el dia 14 de maig i acabaran el 20 de juliol.

Més informació a: http://www.parla.cat i http://www.cpnl.cat/xarxa/scenlinia/index.html

 
 
9)
 
Publicat en directe.cat dijous 26 d'abril del 2012
 
 
Amb la campanya "Enllaçats per la paraula" es faran lectures intensives de textos en català a les Illes Balears
 
S'ha presentat a Palma la iniciativa “Enllaçats per la paraula”, una nova acció per reclamar al Govern de les Illes Balears que retiri el projecte de la llei de funció pública que buida de contingut la llei de normalització lingüística, i per exigir-li que retorni al consens en matèria de llengua. La campanya consisteix en fer una lectura continuada de textos en català ininterrompudament durant 24 hores, del divendres a les 19h fins dissabte a la mateixa hora. Es farà durant vuit divendres consecutius, com els vuit segles que fa que es parla català a les Illes Balears. Demà comença la primera sessió.
 
Els participants llegiran una antologia de textos representatius dels vuit segles de la nostra llengua. Cada cap de setmana correspondrà a un segle, per ordre cronològic, i s'hi podran llegir contes, rondalles i textos aportats pels lectors, que poden ser d'elaboració pròpia o d'autors diversos. L'organització proposa que cada dissabte, entre les dotze i la una, s'hi llegeixin parts dels textos del llibre “La persecució política de la llengua catalana”, de Francesc Ferrer i Gironés.

A la iniciativa hi han participat el metge Carles Amengual, impulsor de la iniciativa; Jaume Bonet, de Jubilats per Mallorca; Maria Antònia Font, de l'STEI-i i de l'Assemblea de Mestres i Professors en Català i Macià Calafat, de l'Obra Cultural Balear.
 
 
 
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
 
InfoMigjorn és un butlletí que distribueix missatges informatius relacionats amb la llengua catalana, com ara:
– Retalls de notícies de premsa.
– Articles, publicats o inèdits.
– Informacions sobre seminaris, congressos, cursos, conferències, presentacions de llibres, publicacions de revistes, etc.
– Ressenyes de llibres, publicades o inèdites.
Així com altres missatges informatius relacionats amb sociolingüística, gramàtica històrica, dialectologia, literatura, política lingüística, normativa, etc.
 
Us preguem encaridament que feu arribar aquest missatge als vostres coneguts a fi que l'existència del butlletí InfoMigjorn siga coneguda per la quantitat més gran possible de persones interessades en la llengua catalana.
 
Enviat pel servei Sala de premsa de DRAC telemàtic http://drac.com
 
PROTECCIÓ DE DADES. En virtut de les lleis vigents en matèria de protecció de dades (LOPD) us informem que us hem enviat aquest correu utilitzant les dades de contacte que ens vàreu facilitar en el seu moment i que vàrem incorporar al nostre arxiu. Teniu dret a sol·licitar l'accés, la modificació o la cancel·lació de les vostres dades, incloent-hi l'adreça de correu electrònic, del nostre arxiu. Podeu contactar amb nosaltres enviant un missatge a l'adreça infomigjorn@telefonica.net Si voleu donar-vos de baixa, cliqueu ací