InfoMigjorn, revista digital sobre llengua catalana [10.400 membres]
 
Butlletí número 642 (dimarts 17/04/2012) - Continguts triats i enviats per Eugeni S. Reig i Xavier Marí
 
 
1) 500 raons per parlar català, de David Pagès i Cassú
 
2) Alta en InfoMigjorn
 
3) Una mirada original i sense prejudicis del valencià
 
 
 
 
 
 
 
 
 
1)
 
Publicat en el llibre 500 raons per parlar català, de David Pagès i Cassú (CCG edicions, Girona, 2011, pàg. 44).
 
 

114. Catalunya és una societat oberta i plural que té en la seva llengua un poderós element d'identitat no excloent i que reacciona amb generositat davant la solidaritat dels qui decideixen lliurement aprendre català i fer-se'l seu.

 

Butlletí del Consorci per a la Normalització Lingüística

 
 
2)
 
Podeu donar d'alta en InfoMigjorn les adreces que considereu oportunes ací
 
 
3)
 

Una mirada original i sense prejudicis del valencià

L'Escola d'Art i Superior de Disseny va iniciar els tràmits per a portar la mostra a València i també col·labora en «Sent i respira valencià»
 
 
04 abril ‘12.- El Museu Valencià de la Il·lustració i de la Modernitat (MuVIM) presenta dues noves exposicions «Schmuck 2012. Joieria contemporània» i «Sent i respira valencià», organitzades junt amb l'Escola d'Art i Superior de Disseny (EASD) de València, amb la col·laboració de la Unitat de Normalització Lingüística de la Diputació de València.
 
A la trobada amb mitjans de comunicació han assistit el director del MuVIM, Joan Gregori; la cap de la Unitat de Normalització Lingüística, Immaculada Cerdà; el director de l'Escola d'Art i Superior de Disseny, Xavier Giner, i el director de «Schmuck 2012», Wolfgang Lösche.
 
En la seua intervenció, el director del MuVIM ha agraït la col·laboració de l'EASD en ambdós projectes. «L'Escola és el fil conductor de les exposicions que hui presentem i que compartixen temàtica centrada en el disseny, un dels eixos del museu».
 
«Sent i respira valencià»
 
En «Sent i respira valencià», comissariada per Paco Salabert, es mostren cartells i treballs dissenyats per alumnes de l'EASD per a diverses campanyes de promoció del valencià de la Unitat de Normalització Lingüística de la Diputació de València, amb la qual l'Escola manté un conveni de col·laboració des de fa set anys.
 
Esta col·laboració ha significat una autèntica injecció d'originalitat, qualitat i frescor en la imatge de les campanyes de promoció de la institució provincial, que han inundat comerços, institucions i establiments valencians amb un llenguatge gràfic nou i modern.
 
Immaculada Cerdà, cap de la Unitat de Normalització Lingüística, ha destacat que estos cartells reflectixen l'objectiu de les campanyes de promoció, «oferixen una mirada original i sense prejudicis del valencià, presència en Internet, una llengua, per tant, útil, viva i de prestigi».
 
Molts dels cartells hi exposats han sigut premiats amb guardons internacionals i nacionals. Recentment, la campanya «Pensa, sent, respira en valencià», dissenyada per Cristina Jaramago Beltrán, ha obtingut el premi de disseny gràfic València Crea, atorgat per l'Ajuntament de València, i els premis nacional i internacional de la prestigiosa publicació anual Select, que selecciona i difon el disseny gràfic espanyol.
 
Esta publicació ja va seleccionar, l'any 2008, el treball de Manuel Martín sobre Els instruments de banda i Els instruments tradicionals, per a la seua edició nacional.
 
L'exposició «Sent i respira valencià» romandrà al MuVIM fins al pròxim 27 de maig i està concebuda per a recórrer tots aquells municipis valencians que la sol·liciten.
 
La mostra s'acompanyarà de diverses activitats complementàries, com ara visites guiades i tallers didàctics. Un d'ells proposarà a majors i menuts el doblatge d'una pel·lícula al valencià.
 
Pàgina web de Normalització Lingüística de la Diputació Provincial de València www.dival.es/normalitzacio
 
4)
 
Publicat en VilaWeb divendres 6 d0abril del 2012
 
 
Ho ha dit Antònia Sabartés, secretària general de l'entitat, al digital Jornalet
 

Antònia Sabartés, secretària generala de l'Euroregion Pirenèus Mediterranèa, ven de manifestar que las quatre regions que ne fan partida (Catalonha, Isclas Balearas, Lengadòc-Rosselhon e Miègjorn-Pirenèus) sont decididas a ne reformar los estatuts per i ajustar l'occitan a títol de lenga oficiala, parièrament al catalan, l'espanhòl e lo francés. Atal a respondut Sabartés a Jornalet, lo periodic digital que ven d'aparèisser, a prepaus d'una question sus una ofèrta de trabalh, que n'es un requesit un nivèl avançat de catalan, d'espanhòl e de francés, e mai d'anglés, mas pas d'occitan. Sabartés s'es engatjada, pr'aquò, a far, tanben, de l'occitan un requesit en las contractacions de l'Euroregion. En plus, a remarcat que actualament los ciutadans podon s'adreçar a l'Euroregion en occitan sens cap de problèma.

Sabartés a manifestat, de mai, a Jornalet que l'oeb de l'Euroregion serà revirat a l'occitan, de faiçon qu'i aurà, al costat de las versions catalana, espanhòla e francesa, una version occitana.

 
5)
 
Publicat a
El temps ha demostrat que el debat que es va generar amb la presència catalana a la fira de Frankfurt va de ser del tot estèril. No hi ha discussió, Catalunya ha de presentar-se al món amb les lletres catalanes. No n'hi ha cap dubte. Aquesta fermesa va donar bons resultats a Frankfurt, i ara ja comencen a sovintejar a Alemanya traduccions d'autors catalans, que escriuen en català.

Aquesta llavor ha de conrear-se també a altres terres. La cultura global té el vessant positiu que també posa més en relleu les cultures que molts voldrien fer passar per minoritàries quan darrere d'aquestes hi ha una innegable força, solvència i creativitat. Aquesta energia es podrà captar al Salon du Livre del Quebec, on la literatura catalana serà la convidada d'honor. Aquesta deferència no és només una qüestió de cortesia, és la constatació d'una complicitat de dues cultures que han de fer-se fortes per la pressió d'una tercera de dominant. I no només són aquestes simpaties les que han mogut el Quebec a rebre els autors catalans, sinó també la constatació de l'existència d'un nivell de qualitat en la literatura catalana i, per tant, de la possibilitat d'obertura d'un mercat.

Un dels criteris de la selecció dels convidats ha estat el fet que tinguessin traduccions recents al francès. Així, de l'11 al 15 d'abril, el Palau de Congressos del Quebec acollirà, sota el guiatge de l'Institut Ramon Llull, la presència de Lluís-Anton Baulenas, Maite Carranza, Gabriel Janer-Manila, Joan-Lluís Lluís, Arnau Pons, Jaume Pont, Susanna Rafart i Francesc Serés. Per sort, es pretén que el periple de les lletres catalanes continuï endavant.

 
6)
 
Publicat en VilaWeb dissabte 7 d'abril del 2012
 

El bou d'Osborne de Mallorca apareix 'enllaçat pel català'

Cada cop són més els qui se sumen a la campanya en defensa de la llengua a les Illes

La campanya 'Enllaçats pel català' es va estenent més enllà de les escoles i instituts, on va començar per reivindicar la llengua i oposar-se a la política lingüística del govern balear de Bauzá. Ja s'han vist alguns balcons particulars d'on també hi penja el llaç pel català i ahir el bou d'Osborne, situat a l'entrada del poble de Montuiri (Mallorca), va aparèixer amb un llaç amb la senyera al voltant del coll. A més, hi han escrit 'Madrid ens roba' i 'A Mallorca en català'.

El govern va ordenar fa uns dies la retirada dels llaços pel català de les escoles, però l'ordre ha tingut un efecte contrari, i encara són més els centres i particulars que s'han afegit a la campanya. A més dels llaços, alguns alumnes s'han animat a fer una cançó en favor del català. Primer va ser l'IES Marratxí, que han penjat una versió definitiva de 'Illes dins un riu' tot i l'amenaça de la conselleria d'obrir-los un expedient; i ara fa pocs dies s'hi van afegir els alumnes de l'IES Felanitx, convertint la 'Jenifer' en 'José Ramón'.

També en defensa del català hi ha en marxa la vaga de fam de Jubilats per Mallorca. Tomeu Amengual va començar-la el passat 25 de març, prenent el relleu a Jaume Bonet, que l'abandonà després de vint-i-sis dies bevent aigua i prou.

 
 
7)
 
Publicat en directe.cat dissabte 7 d'abril del 2012
 
 
 
8)
 
 
 
9)
 
 
Publicat en el diari ARA dimarts dimarts 27 de març del 2012

El xinès, la llengua del futur

Una empresa de colònies d'anglès organitzarà aquest estiu el primer campament de xinès per a nens a l'Estat. Tot i l'interès en la llengua més parlada del món, les xifres d'alumnes encara són baixes

El creixement econòmic de la Xina fa que el coneixement del xinès sigui un valor de futur. La dificultat per aprendre la llengua és un inconvenient important, i justament per vèncer aquesta dificultat cada cop hi ha més opcions perquè els nens la comencin a estudiar de petits. English Summer, una empresa especialitzada en colònies d'anglès, organitzarà aquest estiu un campament de xinès per a nens de 5 a 12 anys a Prades (Baix Camp). Serà el primer d'aquest tipus a l'Estat, i l'objectiu de l'empresa és arrencar amb una trentena d'alumnes.

Opcions per estudiar-lo a l'escola

A Catalunya també hi ha alguns instituts on es pot aprendre llengua i cultura xineses, en aquest cas com a activitat extraescolar, fora del currículum, i orientada especialment als nens d'origen xinès. Dins d'aquest programa, el curs 2010-2011, el xinès va ser la segona llengua amb més alumnes, 501 a tot Catalunya. La primera va ser l'àrab, amb 1.682 alumnes. Tot i l'interès per la llengua més parlada del món, les xifres globals d'alumnes encara són baixes.

 
10)
 
Article publicat en EL PUNT AVUI dissabte 7 d'abril del 2012
http://www.elpuntavui.cat/noticia/article/3-politica/17-politica/526226-aturem-lextermini-del-catala-a-les-illes-al-pais-valencia-i-al-principat-i.html
 
 
Aturem l'extermini del català a les Illes, al País Valencià i al Principat (I)
 
Sal·lus Herrero
 
-----------------------------
 
Article publicat en EL PUNT AVUI diumenge 8 d'abril del 2012
 
 
Sal·lus Herrero
 
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
 
InfoMigjorn és un butlletí que distribueix missatges informatius relacionats amb la llengua catalana, com ara:
– Retalls de notícies de premsa.
– Articles, publicats o inèdits.
– Informacions sobre seminaris, congressos, cursos, conferències, presentacions de llibres, publicacions de revistes, etc.
– Ressenyes de llibres, publicades o inèdites.
Així com altres missatges informatius relacionats amb sociolingüística, gramàtica històrica, dialectologia, literatura, política lingüística, normativa, etc.
 
Us preguem encaridament que feu arribar aquest missatge als vostres coneguts a fi que l'existència del butlletí InfoMigjorn siga coneguda per la quantitat més gran possible de persones interessades en la llengua catalana.
 
Enviat pel servei Sala de premsa de DRAC telemàtic http://drac.com
 
PROTECCIÓ DE DADES. En virtut de les lleis vigents en matèria de protecció de dades (LOPD) us informem que us hem enviat aquest correu utilitzant les dades de contacte que ens vàreu facilitar en el seu moment i que vàrem incorporar al nostre arxiu. Teniu dret a sol·licitar l'accés, la modificació o la cancel·lació de les vostres dades, incloent-hi l'adreça de correu electrònic, del nostre arxiu. Podeu contactar amb nosaltres enviant un missatge a l'adreça infomigjorn@telefonica.net Si voleu donar-vos de baixa, cliqueu ací